文字 - 純發洩文

這是一個未完成的小故事
感覺 待續。
這是跟平常一樣的下午
在一個位於草原與大海中的崖壁
除了擁有充滿著陽光氣息的味道
還有著海水努力奔跑上岸的聲音
這裡是故事主角之一小海鳥的出生地 也是教懂他成為一隻將會振翼高飛 飛越無盡海洋的地方
「很耀眼。」初次張開眼睛 看到的世界 是太陽。
「怎麼搞的,這難道不是烏鴉嗎?」「你是跟其他鳥類路有一腿吧。」
眼前有兩只大鳥 雙目交投 有口難言
對的 這小不點很快就發現自己是特別的 因為自己的羽毛跟任何海鳥也有很大分別 是黑色的。
就連父母也覺得很驚訝 只不過看到剛出生的幼兒 卻又忍住快要哇出口的話
「來 先吃點東西 這對於我們算是鳥間美食。」父親冷冷的對自己說
鳥生第一次吃東西 是一條小魚兒 也是將會改變的自己一生的情人。

評論(98)

香港現實  睇開D  做好自已: ) 放眼未來 16歲唔算早  

每一個終點,又是另一個起點

引用:
原帖由 |LoSeR|Max 於 2014-3-8 20:16 發表
文字 我覺得係人類最偉大 亦係最失敗的發明
佢可以將一件好複雜既時 透過一個詞彙 一句句子清楚表達
但同時無法將一件好簡單既事擇寫出黎
我結左婚 但準備離婚 我好掛住佢
結婚離婚 開始終結 簡單易明
但掛住呢? 有 ...
別太傷心,看到你這偏野覺得難過。
結婚/ 結完就分... 我不太相信這點,
因為我的人生不會亂結, 或者不結就好了  
另外
人性本來就是醜惡,同人吾同命
有人天生是乞丐有人天生是含著金鎖匙
但每個人都有自己既生活方式 無謂去眼紅 上天比你的生命
一早安排好 預期眼紅 不如自己更努力更比心機去做人

不是只有你係咁...

你諗住自己好失敗

其實有人更失敗

大部份成為職業電動玩家
我都想點解人地日日打機都有$搵

shix what should i do?

生哥   
每個人都有屬於自己既故事

加油呀 我一定會撐你

這是一個最好的時代 也是一個最壞的時代 無論如何  這是屬於我們的小時代

W_a Rank: 6Rank: 6

人生得一個,活在當前先係最好既生活態度.     試擺脫一下金錢既束縛,EG.去當一次背包客感受下其他地方既溫暖,悲哀.   可能旅程結束之後,你能若有所悟

引用:
原帖由 |LoSeR|Max 於 2014-3-8 22:53 發表
shix what should i do?
人生有好多階段,不同階段,都需要作出取捨.

目前我覺得,先修復夫妻關係為最重要.

回復 10# 的帖子
佢已經走左幾個月 原因係佢有第三者。

引用:
原帖由 |LoSeR|Max 於 2014-3-9 00:04 發表
佢已經走左幾個月 原因係佢有第三者。
幾時來網吧..傾下

樓主加油                                                    

好老實..我尼幾個月根本連街都唔想去..

機會 唔止係留比有準備既人
機會 只係會留比有能力既人

Agree with this

第一段 係你就係你 唔係你既點都唔係你 三份人事 七分天意!
第二段
我覺得自己既人生 好失敗
眼看當日既隊友 兄弟
大部份成為職業電動玩家
而我呢?日日搬搬抬抬 25歲未夠就周身傷

我唔知點解你做唔到職業玩家
但係你
(而我呢?日日搬搬抬抬 25歲未夠就周身傷)當年拎左d時間比信長 你就食得鹹魚抵得渴

正如d古惑仔 係到講 我好後悔入左黑社會
講來有q用咩 唔做都做左 比著我 我仲唔搵野撈 做都做過有錢既
古惑仔喇

我係你 我真係會走去讀下d乜q課程
座住都比你知你中6畢業先(我唔知你咩學歷)
係你呢一篇
純發洩文都覺得你文筆甚好呀
去試下做保險呢一種靠口才搵食既工
唔好話咩手停口停 比自己一個藉口
再唔係既 25都未夠 working hoilday囉
番到來講下英文 比人既感覺都pro d喇
比埋個網你(http://whs.esdlife.com/eng/default.asp)

第三段
不矛置評啦

純粹路過 係呢個名為李城既地方 鬆d啦手足

發表評論
本文章已關閉或您沒有權限發表評論。