標題: 棄保問題集中探討 [打印本頁]

作者: 龍之振雄    時間: 2009-9-13 14:37     標題: 棄保問題集中探討

有人支持棄保制, 令成個比賽不會集中於某幾個英
有人不支持棄保, 搞得吾好會對比賽吾公平, 有樣板睇.

有人建議: 棄1保1; 有人建議: 棄3保1 其中一隻必須要中立;
.......

或者大家可以提其他建議.  為避免淪為吹水帖, 希望各位提建議時, 可以詳細D寫明見解;

無論支持定反對, 都希望可以提出理據, 以理服人.
作者: 「﹏希。    時間: 2009-9-13 14:51

咩叫棄保制..可以解釋一下嗎?
作者: LK`    時間: 2009-9-13 14:57

不支持新版玩法放進舊版
作者: 翼。。    時間: 2009-9-13 15:07

咩叫新版玩法
信2都有棄保嫁

支持棄5保2=_=
作者: ︴FaP》藍    時間: 2009-9-13 15:18

還有種國際保棄吧
wcg賽用的保棄制
沒有記錯dota好像也是這樣的
作者: cwtsang17    時間: 2009-9-13 15:20

其中一隻要係棄中立
即係冇緊果心??
作者: 新星__HinS    時間: 2009-9-13 15:21

引用:
原帖由 翼。。 於 2009-9-13 15:07 發表
咩叫新版玩法
信2都有棄保嫁

支持棄5保2=_=
棄5..太多啦....
棄3 保1 會好d..
作者: NiF_jboy    時間: 2009-9-13 15:43

棄唔棄都冇咩所謂- -
棄就令到組合變法多d
唔棄就令到大家打得激d
如果棄3保1 /棄5保2 要睇你點定
保左先 定棄左先再保
同埋又要睇可唔可以棄埋中立真係ok麻煩
樓主要諗個棄保唔會令到織田軍冇得打咁就ok

作者: dogdogme    時間: 2009-9-13 15:52

國際國際國際國際國際國際國際國際國際國際國際國際國際
作者: Holy_Virgin    時間: 2009-9-13 16:58

支持jboy講既說話
但係棄左就講合作性多d囉
無論織田  連合都係
又可以多d變化

如果棄保制想對大家都公平d既
棄五保二會比棄三保一更公平
作者: Server2007    時間: 2009-9-13 17:23

提出建議時請提出理據
作者: LegEnd_Cow    時間: 2009-9-13 17:27

今次主題都有講 向作者阿鋒致敬
應該唔需要去改任何野 地圖已經很平衡
如果用左棄保制好似令作者既原意改變左
強烈改建不使用棄保制
作者: 冰島「DiCk.    時間: 2009-9-13 19:24

如果唔氣保 咁咪打3埸 2勝   咁樣會好d  2邊大家都可以用.....
作者: HunJai.    時間: 2009-9-13 20:00

舊版快攻無敵  ( 應是接近無敵吧 )

兩隊實力差不多, 多半是快攻那邊嬴

沒棄保何來意思?

我認識的幾位朋友就已經因為快攻無敵而不報比賽了
作者: 流星_k    時間: 2009-9-13 20:49

不棄保才是對呀鋒致敬

棄保是新板創的``````````````````````
作者: SIy_228    時間: 2009-9-13 20:51

引用:
原帖由 sai.亞 於 2009-9-13 20:00 發表

沒棄保何來意思?

有棄保 快攻仲無敵
作者: FoReVeR樂    時間: 2009-9-13 21:53

=.=如果棄太多我覺得不太好

你棄5保2

我諗就算d人玩咁耐   都應該要用一段時間黎夾喇

棄3保1  應該會較為好

至於棄1保1 我覺得同冇棄冇分別--  個差異太小了

只是小弟愚論
作者: 大熊仔    時間: 2009-9-13 21:59

我覺得棄3保1+其中一只英雄中立會比較好,我覺得不棄保的話會令比賽由此至中都只有幾只英雄比賽,棄5保2好似又對織田有比賽多一點優勢,棄1保1又好像分別不大與不棄保不會差太多.容許我提出一個新玩法這可能會令多一點英雄出現比賽,比賽變化又會多點元化.我提議相方提出3只與5只英雄給對方選擇,而相方必定要採用其中1-2只對方提出英雄,這樣比賽必定要用多元一點的玩法與配合需要的技術較高變化較大,還有會出現一些從未出瑤的英雄對決,也令比賽緊張激烈一點.這也可同時配合棄1保1和必須使用一只中立英雄的規則一起.(要是強制使用的英雄是中立的,可免除一個中立的限制)這樣,己方可使用一些克制對方強制使用的英雄的角色,同時也要雇給對方強制你使用的英雄的短處與配合,當你去針對你提出給對方的英雄時你又要雇給對方給你組合的破壞,戰略與技術的配合
不知大家怎看?

作者: LegEnd_Cow    時間: 2009-9-13 22:16

引用:
原帖由 sai.亞 於 2009-9-13 20:00 發表

沒棄保何來意思?

我想你的朋友應該可以等新板才來參加比賽吧
現在還未決定使不使用棄保呢!!!!
如果舊版快攻無敵
我想你的朋友應該可以等新板才來參加比賽吧

作者: SLY_阿星    時間: 2009-9-13 22:36

11.2B    織田棄人兩隻  聯合棄人一隻就 差唔多

織田棄得1 棄得市防快攻 又要比人齊陣+9成失果     完全唔公平 lo

回#14 快攻 咁無敵又唔見你用個下先夠好笑  個比賽明顯就係送錢比你

作者: NiF_jboy    時間: 2009-9-13 22:46

引用:
原帖由 SLY_阿星 於 2009-9-13 22:36 發表
11.2B    織田棄人兩隻  聯合棄人一隻就 差唔多

織田棄得1 棄得市防快攻 又要比人齊陣+9成失果     完全唔公平 lo

回#14 快攻 咁無敵又唔見你用個下先夠好笑  個比賽明顯就係送錢比你 ...
幾好wo 支持
作者: W_a    時間: 2009-9-13 22:47

怎棄也無所謂

只要有棄保制
作者: SLY_阿星    時間: 2009-9-13 22:54

好 先棄52隻好了...
作者: CoOLSwallow    時間: 2009-9-13 23:29

建議淨係織田先可以ban 聯合
聯合冇得ban
咁就平衡喇
作者: 絆月~cLaSS    時間: 2009-9-13 23:40

我覺得無咩需要-.-----------------------  無可能人云亦云
作者: 黃色閃光II    時間: 2009-9-13 23:42

建議淨係織田先可以用[果心] 聯合太多控場啦
聯合冇得用
咁就平衡喇
半copy
作者: dogdogme    時間: 2009-9-14 00:31

引用:
原帖由 SIy_228 於 2009-9-13 20:51 發表

有棄保 快攻仲無敵
有228果隊先係無敵
作者: 報警手然    時間: 2009-9-14 03:34

引用:
原帖由 ︴FaP》藍 於 2009-9-13 15:18 發表
還有種國際保棄吧
wcg賽用的保棄制
沒有記錯dota好像也是這樣的
所提及的dota棄保制是遊戲內其一模式指令

由雙方第一玩家點選四個禁止對方使用英雄

因為dota沒信長三國等圖的平衡所以沒保這方面
作者: 中國英雄    時間: 2009-9-14 05:04

若沒有棄保制的情況下
聯合軍比織田軍的得勝率往往比較高
聯合快攻是極度難守的
尤其以星願的更加所向披靡
強如cool團也只有俯首稱臣

至於棄保方案
似乎棄5保2比較公平
變化之大亦豐富了整個比賽的娛樂性
冠軍隊伍也頓時起了很大變化

希望各大強隊給多意見
因為只有你們才是最能了解地圖的利弊
如果要vlan早點舉行此盃賽
相信參加者也要早點給意見

另外希望vlan能確保連線
令比賽不會出現決賽有人斷線的問題
作者: 新星__HinS    時間: 2009-9-14 06:29

引用:
原帖由 報警手然 於 2009-9-14 03:34 發表

所提及的dota棄保制是遊戲內其一模式指令

由雙方第一玩家點選四個禁止對方使用英雄

因為dota沒信長三國等圖的平衡所以沒保這方面
ys
暴雪淨係認可dota...
so 係超平衡....
信長三國仲差得多=.=
作者: AcE____kIlleR    時間: 2009-9-14 09:52

引用:
原帖由 中國英雄 於 2009-9-14 05:04 發表
若沒有棄保制的情況下
聯合軍比織田軍的得勝率往往比較高
聯合快攻是極度難守的
尤其以星願的更加所向披靡
強如cool團也只有俯首稱臣

至於棄保方案
似乎棄5保2比較公平
變化之大亦豐富了整個比賽的娛樂性
冠軍隊伍 ...
CoOL團咁多毒能 ..實嬴
作者: Server2007    時間: 2009-9-14 11:02

大家都強調''公平'',''平衡'' , 更有大提出聯合和織田能棄的英雄數量不一就公平的意見.
先說公平, 要公平雙方所棄保的數量必須一樣, 不然何來公平 ?
至於平衡問題, 從一開首信長這個地圖就是聯合比較佔優, 無論是否有棄保
如果要利用''聯合和織田能棄的英雄數量不一'' 這種棄保制, 我覺得對地圖或是作者都不公平.

回正提
棄3保1(1)
先從織田/聯合棄2隻, 然後再各棄1隻中立. 中立被棄的2邊都不能使用, 而且不能保中立
這棄保的目的是為了比賽不是變了中立的野望, 尤其是織田軍

棄3保1(2)
不能棄中立, 先棄後保
令比賽有更多的組合, 織田軍因為主機亦可以從中立搶英雄以作補償英雄不足的問題

棄2
不能棄中立, 不能保
因不能保的關係, 棄的英雄對比賽是很關鍵(比起能保的重要)

p.s.保了的英雄不一定要出, 而棄保的先後問題, 我認為可以讓聯合先棄先保, 織田後棄後保, 來彌補織田的弱勢
作者: Sa2426    時間: 2009-9-14 11:53

我認為應該由主場果邊先說出自己所保的英雄/先棄對方英雄【因為主場有優勢搶中立英】

棄保問題
我覺得棄5保2才是王道【先保後棄】這樣就不怕只是有幾隻英雄的出現
至於棄不棄中立英..我認為無呢個需要..有些隊伍怕果心被搶,但是對強隊來說..跟本

不會棄果心..這樣只會令那些怕果心被搶的隊伍慘敗得!!!

全圖問題
我相信其問題也是大眾所關心之問題也,,我不是講笑,在網吧10個人~~唔好話8/9個
啦~~有6/7個都是開mh..大部份玩家都是vlan的~~請問官方是否有一套防全圖的制
度,使比賽進行得公平公正"

-千萬不要賽後看RP才決定是否有全圖的出現,這是沒用的-

作者: 龍之振雄    時間: 2009-9-14 12:20

引用:
原帖由 Sa2426 於 2009-9-14 11:53 發表
我認為應該由主場果邊先說出自己所保的英雄/先棄對方英雄【因為主場有優勢搶中立英】棄保問題
我覺得棄5保2才是王道【先保後棄】這樣就不怕只是有幾隻英雄的出現
至於棄不棄中立英..我認為無呢個需要..有些隊伍怕果 ...
RE: 全圖問題
vLan 系 1.24b 反 mh 做佐D比較強硬處理方法, 即一發現使用 mh 就自動關閉 WAR3
如果系比賽過程中, 相信冇人敢搏.
作者: 報警手然    時間: 2009-9-14 12:25

引用:
原帖由 新星__HinS 於 2009-9-14 06:29 發表

ys
暴雪淨係認可dota...
so 係超平衡....
信長三國仲差得多=.=
好歹信長三國是中文版本

難以國際化
作者: kmc    時間: 2009-9-14 14:02

棄3保1 其中一隻必須要中立; 咁先可以平均番織田同連合
作者: 冰島維    時間: 2009-9-14 14:25

聯合唔快攻都仲有信玄之野望
作者: SLY_阿星    時間: 2009-9-14 16:12

引用:
原帖由 Server2007 於 2009-9-14 11:02 發表
大家都強調''公平'',''平衡'' , 更有大提出聯合和織田能棄的英雄數量不一就公平的意見.
先說公平, 要公平雙方所棄保的數量必須一樣, 不然何來公平 ?
至於平衡問題, 從一開首信長這個地圖就是聯合比較佔優, 無論是否 ...
你係未打錯呢.......先棄後保...我保來拓...
作者: Server2007    時間: 2009-9-14 16:33     標題: 回復 38# 的帖子

從被棄的英雄選來保
作者: Milk.MaN    時間: 2009-9-14 17:06     標題: 回復 39# 的帖子

不是先保後棄= =

威哥=.=
作者: Server2007    時間: 2009-9-14 17:19

先保後棄是新版的棄保制吧,
而先棄後保的慨念來自S版.
你不清楚我是不會怪你的
作者: MinG.    時間: 2009-9-14 17:31

不如得職田軍可以棄一

因為咁可以保正到田軍有足夠既軍力對抗

聯合軍給田軍棄什麼也有得代
作者: 花公子    時間: 2009-9-14 18:42

棄保我覺得唔關公平事 d人成日話聯合2/3控場
職田點打,職田3輔勁既話打到對面冇後期喇
就算真係唔得未出隻山王lo

其實我好懷念e前full team既團戰陣容
d人成日話2邊唔公平 其實我覺得2邊好公平lo
成日話2控場+槍神點屈點屈
秀吉隱刀變左槍神 你點cut都冇用喇
槍有丁既 未竹中冰4秒lo
我只係覺得聯合果邊既團戰陣容比職田易玩(指職田3輔比聯合控場更要有技術控制)
但我覺得聯合職田2邊好平衡
另外有人話聯合快攻好無敵
無可否認
如同實力隊伍,快攻那邊大約會佔些優勢(大約64波吧)
但如果真係棄保 我只覺得棄保會更令職田不利
一係你就棄10保1 打街場咁 咁就公平  一係就一隻都唔好棄
快攻都係信長比賽的特色之一
但唔代表快攻果邊一定win緊
所以最公平既做法唔係棄保
本人覺得最公平既做法係每場比賽都用3場2勝制
我打個例子 好似cs比賽咁 有d地圖係ct佔優  有d係t佔優
但係cs一場比賽16分(1場1分) 佢地會係打到第15場 姐係比賽既一半換邊
我覺得咁做係大家都會覺得係公平
雖然咁可能會花多d時間
但呢一個絕對係最公平既做法
希望vlan可以參考一下

作者: Crimson_p    時間: 2009-9-14 19:20

引用:
原帖由 花公子 於 2009-9-14 18:42 發表
棄保我覺得唔關公平事 d人成日話聯合2/3控場
職田點打,職田3輔勁既話打到對面冇後期喇
就算真係唔得未出隻山王lo

其實我好懷念e前full team既團戰陣容
d人成日話2邊唔公平 其實我覺得2邊好公平lo
...
你說的言之有理

不用理我表情符號
作者: 惡來    時間: 2009-9-14 19:24

引用:
原帖由 Crimson_p 於 2009-9-14 19:20 發表

你說的言之有理

不用理我表情符號
咁你做咩打加上表情符號

話說棄保後感覺織田軍太靠中立軍吃飯
所以不棄比較好
作者: 花公子    時間: 2009-9-14 19:25

引用:
原帖由 Crimson_p 於 2009-9-14 19:20 發表

你說的言之有理

不用理我表情符號
crimson
u go to diving na
kai b
come vlan 5g do wt7
作者: 無敵黃戰士    時間: 2009-9-14 19:44

不棄保 比較好..
最好就3場2勝
第3場就較快完場果邊選 織田/聯合
作者: 花公子    時間: 2009-9-14 19:48

引用:
原帖由 無敵黃戰士 於 2009-9-14 19:44 發表
不棄保 比較好..
最好就3場2勝
第3場就較快完場果邊選 織田/聯合
+1              
作者: Server2007    時間: 2009-9-15 07:09

假如, 第三場才有棄保, 大家認為怎樣 ?
作者: 冰島維    時間: 2009-9-15 07:27

可以報名了沒= =
作者: 花公子    時間: 2009-9-15 12:06

引用:
原帖由 Server2007 於 2009-9-15 07:09 發表
假如, 第三場才有棄保, 大家認為怎樣 ?
棄保只會更令聯合軍(快攻)佔優
最好唔好喇
作者: MinG.    時間: 2009-9-15 12:12

引用:
原帖由 花公子 於 2009-9-15 12:06 發表

棄保只會更令聯合軍(快攻)佔優
最好唔好喇
田軍棄一is gd
作者: 花公子    時間: 2009-9-15 13:34

引用:
原帖由 MinG. 於 2009-9-15 12:12 發表

田軍棄一is gd
唔棄is gd  打3場2win制
作者: theluv.    時間: 2009-9-15 13:36

1場過太易g9g            
作者: 生神仙    時間: 2009-9-16 06:46

支持5棄1保
可以把成個對戰D英場場不同
各有各佩合
令比賽更精彩

作者: Maxㄨ賢    時間: 2009-9-18 20:43

引用:
原帖由 生神仙 於 2009-9-16 06:46 發表
支持5棄1保
可以把成個對戰D英場場不同
各有各佩合
令比賽更精彩
一d都唔覺112b 出棄保會有精彩既情況出現
作者: Sec、麻繩    時間: 2009-9-20 09:10

全部v英..

顯示11.2b特色
作者: 帝國超人    時間: 2009-9-20 12:16

不支持棄保...
唔使棄保最刺激
作者: tn00199099    時間: 2009-9-20 23:37

我個人黎睇.11.2b地圖係平衡方面仲末係做得最好.期實我角得下軍2控場真係有一個較大既幫助比起上軍..我個人支持棄保.我地經常發現團戰果陣11.2b既陣我地通常既陣都係果d.3主2法.2主3法咁樣.我角得棄保係唔錯既.我個人認為係棄3.保1.呢個會比較好因為我角得11.2b有好多冷門陣都係勁.以前好小人會諗到5毒陣.因為好多人都俾槍神果d英令到好多人目光唔夠遠視.我地好多時間會將槍神.直江.毛毛.武田.果心.呢d陣叫做正常陣.呢個係好多人既認為.因為大家都知道呢d陣既實力.講完上末d野好似無咩關係咁.但期實.我話棄保好既地方係.我地玩信長唔係話要玩死幾個陣.如果因為棄保你話唔公平既話我.我認為原因都係呢幾個.1.我平時打團練開果幾隻英俾人地棄左搞到我發揮唔到好唔公平.但係咁諗對方都係呢d有呢個問題.我地點樣可以針到棄人地保自己既方法先係令到個地圖更加平衡.因為我之前講11.2b唔係完全平衡.如果因為俾人棄左幾隻你既團英.你就輸既話咁証明你實力唔夠.我相信玩信唔係就得果幾隻英既..講返唔平衡既地方.有d英我認為真係有d勁左.我全力支持呢個棄保制...
只是個人意見.如有得罪.請不要出言攻擊
作者: SIU〞    時間: 2009-9-21 07:36

應該先弄清楚棄保真正的目的是什麼

應該是多元化英雄 不想每場都舊英一推  先說棄5保一 織田方能達成多元化英雄

但聯合方似乎還未達到這個效果

(原因英雄能多選擇 比喻你棄掉對方一隻主力 還有好幾選擇 但織田方不適用)

棄三保一也只是解決了5棄一保少量平均問題 英雄仍然每次一樣 多元化效果也看不見

我讚同 棄十保一 不保也可. 因為真正能另所有常出陣的英雄也棄掉 不能再使用

那要看新英的表現了  棄十多元化也能乎合 . 平均方面也似乎每邊未見光英雄也差不多

我提出既係棄十. 當然不棄保也好!
作者: 豆腐推銷員    時間: 2009-9-21 10:44

支持吾棄保
仲話棄5保1只係會搞到某幾隻英例如:佐佐 信長 羽柴 毛利 直江等吾會系比賽出現
點樣多元化...只不過係將d英轉變下姐...
作者: KAI子一個    時間: 2009-9-22 18:07

其實棄保系吾系你棄咩英都得嫁- -如果系甘棄3保1 例如織田
我棄對面槍神 毛毛 直江
甘聯合會吾會太X- -
聯合又棄織田 佐佐成政 信長 羽柴
甘織田同聯合又只可以保1隻
吾會太難打咩- -
以上既意見如果吾系你棄咩英都得就當我冇講

作者: 故園花茶    時間: 2009-9-24 18:34

唔好棄保啦....棄保好咩囉..  關公5公平既事嫁咩...贏就係贏...輸就係輸...
作者: 龍之振雄    時間: 2009-9-28 14:10

多謝大家熱心建議,  本次比賽不採用棄保制.

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0