標題: CS下載、注意事項 - 請先仔細閱讀 (最後更新: 1-9-2011) [打印本頁]

作者: tony987852    時間: 2010-6-5 17:07     標題: CS下載、注意事項 - 請先仔細閱讀 (最後更新: 1-9-2011)

請各會員發問前請先看此帖子。
如發現有會員開帖發問此post已有的問題,將關閉該帖處理。
------------CS------------
下載v19版本CS1.6:
載點1 (Hotfile)
載點2 (Sendspace)

點此查看下載教學(本帖#548)

下載完後會看到一個名字是DcOo CS1.6.rar壓縮檔
然後,按右鍵→解壓縮至此
解壓縮完後,會看到一個名字是DcOo CS1.6的資料夾到裡面

如果你的電腦作業平台是Windows98,請執行CDKEY for WIN98.reg
如果是Windows2000 / XP 或以上,請執行CDKEY for Win2000&XP.reg
這兩個版本只有英文版 / 繁體中文版
如果想要英文版,請執行Lang_En.reg
如果想要繁體中文版,請執行Lang_Big5.reg
若跳過此步驟可能會無法正常運行遊戲

開啟遊戲請按 cstrike.exe
首次執行,請到Options(遊戲選項) -> Video(影像) -> Renderer(繪圖模式) -> 選擇 OpenGL

如只要下載v19v33更新檔, 請由下列載點下載:
v19更新檔:
載點2(Sendspace)
v33更新檔:
載點2(Sendspace)

作業系統:
如果作業系統是Win7 / Vista
請在CS的捷徑上,按一下滑鼠的右鍵,再按一下內容
按一下相容性
第一列上有一個 以相容性模式執行此程式 的空格,請打勾
選擇XP (SP2),按確定

進入遊戲時,如果出現類似 Available memory less than 15MB!!! -9379840 的警告
請使用上面的方法解決
若上面方法沒有效果
可嘗試將下面檔案解壓放到DcOo CS1.6(記得備份原檔案)
[attach]78206[/attach]

如果有這個問題:[attach]77276[/attach]
請重新使用本帖提供的下載點重新下載

按了圖示卻沒有反應 / 出現Half-Life Launcher 已經停止運作:
我的電腦 右鍵 > 內容 >> 進階 >> 效能 一 設定 >> 資料防止執行 >> 為所有的 Windows 程式和服務開啟 DEP,除了我選擇的這些: >> 新增 >> cstrike.exe >> 退出
若仍然沒有反應,則更改CS資料夾的路徑重試

解析度過大:
如果在設置不小心設置解析度過大,而且無法再進入設置設定解析度
按開始→執行→輸入regedit→確定
到此位置:HKEY_CURRENT_USER\Software\Valve\Half-Life\Settings
到右手邊的視窗:
按兩下ScreenHeight→十進制→600
按兩下ScreenWidth→十進制→800
然後重新開啟CS

打字器教學(SayCN):
1.先下載檔案: [attach]89408[/attach]
2.然後,解壓到任一位置,最好是不顯眼的位置
3.解壓後,到那個資料夾開啟SayCn.exe
4.
[attach]89409[/attach]
5.這些是熱鍵的設定,不過沒有Y跟U
[attach]89410[/attach]
6.
[attach]89411[/attach]
7.最後的3個頁面沒什麼用,設置好後按最小化就可以了

這個打字器的好處就是比CSMate的問題較少,而且個人認為熱鍵不會不方便
如果要輸入中文指令,先按F9(預設),再按F11(預設),再輸入你的指令

若想與電腦對戰, 可下載v4版本
按我下載v4版本
此版本不可安裝Amx Mod X
可開設伺服器
------------hlds------------
若要在vLan開設伺服器,但是開啟後沒有玩家在伺服器列表找到你的伺服器,請在server.cfg加上sv_lan 1
如果仍是找不到,請嘗試關閉防火牆或將hlds設定為允許通過。

伺服器中文名稱教學:
1. 到server.cfg加上 hostname "你的場名"
2. 按左上角的檔案→另存新檔→編碼→UTF-8→儲存

伺服器插件:
HLDS插件使用的引擎,名稱是metamod,而metamod推動另一引擎,名稱是Amx Mod X 。
按我下載 Amx Mod X插件引擎
備用連接: 按我

安裝教學:
下載後,將壓縮檔中的addons 資料夾 和 liblist.gam放到cstrike中取代,並將 sprites 資料夾 內的檔案放入 cstrike/sprites

addons/amxmodx裡每個資料夾功能如下:
configs 是 設定檔存放的位置
data 是 其他不常理會的檔案,例如語言檔、排名記錄
dlls 是 引擎所需的檔案,建議不要刪掉任何一個檔案
logs 是 記錄檔,所有錯誤、插件載入過程等等會記錄在此,每天一個
modules 是 插件運行需要的模組,一樣建議不要刪掉任何一個
plugins 是 插件(amxx)存放位置,所有新增、刪除插件都在這個資料夾進行
scripting 是 插件腳本(sma)的存放位置,所有插件需要腳本轉換成amxx才可執行

configs裡常用檔案介紹:
amxx.cfg 是 開場時執行的設定檔,當開場/轉場時會執行此設定檔,與server.cfg差不多,但比server.cfg較遲執行
custommenuitems.cfg 是 玩家/管理員選單的項目,裡面有教學教你如何新增項目
maps.ini 是 地圖設定檔,與cstrike資料夾中的mapcycle.txt功能和用法差不多,但這個設定檔會優先執行
plugins.ini 是 插件設定檔,新增/暫停/刪除插件必須使用這個設定檔
users.ini 是 管理員設定檔,裡面已有格式示範

新增插件:
hlds插件的副檔名多是.amxx
如果要新增插件,將該插件放到plugins裡面,然後到plugins.ini新增一行<插件名>.amxx
例如想要新增一個插件,名字是new_plugins.amxx,就將它放在plugins裡面,然後到plugins.ini新增一行new_plugins.amxx
刪除插件則是相反操作
暫停插件只需在plugins.ini中尋找該插件名字,再在該名字前加入符號;即可
請注意: CS所有檔名不應該含有空格,空格多以_代替

另外,建議所有會員發問前詳細描述清楚,有圖更佳。

vLan 連線/開設伺服器教學: http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=224027&extra=page%3D1

no-ip 申請方法:
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=238783&extra=page%3D2

對於伺服器受到攻擊,但被防炸程式擋住,而且顯示了IP,可以將vLan視窗、防炸程式畫面(包含IP)和位於右下角的小時鐘一併拍照,在此區開新帖,上傳圖片,例如:
[attach]140207[/attach]
圖片需包含 該會員的區域編號以及其他資料、防炸程式的完整紀錄、右下角小時鐘,並且必須於一張圖片中出現、圖片不可經過任何加工(除非有內容獨犯 射擊遊戲(FPS) 統一版規).
亦請會員於擷圖的同時於平台內發言,我們將以此判斷你的擷圖時間。

如被發現攻擊CS伺服器,將永久禁訪該帳號。請各位自重!

各類教學:http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=461883

作者: 借粟一燒._.    時間: 2010-6-5 17:21

未入以經估到
作者: tony987852    時間: 2010-6-5 17:39

引用:
原帖由 借粟一燒._. 於 2010-6-5 17:21 發表
未入以經估到
心知肚明的東西=[
作者: ゞsNaKE〃MaN    時間: 2010-6-5 19:48

宜家都少左人因未更新v19問題發帖
之前就差唔多日日都有因一個未更新v19問題開帖

作者: 借粟一燒._.    時間: 2010-6-5 19:53

引用:
原帖由 ゞsNaKE〃MaN 於 2010-6-5 19:48 發表
;o)宜家都少左人因未更新v19問題發帖
之前就差吾多日日都有因一個未更新v19問題發p0z-__-
依家都2,3日就有

我真係唔明點解會有咁多新人....
作者: tony987852    時間: 2010-6-5 20:02

引用:
原帖由 借粟一燒._. 於 2010-6-5 19:53 發表
依家都2,3日就有

我真係唔明點解會有咁多新人....
因為全部都係CSo轉過黎的
作者: 借粟一燒._.    時間: 2010-6-5 20:05

引用:
原帖由 tony987852 於 2010-6-5 20:02 發表

因為全部都係CSo轉過黎的
講開CSO...CSO-NST就黎更新..
作者: lkplaupaul    時間: 2010-6-5 20:10

補充 : XP SP3 都得 ( 我都係WIN 7 )
作者: keroro52013    時間: 2010-6-5 20:49

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: tony987852    時間: 2010-6-5 20:56

引用:
原帖由 借粟一燒._. 於 2010-6-5 20:05 發表
講開CSO...CSO-NST就黎更新..
CSo出新野..佢當然會更新...

作者: 愛情急救隊    時間: 2010-6-5 21:22

我想問.....你係男定女??^^
作者: tony987852    時間: 2010-6-5 21:38

引用:
原帖由 愛情急救隊 於 2010-6-5 21:22 發表
我想問.....你係男定女??^^
我想問.....你問邊個係男定女??^^
作者: MArTHr﹏血封    時間: 2010-6-6 18:01

呢D問題都唔知發過幾多PO
謝樓主教學
希望唔好見到有相關問題既po出現
作者: tony987852    時間: 2010-6-6 18:08

引用:
原帖由 MArTHr﹏血封 於 2010-6-6 18:01 發表
呢D問題都唔知發過幾多PO
謝樓主教學
希望唔好見到有相關問題既po出現
謝你的謝

發呢個post只能解決5%既伸手問題
作者: 愛情急救隊    時間: 2010-6-6 23:06

請問tony你係男定女? 28881883
作者: 借粟一燒._.    時間: 2010-6-6 23:08

嘩..tony你等左幾耐?..

作者: tony987852    時間: 2010-6-6 23:11

引用:
原帖由 借粟一燒._. 於 2010-6-6 23:08 發表
嘩..tony你等左幾耐?..
sor- -又唔小心手慣禁左編輯...

我等左大約一年...
作者: ゞsNaKE〃MaN    時間: 2010-6-8 11:32

引用:
原帖由 tony987852 於 2010-6-6 17:08 發表
推帖中.................................................................................................................................................................................................. ...
呢個推帖技術都幾勁
作者: tony987852    時間: 2010-6-8 17:44

引用:
原帖由 ゞsNaKE〃MaN 於 2010-6-8 11:32 發表

呢個推帖技術都幾勁
多謝讚賞!
作者: peter1234    時間: 2010-6-12 09:48

唔該tony我想問下server.cfg係邊到?唔該
作者: tingy1212    時間: 2010-6-12 12:01     標題: 回復 21# 的帖子

幫手回xD
放系cstrike\ 入面\
姐系cstrike\server.cfg 咁樣

記住系hlds打exec server.cfg
再打restart
作者: waihong1994    時間: 2010-6-14 14:58

Sma UTF-8左之後轉唔到呢? /_\
作者: tony987852    時間: 2010-6-14 18:04

post你個complie.exe既畫面上黎...
作者: kenlam2005    時間: 2010-6-14 19:56

引用:
原帖由 tony987852 於 2010-6-5 17:07 發表
近日有大量會員都在發問相似的問題
為此,我在這發一篇教學文
解決你們的問題

------------CS------------
1. 77276
如果發現入場時有這個問題
請刪除你手上的CS,安裝原版v4,再安裝v19更新檔
v19更新檔下載點: 按此
或 ...
唔該哂 我因為個hlds都煩左一排-_- 唔該
作者: dan2323123    時間: 2010-6-18 00:12     標題: help-.-

我想問點解呢我係vlan果度搵唔到我個fd個場-.-仲有我係控制台果度打埋指令同ip都入唔到佢話:
You have been banned from this server'
作者: tony987852    時間: 2010-6-18 08:23     標題: 回復 26# 的帖子

咁可能係因為你個fd佢ban左某人,之後佢重入vLan,你再入vLan,用左ban左果個IP,所以你入唔到
作者: dan2323123    時間: 2010-6-18 12:53

咁點呀/_\幫幫我呀
作者: tony987852    時間: 2010-6-18 17:07     標題: 回復 28# 的帖子

叫你個fd去hlds控制台打 amx_unban 你個IP
作者: 達芬奇    時間: 2010-6-20 10:12

我d左個更新檔冇料到
作者: tony987852    時間: 2010-6-20 10:13

咁你直接dl個更新好既CS
作者: 射手座。沁    時間: 2010-6-20 19:41

我DW唔到囉....係見到叫我簡DWON既連結但係冇野比我禁
作者: 借粟一燒._.    時間: 2010-6-20 20:11

引用:
原帖由 射手座。沁 於 2010-6-20 19:41 發表
我DW唔到囉....係見到叫我簡DWON既連結但係冇野比我禁
係DOWN...
你cap幅圖黎睇下..
作者: auman4567    時間: 2010-6-21 11:53

佢彈左    W_Load Wad File :couldn't load gfx.wad
點算
作者: tony987852    時間: 2010-6-22 18:55     標題: 回復 34# 的帖子

放佢入 cstrike
http://www.cstrike-planet.com/wads/196
作者: yuenwaiki    時間: 2010-6-24 15:46

開左個ser..但照你既方法去做..都係找唔到自己個ser 係vlan
其實係咪我既電腦問題
作者: tony987852    時間: 2010-6-24 16:03

想搵自己ser,請加自己IP
作者: kEi♥    時間: 2010-6-24 16:16

UM.關於cs問題
之前開左post冇人理我所以想系到問~
我玩cs.開槍望吾到有子彈洞.
同埋噴logo果陣.見吾到自己噴既logo.人地噴都一樣.
要set d咩野先可以見到d子彈洞同埋見到自己噴既logo?
作者: tony987852    時間: 2010-6-24 16:34     標題: 回復 38# 的帖子

重裝CS試下                                                                    
作者: kEi♥    時間: 2010-6-25 01:00

重裝左都系甘.系可以正常甘玩到.
只系睇吾到logo同子彈洞.
系咪要打咩指令定點?
作者: tony987852    時間: 2010-6-25 12:26     標題: 回復 40# 的帖子

去 選項→視頻→第1個選項揀OpenGL
作者: 〝嫩*    時間: 2010-6-27 09:17

係人地果場同你個v唔同姐 v19實玩到
作者: RuKiWinG    時間: 2010-6-28 07:59

係啵 唔好意思
麻煩晒版主
作者: 爆炸壯男    時間: 2010-6-28 10:29

今日決定重裝cs
有兩個場唔比我入...可能d file入其他場果時比佢加左料...
作者: henry199622    時間: 2010-6-29 11:05

我想問呢,點樣可以係自己場到做admin???
作者: tony987852    時間: 2010-6-29 11:10     標題: 回復 45# 的帖子

去users.ini入面加一行
"你個IP" "" "abcdefghijklmnopqrstu" "de"
作者: LunG94    時間: 2010-6-29 22:11

作者: czmabc333    時間: 2010-6-30 16:55     標題: 回復 1# 的帖子

作者: 扯斷你枝旗    時間: 2010-6-30 20:27

點解我用nonsteam玩cs就會跳fps
自己個人不斷停下停
但係見到人地移動就好順暢

steam的cs入面冇呢個問題
作者: tony987852    時間: 2010-6-30 20:49     標題: 回復 49# 的帖子

試下關左steam?
個Ping有冇跳到?
作者: alex199515    時間: 2010-7-1 09:56

咩野係CDkey
我用vlan一入game就叫我打CDkey-,-
請各位指點指點
作者: tony987852    時間: 2010-7-1 10:01

全部打AAAAA就得............
作者: 扯斷你枝旗    時間: 2010-7-1 22:21

引用:
原帖由 tony987852 於 2010-6-30 20:49 發表
試下關左steam?
個Ping有冇跳到?
一樣
試過重裝係第二d位置都一樣
作者: tony987852    時間: 2010-7-2 10:05     標題: 回復 53# 的帖子

咁個ping有冇跳到..?
作者: 峰迴路轉    時間: 2010-7-2 12:29

我v48呀,vlan啲Ser大部份都係v19
我揾唔到你地啲Ser,點搞
作者: tony987852    時間: 2010-7-2 12:41     標題: 回復 55# 的帖子

用番v19算啦
v48呢個係steam / steam破解版
可能只搵到steam server
作者: 香脆芝士批    時間: 2010-7-2 15:49

咁我入左CS 禁find servxxxxx冇反應係咪一樣都係咁做?
作者: tony987852    時間: 2010-7-2 18:48

係掛...呢個問題我仲未搵到解決方法..
作者: kerorolaukason    時間: 2010-7-2 23:35

作者: ★鵬_    時間: 2010-7-4 15:24

要CD KEY w0w
作者: tony987852    時間: 2010-7-4 15:44     標題: 回復 60# 的帖子

執行 DcOo CS1.6 入面既 CDKEY for Win2000&XP.reg
作者: 扯斷你枝旗    時間: 2010-7-4 21:00

ping冇跳
我一向低過10...........
作者: tony987852    時間: 2010-7-5 09:53     標題: 回復 62# 的帖子

試下v33版有冇問題..
作者: ★鵬_    時間: 2010-7-5 11:34

開5到場T^T
入去就彈
作者: tony987852    時間: 2010-7-5 12:04     標題: 回復 64# 的帖子

開場同埋玩果個最好分開
作者: y6233234    時間: 2010-7-5 12:45     標題: 搞錯!

板主份文就10個月都唔del!我地d文唔夠20日就del!我接受唔到lo
作者: kk1ww2    時間: 2010-7-5 12:50

引用:
原帖由 y6233234 於 2010-7-5 12:45 發表
板主份文就10個月都唔del!我地d文唔夠20日就del!我接受唔到lo
你想講咩.....?
作者: 方塊◆三    時間: 2010-7-5 16:26

作者: 借粟一燒._.    時間: 2010-7-5 16:39

引用:
原帖由 y6233234 於 2010-7-5 12:45 發表
你d文點同版主d文呀?
仲有你想講del定係關閉?
你咁勁,你發篇教學文/問題集囉
我唔信嗰d有討論價值/有建設性既文會關閉.
作者: bu明白    時間: 2010-7-5 20:27

唔明我開場人地睇唔到既個個解決方法
可唔可以詳細少少
作者: bu明白    時間: 2010-7-5 20:30

作者: 小呆abc    時間: 2010-7-5 21:20

我想平時入到game果d禁f1有menu彈出黎點整
仲有點解我開完場講唔到野既
和我仲係唔明場主點set權限
最後點樣係個場用到amx d野
十萬個唔該
作者: [Smi1e]_Siu鬼    時間: 2010-7-6 09:59

比個V4版連結-.-我搵左成日都搵唔到!!!THX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :victory:
作者: chrislu27    時間: 2010-7-6 11:36

作者: ~精鋼爪~    時間: 2010-7-6 15:33

THX!!!!!!我真係新手-,-
作者: ethanwong    時間: 2010-7-6 16:36

couldn,t load gfx.wad....
how to slove ar??
作者: samueli5750    時間: 2010-7-6 21:12

作者: 殘像﹏小朱    時間: 2010-7-7 02:24

問1問
主程式呢=="
作者: dreamlittlebear    時間: 2010-7-8 01:33

学习啦 呵呵 不错嘛
作者: tony987852    時間: 2010-7-8 08:01

引用:
原帖由 bu明白 於 2010-7-5 20:30 發表
順便問多問 岩岩爬一爬文
係咪v19同唔到v33玩?
v19可以同v33玩
引用:
原帖由 小呆abc 於 2010-7-5 21:20 發表
我想平時入到game果d禁f1有menu彈出黎點整
仲有點解我開完場講唔到野既
和我仲係唔明場主點set權限
最後點樣係個場用到amx d野
十萬個唔該
1. 控制台打 bind F1 amx_menu
2. 可能版本不符
3&4. 請先安裝Amx Mod X
作者: JIMMY135    時間: 2010-7-9 00:39

又彈GAME......V4仲好好地
作者: 【狼】鬼風    時間: 2010-7-9 18:07

彈game的~~~!!!
作者: 夏雨詩    時間: 2010-7-10 15:52

GOOD JOB,THX!!!
作者: calvinman    時間: 2010-7-10 20:54

我個個係話can't open map cs_747
作者: lufey    時間: 2010-7-11 06:02     標題: could not connect to server點搞??

我用一個叫Free Hk CS1.6 o既cs,之後入ser就即刻彈,話"could not connect to server",搞到要用返隻舊啲o既版本
作者: justinlaw    時間: 2010-7-12 18:22

想問一下大佬~我想知如果我連唔到上出面既ser...姐係聯唔到去主機伺服器...
有冇方法搞搞~如果有人連到~可唔可以send你果個masterserver果個野比我
唔該哂!!!
作者: Speechless    時間: 2010-7-14 18:30

用v19開場
d fd入個陣就彈
LAN servers are restricted to local clients (class C)
之前v4都冇事
作者: kk1ww2    時間: 2010-7-14 22:09

引用:
原帖由 Speechless 於 2010-7-14 18:30 發表
用v19開場
d fd入個陣就彈
LAN servers are restricted to local clients (class C)
之前v4都冇事
開SER個陣你用錯咗模式。
如果用HLDS開場, 有一個NETWORK, 要選LAN, 而唔係INTERNET。
如果選INTERNET就會出現以上情況。
作者: 卐朗卐    時間: 2010-7-15 07:26

好多人回bo= =好想踩場
我:小子,我來踢館!
你:問過我大佬味!
我:大佬!?!?!??!?!?!??!?!?
超級版主:受死啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我: (被打飛=])
作者: vzxvfsd    時間: 2010-7-15 08:14

thx :>
作者: 扯斷你枝旗    時間: 2010-7-16 21:14

有v33架咩-.-
我淨係搵到v19
作者: Speechless    時間: 2010-7-16 22:22

引用:
原帖由 扯斷你枝旗 於 2010-7-16 21:14 發表
有v33架咩-.-
我淨係搵到v19
咩您玩cs既咩
作者: yuenwaiki    時間: 2010-7-20 11:47

用hlds開ser時,有咩方法令佢無咁易死ser
作者: kenny324    時間: 2010-7-20 13:01

我下載左好耐 就係佢一句 yourxxxxxxxxxxxxxxxxx  玩吾到
作者: 扯斷你枝旗    時間: 2010-7-21 10:42

引用:
原帖由 Speechless 於 2010-7-16 22:22 發表

咩您玩cs既咩
我由cs轉war3
作者: ngtatshun    時間: 2010-7-21 12:37

引用:
原帖由 扯斷你枝旗 於 2010-7-21 10:42 發表

我由cs轉war3
icon入面果個幾令女幾cute woo
作者: 關羽高達    時間: 2010-7-21 14:37

tony
點整amxx果d野嫁
教我ok?
作者: kochunyin    時間: 2010-7-21 19:14

作者: p2021121    時間: 2010-7-24 16:31

作者: edwinchs    時間: 2010-7-28 01:50

請問tony大我可以在此發佈原創主程式嗎??
作者: ♣迷戀InG    時間: 2010-7-28 01:53

支持支持...
我都有玩cs

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0