標題: [交流] [分析]最後的(終極)月牙天沖由來 (字海之我又來了) [打印本頁]

作者: kelvin07    時間: 2010-6-17 17:37     標題: [分析]最後的(終極)月牙天沖由來 (字海之我又來了)

大家有冇睇最新果話408 味睇快d睇
講到
一心要一護用刀禪去將刀魂召出黎
刀禪其實不過係打坐only 用黎同刀溝通
聰明的同學仔會問
刀魂係咩黎
刀魂應該係斬魄刀與死神同化(得到死神力量)之後變成的
一直以來都係死神同斬魄刀同化(卍解)
但斬魄刀係同死神一體的 死神可以有刀既力量 刀都可以有死神既力量
斬月吸收左一護既力量之後變成刀魂
打低左刀魂就可以得到斬魄刀完全既力量且不受限制
不受限制既原因係因為之前卍解果d都係刀借力量比死神
刀自己可以收返d力量 咁打低左刀最強既形態咁刀仲有得話事?
之後就變出左最後的(終極)月牙天沖了

都係果句
以上純個人推測 回覆任插唔嬲
作者: cbkN258    時間: 2010-6-20 16:07

感謝樓主分享 哈哈  很是有意思啊  哈哈
作者: 紅血鬼直政    時間: 2010-6-21 20:55

=_=被你up到呢...真係
不過你呢種說法唔係錯 只不過只能用在 普通死神身上
你別忘記了
虛一護的存在.....  
自重一護全虛化 做掛左小鳥之後 虛化一直都變廢
所以終極月牙天沖 我都仲未知道係咩黎...
總之你就係岩一半錯一半啦
作者: .★大勝ˇ    時間: 2010-6-23 02:34

支持樓主
作者: kelvin07    時間: 2010-6-23 14:32

引用:
原帖由 紅血鬼直政 於 2010-6-21 20:55 發表
你別忘記了
虛一護的存在.....  
總之你就係岩 ...
你想表達d咩._.(汗)
我錯左邊一半.....幾時講過一護全虛之後虛化廢左._.?
你又知虛化一直變廢既
作者: 紅血鬼直政    時間: 2010-6-23 22:46

你有冇睇漫畫架= =
一護全虛化之後 虛化既力量減少左
仲要覺得個虛化具好重
之後一護唔係必要時都唔會用
好似佢打市銀果陣咁 如果係平時既一護 開頭波 就爆虛化啦=_=
但係點解一護要等到 銀市卍解先虛化呢?
因為一護覺得唔虛化佢就會輸 so 佢先被迫爆虛化
作者: kelvin07    時間: 2010-6-24 17:33

大佬--
一護個面具重左係因為虛化既面具更似全虛化
虛化面具既變化月接近全虛化=虛化月強
至於一護唔用虛化既原因係佢用左太多次同唔想再變
並唔係唔可以變 佢覺得用虛化會失控誤殺自己友先唔用
仲有仲有._.
一護一開波就爆虛化係得打四仔果次 仲要打輸左...
咩叫平時既一護一開波就爆虛化-口-
作者: 菜心個頭    時間: 2010-7-2 18:30

咁都比樓主想到
創意峰富@@
作者: SaKuRa︱S    時間: 2010-7-3 15:41

終極月牙天沖=月風景斬嗎?
一護崩解有招係月牙天沖既進化版
叫月風景斬
作者: 花紋雨✿羊    時間: 2010-7-4 21:41

咁都得= =慌左
作者: kelvin07    時間: 2010-7-7 12:27

引用:
原帖由 SaKuRa︱S 於 2010-7-3 15:41 發表
終極月牙天沖=月風景斬嗎?
一護崩解有招係月牙天沖既進化版
叫月風景斬
你又知._.?
崩解咩黎._.?
作者: 紀敏    時間: 2010-7-16 03:22

引用:
原帖由 kelvin07 於 7-7-2010 12:27 PM 發表

你又知._.?
崩解咩黎._.?
各種拼音:
BAN(羅馬拼音/英語拼音) ,
崩(國語近音字)

日文漢字:卍

由於字樣是"卐"(萬)~ 但讀音卻是ban
故此在香港人耳裡生出了兩個讀音,由一個字變成了兩個字
1.崩 (日語) (近似ban音的國語)
2.萬 (照字面"卐"而讀出的廣東話)

簡單d黎講~即係卍解
引用:
以下內容轉載

卐(wàn)解 (ban kai)
  卐解
  出自《死神Bleach》
  死神解放斬魄刀的最高境界。
  一般來說,死神領悟了卐解之后力量能夠提升數倍。在這種解放后,刀的能力會得到更徹底、更全面的發揮。 平假名“ばんかい”,羅馬音bankai。
崩解其實有另一個意思
                              崩塌瓦解

呢個字既來源係一群使用拼音輸入法~而且打字非常懶既朋友~

繼而有d人睇唔明近音字~誤將"崩解"當成係卐解以上等級既解放

而誤導一群可憐的小朋友誤以為崩解同卐解係兩樣野黎

細心留意下會發現,真心將崩解當成係更上級解放既人,其實只有香港人

作者: kelvin07    時間: 2010-7-18 17:28

._.
讀起上黎又幾似
不過....
<---一群可憐的小朋友??
自悲ing /_\
作者: JiM☆占    時間: 2010-7-19 15:43

崩解 一開始果陣笑死我==睇元解釋先知原來係岩
作者: 天鷹。小田    時間: 2010-7-28 15:33

崩塌瓦解....囧了=_=(汗)
作者: ★viTA〝kINz    時間: 2010-8-13 00:20

你別忘記了
虛一護的存在.....  
總之你就係岩一半錯一半啦
作者: ertyt567    時間: 2011-4-24 13:39

你錯好多..
一護第一次用卍解進入自己內心世界,見到嘅係天鎖斬月,唔係平時大叔嘅斬月,佢要得到''最後的月牙天沖''就要全身心接受天鎖斬月嘅刀刃,所謂嘅''最後月牙天沖''就係變成月牙,如果用左呢招,佢會全部死神刀量都會失去。不過你都有啲係正確,斬魄刀同死神同一誕生,同死神一同滅亡,因為一護失去死神力量,所以斬月都冇留番低。換言之,佢會變成普通魂魄,但漫畫係好唔正常,如果大家係睇死神動漫,第18,19集有講佢點拎番死神力量,漫畫整到佢係用完現術。所以,死神先至可以拖到400幾集。
作者: 9991230123    時間: 2011-4-24 13:53

引用:
原帖由 紅血鬼直政 於 2010-6-21 20:55 發表
你別忘記了
虛一護的存在.....  
總之你就係岩 ...
我想講le 一護虛化係無變廢 一直都係咁勁- - 只係因為佢全虛化打小烏果陣 失控打傷埋石田-3-
所以之後佢就唔敢用全力虛化 驚再次變全虛失控

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0