標題: 關於INTEL 平民打機套裝 (SET A)問題問題 [打印本頁]

作者: ShArk=)    時間: 2012-5-29 20:37     標題: 關於INTEL 平民打機套裝 (SET A)問題問題

想問下INTEL 平民打機套裝 (SET A)問題+win7+18~20吋既mon+keyboard+mouse大約要幾錢...
同埋INTEL 平民打機套裝 (SET A)問題可以玩到啲咩game...
玩唔玩到L4D2之類唔LAG...同埋AVA,龍珠呢D高質小小既ONLINE GAME係咪都玩到..
大部分中配置PC GAME玩唔玩到,如NBA,全面戰爭,BF2,PES,,,傳送門...之類既PC GAME....
想問埋AMD好似平D...
AMD 的SET既配置會唔會差過INTEL好多,,,,,因為價錢方面好似相差好多.

作者: alan_wong8    時間: 2012-5-29 20:42

win 7 你預$950, MOn 大約預$1000, keyboard+mouse 大約預$170
玩到L4D2 唔LAG, ONLINE GAME 無問題.
大多數PC GAME 都無問題.
作者: ShArk=)    時間: 2012-5-29 20:46     標題: NTEL 平民打機套裝 (SET A)

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2012-5-29 20:42 發表
win 7 你預$950, MOn 大約預$1000, keyboard+mouse 大約預$170
玩到L4D2 唔LAG, ONLINE GAME 無問題.
大多數PC GAME 都無問題.
甘加加埋埋都差唔多成7000...
AMD好似平D...會唔會配置差好多??
AMD APU 套裝 平價低階打機套裝 (SET A)<呢個既配置大約同
iNTEL 平民打機套裝 (SET A)差幾多到,同樣玩l4d2 lag唔lag,online有冇問題/
作者: ShArk=)    時間: 2012-5-29 20:56

另外我而家用緊TP-LINK ROUTER...到時如果上門裝電腦,,會唔會幫接埋ROUTER
作者: alan_wong8    時間: 2012-5-29 22:57

引用:
原帖由 ShArk=) 於 2012-5-29 20:46 發表
甘加加埋埋都差唔多成7000...
AMD好似平D...會唔會配置差好多??
AMD APU 套裝 平價低階打機套裝 (SET A)
如果AMD SET B, 唔會差過intel SET A.
INTEL SET A 要同AMD SET B 比.
當然, AMD SET A 對大部份電腦遊戲都足以應付.
作者: alan_wong8    時間: 2012-5-29 22:58     標題: 回復 4# 的帖子

就咁插線就可以了, 仲想點整??同埋一般都係上VLAN SHOP拎機.
作者: ShArk=)    時間: 2012-5-30 17:44

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2012-5-29 22:58 發表
就咁插線就可以了, 仲想點整??同埋一般都係上VLAN SHOP拎機.
包埋安裝呢??我好近...以前AMD SET A玩L4D2 LAG唔LAG.
作者: alan_wong8    時間: 2012-5-30 17:50

以前???
包左砌機, 唔包上門.
作者: ShArk=)    時間: 2012-5-30 18:24

打錯....而個***
甘即係要自己插線之類果D定.....
同埋你地VLAN大約十幾分鐘車程就到會唔會送.
作者: 7171    時間: 2012-5-30 18:44

要自己插線

但HDD,顯卡個D 已經裝哂
作者: ShArk=)    時間: 2012-5-30 18:48

原來係甘.....
作者: aCE.    時間: 2012-5-30 20:02

引用:
原帖由 ShArk=) 於 2012-5-30 17:44 發表

包埋安裝呢??我好近...以前AMD SET A玩L4D2 LAG唔LAG.
amd set a 玩l4d2 最少可以玩到中效流暢
作者: ShArk=)    時間: 2012-5-30 20:23

甘玩HEATPROJECT D彈會唔會散...
作者: alan_wong8    時間: 2012-5-30 22:25

散??
作者: ShArk=)    時間: 2012-5-31 16:42

例如個紅點係12點位....
我就會瞄住12點位黎射...
但D子彈會唔會因為LAG而彈去1~2點位....
作者: alan_wong8    時間: 2012-5-31 17:18

咁唔清楚=.=
作者: ShArk=)    時間: 2012-5-31 17:30

SOSAD.......甘玩唔玩到NBA2K12呢D PC GAME同埋玩L4D2係咪好似前幾樓講甘.
作者: 7171    時間: 2012-5-31 17:32

佢講得,都應該唔會有錯
作者: ShArk=)    時間: 2012-5-31 17:42

引用:
原帖由 7171 於 2012-5-31 17:32 發表
佢講得,都應該唔會有錯
即係12#果位師兄,,,
作者: aCE.    時間: 2012-5-31 18:10

NBA , L4D2 都唔係一D高要求遊戲
只要你唔係開AA (反鋸齒特效)呢類要求高顯卡效能既特效
HD6550 內置顯示卡整體遊戲特效最少都可以玩到中效流暢

可參考下列影片(我眼見有D影片甚至開高效,所以中效絕對流暢)
http://www.youtube.com/watch?v=q9xS33mlDFg
作者: ShArk=)    時間: 2012-5-31 18:31

引用:
原帖由 aCE. 於 2012-5-31 18:10 發表
NBA , L4D2 都唔係一D高要求遊戲
只要你唔係開AA (反鋸齒特效)呢類要求高顯卡效能既特效
HD6550 內置顯示卡整體遊戲特效最少都可以玩到中效流暢

可參考下列影片(我眼見有D影片甚至開高效,所以中效絕對流暢)
http://w ...
OIC,唔該哂...玩HP應該都唔LAG咖可?
同埋對普通電腦玩家黎講....AMD APU 套裝 平價低階打機套裝 (SET A)
係咪已經好夠???
作者: aCE.    時間: 2012-5-31 18:40

引用:
原帖由 ShArk=) 於 2012-5-31 18:31 發表
OIC,唔該哂...玩HP應該都唔LAG咖可?
同埋對普通電腦玩家黎講....AMD APU 套裝 平價低階打機套裝 (SET A)
係咪已經好夠???
HP呢類GAME ONLINE GAME睇網絡因素較大
基本上SET A 只要你唔係要求玩Battlefield 3,Crysis等呢類大型Game高效既
足夠應付一般人玩普通Online Game、同一D唔高要求既單機遊戲如L4D

另外如果怕唔夠既,你可加錢要求ALAN將火牛轉去Delta 450W (約加$100) 或 550W (約加$200)
日後真係需要玩其他大型遊戲,可以自行去買獨立顯示卡增強效能
作者: ShArk=)    時間: 2012-5-31 19:06

引用:
原帖由 aCE. 於 2012-5-31 18:40 發表

HP呢類GAME ONLINE GAME睇網絡因素較大
基本上SET A 只要你唔係要求玩Battlefield 3,Crysis等呢類大型Game高效既
足夠應付一般人玩普通Online Game、同一D唔高要求既單機遊戲如L4D

另外如果怕唔夠既,你可加錢要求AL ...
ching幫我睇睇如果AMD APU 套裝 平價低階打機套裝 (SET A)+WIN7+MON(18~20吋)+MOUSE...KEYBOARD其他垃垃雜雜係咪都唔洗6000 ..如果係的話再考慮換埋火牛..同埋個火牛大約換左會差幾多到.
作者: ShArk=)    時間: 2012-5-31 19:17

同埋如果忍到手,遲多小小買,,會唔會平多d,..,
作者: aCE.    時間: 2012-5-31 19:18

引用:
原帖由 ShArk=) 於 2012-5-31 19:06 發表
ching幫我睇睇如果AMD APU 套裝 平價低階打機套裝 (SET A)+WIN7+MON(18~20吋)+MOUSE...KEYBOARD其他垃垃雜雜係咪都唔洗6000 ..如果係的話再考慮換埋火牛..同埋個火牛大約換左會差幾多到. ...
先前ALAN都報左大約價比你
Windows Home Premium OEM 約$950
18-20" Monitor 約$1000
普通Mouse + Keyboard 約$170
AMD Set A $3440

Total 約$5560
作者: 7171    時間: 2012-5-31 19:19

如果想用少D錢

你MOUSE ,鍵盤唔怕既,可以買二手

MON 都可以

但要承擔番有機會比一手快壞既風險

利申:我屋企有MOUSE ,鍵盤同MON

作者: ShArk=)    時間: 2012-5-31 20:08

引用:
原帖由 aCE. 於 2012-5-31 19:18 發表

先前ALAN都報左大約價比你
Windows Home Premium OEM 約$950
18-20" Monitor 約$1000
普通Mouse + Keyboard 約$170
AMD Set A $3440

Total 約$5560
唔該哂CHING
另回7171...我個MON唔知點解山唔到,同埋出現左幾條藍線..
另外MOUSE同KEYBOARD都開始舊,打算換埋....
我應該暑假前買既.......再睇下有冇新野出...
作者: alan_wong8    時間: 2012-5-31 23:17

MON 壞了.
你再睇多半個月吧.急唔黎/
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-1 17:26

好的.....我順便等埋睇有冇新野出....
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-18 11:47

推番上黎...打算暑假買...
INTEL 平民打機套裝 (SET A)
勁過
AMD APU 套裝 平價低階打機套裝 (SET A)
幾多到...
仲未諗到買邊個....
I3快過AMD 4xCores A8-3870(K) 幾多
同埋顯卡又大約差幾多...
作者: alan_wong8    時間: 2012-6-18 12:06

INTEL SET A 係同AMD SET B 比較.
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-18 12:19

甘我甘樣問吧
AMD SET B 勁過AMD SET A幾多到...
作者: alan_wong8    時間: 2012-6-18 12:36     標題: 回復 32# 的帖子

顯示卡方便AMD SET B 係一定勁SET A 好多-.-"
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-18 13:56

可唔可以大約各方面差幾多到-_-!
例如LOAD野方面A只係要0.1,B要0.3之類果D...
我想知差幾多先睇下買邊樣=_=!
作者: aCE.    時間: 2012-6-18 15:24

http://www.anandtech.com/bench/Product/289?vs=399
自己睇,未有3870,所以用3850代替
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-18 16:21

都係睇唔明....但係好似差好多甘=_=!!!
作者: aCE.    時間: 2012-6-18 17:11

已經有寫埋Higher is better / Lower is better

黑色AMD,藍綠色Intel

橙色程式名(底下有遊戲)

真係咁難明?

既然係咁,4500蚊呢個價錢我會叫你買AMD Set B,因為顯示卡勁D
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-19 17:38

o...唔該哂=.=!!!
我開頭以為全部都係高d就好d同埋以為左面果d唔係講game...係講d硬件=.=!!
甘AMD SET B 同AMD SET A比呢?

作者: ShArk=)    時間: 2012-6-20 18:22

升級至8GB RAM (4GB x2) 加$170
係咪即係比2個4GB RAM
定比一舊8GB RAM
作者: 7171    時間: 2012-6-20 20:09

(4GB x2)
2個4GB RAM

作者: ShArk=)    時間: 2012-6-20 22:15

ok..唔該哂...同埋amd set a果個cpu即係有幾多ghz
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-22 17:30

http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D1
lan線係咪即係網線??
本身插左先上到網果條??
因為我屋企條網線都好舊...想換埋....
BTW同埋如果係VLAN砌機係咪裝好哂D野..SET好哂WINDOWS?
插完線開機即用得???
作者: 7171    時間: 2012-6-22 17:36

(已售罄15/08/2009)

唔一定有裝windows
除非你係vlan 買埋碟

如果無買碟,你番家要先裝windows同驅動先用得
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-22 19:23

如果有買碟係咪會一開機就用得..
冇留意時間TIM SAD..想問邊個地方有網線買
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-24 08:53

想問埋如果係VLAN砌機,係咪唔洗比果200$砌機費?
即係如果叫VLAN幫手問埋料的話...
同埋比完500$訂   餘額幾時比??送完貨黎果陣??
作者: 7171    時間: 2012-6-24 11:58

如果係買list
已經包左

問埋料?
係唔係買vlan list?
拎機時比
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-24 12:41

引用:
原帖由 7171 於 2012-6-24 11:58 發表
如果係買list
已經包左

問埋料?
係唔係買vlan list?
拎機時比
打錯..買埋料..即係直接跟vlan個list黎買..
係咪就唔洗比200$..同埋買埋windows就可以佢裝好哂插番線開機唔洗set野就ok
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-24 12:46

另外INTEL 平民打機套裝 (SET A)
果到如果我買完冇耐就出i3第三代..vlan會唔會幫我換???
btw..第三代I3大約幾時出..同埋AMD SET B同INTEL 平民打機套裝 (SET A)係咪功效一樣??定邊個勁D

作者: aCE.    時間: 2012-6-24 16:02

置頂List已經話左已經幫埋砌機費...好多野都寫得好清楚,可否仔細d睇?

買左唔會幫你換新代i3

都無咩消息會快推出新代i3

餘額你想一次比又得,唔係就一手交機一手交錢

講左咁多頁,已經講左i3係勁d, 但呢個價買amd set b好d
難到你一直無聽人講野 ?
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-24 16:24

唔係=3=唔肯定...SOR
但係其實AMD SET B係邊方面好D>.
我見CPU好似同SET A一樣....
作者: aCE.    時間: 2012-6-24 17:09

引用:
原帖由 ShArk=) 於 2012-6-24 16:24 發表
唔係=3=唔肯定...SOR
但係其實AMD SET B係邊方面好D>.
我見CPU好似同SET A一樣....
顯示卡....................
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-24 18:39

引用:
原帖由 aCE. 於 2012-6-24 17:09 發表

顯示卡....................
係喎.....係咪靚好多???
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-24 20:07

另外係咪如果到時砌完部機有咩事..打去VLAN就OK???
同埋如果係咪買埋WINDOWS..就唔洗自己番屋企驅動啲野...
同埋如果送貨上黎有冇包埋係屋企幫手裝埋????
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-24 20:11

事關第一次砌機,,,,,想問清楚啲...
希望唔好嫌我煩...
作者: Win:D    時間: 2012-6-24 20:13

引用:
原帖由 ShArk=) 於 2012-6-24 20:07 發表
另外係咪如果到時砌完部機有咩事..打去VLAN就OK???
同埋如果係咪買埋WINDOWS..就唔洗自己番屋企驅動啲野...
同埋如果送貨上黎有冇包埋係屋企幫手裝埋???? ...
開貼  OR打比佢都得

都要裝

唔會  (第一頁有人講左)   部機D零件就裝哂  D線要自己整反

作者: ShArk=)    時間: 2012-6-24 20:29

原來係甘...唔該.!!!!!!
作者: 7171    時間: 2012-6-24 20:32

送貨唔係包整埋線既咩?
作者: aCE.    時間: 2012-6-24 21:29

送貨就包埋插線

驅動可以要求alan幫你裝埋,前提要你買埋Windows先

AMD SET B VS INTEL SET B
HD7770係勁過HD7750 約25% (5FPS左右,低解像度如1280X1024&唔開反鋸齒時差距會再多少少)

AMD SET A VS AMD SET B 顯示效能就相差好多了.

部機有問題可開POST / 打電話去VLAN, 有重大問題需要請送回部機或硬件返VLAN檢查

作者: Win:D    時間: 2012-6-24 21:33

我話插MON線  鍵盤 個D   

對唔住啊 冇心  SORRY
作者: ShArk=)    時間: 2012-6-24 21:35

原來係甘..唔該哂...計劃暑假買..如無意外
作者: alan_wong8    時間: 2012-6-24 22:37

到時再講吧.

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0