標題: [其他問題] 【英雄設計--織田軍】加藤清正(激怒更改版) [打印本頁]

作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-3 11:25     標題: 【英雄設計--織田軍】加藤清正(激怒更改版)

真心希望大家能夠把全文完整地看完!謝謝大家~
歷史背景:
安土桃山時代、江戶時代一名猛將,幼名虎之助,是初代熊本藩主。
  出生于尾張國中村。由于與羽柴秀吉(即後來的豐臣秀吉)有血緣關系,故開始追隨秀吉。織田信長死後,其部將羽柴秀吉與柴田勝家爲爭奪其勢力之主導權,在賤嶽這個地方開戰,其中秀吉方有七人立下赫赫戰功,以“賤嶽七本槍”著稱于世,加藤清正即爲其中一人,善於使用雙刀。1588年與小西行長受封,各分得九州肥後國的一半。
  在壬辰戰爭中,率軍至朝鮮,俘虜過朝鮮王子臨海君與順和君,也曾與小西行長共同擔任先鋒攻取全羅道,並在蔚山城成功抵擋明將楊鎬大軍的攻勢。
  由于與小西行長、石田三成等豐臣政權的文治派屢有摩擦,故在秀吉死後開始接近德川家康。1599年與福島正則、淺野幸長等人共謀殺害石田三成未遂。1600年關原之戰時,站在家康的東軍一方,留在九州牽制當地的西軍勢力。戰後論功行賞,獲得小西行長的領地,成爲肥後52萬石的大名。1611年曾到京都二條城,爲家康與豐臣秀吉之子秀賴進行斡旋。該年病死于肥後的主城熊本城,得年50。
  加藤清正以築城名家爲世人所知,曾參與建築的包括熊本城、蔚山倭城、江戶城、名古屋城等等。並曾在領地內傾力進行治水工作。關原戰時他雖然站在東軍一方,但至死都對豐臣家忠誠,竭力希望能保住豐臣家。

資料來源:http://tc.wangchao.net.cn/baike/detail_160551.html
[attach]198204[/attach]
主屬性:力 (近戰)
英雄屬性:
力量:35(+2.8)
敏捷:20(+1.5)
智慧:24(+2.2)

[attach]198383[/attach] <------可利用之前直江個法師模組並加以修改(參考)
肉博戰:A
法術 :A
輔助 :C
(最擅長一對一人,追擊 及 據守本陣)

技能(D)敵眾我寡  據破萬軍: (18級大技)
耗魔: 650  冷卻時間: 360  持續時間:30秒

(限制) 加藤清正只能在大本半徑300範圍內才可技能被激活
如該技能發動期間,離開半徑300範圍, 技能效果立即失效
發動後,我方召喚背水一戰的時間縮短50%,加藤清正及背水的士兵則承受物理傷害降低30%    並承受的魔法傷害降低 35%
當加藤清正堅守時侯到第17秒後可選擇是否發動技能效果,令全體盟友(存活/陣亡)英雄3秒後被強行召喚回到溫泉(主動技D)(注:如同隊英雄在大本2000範圍內,不會被強行召回)(即使3秒內殺死加藤清正也不會阻止技能效果)

破解技能方法有二

一 只有殺死加藤清正( 背水士兵 回復正常狀態)
二 17秒後的技能發動時,該3秒內對加藤清正使用「禁言」 (不論存活/陣亡的盟軍不會出現)

(注1:可使用魔水)
(注2:不能被台風符,大友T技,服仔拉,暈擊和直江變羊等等停止技能發動)
(注3:只限背水一戰的士兵才有效)   
(注4:技能發動後產生的背水士兵 才獲得這能力)           (注5:英雄被召喚過程中,不會因加藤清正移動而失效)
(注6:不可以忍形)   

正式技能:

技能(W)影子劍客:  耗魔:160/200/240/280   冷卻時間: 35  

加藤清正 化成影子移動 持續0.5 / 1 / 2 / 3 秒 , 期間無法被擊中。
影子將敵方緩速 15%(無視魔水) ,持續 2.5 秒 (敵人在夜晚時無法看見影子)
影子狀態下, 150范圍內敵人每秒扣20 / 60 / 100 / 140  (魔法混沌傷害)

技能(E)地震加藤:
耗魔:140/160/180/200 冷卻時間: 25

英雄踏地,然後指定500範圍內的出現6角形爆破情況,快速圍繞的遂一爆破
造成傷害150/250/350/450 並範圍內敵方無法移動 0.5/ 1/ 1.5/ 2 秒
(對方魔法免疫狀態下不能扣血,亦不能暈倒)

技能(R): 虎之助  

(被動) 在攻擊時有17%的機會造成1.5/2/2.5/3倍傷害

技能(T) 賤嶽七本槍。激怒
耗魔: 250/400  冷卻時間: 120  持續時間:40秒

清正獲得賤嶽七本槍之力量 左手劍變長劍上雲變得更暗黑 ,右手劍 同樣 變長 變得更閃耀 光白 。
獲得渾沌擴散能力,增加基礎攻擊力50 / 90 攻擊速度1.7倍  自身扣減防禦 -4 / -8 點
若受到攻擊時有30%/50%機會可以反擊(無視魔水) ,造成75/150傷害 (反擊方式: 英雄面向的位置前方 發出X劍痕200 / 400距離)

感想:雖然明白技能(D)強度較為過分,但跟歷史講法一樣,只能讓敵軍圍而不攻,而且得到緩軍幫肋~有人可能覺得....這英雄是玩守城的~沒有信長大路既英雄般 屠殺 追殺 秒殺....的快感。但我有一想法,從古至今,防守也是打仗中最重要其中一環,若果防守得宜,即以待時機,一舉殲滅!
再者,希望信長也可嘗試創新的玩法吧!

*18大技 方面靈感來源至  [[蔚山之戰]]]:http://jushang.duowan.com/0712/61210304707.html(除時可以更改或減除不必要能力 , 如 D鍵能力 和 不合理之地方)

作者: Crazy【賢】    時間: 2012-8-3 12:43

哩隻英一對一係咪好勁
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-3 13:08     標題: 回復 2# 的帖子

都幾架~不過佢特色可以危急關頭將隊友立即召喚返黎 或者可以拖然時間...
對於多人遊戲黎講,起左好大變化。
但反之,若果遊戲沒有處於下風既話,呢隻英用處就大大失去
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-3 13:12

其實技能強度方面可深思如何修改~
盼望大家多比意見
使英雄有機會出現於遊戲褢..
作者: ☆_Ho〥    時間: 2012-8-3 14:17

聽講 魔法攻擊 不嬲打吾到建築物   而且.. 加藤清正係織田軍800仔黎..
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-3 14:30     標題: 回復 5# 的帖子

魔法攻擊可以爆到建築物=.=毛毛聖光彈都扣到大本血啦~唔信你試下...
另外可以改隻800蚊仔個名架姐~ ==
作者: ☆_Ho〥    時間: 2012-8-3 14:31     標題: 回復 6# 的帖子

-0-  原來你話技能果d魔法傷害..    我以為係類似龍川大技  將普攻轉化為魔法攻擊- -
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-3 14:32

不過仍然都要多謝你寶貴既意見
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-3 14:34

引用:
原帖由 ☆_Ho〥 於 2012-8-3 14:31 發表
-0-  原來你話技能果d魔法傷害..    我以為係類似龍川大技  將普攻轉化為魔法攻擊- -
嗯嗯沒錯~睇黎係我打得唔係甘清楚,對不起
希望可以對技能方面比小小意見~
作者: ☆_Ho〥    時間: 2012-8-3 17:20

你要補番 隻英 1lv 會有幾多血 幾多魔 同埋 力 敏 智 係幾多
技能方面 :
D技     參考食屍鬼既技能 應用係呢隻英身上 吾錯  但要補充番每秒or每隻屍回幾多血
W技     X劍痕好似冇用 造成傷害既都係果一刀  造成既傷害400 都算平均 連接2技使用 大幅增                         加攻擊力 2秒  姐係有E技 呢招技先可以發揮最強效用
E技      CD 用魔量 範圍 傷害 合宜  但係令對方無法移動既效果 會吾會比魔免消除??
T技      啟動呢招技既範圍只得100  姐係要貼住大本黎用...  都算幾創新  60秒令背水一戰既士兵  大本 變成類似無敵既狀態  

總結: 如果真係去到死守既局面  呢隻英屈 脅差  開住招大 真係可以維持60秒甘耐  如果冇秒殺英既情況下
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-3 17:33

引用:
原帖由 ☆_Ho〥 於 2012-8-3 17:20 發表
你要補番 隻英 1lv 會有幾多血 幾多魔 同埋 力 敏 智 係幾多
技能方面 :
D技     參考食屍鬼既技能 應用係呢隻英身上 吾錯  但要補充番每秒or每隻屍回幾多血
W技     X劍痕好似冇用 造成傷害既都係果一刀  造成既傷 ...
多謝閣下詳細分析 我會考慮如何改善得更好
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-3 23:00

推推推
求意見~~
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-4 10:34

再推推
希望大家有多番討論
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-4 17:19

推推推
求意見~~ plz賜教~
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-5 21:31

是日再推推
希望大家對技能方面提出見解或任何高見
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-6 11:32

推推推
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-6 15:25     標題: T技方面

巳經把 清正仔 的T技削弱了 多謝提醒我的朋友
希望又有更多的改善意見給我吧
作者: ☆_Ho〥    時間: 2012-8-6 21:55

技能(R)誓死效忠(被動)
自身防禦+4/7/10/13點裝甲    對爆擊2倍傷害+9%/16%/24%/31%

加防冇咩問題   但係後面果句= =  真係吾明

技能(T)敵眾我寡  據破萬軍: 耗魔: 900/1200 冷卻時間: 230/200  持續時間:60秒
發動後,大本為無敵狀態
背水一戰的士兵則可接受物理傷害 並承受的魔法傷害降低50%[[[[持續魔法傷害降低70%

大本無敵呢樣野 多數吾會出現係F版= =  而且  開左呢招技之後 士兵既抗性不一  減物理傷同法傷太多   其實持續性既法傷應該列入埋魔法傷害     我認為 減物理傷同埋法傷既數值應降至30%
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-6 22:24

引用:
原帖由 ☆_Ho〥 於 2012-8-6 21:55 發表
自身防禦+4/7/10/13點裝甲    對爆擊2倍傷害+9%/16%/24%/31%

加防冇咩問題   但係後面果句= =  真係吾明

技能(T)敵眾我寡  據破萬軍: 耗魔: 900/1200 冷卻時間: 230/200  持續 ...
明白我會進一步修整技能強弱,以平衡英雄的能力~感謝意見
作者: LovExU    時間: 2012-8-6 23:09

r技太勁了 馬場都只係加防 你果隻又加防又有爆擊

t技完左咁d兵仲會唔會有物魔傷降低先?你開緊t技直江可唔可以變你羊先?
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-6 23:55     標題: 回復 20# 的帖子

回答左問題先啦~
1)可能我講得唔係太清楚,其實T技完左或者解除左的話 士兵和大本,仲有1300既附加能力立即消失左啦~!
2)T技發動時,直江當然係可以變左我羊既~不過都提多一點 只要加藤清正唔移動既話,就算直江羊左我都好,技能都無法解除。換言之,只有殺左佢=.=先可以了事啦!

至於R技.....Um....好多謝你點醒左我 反覆諗過,太強。
感謝你既意見
作者: 絕夜s劍乂    時間: 2012-8-7 05:44

其實1技  最後一刀 有可能會阻礙接技
不如改成0.5秒暈 比較好
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-7 06:50

引用:
原帖由 絕夜s劍乂 於 2012-8-7 05:44 發表
其實1技  最後一刀 有可能會阻礙接技
不如改成0.5秒暈 比較好
唔錯wo~ 等我改一改先~ 多謝你寶貴提供
你唔講我都觀察唔出
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-7 15:04

是日推推
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-7 22:53

不知道大家對 (T技)加入為1300蚊(分擔80%傷害)的能力有什麼看法!?
應否保留嗎?是否太過分 或 欠缺平衡呢?
請大家比比意見啦
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-8 13:41

感謝 意見~
令我知道版面先前過分凌亂
現在巳經整理完成 謝謝那位人兄
作者: 馬雪影再世    時間: 2012-8-8 13:43

天生技cd/持續?
如果無咪即係無限回血咁

大技即係去到比人爆晒先有用
咁如果順風大技有咩用??
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-8 14:57

引用:
原帖由 馬雪影再世 於 2012-8-8 13:43 發表
天生技cd/持續?
如果無咪即係無限回血咁

大技即係去到比人爆晒先有用
咁如果順風大技有咩用??
天生技的確係 0 cd 因為技能上面巳經提左按返食屍鬼的技能
但你唔使擔心,一條屍最多都係食2秒左右你起碼要食10條屍先回到1000血左右 所以唔使擔心

至於呢個大技呢....
唉~
其實呢方面我考慮過...但最後決定...
我只能夠答你 順風係沒有用~同埋多謝你既意見
作者: spiker    時間: 2012-8-8 18:36     標題: 我的回應

技能(D): 食死屍 (無需CD 及 耗魔 )
*(按照正史) 英雄企係死屍上作食,每秒回復65HP  (注:跟照 正規圖的食屍鬼技能)
回應︰.招技唔錯
.早期非常有用,比人打到得返半血果陣,唔洗返150就可以就地回血,方便&易回血
.一開波你有1025血,當你冇左半血,只要企7至8秒就好返晒
.後期果陣,係自己受重傷時「尼」係CP區到食CP一樣好有用,好過返150回血咁遠咁麻煩
.到35LV你有2650血,當你得返1血,大約企140秒又係好返晒
.絕對係好技能

技能(W)虎之助:  耗魔:80/100/120/140 冷卻時間: 18 ( 必須要指向目標)  攻擊距離900

向前方揮動左右手的劍 然後出現X的斬痕,斬痕飛向選目標後
造成 100/200/300/400 點傷害
之後自身再飛向目標再斬一刀,把目標造成0.75秒暈  
(附帶能力)飛去後若同時連接2技,即可增加50/70/90/110自身攻擊力  持續時間:2秒
回應︰.X的斬痕打中目標之前會唔會比其他敵人擋左?
.如果食400傷同0.75秒暈,咁就+自己110火力2秒,唔錯
.很好的追殺技能

技能(E)地震加藤:
耗魔:100/120/140/160 冷卻時間: 25

英雄踏地,然後半經300範圍內的出現6角形爆破情況,快速圍繞的遂一爆破
造成傷害125/250/375/500 並範圍內敵方無法移動 0.5/ 1/ 1.5/ 2 秒
回應︰.500傷+2秒定身,不錯!
很好的控制 技能

自身防禦+4/7/10/13點裝甲       在攻擊時有9%/16%/24%/31%的機會造成兩倍傷害
回應︰.+13甲冇問題
.31%先2倍火力,似乎弱左D,改勁倍數火力都可以考慮

技能(T)敵眾我寡  據破萬軍:
耗魔: 900/1200 冷卻時間: 200/230  持續時間:60秒

(限制) 只有加藤清正在大本前方(*面對聯合軍的方向)100範圍內才可發動技能
首先該英雄發動技能時不能移動 否則技能立即失效
發動後,大本 +15/30點裝甲
加藤清正為兩隻1300蚊 分擔80%傷害
而背水一戰的士兵則承受物理傷害降低30%    並承受的魔法傷害降低25%/40%
當加藤清正HP降至少於400HP/600HP時,全隊存活英雄立即在3秒後被強行召喚回到大本。

破解技能方法有二

只有殺死加藤清正(大本 和 背水士兵 回復正常狀態)
二 不能讓加藤清正出現少於400HP/600HP的情況,要一擊殺死(不會出現緩軍情況)

(注1:可使用魔水技能)
(注2:不能被台風符,暈擊直江變羊停止技能發動)
(注4:技能發動後產生的背水士兵 才獲得這能力)

回應︰.個人認為,你E招技不適合上戰場,因為你E招係就GG先用既終極技能

.如果你改造18D技,我會認同
.你招技,守大本的確很好,我最多可以咁講
.講真,如果你地WIN緊,招大技=垃圾,有得學我都唔會學

總結︰
.我玩E隻英,就係想殺人,到比人打到就GG時發揮最大功效
.我點技︰1,2互點,3技最後先點
.我要1技幫我殺人,2技輔輔我就可以了
.3技價值唔高,遲點都唔怕
.出裝方面︰電褲出門,之後一身攻擊罰企裝(如凍雲、梅毒)就OK,當然閃水也是必要的
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-8 21:08

引用:
原帖由 spiker 於 2012-8-8 18:36 發表
技能(D): 食死屍 (無需CD 及 耗魔 )
*(按照正史) 英雄企係死屍上作食,每秒回復65HP  (注:跟照 正規圖的食屍鬼技能)
回應︰.招技唔錯
.早期非常有用,比人打到得返半血果陣,唔洗返150就可以就地回血,方便&易回血
.一開波你有1 ...
首先,你既睇法好詳細 而且好仔細分析T技 同 天生技呢~

甘我回答返你第一個問題先啦~
W技既X斬痕是不會被擋,係會與$# W技一樣貫穿對手,而且目標也不會改變
R技來講其他 有兩樣能力來講是相當屈in信長黎講
可能你會覺得爆兩倍能力唔算太強,但我英雄講明左 B級肉博戰呢!!
何況(W)和(E)技+100攻x2本身都尚算強勁
但係我都會考慮下提高既:

最後T技方面...其實我曾經有打算改左 18大技
不過我覺得技能過分高大啊! 唔合適做18大技
至於你地都話大技在有利時間變左廢 垃圾....
其實,我巳經刻意去提升w技 e技 r技了 去平時返佢冇大技缺失

就係甘啦
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-9 17:40

是日再推推!!!
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-10 09:34

提出意見 多番討論吧
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-11 23:03

推推
作者: 歸蝶    時間: 2012-8-13 05:07

加招神之手好喎
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-13 15:28

引用:
原帖由 歸蝶 於 2012-8-13 05:07 發表
加招神之手好喎
請賜教
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-16 11:31

求俾意見
作者: 洛~~丨    時間: 2012-8-16 15:01

看完各位的留言後 , 我得出以下的結論 :
天生技 D技 回血在早期太強 , 由於無CD無耗魔 , 呢隻英如果無人秒就肯定無敵了
W / E 獨立黎講無咩大問題 , 不過當W+E一齊既時候加既攻擊力就過多了 , 前期和泉舞雷...W+E 打多幾下就秒到一隻法英了 , E技小問題就系 4級500傷 , 可以降低至 460
T 為1300所分擔的傷害過高 , 80%
暫時只有呢D意見 , 再有我會修改的 , 歡迎良性討論
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-16 19:24     標題: 回復 37# 的帖子

首先感想意見~天生投巳改善 令前期唔係太屈了
另外,閣下話W+E技太屈。。。我認為人地有能力飛埋去前魔水到(事關X斬到左,自身先飛去),所以黎講唔算太離譜
至於T技。。。。我懇請閣下比多D意見對於此技,因為係本人精心炮製
為1300所分擔的傷害過高 巳改為期60% 唔知應該再低點嗎??
(我60%係想保護1300而定的)
希望閣下再多意見 提點

作者: 洛~~丨    時間: 2012-8-16 20:17     標題: 回復 38# 的帖子

W+E的意思系+攻= =唔系2招技連埋   T 改為 (45% / 55%)
天生技為每秒65血 比血旗更強  血旗回1% , 要該英雄達到6500先有佢招天生技咁勁

作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-17 18:05     標題: 回復 39# 的帖子

T 技我改為 (40% / 60%)
E 技改了長遠。。
我巳改為每秒50血了

唔知會唔會好D?

作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-18 17:02

是日推推
作者: 海葵    時間: 2012-8-18 17:31

真係太屈,T技改左都可以接受,但係話大本加防兵又加物防魔防,你玩哂啦。
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-18 19:15

引用:
原帖由 海葵 於 2012-8-18 17:31 發表
真係太屈,T技改左都可以接受,但係話大本加防兵又加物防魔防,你玩哂啦。
睇清楚啦~係背水一戰既士兵呀=.=

作者: 海葵    時間: 2012-8-19 01:33

團戰出呢隻英玩死守,聯合軍都幾難打
不過唔係有秒殺英應該就ok

創意都幾用心,支持你
作者: 絕夜s劍乂    時間: 2012-8-19 05:26

其實我個人覺得 信長唔係咁適合出喱類定位本身就係死守既英雄
相比起黎  大技改做全軍+攻之類既推進形 有d用
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-19 10:35

引用:
原帖由 絕夜s劍乂 於 2012-8-19 05:26 發表
其實我個人覺得 信長唔係咁適合出喱類定位本身就係死守既英雄
相比起黎  大技改做全軍+攻之類既推進形 有d用
我認為轉換下 新既玩法可能會好一dd,因為純粹玩推進 同 秒殺我地都玩得多
但係今次的而且確 震守大本既英雄...
本人覺得未嘗唔可一試呢...
anyway 多謝你既意見
作者: 洛~~丨    時間: 2012-8-19 20:01

暫時可以接受 , 大技待我諗到點樣平衡D再搵你 , 有問題PM我吧
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-19 20:17     標題: 回復 47# 的帖子

謝謝你
作者: spiker    時間: 2012-8-19 23:27     標題: 再睇一睇先

技能(D): 食死屍 (天生技,  CD 10秒 及 耗魔150mp )
*(按照正史) 英雄企係死屍上作食,每秒回復50HP  (注:跟照 正規圖的食屍鬼技能)
回應︰.每秒50HP,一開波21秒可以回晒,唔錯

技能(W)虎之助:  耗魔:80/100/120/140 冷卻時間: 18 ( 必須要指向目標)  攻擊距離900
向前方揮動左右手的劍 然後出現X的斬痕,斬痕飛向選目標後
造成 100/200/300/400 點傷害
之後自身再飛向目標再斬一刀,把目標造成0.75秒暈  
(附帶能力)飛去後若同時連接2技,即可增加50/70/90/110自身攻擊力  持續時間:2秒
回應︰.400傷之後有0.75秒暈,再加110攻,強

技能(E)地震加藤:
耗魔:100/120/140/160 冷卻時間: 25

英雄踏地,然後半經250範圍內的出現6角形爆破情況,快速圍繞的遂一爆破
造成傷害125/250/375/500 並範圍內敵方無法移動 0.5/ 1/ 1.5/ 2 秒
回應︰.500傷,2秒無法移動,仲要範圍,OK勁

自身防禦+4/7/10/13點裝甲       在攻擊時有9%/16%/24%/31%的機會造成兩倍傷害
回應︰.+甲算多,機會算高,倍數較少
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-20 09:17     標題: 回復 49# 的帖子

謝謝支持
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-20 22:46

推推
作者: ⋆つづく﹑    時間: 2012-8-21 20:27

招大有冇施法時間.?
如果禁完就用到好似屈左小小
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-21 23:03

引用:
原帖由 ⋆つづく﹑ 於 2012-8-21 20:27 發表
招大有冇施法時間.?
如果禁完就用到好似屈左小小
持續時間:60秒
有寫架==
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-26 19:11

推推
作者: spiker    時間: 2012-8-29 07:58

自身防禦+2/5/8/11點裝甲       在攻擊時有20%的機會造成1.5/2/2.5/3倍傷害

再回應︰
.11點裝甲,姐係7LV就免費得到值2000既裝甲,唔錯
.20%機會,3倍傷害,唔錯

技能(T)敵眾我寡  據破萬軍:
耗魔: 900/1200 冷卻時間: 200/230  持續時間:60秒

(限制) 只有加藤清正在大本前方(*面對聯合軍的方向)100範圍內才可發動技能
首先該英雄發動技能時不能移動 否則技能立即失效
發動後,大本 +25/50點裝甲
加藤清正為兩隻1300蚊 分擔40%/60%傷害
而背水一戰的士兵則承受物理傷害降低25%/40%    並承受的魔法傷害降低25%/40%
當加藤清正HP降至少於400HP/600HP時,全隊存活英雄立即在3秒後被強行召喚回到大本。

再回應︰
.兩隻1300分擔6成,姐係想1300快D死?
.背水一戰的士兵降傷,唔錯!
.加藤清正要特登比人扣血先可以叫返D隊友返尼,咁我唔打佢咪得LO

破解技能方法有二

只有殺死加藤清正(大本 和 背水士兵 回復正常狀態)
二 不能讓加藤清正出現少於400HP/600HP的情況,要一擊殺死(不會出現緩軍情況)

(注1:可使用魔水技能)
(注2:不能被台風符,暈擊直江變羊停止技能發動)
(注4:技能發動後產生的背水士兵 才獲得這能力)
(注5:[ 附帶能力 F ] (跟照正規圖的投屍車攻擊)) (投擲屍體 攻擊距離約4000(約投在上中下路的800蚊企位) 指定300範圍 傷害跟照英雄攻擊力) New!!!

*藍色部分 可參考之用 如討論後覺得離譜或太強可刪減

感想:雖然明白技能(T)強度較為過分,但跟歷史講法一樣,只能讓敵軍圍而不攻,而且得到緩軍幫肋~希望信長也可嘗試創新的玩法吧!
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-29 14:43     標題: 回復 55# 的帖子

回應下大技先
你應該睇留左小小....我係話 加藤清正 [[為]] 1300 分擔6成傷害
換言之,你打1300蚊既話 會扣英雄HP
另外
你可以唔殺佢既....不過...清正d背水 同埋 同1300會迫死你姐...
所以係迫住殺左清正先既~

P.S 可唔可 就 藍色字 發表下呢 ??
作者: 洛~~丨    時間: 2012-8-30 00:49

就新紫字眼作出討論 : 第一 , 講註明投擲時間(例 : 2.5秒到達目標區域 , 會對什麼造成傷害(例 : 對目標區域一切事物造成傷害)
                                    第二 , (此為本人意見) 作用不大 , 時間長既難估位 , 英雄出6神最多都系得1000攻(R痕)
                                    第三 . (此為本人建議) 可改成全隊英雄攻擊力的35% 咁如果有力英既可以扣多d
                                    第四 , (此項與英雄 , 技能無關) 就系可唔可以用番黑色/深d色 , 睇得有d辛苦
註釋 : 不喜勿插      
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-30 08:21

閣下所言甚是...
容我多加考慮~
謝了~
作者: biggold123abc    時間: 2012-8-30 17:20

總括問題唔太大, 有d地方可以諗諗

一技令我諗起上3神斬, 佢加攻速你加攻,上3  三技屈所以有起手
咁你會5會有起手  

大技用1200 mp , 你呢隻係敏英黎, 好食魔

大技守大本都未必咁有用
你一開d人就唔會打兵,1300同大本, 一定圍清正先
你頂5頂到 .. 又5係血牛,清正死1300同兵正常返   

全隊存活英雄立即在3秒後被強行召喚回到大本
其他英雄有5種可能性
1.死左          大技廢了, 召換唔到
2.自已友都爆緊人個大本, 鬥快         大技累事了:@:@
3.比人爆緊大本, 自己友係大本附近          多餘了
4.隊友紅血溫泉回緊血同技+魔水cd, 比你拉返出去              講聲Hi先 :lol:lol
5.隊友發緊夢, 比人爆大本仲堆塔食CP       大技有用了
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-30 21:03     標題: 回復 59# 的帖子

我巳經就你提出既地方改善左  若果冇你都唔知有甘多地方仲要改

首先一技 佢同上杉有小小出入地方,
正如你所講上杉起手再飛去暈比人有反應到時間
而清正係X劍痕到左目標而沒魔水先暈到0.5秒,換言之都有辦法避到既
所以清正係冇起手

大技我改左450mp應該敏英黎講都ok *(多謝提點)

第三,你所提出 第2 3 4個情況
反映左技能有漏洞,就係可能唔合適地運用,會大大改變戰局
因此 我加插左,可以係3秒內禁多次T鍵 但有風險 就係人地暈你~_~YEA!
至於第1個就...冇計啦~

作者: 洛~~丨    時間: 2012-8-30 22:10

進一步的分析 , 2.5倍 4神時 = 秒殺法英 , 1.5倍會比較好
另外 , 我覺得如果無技CUT到佢大就太屈了-.-A死都要一段時間la
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-30 23:45

引用:
原帖由 洛~~丨 於 2012-8-30 22:10 發表
進一步的分析 , 2.5倍 4神時 = 秒殺法英 , 1.5倍會比較好
另外 , 我覺得如果無技CUT到佢大就太屈了-.-A死都要一段時間la
你諗下wo~好多英都克到佢呢~!
槍神,直江,$# 等等佢地都好易秒左清正    而且佢又唔係魔免,
佢同樣都會中到 大炎 風傷 毒尿 火計 聖光彈等等~所以其實佢都唔係話太硬呢如果連普通暈都cut到佢既話 佢大技可以冇作用
另外,我計計下1.5倍出黎既效果好似打兵都R痕下...不如1.8倍....應該可能好D~閣下點睇?

作者: 洛~~丨    時間: 2012-8-31 11:49

1.8還可以 , 其實 , 呢隻英可以開大時開魔免嗎?-.-
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-31 11:54

引用:
原帖由 洛~~丨 於 2012-8-31 11:49 發表
1.8還可以 , 其實 , 呢隻英可以開大時開魔免嗎?-.-
可以使用魔免
但W 技 T技 R技 (有防無爆擊) 及天生技都無能使用

作者: 洛~~丨    時間: 2012-8-31 18:33

引用:
原帖由 K-Pop_BEAST 於 2012-8-31 11:54 發表

可以使用魔免
但W 技 T技 R技 (有防無爆擊) 及天生技都無能使用
不太懂 , 其實英雄問題不大 , 現在最大的問題只是下一版的信長難以現身
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-31 19:13

嗯~ 而架唯有可以做既係等下啦~
我上面意思係 可以開大時開魔免~其餘不用理 (本人表達不好)
仲有,多謝閣下一直以黎出手相助
作者: 碎雨牙﹒    時間: 2012-8-31 23:22

終極版90%
作者: 洛~~丨    時間: 2012-8-31 23:25

幫忙只是基於當各VLAN玩家是朋友 , 亦系人需要有的助人心 , 或姐系當R FD
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-31 23:34     標題: 回復 67# 的帖子

哈哈~
我都知係kai左dd始終都係擔心仲有不足之處

作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-8-31 23:35

引用:
原帖由 洛~~丨 於 2012-8-31 23:25 發表
幫忙只是基於當各VLAN玩家是朋友 , 亦系人需要有的助人心 , 或姐系當R FD
你真係好人,vlan多d你呢種甘熱心助人既朋友就好
作者: 洛~~丨    時間: 2012-8-31 23:41

引用:
原帖由 K-Pop_BEAST 於 2012-8-31 23:35 發表
你真係好人,vlan多d你呢種甘熱心助人既朋友就好
多謝你的讚美 , 好人稱不上 , 只是我不壞 , VLAN最好人既個D唔系潛哂水就系退左信去玩LOL

我遲D都會步佢地後塵了 , 信長帶來的歡樂不少 , 可惜最後卻帶來我的心淡

作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-9-1 07:56

引用:
原帖由 洛~~丨 於 2012-8-31 23:41 發表

多謝你的讚美 , 好人稱不上 , 只是我不壞 , VLAN最好人既個D唔系潛哂水就系退左信去玩LOL

我遲D都會步佢地後塵了 , 信長帶來的歡樂不少 , 可惜最後卻帶來我的心淡 ...
正所謂 不天下無不散之筵席 沒有可能一隻GAME玩到一世..所以走只係遲和早的事
最緊要係而架玩得開心姐
作者: ☆1.29    時間: 2012-9-1 18:04

睇黎樓主都係中意BEAST 支持一下
其實都OK既呢隻英
唔算太屈我覺得
你去到守大本果陣 , 人地都會肥架啦
肥左就好易秒到隻英 有得諗有得諗
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-9-1 18:23     標題: 回復 73# 的帖子

多謝你呀 ~本人極度喜歡BEAST架~嘻嘻
仲有,好多謝你意見
作者: aRa_Gakki_Yui    時間: 2012-9-1 22:21

天馬行空,
信長入面有幾多隻英雄有6招技
呢家d人 作親d英雄都有天生技, 18技

作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-9-1 22:28

引用:
原帖由 aRa_Gakki_Yui 於 2012-9-1 22:21 發表
天馬行空,
信長入面有幾多隻英雄有6招技
呢家d人 作親d英雄都有天生技, 18技
對不起~F技只作考慮之用 另外天生技也是
所以w t e r技才是重點如果有機會既話....
我想 天生技 和 F鍵之間 二選一

作者: 洛~~丨    時間: 2012-9-1 23:54

引用:
原帖由 K-Pop_BEAST 於 2012-9-1 07:56 發表

正所謂 不天下無不散之筵席 沒有可能一隻GAME玩到一世..所以走只係遲和早的事
最緊要係而架玩得開心
你又打錯字lu , 不過可以令我心淡的就只有信長 , 藍色個4個字我唔會再有咁既經驗了
作者: aman24978563    時間: 2012-9-2 10:18

巨商加2轉icon-_-"
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-9-2 10:27

引用:
原帖由 aman24978563 於 2012-9-2 10:18 發表
巨商加2轉icon-_-"
寫住只作參考之用
作者: 您朋友    時間: 2012-9-4 00:34

先唔講其他技
T技完全唔可以用

1實用性過低,要人地爆到你大本先有用,用E隻英前期冇人會點大技。

2拖慢遊戲節奏,對面乜都爆晒得番你個大本,有T技死守,爆大本難度大大提高,呢個時候你知唔知有幾悶?自己攻會比人爆,人地又攻唔入,完全影響成隻GAME既可玩性。
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-9-4 11:21

引用:
原帖由 您朋友 於 2012-9-4 00:34 發表
先唔講其他技
T技完全唔可以用

1實用性過低,要人地爆到你大本先有用,用E隻英前期冇人會點大技。

2拖慢遊戲節奏,對面乜都爆晒得番你個大本,有T技死守,爆大本難度大大提高,呢個時候你知唔知有幾悶?自己攻會比人爆,人地又攻唔入,完 ...
...我巳經係感想到講左,至於死守悶唔悶睇你自己點諗姐~當殺哂對方全部人再反攻都得架波~~
同埋...你睇清楚我對死守既感覺
仲有, 如果有F技既話係打到650騎兵營後方既位置,換言之唔剩只爆哂得個大本先用到當人地爆緊450都殺到人(仲要破魔水TIM)
不過,同樣多謝你既意見,歡迎良性討論

作者: 您朋友    時間: 2012-9-4 15:05

實用性問題你未解決。
要比人爆到人大本先用得,前期時係完全冇用,未比人爆到入大本既時候都係完全冇用。
呢類型技能只可當作額外的天生技,加幅亦要大量降低,唔可以用黎當大招。
F技就係另一招技,同埋D人唔系果個位1樣冇用,實用性1樣好低

另外死守方面
守既一方因為仲有兵食,仲有勝利既希望而覺得有趣。
但係你要諗下攻既一方
佢地冇晒兵食,冇晒野拆,你地係度守,亦都冇英雄殺,5隻英去CP,冇CP既時候只有等。
攻入去唔小心死左個隊友亦要等幾百秒番生先有得攻。攻既一方係非常悶。
可玩性大減。

本來大本回血快就存在E個問題,如果有埋E隻英,問題會更大。
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-9-4 17:12     標題: 回復 82# 的帖子

我諗你應該未睇清楚我感想寫咩,我copy比你睇
[[[[[[[[[[~有人可能覺得....這英雄是玩守城的~沒有信長大路既英雄般 屠殺 追殺 秒殺....的快感。但我有一想法,從古至今,防守也是打仗中最重要其中一環,若果防守得宜,即以待時機,一舉殲滅]]]]]]]]]]

仲有你話下方死守,上方只可以食CP?????? 你根本就唔需要為上方擔心~
你認真諗下WO~ 槍神   直江   $#    胡e機   毛毛 等等。隻隻都好容易對死清正架!!!! 再者,佢又唔係血牛英,佢只不過係一隻敏英喳,佢頂得幾耐呢??我想問你~~
我反而覺得甘樣令成個遊戲變得更刺激 同 更多變化WO~

仲有!!! 我要 重申 信長是一隻算是 策略性既GAME黎(除非你跟我講,你玩原因純粹屠殺街人啦~~甘就冇法)
有 堅守既英雄 前期大技冇用 有什麼問題!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 邊個話大技必須要,一定用黎殺人先!!!!!!!!!!!!!!!!!
難道下下都要   秒殺!!!!!! 追殺!!!!!  推兵!!!!!!! 推塔!!!!!!  轉換一下型式,比多D衝擊隻GAME,唔係仲好咩~~~~?

(世上沒有長勝將軍,凡是打杖必有機會危急 和 被壓倒擊敗情況,好難話下下都順風順水的,實用性一定唔低!!)
以上言論 非惡性,只係想強調給閣下清楚我既諗法 多謝意見!!

作者: 您朋友    時間: 2012-9-4 19:18

就算冇E隻英存在,死守問題已經係度。例如有大炮成,果心等,完全入唔到去。
以上2隻角色都可以比人秒,但係佢地死守能力好勁,出晒技就算比你殺到佢地,
之後你仲要諗其他3隻英。
宜家仲要多2隻咁勁既1300,人地更加入唔到去,問題就會惡化。
打到呢個局面,攻方得食CP同攻入去2樣野做。
攻唔入死左個就要等人番生先再攻得。

你諗下你係下風先會比人爆到入大本,下風時仲要殺晒肥過你既對面先可以攻,難度好高,就算比你殺晒,你只有大約40秒爆野,之後要回守。你要不斷重復團滅人地好多次先夠時間反爆入人地大本。
你亦可以死守到肥過對面,肥到可以反攻,但係要用既時間係好長。
呢個時間攻方既感覺只有悶。

另外你都可以直爆,對面買隻忍放忍者屋你就唔洗諗用忍直爆。如果冇直爆英,就得番上面2個方法。

信長就不嬲都要防守,殺對面唔比人爆已經係防守。會比人爆到入大本已經唔叫防守得宜。

仲有實用性問題,唔係前期唔用得咁簡單。
T技唔比人爆到入=冇用。
如果對面係C金出兵咁爆入黎,你未開T已經比人殺左=冇用。
要發揮呢招技,除左要比人爆到入黎之外,仲要係大家實力差唔多,岩岩好爆唔入先有得開。你要做到咁打廿幾場我諗先有1場比你開到招大。

隻英咁樣等於少左招技,用唔到T果陣就太廢,用到T果陣就太勁。
如果要加強前3招改善以上問題,變相可以用大時就會更勁。

我要講既就係咁多,你唔明我都冇計。
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-9-4 20:21     標題: 回復 84# 的帖子

你講 [[[[[[[就算冇E隻英存在,死守問題已經係度。例如有大炮成,果心等,完全入唔到去。
以上2隻角色都可以比人秒,但係佢地死守能力好勁,出晒技就算比你殺到佢地,
之後你仲要諗其他3隻英。 就死守得好勁]]]]]]
甘而架攻方又會唔會因為有大炮成,果心攻唔入而覺得悶呀??? (你估次次都有呢兩隻架咩?=.=)
老實, 客觀甘講悶唔悶 真係好講個人點睇~    你話悶姐,人地未必甘諗
有人守成兩個鐘都仲有引,有人覺得守肥好好玩,冇話攻唔入就係悶架喎
呢個會唔會你一廂情願想法呢???   再者1300跟本就唔算勁,佢只扣血扣得慢
容乜易比人地爆左姐 2-3隻英雄 兩件神裝聯手硬爆1300, 7秒都爆左啦~~~

你話[[[[[信長就不嬲都要防守,殺對面唔比人爆已經係防守]]]]]]

呢種係叫低抗,唔係叫防守  
而且我呢隻防守只係可以令敵人進入圍而不攻情況
型式上面完全唔同

你講[[[[T技唔比人爆到入=冇用]]]

呢個我早就考慮左,,所以我早就提高左 前3招能力,來填補返冇大技殺人不足

你講[[[[[[如果對面係C金出兵咁爆入黎,你未開T已經比人殺左=冇用]]]]]]

你睇清楚 背水一戰既能力先啦  40%魔防 40%物防
我出兩隊背水 再自己C金 我100%肯定,佢點都攻唔入
(除非死剩自己啦!!)

你講[[[[要發揮呢招技,除左要比人爆到入黎之外,仲要係大家實力差唔多,岩岩好爆唔入先有得開。你要做到咁打廿幾場我諗先有1場比你開到招大]]]]]

唔係太明.....你既意思一下子就推就到1300?
同埋,你岩岩上面又話大技太屈~你下面又話[[大技廿幾場我諗先有1場比你開到招大]]]。
甘你到底想話佢太弱 定係 太屈呢??(矛盾)

最後總結一句: 嘗試新既玩法~創新才令遊戲更有特色~我真心希望你都嘗試接受下

作者: yuEyes.    時間: 2012-9-8 11:42

我反倒覺得大技不錯
反G的關鍵 令遊戲更具趣味
在技能過強的同時 這英雄早至中期T技=冇用,少了一招技能幫助隊友/殺人
BTW 支持樓主~
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-9-8 12:28

引用:
原帖由 yuEyes. 於 2012-9-8 11:42 發表
我反倒覺得大技不錯
反G的關鍵 令遊戲更具趣味
在技能過強的同時 這英雄早至中期T技=冇用,少了一招技能幫助隊友/殺人
BTW 支持樓主~
好多謝你支持~~
作者: 問號先生﹏    時間: 2012-9-8 19:25

巨商加2個ICON
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-9-8 20:41     標題: 回復 88# 的帖子

係呀~

作者: InYoUrEyEs    時間: 2012-9-8 21:07

我沒有爬其他回覆,未知有沒相同的問題/意見,有相同別怪...

先說說技能能力.

D技:
-cd10秒感覺太快.
-食的次數是多少?/持續時間是多少?

W技:
-加藤清正的定位是追殺,所以W技很好,反殺也是一流,沒有負評.
-飛去後若同時連接2技<<建議準確指明多少秒內發動E技,會觸發附加技能.

E技:
-無意見.

R技:
-加甲可以再提高些.
-建議爆擊改為友軍擋掉傷害.

T技:
-6lv的大技已廢了吧?到12lv也應該不會打到去大本吧?
-你的構想很好,但忽略了大技的應用.
-可以取代為D技/18大
-建議 大技可以是全軍建築加甲x點,部隊&英雄降低傷害y%,持續z秒.(可按需要加入「全隊存活英雄立即在3秒後被強行召喚回到大本」這招.)
-100範圍太少(近戰英雄攻擊範圍是128)
-F技配合性不大.

整體:
-定位不要太多.
-既肉搏,又對多人.小心過強.
-配合方面,可以再改善,如R技爆擊,W,E技都是法術傷害輸出,配上爆擊就有點不合.

就以上吧.
純粹個人意見.有不符的地方請見諒.
作者: 絕夜s劍乂    時間: 2012-9-9 06:38

引用:
原帖由 InYoUrEyEs 於 2012-9-8 21:07 發表
我沒有爬其他回覆,未知有沒相同的問題/意見,有相同別怪...

先說說技能能力.

D技:
-cd10秒感覺太快.
-食的次數是多少?/持續時間是多少?

W技:
-加藤清正的定位是追殺,所以W技很好,反殺也是一流,沒有負評.
-飛去後若 ...
要改既都只係大技而已
其實 q w e既配合都好好 有鎖定 有加攻 有爆擊
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-9-9 07:36

引用:
原帖由 絕夜s劍乂 於 2012-9-9 06:38 發表

要改既都只係大技而已
其實 q w e既配合都好好 有鎖定 有加攻 有爆擊
多謝你意見~
想向閣下指教 大技如何修改才是對?
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-9-9 13:34     標題: 回復 90# 的帖子

巳就閣下所提及既地方作出改善
(除了爆擊方面沒有更改)
太感謝閣下既提點
作者: 曉之零    時間: 2012-9-11 18:27

隻野係咩軍 重有可唔可以加強技能 到後期我諗唔到冇左招大有咩用
重有係招f技變成成變身技 化為攻擊型 … 要求太多希望會令信長進入一個更美好的世代
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-9-11 20:58

引用:
原帖由 曉之零 於 2012-9-11 18:27 發表
隻野係咩軍 重有可唔可以加強技能 到後期我諗唔到冇左招大有咩用
重有係招f技變成成變身技 化為攻擊型 … 要求太多希望會令信長進入一個更美好的世代 ...
首先佢係下軍 um .... title其實寫好左
um....其實大技真係好有用~試想想~當你在劣勢時 有兩波背水守住敵人既進攻
當時機巳到(如對面死哂) 就算你咩都冇爆過 就推雙總
然後敵人想清兵 或 番生之時,c金+大技-35%魔傷 再來多波總攻
勢如破竹,無可低抗, 完!
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-9-15 10:01

英雄巳被進 一步 平衝 和 強化

盼望大家多多討論 交流意見
作者: 星崎安妮    時間: 2012-9-15 12:53

希望加上指令-hg 可以唔洗回大本 加上t技太過沒用 加以加上好像s版$#有2招大 你的加清的技123同大技唔甲 我之前有設計過你可以看下
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-9-15 13:17

引用:
原帖由 星崎安妮 於 2012-9-15 12:53 發表
希望加上指令-hg 可以唔洗回大本 加上t技太過沒用 加以加上好像s版$#有2招大 你的加清的技123同大技唔甲 我之前有設計過你可以看下
唔係wo~ 大技實際上的確好屈~ 1300 同 全軍建築物 加甲wo
總攻 同 背水 -40%物傷 -35%魔傷wo~   推兵簡直有如神助~~~~~!!!!!!(配合埋C金你估下有咩情況???)
甘仲唔屈???
你諗清楚dd
仲有~大技 同123技未必一定要夾= =
唔通 隻隻英都要夾技架咩= =其實甘仲衰~玩法同形式都單一化
仲有...請看清楚T技的用法~
(注2 入面有寫明)

作者: 星崎安妮    時間: 2012-9-15 15:00

-hg??加上我-hg 人地明明直爆大本無lala加清400血回左大本 加成太強 又1200矩又有爆又這高甲打毛咩,
作者: K-Pop_BEAST    時間: 2012-9-15 15:11     標題: 回復 99# 的帖子

呢招 技存在之一既原因係防直爆    400血係呢隻英雄最大特色~盼見諒
另外,1200距 有得商榷呢個位
至於有爆其實係好正常姐= =好多英都有架啦
高甲呢方面有得改下 希望閣下可以比小小數據性既建議
謝謝~

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0