標題: [2146] Laputa伺服群 [打印本頁]

作者: 柏斯    時間: 2012-9-29 17:03     標題: [2146] Laputa伺服群

News Update

27/04/2017
講o左再有人Cheat就熄場
有人當我發up瘋既,再見
至於邊個搞出o黎既,請各玩家自行瞭解

15/01/2017 - 關於Voice Chat
L4D2個voice chat係俾隊友間溝通用
而唔係用黎做音樂廣播
唔係個個人要聽閣下播放o既歌
請各玩家自律(要播歌既,可以自行開個rc台,搵志同道合既人一齊播)

23/10/2016 - 警告

唔好話我先小人後君子
再見到有人玩Cheat就即刻熄場以後唔開

---------------------------------------------------
老實講,開o左場3年,境況已經唔同當時
而家仍然開住場,只係因為有人仍鍾意入o黎打
但唔代表我會接受D人玩Cheat / bug
我著重o既,係隻game o既原始性,儘可能俾玩家感受到遊戲設計者o既理念
近呢年,有D人一而再再而三咁玩bug,我忍
插件上o既bug我儘可能執,但都有執唔到既時候
但某D人越玩越過份o既,我都無謂再糾纏落去
(我亦都唔想再放呢D心機落o黎呢班人)
方法有2個
1) 熄場,以後唔開
2) 轉為登記用場,只能有登記人仕才能入場
---------------------------------------------------

08/08/2016 - 有關l4d2 2146
應該有好多玩家已經留意到,只係o係度單聲
Laputa伺服群已完全過渡至2146,敬請留意

21/07/2016 - 插件修正及2146測試
1) 投票插件修正:現加入「最低投票率限制」(基本約為在場人數50%,votekick為70%),投票結果只會在投票率超過其「最低投票率限制」後才會成立
2) 有關2146測試
暫時Laputa群在coop1區有開2146場,以"Laputa2"為伺服名字首
就整個伺服群而言,2146現為公開測試,難度設定同2135沒有分別
如在2146發現有引申的插件bug,請在此帖告知,本人遲D會處理
2146測試期應該會到8月6日(星期六)
期間2135場會繼續運作
公開測試期後,如沒有大問題,之後就會開始伺服群轉移程序升上2146版

06/06/2016 - 又o黎…停場預告
今次輪到ipve所在的datacenter電力系統維修
11/06 (星期六) 21:30開始停場
預計12/06 (星期日) 09:30回覆正常
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=632364

24/04/2016 - 停場預告
因為大廈要做WR2 (固定電力裝置定期測試)
所以本群將於25/04晚上11時30分開始停場
預計26/04朝早9點回覆正常

20/12/2015 - 非官地圖更新
今次一野加10幅圖,總數102幅
Name of Patch Pack: 20150928.7z
同上次一樣,請放好vpk file後執行remove_20150928.bat,將一D同名會撞既vpk放去disable入面

17/12/2015 - 停場預告
因為vlan datacenter要做WR2 (固定電力裝置定期測試)而停止服務
所以本群將於19/12晚上11時30分開始停場
預計20/12中午12時前回覆正常(視乎本人醒唔醒到)
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=629391

3/12/2015 - 臨時停場通知
server hdd有事,今晚臨時停一停場
(Seagate,I hate you)
不便之處,敬請原諒

16/11/2015 - 停場預告
因ipve系統維護,vlan網絡暫停,因此本群將於21/11/2015暫停運作
時間(暫定):21/22/2015(Sat) 13:00 - 16:00
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=628916

13/11/2015 - 停場預告
因為電力系統年檢,
本群將於25/11/2015(Wed) 23:30 - 26/11/2015(Tue) 10:00暫停服務,
不便之處,敬情原諒

19/8/2015 - 重開及重要更新
早前受硬件問題影響資料已救回
所有場(包括2區)全部重開
除此之外,再加推大型更新
基於長期宅洗男(印度人)所發佈之vlan帳號搜尋方法
本人已完成相關插件修改
所有伺服記錄及禁止登入系統都會使用vlan帳號為基礎
另外,非官場將會改為「半寫實」模式
即在一般模式上加上寫實之顯示模式

請各非官場玩家留意

19/7/2015 - 停場通知
因伺服器硬件關係
伺服器資料受到毀滅性破壞
因此需要長時間停場作修復工作
與此同時,本群都差唔多開o左三年
係時間要思考一下將來o既事
雖然唔想呢件事(硬件問題)發生
但o既然發生o左,就以此作為契機
o黎思考本群o既存續問題
有進一步消息,將會在此通知大家
多謝各位合作

8/6/2015 - 非官地圖更新

因為2135對模組載入方式更新o左
對72幅地圖o既限制因而解除
所以今次將之前收起o左o既非官圖一次過重新加入
加埋2幅全新地圖同埋數幅更新地圖
今次更新一共22幅圖
請各位慢慢玩
另外,因為有部份地圖更新版本時會改檔案名
所以由今次起,壓縮檔入面有個叫remote_xxxxxx.bat既檔案
將所有新圖同呢個檔案放入addons後,執行呢個檔案
就會將之前版本既檔案放到新建的disable資料夾內
避免重覆地圖資料而引致入唔到場
敬情留意

6/6/2015 - 有關黑名單
本群重未設有黑名單及其相關資料
一切與黑名單相關之事
都只是玩家自行設立
與本群無關
特此通告

19/2/2015 - 新年新圖包
話咁快又到新年,本人祝大家
讀書既學業追步
返工既升職加薪
拍拖既繼續甜蜜
單身既快D脫獨-------------------
好啦,講返正經事
今次新加4幅圖,同埋6幅舊圖更新,加埋valve地圖素材包,一共11個檔案
玩得開心D啦

14/2/2015 - 情人節停場通告
主server之系統硬碟,在情人節同本人講分手
所以而家要去深水買新硬碟救機
預計今晚都未必有得玩
不便之處,敬請原諒

3/2/2015 - 地圖resource問題解決
好多由2121上2135o既玩家都知道
非官圖有大量紫黑格同ERROR模型既情況
小弟呢兩日睇返資料,先發現個原因
原來係2121至2135中間某個版本開始,valve拎走o左一堆完全冇用過既官方貼圖同模型
而某D非官圖用o左,因而發生紫黑格同ERROR模型既情況
有人已經將呢D拎走o左既resource壓做一個特別版vpk
玩家下載,放到addons後應該解決定大多數問題
https://drive.google.com/file/d/0B3C2nifL2JmAeWlrdENwSnY0TTQ/view?usp=sharing
今次只係特別發放,o係發放下一個非官圖包時會加返入去主map pack到,敬情留意。

20/1/2015

1) 新認證系統及其登記系統啟用
我將認證系統修改o左少少,同時加入自動化登記(其實方便o左我自己)
請所有之前有登記既玩家重新登記
同時,登記前睇一睇登記流程先

不便之處,敬情原諒
2) coop2場
因為換o左新機,應該夠能力去加開coop2場
所以而家開始差唔多每晚都會開o黎做壓力測試
coop2場規模同coop1一樣,而且插件及認證系統係共通的
請多多支持

------------------------------------------------------------------
本伺服群建立既目的,在於提供一組l4d2長期server供大家聚腳,一齊合作打下屍

本伺服群奉行原味,所以只會在遊戲上作少量改動
1) 榴彈砲同M60彈量增多,可以補彈
2) Tank隨機帶武器 / Witch出場

vlan場區:l4d2 coop1

本伺服群會同時設立至少2個server(1個8人,1個12人),但會跟據入場人數而加開server(場主見到既話)

另,server難度會因應場內人數而有所改動,主要為特感數量同Tank既血量

支援指令:
!votekick (!vk)--------發起踢走玩家投票
!votemute (!vm)------發起禁音投票
!votegag (!vg)--------發起禁字投票
!votesilence (!vs)----發起禁音+禁字投票
!csm--------------------轉換玩家角色
!hat---------------------幫玩家角色帶帽
!drop-------------------放低手上物裝備(副武除外)
/toadmin---------------留言俾群主
!vs_check-------------開啟、關閉語音選單使用者顯示功能
!sn----------------------顯示玩家所在之伺服名稱
!count (!c)-------------顯示場內人數

另外,唔會有admin插手處理玩家「搞事行為」
一切都會交由所有場中玩家去處理(民主還是小圈子?)
因此加入!votekick供所有場中玩家提名kick人

-----------------------------------------
身份認證系統登記
為防止部份玩家被冒認而引致不必要的誤會
本群會引入玩家身份登記及認證,玩家可自由參與
登記流程請參考此文件
-----------------------------------------

最後,如果任何意見,請提出
(我目標好簡單:大家開開心心打場l4d2而已)

作者: 柏斯    時間: 2012-9-29 17:03

Laputa 非官專場

除左官方地圖,本群都會開非官專場,現已包括102幅圖
非官圖List太長…請到以下Google Doc睇
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AnC2nifL2JmAdG9MZWVTSTAtUk9WYXd5Z0pSNXFyY3c

為方便玩家,已經準備好file放左上google doc度(另有Map list供大家參照對應下載檔)
https://docs.google.com/folder/d/0B3C2nifL2JmANDR2Um5ib0QwVVk/edit?usp=sharing
呢D都係用7zip做既自解檔案,如果怕有毒既,可以用7zip解壓

(21/8/2015更新)
所有非官圖已改成「半寫實」模式,以增加難度及合作性要求

(8/6/2015更新)
為避免重覆地圖資料而引致入唔到場
以後更新圖包(即以日期發佈之壓縮檔)
有機會有remove_xxxxxx.bat之檔案
請於解壓地圖包到addons後
在addons入面執行此檔案以搬走舊版地圖檔案
(只限本群所發佈之地圖包)

(15/12/2013更新)
為便於管理,以後每一次有新非官圖包發佈時,會重新將舊非官圖壓成一個7z檔案供新玩家下載
而新o既非官圖就同之前一樣,會另外壓成一個7z file
注意:
有時會見到有D圖包唔o係map list上面,
o個D係測試用圖包,
如非已登記之測試玩家,請勿隨便下載該類圖包
當測試用圖包出現問題時
本人係唔會提供任何支援
故請不要在此詢問關於該類圖包之問題

裝圖方法:

求其指落一個位,跟住去o個個位度將D vpk file搬入去addons就得

作者: 柏斯    時間: 2012-9-29 17:03

Laputa寫實場 (停場中) / 半寫實場

寫實場
寫實模式為開場器內設既寫實模式

場名尾碼為R1R2,為12人場
動態難度設定與正常官方場一樣

半寫實場
寫實模式為開場器內設既寫實模式

場名尾碼為SR1SR2,為12人場
動態難度設定與正常官方場一樣
此模式與普通模式相似玩法
只係取消大部份物件光圈同玩家名稱顯示

作者: 柏斯    時間: 2012-9-29 17:04

Laputa2 - coop2場 (不定期開場)

而家每逢長假,coop1都會爆左區,就連coop2有時都會爆區
所以本群會放長假期開放Laputa2 o係coop2區
放便玩家唔駛排隊入coop1先玩到本ser
所有插件同非官圖都會同coop1場一樣

作者: Keni.C    時間: 2012-9-29 20:45

入過去玩..覺得唔錯"支持+1

意見:8人場/12人~特感出得少~一次2隻..
可以改改佢....我見太多人跑到了..~
作者: 柏斯    時間: 2012-9-29 23:34

引用:
原帖由 Keni.C 於 2012-9-29 20:45 發表
入過去玩..覺得唔錯"支持+1

意見:8人場/12人~特感出得少~一次2隻..
可以改改佢....我見太多人跑到了..~
呢個係佢本身個engine有limit(而家setting係1人1隻si)
我試試搵plugin解決呢個問題
Thanks for your suggestion
作者: 柏斯    時間: 2012-10-23 13:41     標題: News Update - 23/10/2012

News deleted..........

作者: lflf9319    時間: 2012-10-24 23:09

唔好意思 頭先唔小心殺左人
本來想救人,佢比特感捉緊.開左幾槍就死左
sor完之後比人踢   
主要想講
希望加多1個非官方場 因為經常滿位 (真係多人玩 )
感謝

作者: 柏斯    時間: 2012-10-25 10:40

引用:
原帖由 lflf9319 於 2012-10-24 23:09 發表
唔好意思 頭先唔小心殺左人
本來想救人,佢比特感捉緊.開左幾槍就死左
sor完之後比人踢   
主要想講
希望加多1個非官方場 因為經常滿位 (真係多人玩 )
感謝 ...
先多謝你既支持
咁o岩尋晚有人提過
成件事只屬誤會姐~
請唔好掛o係心度~

其實尋晚RC o個邊都要求開多一個非官場
所以我本身都開左個8人場(差唔多9點45分左右)
但因為本人未夠細心,冇check到就走左
所以個場實際冇開到(我成個鐘後先發現)

如果話長期開多個非官既問題
我會視乎非官場人流,同埋電腦頂唔頂得順先
(話說…呢幾晚個network唔太穩定,我唔知係我個modem定vlan有事)
但多人時開多個都應該唔大問題~
作者: lflf9319    時間: 2012-10-25 16:51

引用:
原帖由 柏斯 於 25-10-2012 10:40 發表

先多謝你既支持
咁o岩尋晚有人提過
成件事只屬誤會姐~
請唔好掛o係心度~

其實尋晚RC o個邊都要求開多一個非官場
所以我本身都開左個8人場(差唔多9點45分左右)
但因為本人未夠細心,冇check到就走左
所以個場實際冇 ...
昨晚一入去就見到有人比特感捉住同成班屍圍 冇人幫
我手上2把手槍 一開幾下就死左人

其實班屍潮末完 殺唔停
比人投票時 仲有屍圍緊我 有一個人訓低左
保唔到佢
10點幾 我入番去非官場 都沒事了  玩到1點
我建議2官方同2非官方(12人)
第1個場滿左先開第2個
非官方場名後加個fd 係朋友優先?
其實我沒開聲玩
謝謝

作者: 柏斯    時間: 2012-10-25 17:20

引用:
原帖由 lflf9319 於 2012-10-25 16:51 發表
我建議2官方同2非官方(12人)
第1個場滿左先開第2個
非官方場名後加個fd 係朋友優先?
其實我沒開聲玩
因為本人唔係長期mon住部server
所以唔可能做到「第1個場滿左先開第2個」

至於數量問題…
以我所知,有D玩家好似入12人非官場會hang機(可能因為非官圖既優化問題)
所以暫時非官應該會8人 + 12人咁開
至於官方場,除非有意見反映想開返8人
否則都暫時開住2個12人場
作者: 柏斯    時間: 2012-10-26 00:03

25/10/2012
緊急通知:收到玩家報告指入場彈Game,如遇相同問題者請裝7月21日發佈之防彈Patch
http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D1
作者: 柏斯    時間: 2012-10-29 16:23

29/10/2012
非官圖更新至35幅
作者: 滔光養悔    時間: 2012-10-30 18:15

想問問大概開SER個時間係幾點
作者: lflf9319    時間: 2012-10-30 22:34

死左場??  話說MSN Group 加了之後沒有反應 是沒有的嗎?
作者: 柏斯    時間: 2012-10-31 00:01

引用:
原帖由 滔光養悔 於 2012-10-30 18:15 發表
想問問大概開SER個時間係幾點
其實唔係死vlan或者電腦既話,基本上係24小時
而我一見到死左ser就會重開
當然…我都唔可能長期守住個ser…
盡力而為而已
引用:
原帖由 lflf9319 於 2012-10-30 22:34 發表
死左場??  話說MSN Group 加了之後沒有反應 是沒有的嗎?
頭先死左network,sorry…
作者: lflf9319    時間: 2012-10-31 16:58

不用sorry 沒有你開的場 我們唔會有得玩 感謝
作者: 柏斯    時間: 2012-10-31 17:48     標題: 回復 17# 的帖子

呀係…關於你話MSN冇人應既問題
通常有人問我見到會應
如果MSN唔見我online,9成部機出左事

至於其他人,近排佢地過晒去RC吹水
有D會因為咁而冇上MSN的
所以想知非官場update既話,去RC會方便少少
(當然,通常我都會update呢個post既,所以RC唔方便都唔緊要~)
作者: 柏斯    時間: 2012-11-1 01:38

1/11/2012
新增寫實場(請睇3樓)
撒去其中一幅非官圖(而家總共34幅)
作者: 囧之小子    時間: 2012-11-3 05:25

依家次次入親l4d2都指定要你個ser先入
你個ser原汁原味又方便到人,支持支持
作者: 柏斯    時間: 2012-11-5 10:55

引用:
原帖由 囧之小子 於 2012-11-3 05:25 發表
依家次次入親l4d2都指定要你個ser先入
你個ser原汁原味又方便到人,支持支持
多謝支持

近排我仲fine tune D插件
如果有乜野問題 / 意見
都請搵我講講~
作者: 囧之小子    時間: 2012-11-9 00:40

其實都有個小問題
就係!csm可唔可以換個有埋第一代角色揀既
淨係得第二代,我有時想換做比爾都唔得tim
雖然聲音同頭像都係第一代,不過外觀都想轉埋做第一代

作者: 柏斯    時間: 2012-11-9 10:56

引用:
原帖由 囧之小子 於 2012-11-9 00:40 發表
其實都有個小問題
就係!csm可唔可以換個有埋第一代角色揀既
淨係得第二代,我有時想換做比爾都唔得tim
雖然聲音同頭像都係第一代,不過外觀都想轉埋做第一代 ...
呢個我著手跟下(其實唔係未試過,只係上次好死唔死dl左個意大利文plugin orz...)
作者: 天神_冰雪    時間: 2012-11-15 19:17

場主 可唔可以加埋自動下載地圖功能..
參考 http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D2
....咁樣down圖會唔會方便小小?

just意見
作者: SHIT=]    時間: 2012-11-15 21:52

支持一下..

+左你地RC
作者: 柏斯    時間: 2012-11-16 11:17

引用:
原帖由 天神_冰雪 於 2012-11-15 19:17 發表
場主 可唔可以加埋自動下載地圖功能..
參考 http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=520840&extra=page%3D2
....咁樣down圖會唔會方便小小?

just意見
關於呢個問題
我5個月前o係另一個plugin技術post都講左
我copy過黎,方便大家睇睇
引用:
原帖由 柏斯 於 2012-6-18 01:30 發表
樓主既理論,係自己起個HFS server去將個map send比其他有意玩既玩家
可以叫做方便既,但樓主絕對冇諗過network既問題

以樓主既方法黎講
1) host要識set HFS既setting (隨時要整埋router port mapping)
2) host network loading:
以而家既上網服務,你唔係光纖既話,總upload速度最多都只係1MB/s (本人PCCW 30Mb ADSL係呢個速度,有更高既ADSL upload speed請更正)
即係話人地要dl你一個100MB既VPK,最少要100秒
之不過,大多數ISP都會限左upload speed去到200KB/s到400KB/s
即係話一個player要用樓主既方法去download一個100MB既map既話,實際最快只係得250秒=>4分幾鐘
呢個已經係當game host個network冇BT+一切上網要用既upload bandwidth都唔計時候最好既計法
樓主仲要冇計到game host開緊戰時用既bandwidth同埋多幾個play一齊download map時既loading

總結黎講,我會話建議以下兩個代替方案:
1) 叫個player自己去l4dmaps download
2) 如果真係用hfs既話,叫其他player用flashget類既download加速器去download(用多於1個連線既方法就可以解決到ISP connection bandwidth restriction) <----其實我都用緊呢個方法,只不過我都比我d fd download用姐
加上就算用呢個方法dl圖,你每入一幅都要restart一次隻game
咁不如我一次過方一堆map,等大家dl完,就可以一次過玩幾幅
(雖然場主工作量會增加…)
作者: 柏斯    時間: 2012-11-16 11:18

引用:
原帖由 SHIT=] 於 2012-11-15 21:52 發表
支持一下..

+左你地RC
多謝支持
作者: [s!u]浩=)    時間: 2012-11-16 17:34

支持支持
作者: 天神_冰雪    時間: 2012-11-16 22:08

柏斯:just回應。。
個次佢是downgame個時只game黑畫面
down完就正常玩得翻....唔駛重新開game
可能另一種技術   不過我對一方面無咩認識

是不是照你咁講。。。自己從google到down會快的?
作者: 柏斯    時間: 2012-11-16 23:24

引用:
原帖由 天神_冰雪 於 2012-11-16 22:08 發表
柏斯:just回應。。
個次佢是downgame個時只game黑畫面
down完就正常玩得翻....唔駛重新開game
可能另一種技術   不過我對一方面無咩認識

是不是照你咁講。。。自己從google到down會快的? ...
至少google條bandwidth同穩定性點都好過自家server~
如果連自己link上google drive都慢既話,理論上link去邊都好有問題

咦??可以唔駛重開game咩???(得閒去睇睇game engine D料先~)
作者: wan99    時間: 2012-11-17 20:16

本人是新手
有個小小問題
可唔可以改打到人唔寇血
點解我咁講 有d人成日亂打人亂放火亂打石油氣
仲有有d老手搶jockey好老手
我和他係jockey前他冇血可以走前去用手槍  搶jockey
我打死左他之後比人嘩我搶jockey打死他 我真係冇言
大家係server大家都可以打 新手冇d老手搶得叻姐
你個場又冇分新手同老手
如果唔改寇血不如你張三個server改新手區同老手區

補貼
有d人發生d咩事又唔知有kick人又要出口害人
我可以入其他server但好少12人

作者: 柏斯    時間: 2012-11-17 23:43

引用:
原帖由 wan99 於 2012-11-17 20:16 發表
本人是新手
有個小小問題
可唔可以改打到人唔寇血
點解我咁講 有d人成日亂打人亂放火亂打石油氣
仲有有d老手搶jockey好老手
我和他係jockey前他冇血可以走前去用手槍  搶jockey
我打死左他之後比人譁我搶jockey打死 ...
個人認為…
就算寫明「新手」「老手」都冇用
D人見有位就入咖啦…

至於tk扣血…
就如某server見過既一句話:L4D2係要求合作
TK就正正係合作能力差既表現之一,並以扣血作為回應
valve本身設計成咁,我都會儘量去跟呢種設定

所以…
下次類似情況,近既就推走隻jockey
遠既就開槍,打中都冇計…

至於你話「又kick人又出口傷人」
呢D都係玩家人格問題…
去到邊都會有咖啦…

作者: 天神_冰雪    時間: 2012-11-18 14:51

一個時候令我想起 大俠龜苓膏^^

其實吾小心tk咪講講sorry 咯...
d人唔會你一次tk就votekick你,會睇下你有無做其他野架
但你成日tk,話無信都無乜人信-.-

柏斯,在l4d2入面有無得安down圖直接去google個網而吾去L4D2個網架?
最like同rc班人玩,個個都好合作
作者: 柏斯    時間: 2012-11-18 15:59

引用:
原帖由 天神_冰雪 於 2012-11-18 14:51 發表
一個時候令我想起 大俠龜苓膏^^

其實吾小心tk咪講講sorry 咯...
d人唔會你一次tk就votekick你,會睇下你有無做其他野架
但你成日tk,話無信都無乜人信-.-

柏斯,在l4d2入面有無得安down圖直接去google個網而吾去L4D2 ...
小弟無知,唔知佢既事XDDD
至於votekick,其實有D人真係幾惡
錯少少都會votekick(以我所知,試過有班人要搵位比fd入而用)
搞到我有時o係度諗:會唔會呢個command被濫用呢?我應唔應該收起個plugin呢?

不過暫時黎睇,唔用呢個plugin麻煩更大…

至於轉download link既意見,我試試搵plugin搞(不過重要性唔高,所以我會較遲先做)

作者: 天神_冰雪    時間: 2012-11-18 19:56

我知邊班人
plus 會唔會+纍計達2個發起人出有得投票
例如A一開波 votkivk C
跟住2mins後 B votelick  C
跟先會出現投票選擇,咁樣得唔得,
P.S.避免唔到成幫fd
作者: 柏斯    時間: 2012-11-18 22:51

引用:
原帖由 天神_冰雪 於 2012-11-18 19:56 發表
我知邊班人
plus 會唔會+纍計達2個發起人出有得投票
例如A一開波 votkivk C
跟住2mins後 B votelick  C
跟先會出現投票選擇,咁樣得唔得,
P.S.避免唔到成幫fd ...
其實咁樣都冇乜用
因為呢個動作只係比F1制煩少少(打多個command之嘛)

20-Nov-2012 Updated
Sorry,我冇睇到你個P.S,上面講o個D就係你P.S o個個意思
program上可行(我大約知點改)
但點樣定「開始投票」呢個rule要訂好D
e.g 2分鐘內2個唔同玩家發起 OR 5分鐘內由3個唔同玩家發起

作者: 柏斯    時間: 2012-11-24 01:29

24-Nov-2012 01:27
正當群主努力整返好個sourcemod之時
有人報稱Laputa有場
雖然唔知邊個開,搵黎亦冇意思
所以群主只係o係度聲明
在暫停服務既呢段時期
其他所謂"Laputa"既伺服器都與未群無關

本群在重開前會更新呢個post
敬請留意

22-Nov-2012
緊急通知

場主主機同後備機既開場器都死左
所以現時暫停開場
待場主修理完成(順道做埋server upgrade)
就會重新開場
不便之處,敬請原諒
------------------------------
原因:
跟據alliedmods forum既料
話說尋晚steam有update
但原來個update有問題既
結果連帶sourcemod個updater有事…sourcemod死左

解決方法:重裝sourcemod
作者: lflf9319    時間: 2012-11-26 00:42

近期都沒時間玩  星期3放假 希望有得玩
作者: 天神_冰雪    時間: 2012-12-2 20:50

點解個RC無曬人嘅?
by 哨牙威=.=
作者: 柏斯    時間: 2012-12-3 11:20

引用:
原帖由 lflf9319 於 2012-11-26 00:42 發表
  近期都沒時間玩  星期3放假 希望有得玩
我都係趕唔切整機
今日先叫可以試場
Sorry about that…
作者: 柏斯    時間: 2012-12-3 11:21

引用:
原帖由 天神_冰雪 於 2012-12-2 20:50 發表
點解個RC無曬人嘅?
by 哨牙威=.=
因為呢兩個禮拜冇開場,所以佢地都去打第2 D game掛
作者: johng0102    時間: 2012-12-3 16:13     標題: 回復 41# 的帖子

無開場,昨晚coop 2 見到你的場. 又係假 ?

還進去玩左一會, 順便一問. 見到 chat 會出現 MMC xxxxx.

呢個插件好似幾有用, 會見到邊個玩安全門…..等等.

請問插件全名 / link ? thanks
作者: 柏斯    時間: 2012-12-3 16:54

引用:
原帖由 johng0102 於 2012-12-3 16:13 發表
無開場,昨晚coop 2 見到你的場. 又係假 ?

還進去玩左一會, 順便一問. 見到 chat 會出現 MMC xxxxx.

呢個插件好似幾有用, 會見到邊個玩安全門…..等等.

請問插件全名 / link ? thanks ...
尋晚o個個,其係我試緊機(Loading test)
順口問一下,順唔順呀尋晚?

至於MMD…其實係我自己寫既~
你想要開safe room個function既話
我遲少少o係度發佈~
(話說…呢段code好易寫,係易寫到識寫program都知點寫既野XDDD)
作者: johng0102    時間: 2012-12-3 21:26     標題: 回復 43# 的帖子

其待你的發佈

順口問一下,順唔順呀尋晚?你指lag 機? 唔覺.
作者: 柏斯    時間: 2012-12-3 23:31     標題: 回復 44# 的帖子

我頭先自己入去hea反而爆左ping

今晚再轉一轉HDD試……
作者: 天神_冰雪    時間: 2012-12-4 12:51

點解我睇落去無咩玩R1咁-.-
作者: 柏斯    時間: 2012-12-4 13:15     標題: 回復 46# 的帖子

主機套開場器早個月開始用唔到map command開寫實場
由o個時開始冇開的

等新主機整好,我就著手換開場器

(尋晚試用VM開場…真係唔太得… )
作者: 柏斯    時間: 2012-12-10 12:59     標題: News Update: 10/12/2012

1) 寫實場重開
2) 新增非官圖:總共47幅
3) 修正!votekick bug
作者: 天神_冰雪    時間: 2012-12-10 22:31

其實有是時段可以唔駛開甘多場-.-4個得1個有5個人
人小可能開2個就ok
just意見                                         

P.S.見人見到只hunter 就嚟跳過嚟自己友到..開咗槍搞到防盜鎖響
       osrry-,-好彩最尾無比人踢
作者: 柏斯    時間: 2012-12-10 23:59

引用:
原帖由 天神_冰雪 於 2012-12-10 22:31 發表
其實有是時段可以唔駛開甘多場-.-4個得1個有5個人
人小可能開2個就ok
just意見                                         

P.S.見人見到只hunter 就嚟跳過嚟自己友到..開咗槍搞到防盜鎖響
       osrr ...
因為我隨時十幾個鐘唔會理部機
所以我開左場就唔理佢
作者: 天神_冰雪    時間: 2012-12-22 12:11

d人走曬,揾唔返d人  [i mean rc]

場主都walance beat 有咩關係
作者: 柏斯    時間: 2012-12-24 10:38

引用:
原帖由 天神_冰雪 於 2012-12-22 12:11 發表
d人走曬,揾唔返d人  

場主都walance beat 有咩關係
佢地自己開左RC

場主都walance beat 有咩關係<------ 唔明你講乜
作者: 柏斯    時間: 2012-12-24 10:50     標題: 24/12/2012 更新

1) 新增3個coop2之官方場,伺服名開頭為"Laputa2",插件與coop1一樣
2) 新增指令:!drop指令
3) 新插件(請睇下文)
近日(都已經好耐下)發現,有玩家不敵D屍而死,然後用disconnect -> connect既方法來「快速重生」
現已編寫新插件,記錄死後登出之玩家,當該玩家一定時間內重新登入時,插件會殺死該玩家
作者: johng0102    時間: 2012-12-24 13:06     標題: 回復 53# 的帖子

3) 新插件(請睇下文)
近日(都已經好耐下)發現,有玩家不敵D屍而死,然後用disconnect -> connect既方法來「快速重生」
現已編寫新插件,記錄死後登出之玩家,當該玩家一定時間內重新登入時,插件會殺死該玩家

因為你個場的包非常缺乏, 引致大量玩家死亡或人性考驗(包自己/包別人).

可以考慮加 footlocker 增加大家生存機會. (包除外)
作者: sgs00231    時間: 2012-12-24 14:32

點解我見唔到LAPUTA D場既?
我個FD玩緊叫我入,
但我淨係見到其他場
平時都有玩開,而家玩唔到
作者: 柏斯    時間: 2012-12-24 14:35

引用:
原帖由 sgs00231 於 2012-12-24 14:32 發表
點解我見唔到LAPUTA D場既?
我個FD玩緊叫我入,
但我淨係見到其他場
平時都有玩開,而家玩唔到
話說頭先1點幾發現6,7號場死左
我restart左兩個場之後有人話見唔到場(但係有人打緊5號場o個下先搞笑)

o岩o岩同其中一個玩家聯絡過
佢話見返D場,入左5號玩緊
作者: 柏斯    時間: 2012-12-24 14:55

引用:
原帖由 johng0102 於 2012-12-24 13:06 發表
因為你個場的包非常缺乏, 引致大量玩家死亡或人性考驗(包自己/包別人).

可以考慮加 footlocker 增加大家生存機會. (包除外)
引致大量玩家死亡或人性考驗<----你D用字好正

其實有D關真係難打既
實際上我最近都改易左少少
但無奈既係有D玩家合作性好有限
一係狗衝,一係唔救人,一係唔用近武圍tank,最慘係仲要爭屍打搞到tk
結果係扣埋D無謂既血…

我再睇下點樣去tune個場去幫佢地吧啦…
作者: katat1    時間: 2013-1-2 11:38     標題: 回復 57# 的帖子

d咁沒人情的飛左去算啦-.-

有次我幾好運同班合作佬打tank

果次係玩tank
上樓梯......
卡左隻tank
最後連隻witch都比我卡9左
一舉兩得
作者: 柏斯    時間: 2013-1-8 10:56     標題: News Update: 8/1/2013

1) 插件修正:全滅後全員補給血包一個
2) 插件修正:!votekick指令增加ban功能,當某玩家被votekick成功多於一次後會被ban一段時間(第一個唔會,當係俾個機會啦)
3) 新插件:入油地圖需要入油總數會跟人數而變動(機制與難度設定一樣)
作者: johng0102    時間: 2013-1-8 13:04     標題: 回復 59# 的帖子

(入油地圖需要入油總數會跟人數而變動) - 呢個又係你自已寫 ?

呢個我都有用過, 但原插件好似唔覺可以因人數改變.
作者: 柏斯    時間: 2013-1-8 13:15

引用:
原帖由 johng0102 於 2013-1-8 13:04 發表
(入油地圖需要入油總數會跟人數而變動) - 呢個又係你自已寫 ?

呢個我都有用過, 但原插件好似唔覺可以因人數改變.
呢個係用原插件改成
(原插件條友附加一個vpk去改官方地圖script,我冇本事做到呢步)
作者: johng0102    時間: 2013-1-8 21:13     標題: 回復 61# 的帖子

咁即係由呢舊改?
https://forums.alliedmods.net/showthread.php?p=1735467

有無打算將你那舊同原作者分享下?
作者: 柏斯    時間: 2013-1-8 22:34

引用:
原帖由 johng0102 於 2013-1-8 21:13 發表
咁即係由呢舊改?
https://forums.alliedmods.net/showthread.php?p=1735467

有無打算將你那舊同原作者分享下?
係呀~~用呢個改的~~

呢個應該要一段時間後先得
因為我本身改到好差
save file D code實際係錯(應該話我完全寫過o個段),save完要人手再執過個file先可以用

加上下星期開始返學,同埋有另一個計劃要重開
如果真係要執到「可以發放」既版本
最快都要easter後,遲則summer先得
作者: johng0102    時間: 2013-1-9 13:03     標題: 回復 63# 的帖子

一個人改係有難度, 放上去比原作者參考&交流一下, 可能有意外收穫.

作者: 神汁三百夫    時間: 2013-1-21 12:58

我想問下點解又唔見曬D場
作者: 柏斯    時間: 2013-1-21 13:50     標題: 回復 65# 的帖子

已開

今朝主機有事
作者: AGUERO12    時間: 2013-1-27 14:36

冇哂啲場
作者: 傻桔    時間: 2013-1-27 15:47

都係唔見D場0.0
作者: 柏斯    時間: 2013-1-27 16:50     標題: 回復 68# 的帖子

唔好意思,唔知係咪van program有事

而家重新入過1區就冇事了

Thanks for reporting
作者: 柏斯    時間: 2013-2-10 19:48     標題: 10/2/2013 更新

~~新年快樂~~
群主祝大家萬事如意,身體健康~

1) 新增非官圖:總共54幅 (map pack file name: 20130210)
2) 新插件:VSB - 防止玩家過度使用語音選單
3) Laputa2開放,暫定開放至2月18日
4) 新增指令:/toadmin - 另一個方法俾玩家提供意見及回報錯誤
作者: kchankakei    時間: 2013-2-12 15:07     標題: U場地圖下載一問

想問下map pack file name: 20130210
我係MAP LIST到下個FILE NAME係另一個FILE來
當然裏面D VPK檔都唔啱啦
想問一下係咪有其他方法可以下載你個PACK(因為其他地方下好慢)
如果有其他方法可以POST出黎嗎?
作者: 柏斯    時間: 2013-2-12 15:19

引用:
原帖由 kchankakei 於 2013-2-12 15:07 發表
想問下map pack file name: 20130210
我係MAP LIST到下個FILE NAME係另一個FILE來
當然裡面D VPK檔都唔啱啦
想問一下係咪有其他方法可以下載你個PACK(因為其他地方下好慢)
如果有其他方法可以POST出黎嗎? ...
Sorry
前日小弟整list時錯手貼錯link上去
而家張list D link整返好~
感謝你既回報

我o岩o岩都整返好#2入面條link
你可以用o個條link去睇全部google doc上面既map pack~~
作者: kchankakei    時間: 2013-2-12 15:36     標題: 回復 72# 的帖子

真係麻煩晒~
已經確認了
作者: 柏斯    時間: 2013-2-12 17:35

引用:
原帖由 kchankakei 於 2013-2-12 15:36 發表
真係麻煩曬~
已經確認了
唔麻煩啦~
呢D我應該要做咖嘛XD
作者: Redeemer    時間: 2013-2-14 01:06

我想問個server可唔可以開放埋mp5 ,ssg552?
作者: [qwert]    時間: 2013-2-23 10:52

有投訴
有玩家經踢除後仍然可以再入埸
玩家名稱:REVOLUTION
多次tk後被踢都可以再入
死不悔改
己經好多次係咁
希望埸主可以幫幫手
作者: 柏斯    時間: 2013-2-23 23:30

引用:
原帖由 Redeemer 於 2013-2-14 01:06 發表
我想問個server可唔可以開放埋mp5 ,ssg552?
呢個我遲下度下
引用:
原帖由 [qwert] 於 2013-2-23 10:52 發表
有投訴
有玩家經踢除後仍然可以再入埸
玩家名稱:REVOLUTION
多次tk後被踢都可以再入
死不悔改
己經好多次係咁
希望埸主可以幫幫手
個votekick既checking相對短時間(大約5分鐘)
所以實際條友過一陣就入返黎
我已經加大左個checking時間同ban time
作者: [qwert]    時間: 2013-2-24 21:35

引用:
原帖由 柏斯 於 2013-2-23 23:30 發表

呢個我遲下度下

個votekick既checking相對短時間(大約5分鐘)
所以實際條友過一陣就入返黎
我已經加大左個checking時間同ban time
但係一踢完就即該可以入返
5分鐘都唔洗等
作者: katat1    時間: 2013-2-25 14:51     標題: 回復 78# 的帖子

肯定轉vlan ip入來
這條友告得...............
作者: 柏斯    時間: 2013-2-25 15:11

引用:
原帖由 katat1 於 2013-2-25 14:51 發表
肯定轉vlan ip入來
這條友告得...............
約略咁check過log
同一個ip黎
引用:
原帖由 [qwert] 於 2013-2-24 21:35 發表

但係一踢完就即該可以入返
5分鐘都唔洗等
第一次kick唔會ban
第二次先會
我會再detail咁check多一次個log,睇睇個插件係咪仲有bug
但而家我加長左所有時間
作者: stblackknight    時間: 2013-2-26 01:40

請場主約制一下經常到 Laputa 場的玩家
例如找其他人 admins 作副場主控制一下場面
主動 kick 那些垃圾級的玩家 (狂 tk 其他玩家的)
起碼別令那些垃圾級的玩家, 別以為可以在 Laputa 恣意妄為
(P.S. 那些不知所謂的玩家, 還在其他 server 進行無意義的 TK)
希望場主正視一下
作者: 柏斯    時間: 2013-2-26 11:56

引用:
原帖由 stblackknight 於 2013-2-26 01:40 發表
請場主約制一下經常到 Laputa 場的玩家
例如找其他人 admins 作副場主控制一下場面
主動 kick 那些垃圾級的玩家 (狂 tk 其他玩家的)
起碼別令那些垃圾級的玩家, 別以為可以在 Laputa 恣意妄為
(P.S. 那些不知所謂的 ...
其實我唔係冇俾權去kick人

在開場早期,我已經引入votekick俾所有玩家用
由在場o既玩家去共同監察
之後再改插件,加入ban既機制,加大o左在場玩家既權力
基本上,個votekick指令係連我都kick得走既
用唔用,只在玩家們手上

------------------------------

對於你「副場主」既建議
實際上對本群作用唔大
因為Laputa唔係1個時限式server,而係數個近7x24運作o既server
係冇可能做到admin監控的
作者: katat1    時間: 2013-2-27 20:03     標題: 回復 82# 的帖子

我知場主怎不用給人踢

你問阿魚啦

沒人沒踢到他,笑了
作者: 柏斯    時間: 2013-2-27 22:34     標題: 回復 83# 的帖子

你講乜…我唔明…
作者: katat1    時間: 2013-3-5 11:12     標題: 回復 84# 的帖子

阿魚開rpg的

阿魚叫我地試下用投票踢的系統踢他

點知試踢他
果下笑了

試踢他,顯示踢場主?未死過?扣你100萬RPG$,100萬RPG經

笑了

有沒人想試下
作者: 草帽.D.路飛    時間: 2013-3-5 11:27

支持~~~~~~~~~~~~~~~~

作者: 傻桔    時間: 2013-3-6 15:09

其實想問下,可唔可以禁vlanplayer呢個名既人入,
因為通常佢地10個有至少5個都冇好野,
踢左佢又會搞到其他vlanplayer入唔到
D人又唔知邊個打邊個

btw,冇開到SER?
作者: 柏斯    時間: 2013-3-6 15:49     標題: 回復 87# 的帖子

唔好意思...
其實...場主現身在台灣
而位於香港既server...因為網絡問題而死場

早兩晚已經發現有少少事,但無奈努力搶救都救唔到...死左

我今晚就返到到香港就會開返場

不便之處,敬請原諒
作者: chaser16hk    時間: 2013-3-6 23:43

原來如此~謝謝你
作者: 柏斯    時間: 2013-3-7 15:04

引用:
原帖由 katat1 於 2013-3-5 11:12 發表
阿魚開rpg的

阿魚叫我地試下用投票踢的系統踢他

點知試踢他
果下笑了

試踢他,顯示踢場主?未死過?扣你100萬RPG$,100萬RPG經

笑了

有沒人想試下 ...
哦~原來係咁
作者: yung子    時間: 2013-3-8 20:02     標題: 有少少意見..希望唔好介意

有少少意見..希望唔好介意有時玩你既場..會有3,4個咩MD團隊..我唔太記得個名..
可能都係你地一群..
佢地開MIC傾計都冇所謂..
但有次我唔小心開槍射到會響既車..
佢地幾個突然狂開槍射我..
但當時唔知咩事..我就問做咩事.
佢地幾位開mic爆哂粗鬧我.話"乜你唔知呢度唔可以打車架咩.係呢度既規矩!!"
亦有次都只係射到佢地某一位..
都係開mic鬧又狂射人.最後更無辜俾人踢..當然我都有講sorry
或者我當中可能真係做錯d事.
但我真係唔知玩場game都要守規矩.
更何況..個場有12位玩家..總會唔小心射到車同人..
射到佢地又俾人鬧又開槍我覺得呢樣好無辜
而且你個post亦都冇講關於規矩既野
唔係要追究什麼..只希望佢地可以體諒一個場有咁多人玩..
總會有人唔小心打到人或者車..更唔清楚什麼規矩..
大家都係想開心打場game姐..
希望你唔好介意我咁講
作者: b3n85    時間: 2013-3-8 20:59

算你唔好彩啦, 無論乜團, 乜玩家都好都會有哩種人存在. 實有麻煩人士.
作者: yung子    時間: 2013-3-8 21:21     標題: 回復 92# 的帖子

唉..宜家見到果班人我都轉場算- -
費時又突然俾人鬧
作者: b3n85    時間: 2013-3-8 21:28

不過奇怪就係, 之前都好少見到MD團... 哩兩日居然常見
作者: 柏斯    時間: 2013-3-9 21:32

引用:
原帖由 yung子 於 2013-3-8 20:02 發表
有少少意見..希望唔好介意有時玩你既場..會有3,4個咩MD團隊..我唔太記得個名..
可能都係你地一群..
佢地開MIC傾計都冇所謂..
但有次我唔小心開槍射到會響既車..
佢地幾個突然狂開槍射我..
但當時唔知咩事..我就問做 ...
我當然唔介意~不過回應少少~

作者: 柏斯    時間: 2013-3-9 21:33

引用:
原帖由 b3n85 於 2013-3-8 21:28 發表
不過奇怪就係, 之前都好少見到MD團... 哩兩日居然常見
佢地近排先加MD個名上去,之前一直都有o係本ser玩的
作者: rusell123    時間: 2013-3-10 00:00

我今日玩果陣射爆個油筒燒屍燒到人
就比佢狂射到死- -
小白
作者: [qwert]    時間: 2013-3-10 12:25

引用:
原帖由 rusell123 於 2013-3-10 00:00 發表
我今日玩果陣射爆個油筒燒屍燒到人
就比佢狂射到死- -
小白
我琴日諗住避開佢去第個埸
點知佢過左一陣就入黎
殺完我就走左
作者: WC9595    時間: 2013-3-12 20:55

MD團既人係比較霸道,
至於你港既情況(俾人射),
係所有SER都會有既,
當SER主無訂下RULE既時候,
玩家(玩緊既)就會自己訂下一D暫時RULE,
要求後來既玩家遵守,
不過你港完SORRY之後,
一般人都唔追究既!
PS:大家小心一個叫杰倫仔既人,
      佢TEAMKILL人又唔港SORRY,
      仲狗衝,
      VOTEKICK完佢之後,
      佢仲不停咁入番
作者: WC9595    時間: 2013-3-12 21:44

有無知Laputa有無開,
有4個人玩緊,
我就見唔到有Laputa,
我熄vLan, REBOOT機都試過,
幫幫手!

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0