標題: Clairvoyance的作用 [打印本頁]

作者: spiker    時間: 2013-2-18 15:37     標題: Clairvoyance的作用

Clairvoyance係Support專用的Spell。

~用途~
第1季︰顯示部份地圖6(升級後10秒)
第2季︰
顯示部份地圖4(升級後6秒)
第3季︰顯示部份地圖5(升級後顯示照中的敵方英雄)

講真CV真係好正,不過唔知點解D人話佢廢,仲要唔講點解廢,其實係咪D人唔色用所以唔用之後同人講廢呢?

~我的用法~
我問FD,佢話CV用尼昆人照果個位冇插眼,問其他人的話,1個字「廢」講晒。睇下我點用CV啦。

草位︰
.圥問大家1個問題,你想睇下草入面有冇人,你會點做? 有4個方法︰行入去,插眼、放技、CV。
1.你簡行入去的話,入面有人的話你會即刻送人頭。
2.你簡插眼的話,同行入去冇分別,因為插眼的距離太近,人地夠晒距離直接殺你。
3.
放技的話,目前得Ashe 3技同埋TF大技可以咁做,係唔錯的方法(直升機1技太近,同上面2個方法的後果無分別)

4.你冇技睇草又唔想行入去的話,CV幫到你!
.用CV睇草,無人的話可以安心入去,有人的話可以及早發現同走佬,又話者沖入去殺人。

Buff位︰
.古代巨像、蜥蝪長老、龍、巴龍係生定係死,你
會點知? 行入去,插眼、放技、CV。

你簡行入去同插眼的話,一尼你要花好長時間行過去,二尼隻Buff死左的話你會白行,三係最慘,有人的話會連你都殺埋。

.用技當然係好方法,冇技的話就只有CV幫到你!

用CV睇Buff,生的你可以走去食左去,死的你可以唔洗白行,而且佢個Icon會消失,當佢復活之後會出返尼,通知隊友。

走位︰
.敵人走入黑位或草位,又係除左放技就係CV先跟到佢,如果唔係佢隨時唔知點解消失左。
敵人消失左,如果我地仲追,一尼你要估佢走去邊,佢分分鐘穿墻或者企某D位Recall,二尼如果有人返尼幫佢,你又係送人頭的,用CV可以解決E個問題。

~CV同Exhaust比較~
絕大部份的人玩Support都係帶Exhaust,而每次我帶CV果陣,D人都叫我帶Exhaust,不過我總係覺得CV好過Exhaust好多。

.Exhaust係控場技;CV係偵察技
.Exhaust只可對付1位敵方英雄;CV可以對付所有敵方英雄、卒仔、召喚獸、陷阱等等。

.邊個話CV唔可以團戰? Exhaust係團戰時用,CV一樣可以團戰! 用係草位黑位,你就由打唔到佢變打到佢,幫你普攻或出指人技。

.Exhaust可以用Cleanse解;CV解唔到

.Exhaust有距離限制;CV係全球使用

.Exhaust CD;CV CD,而且可以額外再減。

作者: PrOlhEaD悲傷    時間: 2013-2-18 22:33

面探路點會同插眼一樣
不解
Ez Q探路?
ahse w探路?
好多英好多技都探到路

帶虛弱原因
反gk
幫gk人
團戰作用

你知唔知點解虛弱全隊最少有1個架
正規黎講

如果比我簡
虛弱一定more用處過Cv

你又想教人玩sup雷人==
作者: 【BY2】    時間: 2013-2-18 23:22

(直升機1技太近,同上面2個方法的後果無分別) GaG?
作者: 朽木★白哉    時間: 2013-2-18 23:27

問題係
SUP帶
虛弱,治癒比CV強
虛弱改左了
專針對物攻英
首先減30%跑速傷害輸出
然後時間內減50%攻速
跑速可以阻止人地跑
傷害輸出當你地開戰時放落
對面隻AD度就大大降低佢既傷害

如果呢個時候帶CV 有用嗎?
你將招CV放係開戰地點?

治癒唔想多講了
令你隊友起死回生
扭轉一場會戰既局勢
作者: 朽木★白哉    時間: 2013-2-18 23:36

引用:

CV

可以

對付所有敵方英雄、卒仔、召喚獸、陷阱等等。

邊個話CV唔可以團戰?

Exhaust係團戰時用,

CV一樣可以

團戰! 用係草位黑位,你就由打唔到佢變打到佢,幫你普攻或出指人技。

Exhaust可以用Cleanse解;

CV解唔到。

Exhaust有距離限制;CV係全球使用。

Exhaust CD長;

CV CD短,而且可以額外再減。

證明你做sup插眼能力不足
作者: spiker    時間: 2013-2-19 00:10

引用:
原帖由 PrOlhEaD悲傷 於 18-2-2013 22:33 發表
面探路點會同插眼一樣
面探路點會同插眼一樣? 不解
答︰簡單啦! 2者都係咁近距離LO!

Ez Q探路? ahse w探路? 好多英好多技都探到路
答︰好少英可以長距離探路的,如ashe3技,TF大技,仲有咩英長距離探路呢?

帶虛弱原因,反gk,幫gk人,團戰作用
答︰CV都可以反gank(照可疑草位,照中人的話就比左隊友1個警告),幫gank(照中草位的人,就可以用指人技同普攻打佢),一樣可以團戰

你知唔知點解虛弱全隊最少有1個架? 正規黎講
答︰明! 重型控場!

如果比我簡,虛弱一定more用處過Cv
答︰我簡的話,CV必帶,唔帶唔安樂

你又想教人玩sup雷人== ...
答︰咪咁講,話比人聽CV其實有咩用姐
引用:
原帖由 【BY2】 於 18-2-2013 23:22 發表
(直升機1技太近,同上面2個方法的後果無分別) GaG?
你用直升機1技照草,未開到1技就送人頭了,唔係咩新聞尼。
引用:
原帖由 朽木★白哉 於 18-2-2013 23:27 發表
問題係 ...
問題係SUP帶虛弱,治癒比CV強
答︰未必! CV的力量超乎你的想像,你問高手佢地教你打虛弱,但係實際上佢用CV用左幾多次呢? 佢地用的次數足唔足夠睇清所有CV的潛能呢?

虛弱改左了,專針對物攻英,首先減30%跑速傷害輸出,然後時間內減50%攻速,跑速可以阻止人地跑,傷害輸出當你地開戰時放落,對面隻AD度就大大降低佢既傷害
答︰正確! ADC的確會好痛苦,但請你記住LOL有Cleanse、銀帶、銀帶劍、1件醫傷物品,有D英甚至唔怕控場Tim!

如果呢個時候帶CV 有用嗎? 你將招CV放係開戰地點?
答︰CV係團戰都可以使用,CV用係草位黑位,睇到人就可以選擇攻擊、走位等策略。

治癒唔想多講了,令你隊友起死回生,扭轉一場會戰既局勢
答︰我冇話治癒唔好定點,通常我玩support都帶治癒同CV的。

引用:
原帖由 朽木★白哉 於 18-2-2013 23:36 發表

證明你做sup插眼能力不足

我係GPS創造人,sorry,1場好的戰場,半張地圖比我地睇到晒,2格位放10隻綠眼,1格放紅眼石,飲埋眼藥,半個jungle都係我的眼睛,同MH根本完全無分別,再+埋CV,簡直超越當今世上所有MH系統。

話說呢,其中1場,對手Eve同Teemo,Eve無處不在,Teemo的菇通街都係,我隊友好火滾,咁我作最大的希生,連出10隻紅眼+3隻綠眼+眼藥水+CV,足足15隻眼,拆左Teemo超過30粒菇,Eve走去邊我地跟到邊,最後Win埋,Teemo僧我僧到送左Honor比我,果場4 Honor入手,唔係講笑!

有高手試過成張圖睇晒,唔係開Bug,不過我未夠水準開全圖=,=

作者: 朽木★白哉    時間: 2013-2-19 00:52

引用:
原帖由 spiker 於 2013-2-19 00:10 發表

面探路點會同插眼一樣? 不解
答︰簡單啦! 2者都係咁近距離LO!

Ez Q探路? ahse w探路? 好多英好多技都探到路
答︰好少英可以長距離探路的,如ashe3技,TF大技,仲有咩英長距離探路呢?

帶虛弱原因,反gk,幫gk人,團戰作用
答︰CV都 ...
請問你插眼能力冇問題
地圖上咁多眼你帶CV仲有乜用?

仲有就算你打RANKING
都未必隻隻ADC帶淨化

作者: 伊賀小太郎    時間: 2013-2-19 00:57

做咩諗咁多
作者: spiker    時間: 2013-2-19 01:46

引用:
原帖由 朽木★白哉 於 19-2-2013 00:52 發表

請問你插眼能力冇問題...
請問你插眼能力冇問題,地圖上咁多眼你帶CV仲有乜用?
答︰再多的眼睛,都有黑位你係睇唔到的,就算成條路都係光明,3分鍾之後眼都會消失,再插果陣,你又要花時間花風險,有CV安全快捷好多。(例如巴龍,眼消失左之後你未必有時間走過去再插眼的,就算有,敵人可能食住巴龍等你尼,都話唔定) 仲有1個我講漏的問題,就係眼係可以拆的! 拆左就送$,CV係1隻唔可以插的全球眼,鋼一般的事實。

仲有就算你打RANKING,都未必隻隻ADC帶淨化
答︰咁銀帶呢? 靈活鞋呢? 仲有好多因素可以破exhaust架BO

作者: 朽木★白哉    時間: 2013-2-19 01:52

引用:
原帖由 spiker 於 2013-2-19 01:46 發表

請問你插眼能力冇問題,地圖上咁多眼你帶CV仲有乜用?
答︰再多的眼睛,都有黑位你係睇唔到的,就算成條路都係光明,3分鍾之後眼都會消失,再插果陣,你又要花時間花風險,有CV安全快捷好多。(例如巴龍,眼消失左之後你未必有時間走過 ...
當你係會戰既時候就冇人會走
到時虛弱既重點就係降低輸出同攻速
仲有如果你話有銀帶
咁你用虛弱係咪可以晒左佢招技
然後再補其他CC技?
難道咁簡單既道理你都唔明嗎?
作者: spiker    時間: 2013-2-19 02:13

引用:
原帖由 朽木★白哉 於 19-2-2013 01:52 發表

當你係會戰既時候就冇人會走 ...
當你係會戰既時候就冇人會走
答︰邊個話一定冇人走? 打打下唔夠你打唔通企係到送頭? 唔夠打而走成日都見架啦! 尤其係會戰死剩1件,咁佢走佬又點話? 入左草佢向左行定向右行定企係到等你? 你唔用CV點知佢下一步想點?

到時虛弱既重點就係降低輸出同攻速
答︰正確!

仲有如果你話有銀帶,咁你用虛弱係咪可以晒左佢招技,然後再補其他CC技?
答︰咁你要睇下咩人啦! 虛弱比ADC其實唔係大晒,你話減佢輸出,佢暫時走一走位等2.5秒再打你又得,你話唔比佢跑,佢放技走佬又得,甚至佢突登食多1,2件CC再清都得,你唔會知的

難道咁簡單既道理你都唔明嗎?
答︰Exhaust同CV各有用途,個人會帶CV多D,主要係Exhaust只可以打1人、近距離而且仲有得破解,但係CV就對付多人、全球距而且冇得破解,就係咁姐

至於你話團戰咪控唔到ADC,咁我都會話你團戰咪睇唔到黑位草位的敵人囉咁樣(入左草的敵人,你又點唔到佢,佢走去邊你又唔知)

作者: 花汶    時間: 2013-2-19 10:03

做乜諗咁多
作者: RoSe.YiN    時間: 2013-2-19 12:33

直升機係咩英?
作者: PrOlhEaD悲傷    時間: 2013-2-19 14:11

睇你都係雷人多

作者: zincandy    時間: 2013-2-19 16:02

算啦 冇人夠樓主VS嫁 佢大把道理同你講 總知 佢UP得出黎就岩 你吵唔羸
作者: 扯斷你枝旗    時間: 2013-2-19 17:42

I go to school by bus
作者: spiker    時間: 2013-2-19 17:58

你地冇人答到CV點解係廢
又或者support可以帶CV同Exhaust
作者: 伊賀小太郎    時間: 2013-2-19 19:29

引用:
原帖由 spiker 於 2013-2-19 17:58 發表
你地冇人答到CV點解係廢
又或者support可以帶CV同Exhaust
CV不嬲勁, 因為太屈     屈贏人冇樂趣  所以先唔帶姐嘛
作者: spiker    時間: 2013-2-19 20:21

其實仲有1個用途,照中對手Jungle依家的位置
作者: -Makiyo.Ka.    時間: 2013-2-19 22:11

死拉 你黎到呢個版都系要比我插
飛機一定要q先開到路?
r廢既 55
作者: 伊賀小太郎    時間: 2013-2-19 22:17

引用:
原帖由 -Makiyo.Ka. 於 2013-2-19 22:11 發表
飛機一定要q先開到路?
r廢既 55
笑阻, 你做乜教佢野
作者: spiker    時間: 2013-2-19 22:35

引用:
原帖由 -Makiyo.Ka. 於 19-2-2013 22:11 發表
飛機一定要q先開到路?
r廢既 55
你放技開路,係咪打唔中人就係=冇人呢

一般英放技開路,都夠晒距離比人gank的
作者: 伊賀小太郎    時間: 2013-2-20 04:25

引用:
原帖由 spiker 於 2013-2-19 22:35 發表

你放技開路,係咪打唔中人就係=冇人呢

一般英放技開路,都夠晒距離比人gank的
睇你好有自信咁回答問題真係好好笑        但係你有前途   識得諗野   似我以前

加油吧         !!!!!!!!!!!!!!!! 少d上黎vlan開post  多d磨練自己實力
作者: ★.火星    時間: 2013-2-20 07:40

招招技都有佢既用處咖啦
有幾何上路話易被人gank  改帶cv
中路話對面有多cc技  走去帶凈化
sup話可以插少枝眼  又去帶cv
係人都想有對線優勢架啦
咁都有得拗
作者: §Y◎U♂    時間: 2013-2-20 17:37

CV唔係冇用
但相比下
你對線人地多個虛弱
who play
特別前期
冇虛弱人地可以係咁主動打你地
你地冇虛弱又唔夠抽
人地未係咁換你血lo
作者: ♔ParkJiyeon.    時間: 2013-2-22 23:00

虛弱 不解釋
作者: spiker    時間: 2013-2-22 23:29

講得冇錯的,13個spell都有佢的用途,冇用的話LOL會移除佢架啦
小人始終鍾意拎CV做support
作者: spiker    時間: 2013-2-27 22:33

其實我想問的係,你地會點樣睇草位黑位呢? (距離過近的話人地可以gank你)
作者: 弒神小晶乄    時間: 2013-2-27 23:46

學晒野
..

.
作者: spiker    時間: 2013-3-26 18:17

喂各位! 我講漏左野,你地玩過女警、夜曲同Shen架LA,我係jungle放CV,照中敵將的話,女警同夜曲可以1個瞄佢1個飛埋去,Shen開盾比夜曲,效果會係點呢
請問Exhaust做唔做到
作者: -_Nadeshiko    時間: 2013-3-26 18:20

世事冇咁完美                  
作者: spiker    時間: 2013-3-26 18:27

引用:
原帖由 -_Nadeshiko 於 26-3-2013 18:20 發表
世事冇咁完美                  
唔明,講清楚PLZ
作者: shui541    時間: 2013-3-26 19:15

其實你講既野都唔係完全錯
但你唔可以因為你覺得佢勁而無視哩招技弱既一面

定係我問返你 無CV果陣你會點探黑位 ?
如果你答等到佢CD完果陣照左先再入
我又可以話照得黎 d人都走晒 / 你由遠處照 以為安全 5秒過後入到果個草叢先知中伏
之類 太多原因我就不解釋了

假如你有咁強既意識 可以知道d人係咩位 再去用CV照 咁就已經無要用CV既理由

再者, 樓主講到帶咁多眼去做MH 比著我見到你身到超過5隻眼 都識出先知反啦

始終樣野整得出黎就係有佢既用處 只係唔好將佢睇得太大 大到忽略左弱既一面

BTW, 我都係覺得虛弱在於下路對線時作用大好多 無前期難以有後期
帶個虛弱打一波 好過你帶CV著重於眼可以彌補到既視野問題
驚人淨化咪當呃佢招技等JG好GANK D  水銀又如何 是但放招無用技佢都消左
作者: spiker    時間: 2013-3-26 21:54     標題: 見你寫得咁有心機……

引用:
原帖由 shui541 於 26-3-2013 19:15 發表
其實 ...
其實你講既野都唔係完全錯,但你唔可以因為你覺得佢勁而無視哩招技弱既一面
答︰係的,CV都有佢的缺點。

我又可以話照得黎 d人都走晒 / 你由遠處照 以為安全 5秒過後入到果個草叢先知中伏
之類 太多原因我就不解釋了
答︰無CV又想用果陣,真係好心痛下,要等54秒,等得尼咩都會發生,你講得岩。咁姐係無CV果陣我會點探黑位 ? 冇咩點,走過去插眼身探,就咁。

假如你有咁強既意識 可以知道d人係咩位 再去用CV照 咁就已經無要用CV既理由
答︰知道d人係咩位就真係無必要用CV? 你肯定? 係#20我咪講左,CV照中人,女警可以大技射佢(佢以為自己好安全打野,點知冇啦啦扣血死左都唔知咩事);夜曲可以飛過去殺人,甚至Shen可以幫夜曲一把(佢以為自己好安全打野,點知冇啦啦多左2條友係佢面前)

再者, 樓主講到帶咁多眼去做MH 比著我見到你身到超過5隻眼 都識出先知反啦
答︰所以要帶CV,CV係1隻冇得拆的全球眼

始終樣野整得出黎就係有佢既用處 只係唔好將佢睇得太大 大到忽略左弱既一面
答︰明白

BTW, 我都係覺得虛弱在於下路對線時作用大好多 無前期難以有後期
答︰你帶虛弱係為左下路對線,但係CV唔係淨係為左下路對線,仲係為全圖所有隊友戰鬥。虛弱我地見到前期,CV都可以有前期的,因為LOL有Invade(90秒搶對方JG),可以用1,2次CV尼探路、出鎖定技。至於你問作用大小,好難比較,你話大,我話小……

帶個虛弱打一波 好過你帶CV著重於眼可以彌補到既視野問題

答︰你肯定? 視野問題真係冇咁好? 咪忘記你見唔到人就唔可以普攻鎖定技BO!

驚人淨化咪當呃佢招技等JG好GANK D  水銀又如何 是但放招無用技佢都消左
答︰姐係Exhaust為左破淨化、水銀,多1招控場,多1招破反控場:handshake

作者: shui541    時間: 2013-3-26 22:46

引用:
原帖由 spiker 於 2013-3-26 21:54 發表

其實你講既野都唔係完全錯,但你唔可以因為你覺得佢勁而無視哩招技弱既一面
答︰係的,CV都有佢的缺點。

我又可以話照得黎 d人都走晒 / 你 ...

既然插眼探草係可行 點解之前要反駁哩點呢

- - -

不過我主要著重於討論CV既重要性 唔在於佢既用處係邊
我見你以虛弱同CV作比較 我都來個比較

對於SUP來講 前期職責主要都係幫AD成長

所以我會話 帶虛弱保AD 亦能殺對方 尤其前幾等時 SUP通常都唔會帶鞋 虛弱套上既話 3抓差不多係必死
視野既話 用眼就可以解決
所以
好:CV探測JG動向 幫助全隊防GANK / 反野
壞:對下路來說 前期作用不大

會戰期來講 CV只幫助到開戰前探敵 / 會戰後搜殘血
開戰時 CV其實都無咩用 因為無傷害 無效果
而且會戰開始, 所有參與會戰既人都會被顯示出來 唔會造成視野問題
相反, 虛弱就算會被淨化 都可以當呃技 不過請注意下, 虛弱唔係為左呃技
而係當佢被淨化時 樂觀黎睇 對方都會少左招淨化 見佢淨化虛弱 馬上接暈 其實都幾大威脅
仲有就係, 好少人會傻到因為怕虛弱而出水銀之類既東西

好:開戰前清楚敵方動向 會戰結束又可以搵走緊佬的去左邊
壞: 對於會戰開始時無咩效用

好:CV既眼係無得拆
壞:但會俾人知道你發現到佢地 而且只亮光地圖數秒

CD短方面, 我覺得雖然係一個明顯比虛弱好既地方
但為左公平性 要比較既話 除非兩者功用相同 先可以話係勝於虛弱

(可能有D抽象, 例子來講
除非有招技同虛弱一樣可以慢人又扣防甚麼的 但CD上比虛弱短 咁就可以以CD比虛弱短作比較
但CV因為性質上同虛弱完全唔同 根本唔能夠就咁取佢地既CD長短作比較)
姐係話 由於CV係偵察技 所以相比起虛弱哩招控場技 佢CD時間理所當然係會短好多

總結;
對SUP來說 CV難做到令AD於前期快速成長 所以有大部份人都選擇用虛弱 而唔用CV
因此D人難聽講句就話佢"廢"
但若能熟練CV 掌握技巧 同樣可以為大局取得優勢
就好似英雄咁 唔係非常熟悉卡瑪玩法既人會玩得爛 所以先會被人漠視 實際上 識玩卡瑪既 可以運用得好好

- - -
唔太明白咩叫『「普攻」鎖定「技」』??

我都唔知點解會咁認真打咁多野
不過我只係因為覺得樓主太固執於部份人覺得CV廢而作反駁
搞到我好想話你知點解D人咁諗 純粹討論下 都唔係有心想講D咩
同埋我其實覺得如果敵隊有稻草人 CV變相會幾有用 但我都唔會因為咁而用哩招技 都係因為前期影響力問題 同埋我無意識去知敵人大概位置
表達能力唔多好 不過我諗你應該明的

作者: Believe.    時間: 2013-3-26 23:47

點解YING可以咁認真
作者: °★sIUl0k×.    時間: 2013-3-27 13:00

我同朋友打團 我中路LUX用CV
不過又唔錯
成日搶到人地blue buff
作者: spiker    時間: 2013-3-29 00:01     標題: 多謝指教,小人明了XD

引用:
原帖由 shui541 於 26-3-2013 22:46 發表

既然 ...
既然插眼探草係可行 點解之前要反駁哩點呢
答︰Sorry! 係我寫錯野,因為最近我太勇,話說我岩岩用完CV,又想睇下另1個黑位,所以走埋去插眼,點知我連Keyboard的數字都未咁到就送左人頭,所以插眼探草係可行

不過我主要著重於討論CV既重要性 唔在於佢既用處係邊
答︰重要性同埋用處,的確係2回事

我見你以虛弱同CV作比較 我都來個比較
答︰其實唔係我,係我的同伴玩家,個個見我帶CV,一係就打「Take Exhaust」,一係就打「NO CV!」

對於SUP來講 前期職責主要都係幫AD成長
答︰Katarina三大要事,第一別送人頭,第二養姐姐,第三第1滴血比姐姐

所以我會話 帶虛弱保AD 亦能殺對方 尤其前幾等時 SUP通常都唔會帶鞋 虛弱套上既話 3抓差不多係必死
答︰3抓? 你指Exhaust + ADC控場 + SUP 控場? (好似唔係個個ADC都有控場架BO)

視野既話 用眼就可以解決
沒有回答

所以
好:CV探測JG動向 幫助全隊防GANK / 反野
壞:對下路來說 前期作用不大
答︰犠性只對下路的幫助,換尼對所有路的幫助,1換4

會戰期來講 CV只幫助到開戰前探敵 / 會戰後搜殘血
開戰時 CV其實都無咩用 因為無傷害 無效果
而且會戰開始, 所有參與會戰既人都會被顯示出來 唔會造成視野問題
答︰咪住,會戰附近有草點計? 打打下突然走入草,你咪睇唔到佢? 咁你咪一定要用射擊技打佢? 你肯
定所有參與會戰既人都會被顯示出來?

相反, 虛弱就算會被淨化 都可以當呃技 不過請注意下, 虛弱唔係為左呃技
而係當佢被淨化時 樂觀黎睇 對方都會少左招淨化 見佢淨化虛弱 馬上接暈 其實都幾大威脅
答︰要睇下對手幾時用淨化,咁先接控場

仲有就係, 好少人會傻到因為怕虛弱而出水銀之類既東西
答︰我都無咩幾何見到有人出反控場物品

好:開戰前清楚敵方動向 會戰結束又可以搵走緊佬的去左邊
壞: 對於會戰開始時無咩效用
答︰犠性會戰時,換尼會戰前+後

好:CV既眼係無得拆
壞:但會俾人知道你發現到佢地 而且只亮光地圖數秒
答︰係BO,忽略左CV的壞點Tim,因為小人打咁多場,自己用CV過百次,其他人簡直8年難得0.1見(簡單D講我一直無發現自己比人用CV照中過,所以唔知)

CD短方面, 我覺得雖然係一個明顯比虛弱好既地方
但為左公平性 要比較既話 除非兩者功用相同 先可以話係勝於虛弱
答︰明白,1個控場技,分類為紅色攻擊;1個偵察技,分類為黃色通用

(可能有D抽象, 例子來講
除非有招技同虛弱一樣可以慢人又扣防甚麼的 但CD上比虛弱短 咁就可以以CD比虛弱短作比較
但CV因為性質上同虛弱完全唔同 根本唔能夠就咁取佢地既CD長短作比較)
姐係話 由於CV係偵察技 所以相比起虛弱哩招控場技 佢CD時間理所當然係會短好多
答︰明白晒,同上,難以比較。

總結;
對SUP來說 CV難做到令AD於前期快速成長 所以有大部份人都選擇用虛弱 而唔用CV
因此D人難聽講句就話佢"廢"
答︰因為CV做到令AD於前期快速成長,所以幾乎全世界玩家都話佢廢,小人終於明白了,多謝你花咁多Keyboard磨擦尼開2個Post (我做左版主的話,E+就想送分比你
)

但若能熟練CV 掌握技巧 同樣可以為大局取得優勢
答︰目前尼講,我熟練CV,白痴虛弱

就好似英雄咁 唔係非常熟悉卡瑪玩法既人會玩得爛 所以先會被人漠視 實際上 識玩卡瑪既 可以運用得好好
答︰無人會熟悉卡瑪玩法,因為佢會被重組,今日

唔太明白咩叫『「普攻」鎖定「技」』??
答︰2樣野尼,普攻 = 右Click -> 英雄物理攻擊;鎖定技 = 1定要Target單位尼出的技 (如︰Ryze)

我都唔知點解會咁認真打咁多野
答︰因為,你是人才

不過我只係因為覺得樓主太固執於部份人覺得CV廢而作反駁
搞到我好想話你知點解D人咁諗 純粹討論下 都唔係有心想講D咩
同埋我其實覺得如果敵隊有稻草人 CV變相會幾有用 但我都唔會因為咁而用哩招技 都係因為前期影響力問題 同埋我無意識去知敵人大概位置
表達能力唔多好 不過我諗你應該明的
答︰最後,多謝你的指教

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0