標題: WE入門求救 [打印本頁]

作者: 櫻ジ    時間: 2014-3-11 01:16     標題: WE入門求救

大大話話接觸左WE斷斷續續咁都快一年(仲係一事無成)
最近重新開始玩番WE,
想話學寫JASS,
先發覺根本無從入手,
睇自學手冊都睇唔明D咩數列同范例,
求救啊
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 16:29

引用:
原帖由 櫻ジ 於 2014-3-11 01:16 發表
大大話話接觸左WE斷斷續續咁都快一年(仲係一事無成)
最近重新開始玩番WE,
想話學寫JASS,
先發覺根本無從入手,
睇自學手冊都睇唔明D咩數列同范例,
求救啊 ...
呢度冇乜人識JASS的
作者: x00900    時間: 2014-3-11 17:20

我識jass.....的說.....

我基本上就冇理過WE自學手冊同埋jass自學手冊...

我慢慢睇hke睇番來....
作者: 櫻ジ    時間: 2014-3-11 17:35

我上網睇只係知道jass係一個類近vb既程式碼
作者: x00900    時間: 2014-3-11 17:44

jass 只係暴風公司造作既遊戲編寫語言來架炸 /...\

你想學咩野都由jass 寫起 完全唔靠WE?
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 17:51

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 17:20 發表

我冇話過冇人識jass
作者: x00900    時間: 2014-3-11 18:01

但你話冇咩人識MA :[... 我仲唔即時彈出來 識少少扮代表 XD
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 18:14

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 18:01 發表
但你話冇咩人識MA :[... 我仲唔即時彈出來 識少少扮代表 XD
你都知你識得少少啦
作者: x00900    時間: 2014-3-11 18:21

咁咪係lo :[... 不過都應該幫到人既

睇下人地想整d咩lo

識jess 多數都係用作簡化d觸發...
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 18:22

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 18:21 發表
咁咪係lo :[... 不過都應該幫到人既

睇下人地想整d咩lo

識jess 多數都係用作簡化d觸發...
如果係想整d精密既ai呢
作者: x00900    時間: 2014-3-11 18:24

其實想整既話 用WE都整到 只不過... 可能會好lag XD
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 18:26

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 18:24 發表
其實想整既話 用WE都整到 只不過... 可能會好lag XD
好lag仲會有人玩咩
作者: x00900    時間: 2014-3-11 18:28

唔係... 我指你係WE到寫果陣... 你會好lag.. 因為太長!!
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 18:50

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 18:28 發表
唔係... 我指你係WE到寫果陣... 你會好lag.. 因為太長!!
我想講
we係加埋jass的
作者: x00900    時間: 2014-3-11 19:04

um.... 其實呢 你係we到set一大堆野

同係jass係打一大堆野 load果陣係好大分別...

jass 只係load字 負荷非常細

而we 要將jass 果d碼變番做文字 仲要load一大堆數據

結果 = lag 機
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 19:30

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 19:04 發表
um.... 其實呢 你係we到set一大堆野

同係jass係打一大堆野 load果陣係好大分別...

jass 只係load字 負荷非常細

而we 要將jass 果d碼變番做文字 仲要load一大堆數據

結果 = lag 機 ...
咁原先將d觸發左做文字先咪得lo
雖然好難改+系統轉得唔好
作者: x00900    時間: 2014-3-11 19:38

將d觸發轉左做文字 咁同你直接用jass睇有咩分別-.-

雖然 WE都唔知點解可以寫到咁Q長 D野
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 19:44

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 19:38 發表
將d觸發轉左做文字 咁同你直接用jass睇有咩分別-.-

雖然 WE都唔知點解可以寫到咁Q長 D野
唔識睇jass既情況下嘛
-------
可能係d人好草率咁整左個轉換系統
作者: x00900    時間: 2014-3-11 19:55

其實唔係好草率咁整...  而係... 特登整長左...  超好笑...

當你而家想整  玩者1 輸入文字123 後 會彈句野出來講  你好玩者1

跟住 onj既we就會幫你整個咁既野出來!!!

function Trig_Melee_Initialization_Conditions takes nothing returns boolean
    if ( not ( GetTriggerPlayer() == Player(0) ) ) then
        return false
    endif
    return true
endfunction

function Trig_Melee_Initialization_Actions takes nothing returns nothing
    call DisplayTextToForce( bj_FORCE_PLAYER[0], "你好玩者1" )
endfunction

//===========================================================================
function InitTrig_Melee_Initialization takes nothing returns nothing
    set gg_trg_Melee_Initialization = CreateTrigger(  )
    call TriggerRegisterPlayerChatEvent( gg_trg_Melee_Initialization, Player(0), "123", true )
    call TriggerAddCondition( gg_trg_Melee_Initialization, Condition( function Trig_Melee_Initialization_Conditions ) )
    call TriggerAddAction( gg_trg_Melee_Initialization, function Trig_Melee_Initialization_Actions )
endfunction

我只可說o了咀...

查實 可以轉成咁

function AA takes nothing returns nothing
if(GetTriggerPlayer() == Player(0))then
call DisplayTextToForce( bj_FORCE_PLAYER[0], "你好玩者1" )
endif
endfunction
function AB takes nothing returns nothing
set AC=CreateTrigger()
call TriggerRegisterPlayerChatEvent(AC,Player(0),"123",true)
call TriggerAddAction(AC,function AA)
endfunction

由於可見WE可說是onj至極限

一定係班整we既人勁9 想用多d我地放觸發既位
作者: Ysera    時間: 2014-3-11 20:03

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 17:20 發表

我都睇過iamA_A
真係好有用
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 20:10

其實我完全睇唔明
-----------
ysera你個亂世都冇用jass黎寫觸發既
作者: x00900    時間: 2014-3-11 20:12

唔一定樣樣都要用jass寫既.... 需要真正用到jass寫既野 真係好少

例如hke個作弊系統  為求任何地圖都加到入去

而將觸發簡化至極限 並使用極度複雜既變數 不停重複代入唔同地方

搞到睇到既人 都有d o咀 v_v (為左防抄同防止撞變數)
作者: Ysera    時間: 2014-3-11 20:15

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 20:12 發表
唔一定樣樣都要用jass寫既.... 需要真正用到jass寫既野 真係好少

例如hke個作弊系統  為求任何地圖都加到入去

而將觸發簡化至極限 並使用極度複雜既變數 不停重複代入唔同地方

搞到睇到既人 都有d o咀 v_v (為左 ...
所以防bug好簡單
將hke既變數放入自己張圖
一加bug就撞變數
不過只怕有心人

作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 20:17

引用:
原帖由 Ysera 於 2014-3-11 20:15 發表

所以防bug好簡單
將hke既變數放入自己張圖
一加bug就撞變數
不過只怕有心人

其實亂世我已經加過hke變數 你唔洗幫我加
估唔到的說
---------
x00兄
別搞亂世
否則我唔會放過你
------------
真係唔明點解要搞呢d野
反正都唔會有人搞亂世架啦
e!
我好似矛盾左

作者: Ysera    時間: 2014-3-11 20:20

其實睇過hke既人根本就無懼玩bug圖
反而仲有刻好想遇到人玩bug圖
作者: x00900    時間: 2014-3-11 20:20

function Trig_Melee_Initialization_Conditions takes nothing returns boolean
function 呢個觸發既條件 唔拎任何既變數 以及回歸布林類型(即true同埋false)

if ( not ( GetTriggerPlayer() == Player(0) ) ) then
如果觸發玩家唔係 = 玩者1 之後

就回歸為 "false"

endif
(判斷式完結)

return true
回歸為 "true"
(由於最頂寫了回歸布林類型 因此之後所有回歸數值 必須為false或true 以供成唔成立使用)

endfunction
(觸發完結需用)

function Trig_Melee_Initialization_Actions takes nothing returns nothing  >>>
function 呢個觸發既行動 唔拎任何既變數 以及唔回歸任何既類型

彈 "你好 玩者1" 呢句字串出來

endfunction
(觸發完結需用)

//===========================================================================
(無意義分行)

function InitTrig_Melee_Initialization takes nothing returns nothing
function 呢個觸發既觸發方式 唔拎任何既變數 以及唔回歸任何既類型

set gg_trg_Melee_Initialization = CreateTrigger(  )
開啟該觸發

call TriggerRegisterPlayerChatEvent( gg_trg_Melee_Initialization, Player(0), "123", true )
一但玩者1 輸入完整字串為 123  就

call TriggerAddCondition( gg_trg_Melee_Initialization, Condition( function Trig_Melee_Initialization_Conditions ) )
測試條件Trig_Melee_Initialization_Conditions是否成立

call TriggerAddAction( gg_trg_Melee_Initialization, function Trig_Melee_Initialization_Actions )
測試完條件後使用行動Trig_Melee_Initialization_Actions

endfunction
(觸發完結需用)
作者: x00900    時間: 2014-3-11 20:22     標題: 回復 25# 的帖子

你講中左 我好想撞到班菜鳥玩hke  可以搶來用  踢晒佢地都仲得
作者: Ysera    時間: 2014-3-11 20:24

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 20:22 發表
你講中左 我好想撞到班菜鳥玩hke  可以搶來用  踢晒佢地都仲得

不過可惜我拍呢條片既時候未睇hke
[youtube]RnGHLSYDdqI[/youtube]
當我識既時候 已經無再遇過人玩bug圖
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 20:26

function 呢個觸發既條件 唔拎任何既變數 以及回歸布林類型(即true同埋false)

如果觸發玩家唔係 = 玩者1 之後(點解玩家1之後會係player0)

就回歸為 "false"(將個function設為false?)

endif
(判斷式完結)(以上就係gui既條件?)

return true
回歸為 "true"
(由於最頂寫了回歸布林類型 因此之後所有回歸數值 必須為false或true 以供成唔成立使用)

endfunction
(觸發完結需用)

function Trig_Melee_Initialization_Actions takes nothing returns nothing  >>>
function 呢個觸發既行動 唔拎任何既變數 以及唔回歸任何既類型(第2次)

彈 "你好 玩者1" 呢句字串出來(乜jass可以用中文既咩)

endfunction
(觸發完結需用)

(無意義分行)

function 呢個觸發既觸發方式 唔拎任何既變數 以及唔回歸任何既類型(第三次)

開啟該觸發(咁上面果個觸發咪冇啟動lo)

一但玩者1 輸入完整字串為 123  就

測試條件Trig_Melee_Initialization_Conditions是否成立

測試完條件後使用行動Trig_Melee_Initialization_Actions(?完全睇唔明藍字既句子)

endfunction
(觸發完結需用)
作者: x00900    時間: 2014-3-11 20:26

實在太可惜 仲唔快d去綜合區發貼 話如果撞到人玩 bug 就講邊個

再叫佢同你挑機  :]
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 20:27

引用:
原帖由 Ysera 於 2014-3-11 20:24 發表

RnGHLSYDdqI
放埋亂世片啦
--------
其實你點拍片的
我用威力
但係完全摸索唔到點用
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 20:28

引用:
原帖由 Ysera 於 2014-3-11 20:24 發表

RnGHLSYDdqI
你既身份已經完完全全咁暴露左出黎
作者: Ysera    時間: 2014-3-11 20:28

引用:
原帖由 古物.帝 於 2014-3-11 20:27 發表

放埋亂世片啦
--------
其實你點拍片的
我用威力
但係完全摸索唔到點用
威力sony MM都用過
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 20:29

引用:
原帖由 Ysera 於 2014-3-11 20:28 發表

威力sony MM都用過
唔識用威力
之前用過其他
但係個畫質勁差
作者: Ysera    時間: 2014-3-11 20:30

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 20:26 發表
實在太可惜 仲唔快d去綜合區發貼 話如果撞到人玩 bug 就講邊個

再叫佢同你挑機  :]
最好就搶完bug分埋bug比原本搶到bug果個
等佢仲傻下傻下以為得自己有bug
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 20:31

引用:
原帖由 Ysera 於 2014-3-11 20:30 發表

最好就搶完bug分埋bug比原本搶到bug果個
等佢仲傻下傻下以為得自己有bug
we區帖子突破50帖
--------
第51
作者: x00900    時間: 2014-3-11 20:39     標題: #29

如果觸發玩家唔係 = 玩者1 之後(點解玩家1之後會係player0)

其實呢...  "之後"其實係指之後會傳回false

就回歸為 "false"(將個function設為false?)

應該話係當判斷呢個
function果陣 會輸出數值 "false"

(判斷式完結)(以上就係gui既條件?)

佢判斷左如果
觸發玩家唔係 = 玩者1 就回歸false 數值

但是沒有回歸觸發玩家係 = 玩者1的數值

所以係endif之後 會加入 回歸true

彈 "你好 玩者1" 呢句字串出來(乜jass可以用中文既咩)

係jass入面 " " 入面既野 係代表字串 所以可以有中文

開啟該觸發(咁上面果個觸發咪冇啟動lo)

的確 經過function Trig_Melee_Initialization_Actions takes nothing returns nothing同埋
果陣 呢個觸發係唔會執行

(我應該講係觸發器好d)

set gg_trg_Melee_Initialization = CreateTrigger(  ).
將觸發器gg_trg_Melee_Initialization設定為開啟

增加判斷條件 使用觸發器gg_trg_Melee_Initialization 該條件是 function Trig_Melee_Initialization_Conditions

增加行動 使用觸發器gg_trg_Melee_Initialization 該行動是Trig_Melee_Initialization_Actions

Trig_Melee_Initialization_Actions 係上面 話咩 彈"你好 玩者1" 果到就係了

如果你問我 點解要將行動同條件放係觸發器上面

咁係因為 war3係順住觸發咁load  如果觸發器放左係行動同條件上面既話

就會call TriggerAddAction( gg_trg_Melee_Initialization, function Trig_Melee_Initialization_Actions )

function Trig_Melee_Initialization_Actions係而家呢個時候 係仲未存在 結果會做成error 退出遊戲

唔信你可以自己試一次 係we到 將d野換做jess 之後將觸發器 放上上面

作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 20:43

觸發器果d唔係udg既咩 點解會用左gg
作者: x00900    時間: 2014-3-11 20:47

udg係變數-.-

gg係觸發器

雖然只係we防止你作左一個同原本變數名稱一樣既變數 / 觸發器

(原本有既變數名稱 如  main returns function 甚至係TriggerAddAction)

所以如果你想簡化 係可以 del左個 gg 同埋 udg佢
作者: x00900    時間: 2014-3-11 20:54

Ysera係咪識寫jass :[...
作者: Ysera    時間: 2014-3-11 20:59

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 20:54 發表
Ysera係咪識寫jass :[...
識睇識改唔識寫
無諗住學了 反正war3都無人玩
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 21:01

努力睇緊自學手冊
可惜數學太差
心算錯左幾條
---------------------
即時出現左d問題
就係唔識串d字
係e個時候用英文既we好似好d

作者: Ysera    時間: 2014-3-11 21:05

引用:
原帖由 古物.帝 於 2014-3-11 21:01 發表
努力睇緊自學手冊
可惜數學太差
心算錯左幾條
---------------------
即時出現左d問題
就係唔識串d字
係e個時候用英文既we好似好d
用英文咪當學英文囉
我英文都好差..

玩唔玩前幾日果隻cs?
作者: 櫻ジ    時間: 2014-3-11 21:19

我自己係到玩緊VB,VB好簡單
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 21:19

引用:
原帖由 Ysera 於 2014-3-11 21:05 發表

用英文咪當學英文囉
我英文都好差..

玩唔玩前幾日果隻cs?
問題係我完全睇唔明
我要用觸發器轉做JASS先知邊個=邊個
唔通玩JASS都要串字?
之後我轉左個JASS出黎果陣
都唔明點解個動作既位置比個條件前
作者: x00900    時間: 2014-3-11 21:44

其實你就冇咩可能背得晒d 碼同埋每條碼唔同既格式

所以都要靠下we 個轉碼功能....

我相信任何一位玩jass既 都冇可能記得晒d碼點串 咩格式

其實你如果熟讀 'k書' (hke觸發) 咁你就可以 非常自由咁正

我熟讀完 'k書' 之後 亦都知道左好多野

例如

呢條咁Q長既物體-.-

竟然!!! 可以轉做call Trig_Melee_Initialization_Actions()
真係連粗口都爆埋出來

仲有好多規律啊  好多 回歸咩咩 果d野

根本係自由度大到核爆既語言 任你點寫就點寫  但有d野緊係要跟足

function main takes nothing returns nothing
呢句咁既物體 我都係睇完k書之後先知道有咩用

所有地圖都有呢條觸發

原來係地圖初始化果陣既行動來

所以某某加密器 加密觸發檔既時候 將所有
call TriggerAddAction
call TriggerAddCondition
果d

放晒去main果到

作者: Ysera    時間: 2014-3-11 21:52

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 21:44 發表
其實你就冇咩可能背得晒d 碼同埋每條碼唔同既格式

所以都要靠下we 個轉碼功能....

我相信任何一位玩jass既 都冇可能記得晒d碼點串 咩格式
其實jass都有UI或者可以用jasscraft
印象中有人將三個UI合體成為一個自己用

作者: x00900    時間: 2014-3-11 21:57

其實樓主  對jass有d咩問題可以問下我....

因為呢到好少人識 所以我都算幾熟的了

我專做地圖翻譯同埋簡化 優化等...

雖然只係做過彈彈波同埋 星際巡洋艦  但都多多指教了

(幹...吹水吹左5頁)
作者: Ysera    時間: 2014-3-11 22:01

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 21:57 發表
其實樓主  對jass有d咩問題可以問下我....

因為呢到好少人識 所以我都算幾熟的了

我專做地圖翻譯同埋簡化 優化等...

雖然只係做過彈彈波同埋 星際巡洋艦  但都多多指教了

(幹...吹水吹左5頁) ...
adore
拜一下先
呢d貢獻值極高既麻煩野都自己做
作者: x00900    時間: 2014-3-11 22:04

咁係因為.... 彈彈波好少野需要翻譯  哈哈哈 雖然版本就都幾多

(其他地圖下載果到可見!)

而星際巡洋艦係同人合作翻譯  一人翻譯一部份咁

翻譯唔係最重要既一件事.... 優化先要你既命...

你要知道入面既變數 係代表d咩..

但係... 家下d加密系統都將變數同觸發器 變晒AA AB AC AD..... ZZ

仲要連 Aa  aA aa都用埋 屈晒你機 所以優化非常gg...

作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 22:05

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 22:04 發表
咁係因為.... 彈彈波好少野需要翻譯  哈哈哈 雖然版本就都幾多

(其他地圖下載果到可見!)

而星際巡洋艦係同人合作翻譯  一人翻譯一部份咁
乘機推帖lo
x00兄表示由於彈彈波已經掘起 亂世時空唔會有人玩
作者: x00900    時間: 2014-3-11 22:07

吹到lo... PVP game 同PVE game唔可以咁比架ma

而且 我係電流黨ma XD

任何電流都歡迎哦~~
作者: Ysera    時間: 2014-3-11 22:08

其實我比較鐘意pve game多d
亂世係我一時過下觸技創意癮既地圖

仲有亂世張圖d變數算係寫得超清晰(強迫症)
所以都幾易明我d觸發

作者: x00900    時間: 2014-3-11 22:15

只要用某某加密程式... 加密一次j檔... 甚麼超清晰變數名 都消失得無影無蹤....

最後只得番 AA AB AC... 實在太邪惡啦

完全係對我呢D人既一種挑戰-.- 就如'k書' 入面既hke_XXXX  hke_XXXX 一樣

好彩...時到今日... 都差唔多睇慣左
作者: Ysera    時間: 2014-3-11 22:16

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 22:15 發表
只要用某某加密程式... 加密一次j檔... 甚麼超清晰變數名 都消失得無影無蹤....

最後只得番 AA AB AC... 實在太邪惡啦

完全係對我呢D人既一種挑戰-.- 就如'k書' 入面既hke_XXXX  hke_XXXX 一樣

好彩...時到今日.. ...
我無爆過j檔 因為對j無興趣
我對模組有興趣多d
作者: x00900    時間: 2014-3-11 22:19

太傷心啦 j檔根本勁好玩 x___x

話說大家有冇咩加密j檔既程式 我想要 -口-"

好番到樓主果邊先  樓主想學d咩先 你學jass 都要有想寫既野先得架
作者: Ysera    時間: 2014-3-11 22:26

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-11 22:19 發表
太傷心啦 j檔根本勁好玩 x___x

話說大家有冇咩加密j檔既程式 我想要 -口-"

好番到樓主果邊先  樓主想學d咩先 你學jass 都要有想寫既野先得架
u9? 果個mpq加密
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-11 23:27

引用:
原帖由 Ysera 於 2014-3-11 22:26 發表

u9? 果個mpq加密
u9用唔到
作者: x00900    時間: 2014-3-12 16:43

樓主回來沒有啊????? ~_~""
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-12 20:04

引用:
原帖由 x00900 於 2014-3-12 16:43 發表
樓主回來沒有啊????? ~_~""
可能你太早
作者: 古物.帝    時間: 2014-3-31 23:15

引用:
原帖由 Ysera 於 2014-3-11 20:20 發表
其實睇過hke既人根本就無懼玩bug圖
反而仲有刻好想遇到人玩bug圖
why????????????
作者: x00900    時間: 2014-4-1 10:46

(大前提 你要識睇)

因為睇完hke d碼之後 你會發現有兩個方法

可以搶走hke主機個作弊 變成你做作弊主機

或者將hke主機作弊退出至冇人用既狀態
作者: 古物.帝    時間: 2014-4-1 16:18

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-1 10:46 發表
(大前提 你要識睇)

因為睇完hke d碼之後 你會發現有兩個方法

可以搶走hke主機個作弊 變成你做作弊主機

或者將hke主機作弊退出至冇人用既狀態
教我啦
因為我唔想見到人地玩BUG
----------
點樣先睇到
作者: x00900    時間: 2014-4-1 18:46

拆圖咪睇到lo-.-......

定係要我比hke果d碼你?
作者: 古物.帝    時間: 2014-4-1 20:16

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-1 18:46 發表
拆圖咪睇到lo-.-......

定係要我比hke果d碼你?
你點拆
ok
作者: x00900    時間: 2014-4-1 22:03

拿呢個就係hke既全部觸發

慢慢睇....  154KB  全純文字檔

放心 我都研究左好耐 XD

[attach]226215[/attach]

不要被版主發現哦  如果唔係我會GG XD
作者: 古物.帝    時間: 2014-4-1 22:04

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-1 22:03 發表

做咩寫寫下變曬jass
作者: 古物.帝    時間: 2014-4-1 22:05

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-1 22:03 發表

話說都冇版主
專登唔編輯
作者: x00900    時間: 2014-4-2 16:24

hke一向係用全jass寫出來

我自己都嚇親...

154KB  講玩咩...

所以我先話hke係jass既神作

睇得明 包你神化 XD

我已經睇左好多
作者: 古物.帝    時間: 2014-4-2 16:26

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-2 16:24 發表
hke一向係用全jass寫出來

我自己都嚇親...

154KB  講玩咩...

所以我先話hke係jass既神作

睇得明 包你神化 XD

我已經睇左好多
睇左第一句都唔想睇落去
作者: x00900    時間: 2014-4-2 16:34

哈哈哈哈

唔記得左有樣野要講你知

we加一個hke_z05既變數入去 會變左udg_hke_z05  :[

變左防唔到  你增加一個觸發  轉做自定腳本 之後換下面呢d入去

function hke_z05 takes nothing returns nothing
endfunction
function InitTrig_a takes nothing returns nothing
    set gg_trg_a = CreateTrigger(  )
    call TriggerAddAction( gg_trg_a, function hke_z05 )
endfunction

記得將新建觸發個名改做 a

如果想轉 b 既話 就將gg_trg_a >>> gg_trg_b

同埋                        InitTrig_a >>>  InitTrig_b

作者: 古物.帝    時間: 2014-4-2 16:38

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-2 16:34 發表
哈哈哈哈

唔記得左有樣野要講你知

we加一個hke_z05既變數入去 會變左udg_hke_z05  :[

變左防唔到  你增加一個觸發  轉做自定腳本 之後換下面呢d入去

function hke_z05 takes nothing returns nothing
endfuncti ...
個a名已經用左
作者: x00900    時間: 2014-4-2 16:49

咁你轉其他lo /....\跟我咁改就得
作者: 古物.帝    時間: 2014-4-2 16:51

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-2 16:49 發表
咁你轉其他lo /....\跟我咁改就得
之前直接copy左你個物品鎖定
搞到用左a名
皆因我懶得改
作者: x00900    時間: 2014-4-2 16:52

咁你改做

endfunction
function InitTrig_abcdefg takes nothing returns nothing
    set gg_trg_abcdefg = CreateTrigger(  )
    call TriggerAddAction( gg_trg_abcdefg, function hke_z05 )
endfunction

照copy入去就得了  觸發器個名叫做 abcdefg
作者: 古物.帝    時間: 2014-4-2 16:53

引用:
原帖由 x00900 於 2014-4-2 16:52 發表
咁你改做

endfunction
function InitTrig_abcdefg takes nothing returns nothing
    set gg_trg_abcdefg = CreateTrigger(  )
    call TriggerAddAction( gg_tr ...
哦~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0