標題: 信長之野望 HK版 BUG報告區 [打印本頁]

作者: Misuki    時間: 2018-7-25 06:13     標題: 信長之野望 HK版 BUG報告區

請各位盡量附上REPLAY 及時間(如有)
有圖片會更佳

謝謝

作者: LKW_823    時間: 2018-7-25 14:57

第一想問溫泉系咪改左攻擊範圍>
第二牛牛大技bug>死後依然存在

附件: LastReplay.w3g (2018-7-25 14:57, 773 KB) / 該附件被下載次數 241
作者: 兵氣全消    時間: 2018-7-25 15:36

隻立花宗茂好勁喎,調節番個平衡啦
作者: AoBa.    時間: 2018-7-25 18:37     標題: 回復 2# 的帖子

感謝回報, 定義為"非嚴重影響遊戲體驗"的BUG
此BUG將會於下一版修服

作者: AoBa.    時間: 2018-7-25 18:46     標題: 回復 3# 的帖子

已經知到立花宗茂過強, 原意只係想跟番曬文字說明黎重制 (姐係冇魔會扣生命值), 沒想過會過強
PS: 照計條數, 有魔時扣英ge傷E+係比原版低少少...只係打到冇魔之後ge效果同原版差太多了...~
已有計劃於下一版nerf
作者: LKW_823    時間: 2018-7-25 18:59

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-7-25 18:46 發表
已經知到立花宗茂過強, 原意只係想跟番曬文字說明黎重制 (姐係冇魔會扣生命值), 沒想過會過強
PS: 照計條數, 有魔時扣英ge傷E+係比原版低少少...只係打到冇魔之後ge效果同原版差太多了...~
已有計劃於下一版nerf ...
老實講我真系吾覺強左好多

照你咁講後期隻英咪仲廢左 > 廢期個個都千幾2千魔 幾時先扣得哂

招1技1日魔水無左攻隻英根本勁極都系有限 今日先見完隻立花負數

吾明強在那
作者: LKW_823    時間: 2018-7-25 19:05

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-7-25 18:37 發表
感謝回報, 定義為"非嚴重影響遊戲體驗"的BUG
此BUG將會於下一版修服
我無睇落去其實 牛牛大技果陣死左個大技系有個影存在(無傷)  定有傷有影
作者: AoBa.    時間: 2018-7-25 19:29     標題: 回復 7# 的帖子

立花宗茂招技, 到底將佢機率化? 減傷害(基本扣ge傷定只係nerf額外MP唔夠ge傷)? 調整扣魔量? 定唔改? 我都想聽下大家意見...講下應該點調整D數值啦~~~
(只係重制後, 一直都有人ge意見表示立花宗茂過強...)

山縣昌景應該會死後都有傷害直至完成整個持續時間 - 就好似直江2技死左都會持續咁
作者: LKW_823    時間: 2018-7-25 20:41

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-7-25 19:29 發表
立花宗茂招技, 到底將佢機率化? 減傷害(基本扣ge傷定只係nerf額外MP唔夠ge傷)? 調整扣魔量? 定唔改? 我都想聽下大家意見...講下應該點調整D數值啦~~~

山縣昌景 ...
你指本身招技系咁? 定BUG左既情況

我個人覺得吾洗改
作者: bool    時間: 2018-7-26 02:19

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-7-25 19:29 發表

山縣昌景 ...
其實佢本身打有魔ge傷害都唔差...係真係打冇魔ge扣勁少咁解...但你調低扣魔量 後期佢要捉d已經捉完人用哂魔ge 一樣係廢左...一係就調低數值lo...而家你1魔=0.5傷??試下再低d
另外岩岩有場隻松姬出左凍雲冇用1技之下 1下都冇爆佢話1下都唔爆我先開始留意 打左n下都冇爆...佢未講之前應該已經打左好多下 如果要睇,,,最後比人爆之前個度...

LastReplay.w3g (1.47 MB)

附件: LastReplay.w3g (2018-7-26 02:19, 1.47 MB) / 該附件被下載次數 195
作者: LKW_823    時間: 2018-7-26 03:03

引用:
原帖由 bool 於 2018-7-26 02:19 發表
其實佢本身打有魔ge傷害都唔差...係真係打冇魔ge扣勁少咁解...但你調低扣魔量 後期佢要捉d已經捉完人用哂魔ge 一樣係廢左...一係就調低數值lo...而家你1魔=0.5傷??試下再低d
另外岩岩有場隻松姬出左凍雲冇用1技之下  ...

作者: 我是渣渣.    時間: 2018-7-26 03:43

象甲召出黎隻象 反而比野獸之卷召個隻廢一倍有突
13.2B合完係會buff隻象 呢個係bug定係nerf?
作者: AoBa.    時間: 2018-7-26 09:13

引用:
原帖由 bool 於 2018-7-26 02:19 發表
另外岩岩有場隻松姬出左凍雲冇用1技之下  ...
已單機測試, 不存在這個問題, 但多謝你作出回報
凍雲 - 法球裝備其實必定要指定攻擊目標先可以發動 (同理GE仲有原本13.2B ge香宗大技, 唔指定=大技冇效果, 你打無限下都唔會爆一下)

題外話: 可謂"指定攻擊目標"?
1. A指定目標 (用mouse直接right click/ 禁"A"制再禁目標)
2. A地下, 禁完之後自動A 直至英雄停止動作(stand係到)
引用:
原帖由 我是渣渣. 於 2018-7-26 03:43 發表
象甲召出黎隻象 反而比野獸之卷召個隻廢一倍有突
13.2B合完係會buff隻象 呢個係bug定係nerf?

多謝回報, 已列為下版更正內容

現時象甲的確比野卷廢一倍有突= =
南蠻胴(象甲) 召喚出來的南蠻象會於下一版強化 (其實這是原版設定= =...)

作者: LKW_823    時間: 2018-7-26 09:54

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-7-26 09:13 發表

已單機測試, 不存在這個問題, 但多謝你作出回報
凍雲 - 法球裝備其實必定要指定攻擊目標先可以發動 (同理GE仲有原本13.2B ge香宗大技, 唔指定=大技冇效果, 你打無限下都唔會爆一下)

題外話: 可謂"指定攻擊目標"?
...
我仲以為佢講開緊1技 原來系無開
作者: 又kai又智    時間: 2018-7-27 19:39

可以合到14.01板裝  但係冇寫出黎

圖片附件: A.jpg (2018-7-27 19:39, 282.45 KB) / 該附件被下載次數 99

圖片附件: aa.jpg (2018-7-27 19:39, 299.29 KB) / 該附件被下載次數 94

作者: AoBa.    時間: 2018-7-27 19:58     標題: 回復 15# 的帖子

多謝回報, 此漏洞會於下版修正

但請注意: 2把本來14.0版有ge刀 (鬼哭‧童子切 及 蝕‧缺)
係14.1系列並無重新制作, 自行合成使用係冇任何效果, 請不要合成使用 (否則後果自付-3-)
PS: 請不要唸多左, 自己合成童子切黎屈機了-3-...無效果的

作者: 鬼尾    時間: 2018-8-4 02:43     標題: 仙石上路無敵玩法

f14.1c
仙石上路無敵玩法
https://youtu.be/sLkcGJ0dJo4
仲未改版,大家快d試下
作者: AoBa.    時間: 2018-8-4 11:04     標題: 回復 17# 的帖子

此BUG會於下一版修正
作者: bool    時間: 2018-8-4 18:04

有個文字描述錯左...爆左下路織田騎兵營會寫中路
作者: AoBa.    時間: 2018-8-4 21:33     標題: 回復 19# 的帖子

已知問題 感謝回報 會於下一版修正
作者: 黑人條野    時間: 2018-8-7 11:55

有個文字描述錯左

百地4LV落左地都顯示1LV
作者: AoBa.    時間: 2018-8-7 20:35     標題: 回復 21# 的帖子

已check 無發現百地1技說明有問題 但感謝你的回報
作者: 鬼尾    時間: 2018-8-7 22:54     標題: 無敵7秒,所有指定技無效

頭先我神隱,直江無法3技,法術有傷
另外隊友 大友,中後期我用神隱後,佢變左稻大技甘
A人不現形,死左回覆正常,神隱後,又bug反長忍
作者: AoBa.    時間: 2018-8-8 00:27     標題: 回復 23# 的帖子

直江無法3技,法術有傷
> 直江如有視野,是能夠在英雄神隱狀態下使用3技

另外隊友 大友,中後期我用神隱後,佢變左稻大技甘
A人不現形,死左回覆正常,神隱後,又bug反長忍
> 已知大友/上泉/柳生/明智等英雄配合神隱會有機會無限時長期隱形,此BUG會於下一版修正

作者: 鬼尾    時間: 2018-8-8 11:12     標題: 希望保留仙石大技bug穿越飛山效果

希望保留仙石大技bug穿越飛山效果
保留穿過小山(即中路買閃,對面矮石牆)
高山會停(即狼位格離果d)
如果可以強化埋仲好,高矮山都可以穿越
只要飛不出場同可閃反出黎
甘佢既娛樂性,同控制作用都可以大大提高

直江係敵軍有石,我地試過兩次
我地中路見,我开神隱,佢話變唔到
之後佢分控比第個試
一樣話變唔到,不過冰計我有傷
唔知佢地有冇老吹

作者: 鬼尾    時間: 2018-8-8 11:27     標題: 其他玩家投訴

用左近,龍川依d無視地形既位移技
跳到無法攻擊位置,屈火計燒塔

依d會唔會修正?
同埋有段建議,有冇得pm你,
作者: AoBa.    時間: 2018-8-8 14:04     標題: 回復 26# 的帖子

1. 仙石大技 - 已經唔會再拉出地圖, 但其他位GE判定我冇試, 暫時先設定為"不可通行的位置不能牽引", 睇下實制你地玩過之後GE效果係點先再考慮改

2. 直江應該唔會變唔到, 又或者應該係所有指定目標GE技能都放唔到 (如果係E個問題咁我會GG= =...)

3. 島左/龍川/景家等可以用技能出地圖邊界GE問題 - 暫時先唔改住, 但係會考慮修改至不可移動出地圖邊界 (最快實行可能係14.1E吧...14.1D打算今日OR聽日出, 趕工重制S版同信貳2隻英雄中~)

4. 製圖小組GE用戶好似係收唔到你地PM (我都唔可以PM你地), 所以如果有意見不如發表係意見區~

最後, 多謝你發表意見

作者: Misuki    時間: 2018-8-8 14:06

如果私人PM, 收信者都係要再COPY AND PASTE 返出黎, 只怕有可能沒看到

POST到意見區 就一定有人看到
作者: 鬼尾    時間: 2018-8-8 17:05

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-8-8 14:04 發表
2. 直江應該唔會變唔到, 又或者應該係所有指定目標GE技能都放唔到 ( ...
我試過神隱左,隊友比人吹箭到
所以唔知係直江問題,定佢地扮野
作者: 黑人條野    時間: 2018-9-10 21:25

百地背刺禁S 有BUG秒人

作者: AoBa.    時間: 2018-9-10 22:20     標題: 回復 30# 的帖子

S背刺不嬲都可以係短時間activate好多下100傷= =
呢樣野 13.2B都得= =
除非你地想我改到打落去先扣100= =

作者: C-O-L-O-R    時間: 2018-9-11 23:39

引用:
原帖由 AoBa. 於 2018-9-10 22:20 發表
S背刺不嬲都可以係短時間activate好多下100傷= =
呢樣野 13.2B都得= =
除非你地想我改到打落去先扣100= =
13.2B唔會做到HK版扣得咁容易, 你可以試試
作者: AoBa.    時間: 2018-9-11 23:46     標題: 回復 32# 的帖子

應該係傷害類別上有分別, 整法就真係咁多個版本都一樣, 你起手就扣
岩岩睇左11.2B優化版係英雄傷害...
我唔知13.2B傷害係用咩...但係E+ HK版係無視魔免ge魔法傷害 (應該呢個damage type比13.2B扣得多D...)

下一版會改為有視魔免ge法術傷害再睇下點, 同埋改番同11.2B優化版ge背刺detection位
作者: C-O-L-O-R    時間: 2018-9-13 23:53

穿刺問題, 有冇得改做出技當中時拖法者移動不會中止。

姐係有時點解吉鋼會無啦啦冇左。
作者: AoBa.    時間: 2018-9-14 00:27     標題: 回復 34# 的帖子

可以AR 用隱單黎放技咪得 (好似鬼丸)
不過吉剛有禁太快冇效呢個限制都幾好AR-3-
作者: keodead‥〞    時間: 2018-9-16 00:01

南蠻胴具足無回血效果.......
作者: AoBa.    時間: 2018-9-16 10:32     標題: 回復 36# 的帖子

感謝回報, 已確定為BUG, 會於下一版修正
南蠻胴具足冇改到現有效果= =係我錯...
作者: oildragon8117    時間: 2018-12-22 16:15     標題: 咒愈的文字敘述問題

是使用技能後得到咒育效果
還是案裝備欄使用效果

剛剛實驗是上者
文字敘述是 下者

附件: [咒愈文字敘述錯誤] LastReplay.w3g (2018-12-22 16:15, 276.72 KB) / 該附件被下載次數 86
作者: AoBa.    時間: 2018-12-22 18:42     標題: 回復 38# 的帖子

會修正
作者: 獨愛喵    時間: 2019-1-18 02:19

新圖有BUG

懷疑係菊一問題

死左復活會郁唔到
作者: 獨愛喵    時間: 2019-1-18 04:51

另外,當-AM模式個陣
於遊戲開始後200秒自動加入以下野怪
(15) 惡棍x1
(3) 山賊x2
(13) 執行者x1
(8) 強盜精兵x1
都會出現
作者: AoBa.    時間: 2019-1-18 10:52     標題: 回復 41# 的帖子

菊一ge問題會修服 (不正式公開的test2版本已經修正了)

至於-AM之下CP都會加入
~_~實在太少人玩-AM令到我都唔記得set條件了...

多謝回報
PS: 地圖就只限你地大家之間留傳,我暫時唔up上VLAN
作者: 我來自台灣    時間: 2019-1-31 18:25

今日玩152A2    發現  雙腰刀  合成公式  顯示   ????    害我問好久才知道怎麼合成....
作者: AoBa.    時間: 2019-1-31 18:52     標題: 回復 43# 的帖子

這是故意的...大家乖乖來看每次的改版資訊吧= =
作者: AlItTlEpAiN    時間: 2019-10-7 20:08

前田利家有時候出左第3技打第2下先爆而唔係第一下。
有時候好似連招爆都唔見左。
唔記得留replay,但我係玩左好多場可以肯定。
作者: AlItTlEpAiN    時間: 2019-10-11 14:17

4:45秒前田使出第3技,
4:47秒前田斬第一下無爆擊。
4:47秒第2下先有爆擊。
第3技應該係第一下有爆擊,之後無爆擊。

附件: LastReplay.w3g (2019-10-11 14:17, 2.48 MB) / 該附件被下載次數 104

圖片附件: Clipboard01.jpg (2019-10-11 14:17, 1.23 MB) / 該附件被下載次數 88

圖片附件: Clipboard02.jpg (2019-10-11 14:17, 1.24 MB) / 該附件被下載次數 85

圖片附件: Clipboard03.jpg (2019-10-11 14:17, 1.26 MB) / 該附件被下載次數 97

作者: AlItTlEpAiN    時間: 2019-12-4 14:20

前田利家3技有BUG.
有時候第一下不會發動,
變為第二下或數下後.
影響著追擊時間,隨時都會因此而陣亡.
作者: 一歲的天堂    時間: 2019-12-18 19:26

我想問一下我已經沒玩3年, 現在想玩返, 但遊戲有人玩的地方要10LV遊戲等級或以上, 0LV完全沒有人玩, 變相我不能升LV.....
請問可以給我10LV等級嗎? 我保證我是有品玩家, 絕對逢陪到底, 不走場!
作者: AlItTlEpAiN    時間: 2020-10-10 22:01

平手大技有bug,直接拉敵對英雄入泉。
作者: AlItTlEpAiN    時間: 2020-10-13 15:20

(統率者鐵扇)既效果增加14%基礎攻擊力無咗。

作者: AlItTlEpAiN    時間: 2020-10-16 18:48

禁言效果有bug ,無加14%攻擊力。
作者: AlItTlEpAiN    時間: 2020-12-19 17:27

請問發動攻卷時,攻卷沒有計算統率者鐵扇的效果14%攻擊力,是不是一個bug?
作者: 金鳳    時間: 2022-4-30 18:03

4:42 正常狀態下使用閃介卻原地閃

附件: LastReplay.w3g (2022-4-30 18:03, 980.57 KB) / 該附件被下載次數 53

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0