標題: [其他] 當一個家冇左個家字 [打印本頁]

作者: deathslp    時間: 2008-5-5 00:50     標題: 當一個家冇左個家字

我諗大家睇完標題既第一個反應係...
都ox9既..咩家冇左個家字...九唔塔8咁

但係..呢句野...又確確實實咁...
出現左係我身上...

家呢個字...
由上年開始...
家..慢慢咁減少佢既每一筆...每一劃...
而我...個心都慢慢咁淡...

我心入面..家...
家...只係一間餐廳...供我食飯
家...只係一間酒店...供我訓覺
家...只係一間網吧...供我上網
而家人....都變得可有可冇
...不過...只有我阿媽係一定要有

e+...我由於呢句野...
令我會考...溫習既思緒..都冇哂....
會考....我都係考緊天才...
可能你地會話...你條友自己懶就懶啦~係都賴
不過...你唔係我..你點知呢..?

e+...我人生暫時既目標....
就係要盡快自己搬出去住.....

打緊呢篇野果時...個心都好左好多...
因為...真係屈左好耐~_~...
成一年既忍受....都因為呢篇野..發洩左好多...
不過...問題都仲未解決....

好多謝你睇到最後

作者: 柯史誘次子    時間: 2008-5-5 01:01

我都只能同你講.....唔好做傻事呀
作者: ●夜○    時間: 2008-5-5 01:13

嗯嗯..家對我來說都不是一樣什麼重要東西...
就如你所說一樣...
家...只係一間餐廳...供我食飯
家...只係一間酒店...供我訓覺
家...只係一間網吧...供我上網
而家人....都變得可有可冇
老豆,別提喇...老母...沒什麼大感覺...
老母出外旅行時...在想..她沒打電話來...
難道出了意外?
但我心裡那份擔心已沒以前那麼深...
漸漸被時間沖淡...

喔...那麻煩的三次元世界...
如果可以像二次元世界那樣...你說是多麼好呢...
作者: 死肥老蕭    時間: 2008-5-5 08:09

真係一家唔知一家事,外人點感受到,但將來你為人父母之後,可能會有不同睇法....
作者: 生神仙    時間: 2008-5-5 10:47

家家有本難讀經
如上
作者: W_a    時間: 2008-5-5 16:54

家家有本難讀經 x1
作者: 櫻雨    時間: 2008-5-5 17:17

低處未算低..
(me)↓
家...衰過餐廳...冇啖好食
家...衰過酒店...日日吹我訓教
家...衰過網吧...上網話我打機..o晒
而家人....冇好過有
作者: W_a    時間: 2008-5-5 17:19

引用:
原帖由 櫻雨 於 2008-5-5 17:17 發表
低處未算低..
(me)↓
而家人....冇好過有
......我得番個呀媽支持住我
我諗我牙媽死埋我會去死.
作者: 7171    時間: 2008-5-5 19:29

引用:
原帖由 ㄨ無名﹏華 於 2008-5-5 17:19 發表

......我得番個呀媽支持住我
我諗我牙媽死埋我會去死.
但係,人人既親人都會有死既時候

咁如果親人死左

個個都要死,咁咪大件事

所以,你唔好做傻事
作者: fa    時間: 2008-5-5 19:42

WOO 邦哥黎了談吐自己既個人感受。。

我家都出現左好多問題。。

我每日都期望冇大事發生,都唔想發生咩問題。。

搬出去住我都有諗過,但一諗到阿媽。。

哩個諗頭都小左。。

因為我阿媽成日都系自己系屋企。。

所以我覺得自己第時搬出去住既話。。

我阿媽就會好悶。。

所以我覺得搬出去住自己開心,但屋企人會傷心。。
作者: 情×2結    時間: 2008-5-5 19:54

講d野好深-
唔係我呢d細路睇得明~_~'
送你一個[加]油吧-0-
作者: deathslp    時間: 2008-5-5 23:55

唉......我一定要用盡我所有野...
去搬出去住!!就算返兩份工....
作者: 死肥老蕭    時間: 2008-5-6 00:01

引用:
原帖由 deathslp 於 2008-5-5 23:55 發表
唉......我一定要用盡我所有野...
去搬出去住!!就算返兩份工....
條路你自己選,唔好後悔就OK....
作者: deathslp    時間: 2008-5-6 00:04

我e+...通常都係等我屋企人訓哂...
我先返屋企....唉..有時出去冇野做都唔知點好
作者: 柯史誘次子    時間: 2008-5-6 01:11

出生如此卑鄙的家庭.....只得自食其力.................了解
作者: 櫻雨    時間: 2008-5-6 01:53

上一代自己唔努力..又要下一代努力..
自己什麼也沒有付出..
作者: 死肥老蕭    時間: 2008-5-6 10:37

幸福既家誰不想,但現實好多時身不由己...
作者: 生神仙    時間: 2008-5-6 10:39

引用:
原帖由 櫻雨 於 2008-5-5 17:17 發表
低處未算低..
(me)↓
而家人....冇好過有
你去其他地方
要比錢
家中果d係免費的
作者: 死肥老蕭    時間: 2008-5-6 10:53

要自由當然要付出代價...
作者: 柯史誘次子    時間: 2008-5-6 20:00

當得到的時候......只會嚴不夠好,,,

當失去的時候....才懂得珍惜....
作者: chicky    時間: 2008-5-6 20:34

睇到篇也~好心淡~真系仔大仔世界~老人家年纪大左系会啰嗦D ~但里D 都系紧张你地~

睇到里篇也~好心淡~真系仔大仔世界~老人家年紀大左系會啰嗦D ~但里D 都系緊張你地~

作者: W_a    時間: 2008-5-7 17:04

引用:
原帖由 7171 於 2008-5-5 19:29 發表

但係,人人既親人都會有死既時候

咁如果親人死左

個個都要死,咁咪大件事

所以,你唔好做傻事
我呀媽死左先算吧
作者: 7171    時間: 2008-5-7 18:07

引用:
原帖由 ㄨ無名﹏華 於 2008-5-7 17:04 發表

我呀媽死左先算吧
我就係怕你,真係去死
作者: 死肥老蕭    時間: 2008-5-7 18:19

生生死死,死死生生,都係好平常,現在不珍惜,真係等失去先黎珍惜,到時都太遲了,都係果句,珍惜眼前人吧...
作者: 滅殺╥閃電    時間: 2008-5-7 21:20

我的家,也和樓主差不多,慢慢一筆筆地減少了
細個的時侯,見到媽媽爸爸十分欣愛
我也十分開心,但是,為何相處得月耐
感情反而會變差?到現在,他們經常吵架
我也再看不見他們兩個一齊的笑容了
怪的只是怪我媽
月來月懶賭,賭到輸曬,那時,我看見爸爸那種仁慈的關心
經常勸她不要再賭,但媽媽當他沒到,還去賭
難道未受過挫敗,就不會改過?
不是應該在未發生之前就阻止
心想,媽媽再是這樣,我難免又逃不了做單親家庭的兒子了
最近,我經常膽心這件事,沒有心情聽書,成績也退步了
現在,只能做什麼?我自己也不知~

這就是我的家~
媽媽現在也小去了~是沒錢?還是真心改過?我也不知道
作者: kai123    時間: 2008-5-7 21:22

你同家人發生左咩?
作者: §StArOy﹏    時間: 2008-5-7 21:25

睇開d吧
although 我不是你
但我有時都有你這想法

作者: kai123    時間: 2008-5-7 21:26     標題: 回復 27# 的帖子

睇快d?    開吧....?
作者: §StArOy﹏    時間: 2008-5-7 21:33

打錯字
我真嫩
作者: Gods§天空    時間: 2008-5-8 16:44

你既心情我是明白的=]
日煩夜煩..做野就咩都係我錯...
我都吾明生我出黎做咩/口\

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0