標題: 推廣+收集意見 [打印本頁]

作者: KEN_CHOW    時間: 2009-3-6 17:06     標題: 推廣+收集意見

正規文化源遠流長..係 暴風雪既精華 多年既心血

明明正規好玩過信長n多倍
點解正規咁少人玩...信長咁多人玩
唔通佢地嫌正規難玩~?..要求技術高?

[請問各下意見如何]?

作者: Gene    時間: 2009-3-6 17:10

正規比信長好玩
只有不懂warcraft的精髓既人先玩信長
作者: acswacsw    時間: 2009-3-6 17:41

唔通佢地嫌正規難玩~?..要求技術高?
你呢句已經中左啦........
其一,有好多人以為正規好易.......跟住打落又話悶....
其二,有好多人係一群一群既....所以5打5較易係青少年接受......
其三,人數都唔同啦.......
哈哈 我個人意見
我就覺正規好打D.........
信長D人好多都好冇品.......3句唔埋2句粗口同串嘴.......
作者: pridehell    時間: 2009-3-6 17:50

正規唯一缺乏ga係....冇信長可以咁 一大班fd一齊玩./
作者: HunJai.    時間: 2009-3-6 17:59

各有各追求

兩種玩法不一 ,何必相提并論?

有人會拿麥當勞的食物和pizza hut的比較嗎?

請有點口德

好玩的遊戲

自然會有人玩

感恩 .

作者: acswacsw    時間: 2009-3-6 18:40     標題: 回復 5# 的帖子

麥當勞的食物和pizza hut的比較有點不對......
始終信長是warcraft裹的一張圖......
點解唔可以比較呢?
作者: KEN_CHOW    時間: 2009-3-6 18:49

引用:
原帖由 pridehell 於 2009-3-6 17:50 發表
正規唯一缺乏ga係....冇信長可以咁 一大班fd一齊玩./
同fd一齊路人又的確幾開心

信長要靠人地
正規可以靠自己..solo
作者: -_FreeDom    時間: 2009-3-6 19:19

或者
信長合作空間反應
都遠遠比正規多
另外 我認為
正規不是不好玩..
但是每次玩 都係果幾類種族.
但係信長 有咁多人物
裝備又多樣化..
所以.
起碼 我會選擇信長之野望這張地圖
作者: HunJai.    時間: 2009-3-6 19:22

引用:
原帖由 acswacsw 於 2009-3-6 18:40 發表
麥當勞的食物和pizza hut的比較有點不對......
始終信長是warcraft裹的一張圖......
點解唔可以比較呢?
先說點題外話..

麥當勞和PIZZA HUT..

其實可否比較也是觀點角度問題

同樣是快餐形式的地方
卻是賣不同類形的食物
我覺得這比喻也是可行的..

信長雖然是warcraft的一張圖

雖說同樣是地圖

但我認為不能比較

難道 TD類的又拿去和RPG類的比較嗎?

也同樣是地圖

什至說. ..信長難道拿去和魔獸世界比較嗎

也是暴風雪耶

其實以遊戲來言

就是兩種類形的遊戲
引用:
同fd一齊路人又的確幾開心

信長要靠人地
正規可以靠自己..solo
其實這就是樓主所問的問題的答案了

一個是靠技術再配上戰術的SOLO
一個要靠團隊間默契合作的遊戲

況且.. 正規對初學者可能又沉悶又難玩
         信長卻是易學難精

這就是原因吧..
         純粹路過

作者: acswacsw    時間: 2009-3-6 21:31     標題: 回復 8# 的帖子

合作空間又未必輸給信長呢.....
假如2v2呢......國際都有唔少雙人呢.....2人合作的合拍未必輸給5人......
信長只有一hero...正規可用不同的配答用來配合......雙人用6隻英
加上不同戰術同兵種.......

回復 9# 的帖子
似乎都是觀點與角度既問題

我覺得信長有點似cs(在隊際賽而言)
隊際賽最好係5人一齊"give me 5"
作者: HunJai.    時間: 2009-3-6 22:45

引用:
原帖由 acswacsw 於 2009-3-6 21:31 發表
合作空間又未必輸給信長呢.....
假如2v2呢......國際都有唔少雙人呢.....2人合作的合拍未必輸給5人......
信長只有一hero...正規可用不同的配答用來配合......雙人用6隻英
加上不同戰術同兵種.......

回復 9#  ...
也有點像
作者: KEN_CHOW    時間: 2009-3-7 22:33

引用:
原帖由 -_FreeDom 於 2009-3-6 19:19 發表
或者
信長合作空間反應
都遠遠比正規多
另外 我認為
正規不是不好玩..
但是每次玩 都係果幾類種族.
但係信長 有咁多人物
裝備又多樣化..
所以.
起碼 我會選擇信長之野望這張地圖 ...
1.正規戰術都好多

2.正規係練死1個族
作者: HoUn]diaoxie    時間: 2009-3-8 13:12

玩得正規  玩信長一般都ok
但系玩信長ga 玩正規 唔一定ok
所以 個人認為 難度問題
作者: pridehell    時間: 2009-3-8 13:57

因為正規 需要ga反應 比信長仲要厲害~
正規所需要ga技術 比信長要高
所以要轉玩信長 其實玩開正規的會比賽有著數
作者: 戰俘    時間: 2009-3-8 18:20

曾經有人問過

如果正規真的好玩 為什麼信長會比正規玩的人多

但 答案並非如此...
論香港..的確玩信長佔了很多人..但一到國外...香港玩信長的人 也不到 國際上玩正規的十分一

而有更多的人 一開始接觸就是信長 (更有人以為 信長 = 魔獸)
香港人玩遊戲最喜歡是什麼...?
簡單 直接
玩信長又不需學什麼戰術 控制的是W E R T 左右兩鍵..大不了多一個 D 就好了
這就是所謂的易學... 至於難精..
正規 又比 信長 複雜得多
因為至少有一點邏輯才能接觸正規...
(大家有試想過 有些人連怎樣建兵也不知道嗎!? 那裡建英雄都要問呢...)
正因為對他們而言..玩正規是多麼麻煩 又多碎事要處理..
未真正接觸遊戲就覺得要學很多東西似的... 這也是他們說的 : 無聊 , 沈悶

其實 每個遊戲 地圖 都有其 可愛 而且 好玩的地方
正如一個網友曾說 : 愛你所選 選你所愛
選擇你喜歡玩的就好...(始終嘛... 香港沒職業Gamer.. 不用太認真.. 娛樂就好了)
有時候...也不仿接觸一下 其實非你所愛的 可能又是一個新天地呢
作者: KEN_CHOW    時間: 2009-3-9 22:47

引用:
原帖由 pridehell 於 2009-3-8 13:57 發表
因為正規 需要ga反應 比信長仲要厲害~
正規所需要ga技術 比信長要高
所以要轉玩信長 其實玩開正規的會比賽有著數
yes...正規要求要技術...比信長高十倍
作者: KEN_CHOW    時間: 2009-3-9 22:51

引用:
原帖由 戰俘 於 2009-3-8 18:20 發表
曾經有人問過

如果正規真的好玩 為什麼信長會比正規玩的人多

但 答案並非如此...
論香港..的確玩信長佔了很多人..但一到國外...香港玩信長的人 也不到 國際上玩正規的十分一

而有更多的人 一開始接觸就是信長 (更 ...
2種都試過了~
總結:正規比信長好玩100倍

香港人都味玩過正規..就認為唔好玩

佢地:要控好多野..好難玩..唔識玩 = 唔好玩

作者: Gene    時間: 2009-3-10 19:28

因為現在玩的大多的都是中學生
而且都是玩信長開頭 而且正規比信長既要求高
令到呢d中學生唔識玩同唔想玩
所以佢地先覺得信長好玩
但係如果真係玩落 你識少少 就會開始覺得好玩
作者: acswacsw    時間: 2009-3-10 23:12

係信長既"人傳人"教強=.=.......始終都要找隊友.......
打打下未多左好多LO~~~
作者: 殘劍飛星    時間: 2009-3-11 20:42

因為信長比正規好玩
作者: Gene    時間: 2009-3-12 16:15

你的不懂玩 =/= 不好玩
作者: acswacsw    時間: 2009-3-12 16:57     標題: 回復 20# 的帖子

係你比人虐殺得多者............
作者: 小飛豬    時間: 2009-3-12 17:33

玩開正規..走去玩信長.唔一定勁過人

玩開信長.//走去玩正規.唔一定差過人

此帖討論越來越離題...
作者: KEN_CHOW    時間: 2009-3-12 21:09

引用:
原帖由 小飛豬 於 2009-3-12 17:33 發表
玩開正規..走去玩信長.唔一定勁過人

玩開信長.//走去玩正規.唔一定差過人

此帖討論越來越離題...
no...只係講:
玩正規既人...對玩信長有幫助

但係玩信長既人..對玩正規無幫助
作者: SmileBoy    時間: 2009-3-13 18:59

比較還比較

但各位無需硬要對方玩正規/信長吧

有趣不有趣  的確很主觀的

而事實上  相對地操控簡單、刺激既遊戲  往往係容易普及

又有幾多人願意費煞思量、絞盡腦汁、每分鐘幾百下操作去玩一個遊戲呢?

即使撇除War3正規過於強大既操作  單係要用腦盤算, 思考既遊戲  亦唔係人人受落

其實我都好鍾意玩即時戰略

第一隻接觸既電腦game就係Starcraft

不過依家既war3正規已經帶黎唔到滿足

由於war3設計上既限制  必需出英雄  必需打野怪  資源短缺  轉型困難 etc

加上咁多年日子既發展  打法出現更大限制

我喜歡看war3比賽  不過還是等待更喜歡的即時戰略-sc2再玩好了
作者: pridehell    時間: 2009-3-13 19:29

我想說  warcraft III 轉型井不困難吧?
怎樣去轉型 就要看你自己對那個族的熟識和運用咯
作者: SmileBoy    時間: 2009-3-13 20:31

兵種轉型不困難?

這幾乎是我玩過的即時戰略中最困難的了
作者: Gene    時間: 2009-3-14 13:44

那你玩過那幾種????????
作者: pridehell    時間: 2009-3-14 14:43     標題: 回復 27# 的帖子

不困難吧??看你能說出這句.
你應該還沒對 warcraft III solo game 完全了解吧?
我了解沒錯的話.
差不多每隻即時戰略 都離不開 金錢和木頭 etc
若果warcraftIII 把金錢和木頭都運用得好... 要快速地轉型.相信沒有你所說的那麼困難
作者: SmileBoy    時間: 2009-3-14 16:20

困難是一種對比  看到你沒有深入談及即時戰略  只說些魔獸表皮的東西

就知道你即使很了解War3  但對即時戰略仍不甚了了

(請原諒我還擊嚕)

War3對比起Starcraft, aoc, 甚至係紅警系列, c&c系列, 魔戒 等即時戰略

除左開創英雄系統先河  其次其資源緊迫  時間緊迫

使得war3比起傳統即時戰略都更為難以轉型

當然  以上只係小弟淺見  如果想更深入討論  那我們再繼續

作者: 戰俘    時間: 2009-3-14 17:23

其實.. Starcraft 和 Warcraft 3 給我的感覺是...

Warcraft 3 是 種族 與 種族之間的毆鬥
Starcfaft 則是 戰爭的感覺

然而 這正是遊戲本來的設定
兩者的刺激 和 節奏是完全不同
更何況是玩法 戰術 等等...

所以... 與其在 文字上打拼 不如 實際的玩幾場來的有穀
(有誰和我玩Starcraft T_T)
作者: uuuabcp    時間: 2009-3-14 18:00     標題: 主要性能参数

主要性能参数:
  ■工作室尺寸:高1500*宽1000*深1000mm
  ■外部尺寸:约高2220*宽1450*深1290mm
  ■电源:真空干燥箱的使用方法380V 50Hz
  ■加热功率:14.0Kw
  ■工作温度:室温+10--250℃,任意温度可设
  ■温度均匀性:正负2.0%
  ■风道:真空干燥箱的使用方法双风道,水平循环运风
  ■外壳材质:冷扎钢板, 表面涂装浅灰色漆
  ■内胆及风道系统材质:不锈钢板
  ■加热器:真空干燥箱不锈钢管状电加热器
  ■加热器位置:顶部加热
  ■隔热材料:90mm厚玻璃岩棉
  ■鼓风电机:功率750W*2
  ■温度控制:PID温控仪,LED数字显示,按键设定,自动恒温
  ■感温元件:Pt100热电阻
  ■恒温定时:0.01--99.99小时,时间到切断加热,蜂鸣提示
  ■安全保护:短路、过载保护,电机热过载、缺相保护
  ■附件:选配搁板;选配超温保护功能
作者: SmileBoy    時間: 2009-3-14 18:24     標題: 回復 31# 的帖子

是談論設定啦

沒人跟你玩sc也別煽動別人玩嘛  
作者: 戰俘    時間: 2009-3-15 02:28     標題: 回復 33# 的帖子

T_T 我的實力很弱...想找人練練... 而且太久沒玩上b.net 會遭獵殺...
作者: [HK]...OranGe    時間: 2009-3-25 18:33

哈哈..我會玩SC啊
作者: timcheung320    時間: 2009-4-5 17:11

我都覺正規好玩好多。
無奈成日都冇人玩 = o = , vlan 有邊d人玩開正規~~ 你地係咪平時約黎開場打
作者: ME]Kens    時間: 2009-4-5 21:22

add m群吧
作者: _jdk_wil    時間: 2009-4-7 12:33

引用:
原帖由 SmileBoy 於 2009-3-13 20:31 發表
兵種轉型不困難?

這幾乎是我玩過的即時戰略中最困難的了
轉型困難亦是war3 其中一個重要元素

如果好似aoc 咁乜野軍事建築都可以起廿幾三十個, 隨時轉型調較數量的話, 個人認為會變得冇咁有趣同挑戰性
作者: SmileBoy    時間: 2009-4-7 13:06

無錯

似乎呢位朋友都好喜歡即時戰略遊戲

其實遊戲既欣賞度  我以為係分為對外、對內

對內當然係對該遊戲有一定認知既玩家

對外就是沒有接觸過該遊戲既玩家 甚至 沒接觸過同類遊戲既玩家/人

而war3正規  透過多種限制  以及經過一段長久時間既洗禮

發展以今  可說其欣賞度只供有一定認知、甚至深入了解的玩家
(著重微操對拚、戰術限制 etc.)

期待sc2再度雄起  以及有更長遠的發展

在這之前就繼續支持在艱辛中奮鬥的各個電競比賽
作者: _jdk_wil    時間: 2009-4-7 13:33

見到有人係度討論信長同正規, 之前幾帖討論得都比較精彩, 幾個重點都到題了. 就是正規太複雜太難玩, 初學者都是被虐的多, 而且要依靠個人實力來取得勝利, d人玩遊戲淨係想要娛樂, 唔想絞盡腦汁每分鐘200apm 咁去羸一場遊戲, 所以冇咩人鍾意玩. 的確係事實

至於轉玩既問題, 信長同正規我都有玩過, 好明顯係識玩正規既人玩信長有優勢, 作為一個正規老手, 我玩信長兩粒鐘已經比人話我駁技快到係cheat, 織田計路線開槍係cheat

但從來冇聽過/遇過一d 本來玩開信長轉玩正規而又玩得好既人, 如果你知道我唔介意會一會佢
作者: ME]Kens    時間: 2009-4-7 14:37

引用:
原帖由 _jdk_wil 於 2009-4-7 13:33 發表
見到有人係度討論信長同正規, 之前幾帖討論得都比較精彩, 幾個重點都到題了. 就是正規太複雜太難玩, 初學者都是被虐的多, 而且要依靠個人實力來取得勝利, d人玩遊戲淨係想要娛樂, 唔想絞盡腦汁每分鐘200apm 咁去羸一 ...
我本來玩信長..之後轉正規...
打正規n場..都係比wil一隻大劍gg
作者: SmileBoy    時間: 2009-4-7 14:56

天下武功出正規  大袛沒錯
而對於一位正規高手而言  操作技巧固之然不成問題

所有圖既操作技巧都不外乎
卡位、hit&run、走位、注意CD、用道具/技能躲技、接技、圍殺、多控etc.
而上述既"精湛"技巧  於正規而言純粹是家常便飯

不過我諗玩開正規既各位  都唔需要敵視其他地圖既玩家  或者視佢地為低一等
雖然玩開dota類地圖 或 初接觸即時戰略既玩家  玩war3正規會比較困難
但我相信稍下苦心  要成為一位中手亦唔係咩難事
大家都了解  有一般手速(~100apm)、有一兩種戰術概念  在香港平台小混一下是沒問題的
作者: ME]Kens    時間: 2009-4-7 18:24

引用:
原帖由 _jdk_wil 於 2009-4-7 13:33 發表
見到有人係度討論信長同正規, 之前幾帖討論得都比較精彩, 幾個重點都到題了. 就是正規太複雜太難玩, 初學者都是被虐的多, 而且要依靠個人實力來取得勝利, d人玩遊戲淨係想要娛樂, 唔想絞盡腦汁每分鐘200apm 咁去羸一 ...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~€

作者: _jdk_wil    時間: 2009-4-7 18:31

我同ckp係bn度衝ladder既時候, 信長都唔知係邊....
作者: ME]diaoxie    時間: 2009-4-10 10:09

引用:
原帖由 SmileBoy 於 2009-4-7 14:56 發表
天下武功出正規  大袛沒錯
而對於一位正規高手而言  操作技巧固之然不成問題

所有圖既操作技巧都不外乎
卡位、hit&run、走位、注意CD、用道具/技能躲技、接技、圍殺、多控etc.
而上述既"精湛"技巧  於正規而言純粹 ...
咁rich兄幾時會過來玩場
自從lose比你ne  我好想再同你打

你唔洗唔認  證明左你系 rich=w=
作者: ME]Kens    時間: 2009-4-10 12:59

台灣鬼王ESM.Rich???
作者: SmileBoy    時間: 2009-4-10 13:06     標題: 回復 45# 的帖子

其實我係UDer

不過同台灣果位無關係
作者: ME]diaoxie    時間: 2009-4-10 14:42

咁NE 同UD都打翻場
見識下我苦練成果> <
作者: SmileBoy    時間: 2009-4-10 15:20

好的

請等到5月  高考完結
作者: ME]Kens    時間: 2009-4-10 17:20

wow神手對決....一定hou hou tia
到時記得叫我做仲裁...比我呢個新手學下野

歡迎光臨 IPvE vLan 遊戲平台|網吧系統 (https://ipve.com/bbs/) Powered by Discuz! 6.0.0