34 123
發新話題

個人語音選單(radial menu)  製作教學

[Close]

個人語音選單(radial menu)  製作教學

此方法可破解valve對語音指令的封鎖。

原文:http://www.fitterblog.com/content/new-method-use-vocalize-commands

******************************************************************************************
要點翻譯及整合:

1. 先下載此檔案
解壓後置於Left 4 Dead 2\left4dead2\addons。
(如無addons文件夾請自行建立)

2. 開啟 Left 4 Dead 2\left4dead2\addons\radialmenu\scripts內的「radialmenu.txt」,
自行加入新語音選單。
以下為示範:

效果圖

語音選單添加示範

"WarnInfected,Survivor,Alive"
        {

"Center"
                {
                        "command"        "vocalize PlayerAlsoWarnBoomer"
                        "text"               "BOOMER"
                }

"North"
                {
                        "command"        "vocalize PlayerAlsoWarnTank"
                        "text"                "TANK"
                }

"East"
                {
                        "command"        "vocalize PlayerAlsoWarnSmoker"
                        "text"                "SMOKER"
                }

"South"
                {
                        "command"        "vocalize PlayerAlsoWarnWitch"
                        "text"                "WITCH"
                }

"West"
                {
                        "command"        "vocalize PlayerAlsoWarnHunter"
                        "text"                "HUNTER"
                }

}

解釋:
顏色文字皆為可修改部分
藍色 = 選單名稱,用作區分各個選單。
綠色 = 代表選單的9個位置,分別有Center, East, South, West, North, SouthEast, SouthWest, NorthEast, NorthWest。
紅色 = 語音指令,語音指令表1語音指令表2
紫色 = 在選單上看見的名稱。

以上為一個選單的格式。
注意每個選單是由一組 { } 整個包圍著;
而每一個位置是分別由一組 { } 包圍;
你只需在radialmenu.txt 最低的一個 } 上面
加上整段文字,
即可得到圖中效果。
每次要加入新選單只需遵從上述規則即可。

3. 開啟Left 4 Dead 2\left4dead2\cfg內的「autoexec.cfg」,
(如沒有請新增一個純文字檔案((記事本)),用「另存新檔」儲存,檔名輸入「autoexec.cfg」)
加入觸發語音選單的按鍵。
以下為沿用前一步例子所作的示範:
bind v "+mouse_menu WarnInfected"

解釋:
此為新增一個按鍵的格式。
只要在autoexec.cfg內加上此句,
你在遊戲內按 v 鍵便可觸發 WarnInfected 選單。
如要增添多個組合,請每行輸入一句。
啡色=要用來觸發的鍵。
藍色=要觸發的語音選單,名稱要跟上一步設定的相同。

4. 按此下載VPK packer
解壓後,開啟著Vpk packer文件夾。
開另一個「我的電腦」,前往 Left 4 Dead 2\left4dead2\addons,
用mouse按住radialmenu文件夾,
直接拖到VPK packer文件夾的vpk.exe上面。
這時候addons文件夾內應該已自動增添一個radialmenu.vpk。

5. 前往Left 4 Dead 2\left4dead2\scripts
把radialmenu.txt刪除
(如沒有可略過)

6. 開啟遊戲,前往 其他>附加元件,
確定Custom Radial Menus一項已開啟

===================================================================================

我一早知……
VPK封裝成 addon 呀嘛
不過都推一下

不過有啲人o係用 addon 檔方面有會出問題
好似我咁
唔知點解D addon 用幾次之後就會失效

Game ID: HolyCRAB

引用:
原帖由 samsonlks 於 2010-4-11 04:19 發表
我一早知……
VPK封裝成 addon 呀嘛
不過都推一下

不過有啲人o係用 addon 檔方面有會出問題
好似我咁
唔知點解D addon 用幾次之後就會失效
我都有依個問題
關完game 下次開game就用唔倒
bind左既制無反應
但佢篇文講左個方法 我用過係有效
就係關game之前 去extra開番個addon
即係
開l4d2>開addon>關l4d2>開l4d2>關addon
之後入server玩就會發覺用得番

引用:
原帖由 22029205 於 2010-4-11 04:12 發表
有用開語音雷達懶人包既人
近排應該發現裝完懶人包之後
入親server都會顯示「server is enforcing consistency ...」依個錯誤
其實係由value2月19號其中一項更新引起
目的係阻礙玩家用自訂語音雷達
最近我就睇倒一篇 ...
做得好唔錯喎 22029205 !

唔少人都面對 「想用懶人包又出現 server is enforcing consistency」既情況 , 你既翻譯同整合為大家幫左唔少忙

P.S : 語音雷達係方便 , 但個人始終鍾意Original.

引用:
原帖由 RDiver 於 2010-4-11 06:54 發表 P.S : 語音雷達係方便 , 但個人始終鍾意Original. ...
係呀..其實多出黎果d語音基本上無咩用只係用黎玩下

岩岩重裝l4d,無左個addon file , 請問點先有番

引用:
原帖由 Rm1902 於 2010-4-14 14:39 發表
岩岩重裝l4d,無左個addon file , 請問點先有番
自己開個file 命名做「addons」

http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=195294&highlight=%E8%AA%9E%E9%9F%B3
其實我都一早出過POST....VPK封裝
引用:
原帖由 22029205 於 2010-4-11 05:00 發表
我都有依個問題
關完game 下次開game就用唔倒
bind左既制無反應
但佢篇文講左個方法 我用過係有效
就係關game之前 去extra開番個addon
即係
開l4d2>開addon>關l4d2>開l4d2>關addon
之後入server玩就會發覺用得番 ...
都唔得...唔知咩事
(你識唔識果d code?
我發覺 bind l "vocalize plyerdeath" 禁 l 都係冇聲架喎...
可能同個VPK語言雷達用唔到既reason一樣……)

引用:
原帖由 samsonlks 於 2010-4-14 19:43 發表
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=195294&highlight=%E8%AA%9E%E9%9F%B3
其實我都一早出過POST....VPK封裝

都唔得...唔知咩事
(你識唔識果d code?
我發覺 bind l "vocalize plyerdeath" 禁 l 都 ...
其實佢果度有一part講係同radiomenu.txt既格式有關..
有d位要加[ ]
但係我無做都照用倒
或者真係有影響
你可以試下加

引用:
原帖由 22029205 於 2010-4-14 22:42 發表

其實佢果度有一part講係同radiomenu.txt既格式有關..
有d位要加[ ]
但係我無做都照用倒
或者真係有影響
你可以試下加
原文果d [ ] 唔洗加架~

"[NAME],Survivor,Alive"
你可以改做
"Scream,Survivor,Alive"

value最新釋出的2.0.1.5更新已修復vpk檔失效問題
自訂語音雷達可再次運作

問一下...
個新vpk要放返入file嗎?

引用:
原帖由 SiLVeR翼 於 2010-4-29 11:21 發表
問一下...
個新vpk要放返入file嗎?
放入addons就得
不過如果你跟足個步驟做 vpk應該會自動出現響addons

呢個用完有怪聲同勁多亂碼係字幕
仲有係其他場會出現唔同場ge人講野
例如係死亡都心有橋樑d對白
仲要係狂有同無啦啦有
有冇方法搞掂佢

引用:
原帖由 beckturtle 於 2010-5-2 07:59 發表
呢個用完有怪聲同勁多亂碼係字幕
仲有係其他場會出現唔同場ge人講野
例如係死亡都心有橋樑d對白
仲要係狂有同無啦啦有
有冇方法搞掂佢
你講依d問題我都無出現
正常黎講出其他場語音 係因為有玩家用左觸發果個語音既指令
例如「vocalize C3M4Button1」 「vocalize C5M5Button1」
至於亂碼..我想問你係咪用中文字幕?
因為我其實係用開英文  中文有冇事我真係唔知

34 123
發新話題