28 12
發新話題

[轉帖] 媽 媽 的 賬 單 揭 母 愛 無 價

[Close]

媽 媽 的 賬 單 揭 母 愛 無 價

Net 人 今 日 介 紹 網 絡 流 傳 一 張 媽 媽 的 賬 單 , 希 望 大 家 看 完 後 , 記 得 要 愛 媽 媽 多 一 點 !
仍 在 求 學 的 小 明 , 某 天 開 了 一 張 賬 單 給 媽 媽 , 羅 列 在 家 中 經 營 的 餐 廳 幫 忙 及 做 家 務 等 收 費 , 索 價 1,200 元 ; 媽 媽 看 完 後 , 二 話 不 說 , 即 刻 將 錢 放 在 小 明 的 枕 頭 底 , 同 時 也 夾 附 一 張 給 小 明 的 賬 單 。
在 母 親 家 過 10 年 平 安 無 憂 的 生 活 費 用 : 0 元
10 年 中 , 食 、 衣 、 住 、 行 的 費 用 : 0 元
學 費 、 書 籍 費 : 0 元
生 病 時 醫 藥 、 照 顧 費 : 0 元
有 一 個 慈 愛 的 母 親 : 0 元
小 明 看 完 媽 媽 給 他 的 賬 單 , 感 到 萬 分 羞 愧 , 走 到 媽 媽 跟 前 , 悄 悄 地 把 媽 媽 給 他 的 報 酬 塞 進 她 的 圍 裙 口 袋

看完這篇報導,大家應該要更加珍惜母親
不過如果沒有做工作的,只要平時在母親做家務的時候,幫她
就已經好足夠了

轉自apple日報

而家仲係有好多人唔識知足..唉.....

引用:
原帖由 fanfanchau 於 2008-3-17 16:25 發表
而家仲係有好多人唔識知足..唉.....
所以生存到係e個世界,已經係好好既事

其實係依家D小朋友以為所有嘢都係應得..... 所以無珍惜,....

一早睇過 =.= 原文長好多
http://takey.myweb.hinet.net/miss65.htm
拎去 ~"~

引用:
原帖由 一無悔一 於 2008-3-17 19:29 發表
http://takey.myweb.hinet.net/miss65.htm
拎去 ~"~
佢可能唔想人睇得咁辛苦呢

個小明真係=]......
我想殺了小明
按圖即可進入信長之野望區

世上只有媽媽好,有媽的孩子像個寶

引用:
原帖由 siu死亡影姬 於 2008-3-17 19:35 發表
世上只有媽媽好,有媽的孩子像個寶
所以我地要珍惜爸爸媽媽lo

引用:
原帖由 一無悔一 於 2008-3-17 19:29 發表
拎去 ~"~
咁多字又係睇
少字都係睇
咁梗係睇少字啦

引用:
原帖由 fanfanchau 於 2008-3-17 19:41 發表

所以我地要珍惜爸爸媽媽lo
出賣我的
正是媽媽

你媽媽出賣你= =?

引用:
原帖由 siu死亡影姬 於 2008-3-17 20:02 發表
你媽媽出賣你= =?
咁慘,俾自己呀媽出sell

引用:
原帖由 siu死亡影姬 於 2008-3-17 20:02 發表
你媽媽出賣你= =?
我開左個post 話家人出賣我
出賣我果個
就係我牙媽

原來如此 我有d想叫你牙ba都咁做wo=3="

28 12
發新話題