發新話題

[閒聊] 誰對.誰錯

[Close]

誰對.誰錯

阿媽/阿爸
Case.1
每晚(星期5-6/假期)嘈你幾點訓
答得夜就囉囉嗦嗦咁嘈你「喂你[email=x#@#$%&%]x#@#$%&%[/email]~!」,,「唔好咁夜訓啊~唔得丫」

Case.2
成日叫你早上做功課(周末)
話夜晚要開多盞燈哂電
同埋可以預多d時間

阿仔/阿女
Case.1
覺得應該幾點眼訓就自己會去訓
唔洗老豆老母理
認為自己唔眼訓,,,就算幾早落床都唔會訓到。

Case.2
覺得自己會系某限定時間內做完d功課
早上同夜晚做功課都係一樣
因為都係要開2盞燈

以上往往都係發生家庭暴力既mainly原因

大家覺得誰對,,,誰錯呢??

引用:
原帖由 小ˇ剎 於 2008-4-5 23:55 發表
阿媽/阿爸
Case.1
答得夜就囉囉嗦嗦咁嘈你「喂你x#@#$%&%~!」,,「唔好咁夜訓啊~唔得丫」

Case.2
話夜晚要開多盞燈哂電
同埋可以預多d時間

阿仔/阿女
Case. ...
+卜
我覺得冇人錯

只係大家唔識表達先會嘈交者

正所謂忠言逆耳

+上呢一代d後生仔好有自己既想法(包括我)

父母如果剩係用硬功既話只會搞到關係更薑

睇邊個立場
邊個觀點
母:
就唔想你打機
叫你做功課只係想你讀書
你試下夜晚拎住本書
睇佢會點
子:
唔打機就冇野做
功課一晚做哂唔洗理住
通常由朝打到晚就比人嘈
你只要比d信心佢..
或一直懶落去
等佢唔好理你

回復 3# 的帖子

唔識解釋
&唔洗比suggestions喇=]
問你邊個錯喳

引用:
原帖由 小ˇ剎 於 2008-4-6 00:26 發表
唔識解釋
&唔洗比suggestions喇=]
問你邊個錯喳
我想問呢個小剎係咪我識果個

自律,自動自覺,父母需要叫你訓嗎???咁你話誰對誰錯....

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2008-4-6 00:30 發表
自律,自動自覺,父母需要叫你訓嗎???咁你話誰對誰錯....
肥佬終於上水

好耐冇見

水區真多嘈交

就係有D人唔自律先會有人嘈啫....

引用:
原帖由 小ˇ剎 於 2008-4-5 23:55 發表
阿媽/阿爸
Case.1
答得夜就囉囉嗦嗦咁嘈你「喂你x#@#$%&%~!」,,「唔好咁夜訓啊~唔得丫」

Case.2
話夜晚要開多盞燈哂電
同埋可以預多d時間

阿仔/阿女
Case. ...
冇話邊個岩邊個唔岩...呀爸呀媽咁做都係為你好姐 ...
好多人細個左就唔聽..大個左先黎後悔..點解自己細個唔聽呀媽講..係到當佢發up風
好多細路就係諗唔到呢一點..就同老豆嘈..嘈起上黎呀爸火傘眼米會發家庭暴力
呢兩個case..case:1佢地都係唔想你打機打上引..打壞眼姐
case:2細路唔明呀爸呀媽搵錢幾辛苦..每一蚊都係有血有汗既..你每星期都開多小小燈..己經加重左家庭既負擔
只要個細路諗得明既..咁呀爸呀媽就小d麻煩..咁呀爸洗打你?家庭暴力都會小d啦
只能用一句黎形容..誰能明白天下收母心..(唔係好記得=])
個人意見..不善勿插

Case.1
佢有責任叫你去訓,不過你唔需要即時去訓
你只需要禮貌上應一應佢

Case.2
的確冇講錯
佢唔想你夜晚開燈就唔好夜晚開
不過呢個都只係建議
你都只係需要禮貌上應一應佢

阿仔/阿女
Case.1
要理,因為要應的,做唔做另一回事
大家盡番自己既"責任"...佢只係要教識你咩時間去訓好,做唔做自己諗

Case.2
可能真係可以慳d電
其餘同上
壓力大,剋服緊

仔/女 有小小錯  因為答案太衍

其實有人'哦'係好的 我呀sir成日都話:第時冇人理你 你就知!!
我呀媽罵我罵 見我唔信佢or冇咩反應佢會講:你抄低我今日講ge野 第時唔好話我冇叫你!

責任上呀仔有dd唔岩  因為 令到呀媽勞氣 已經係唔多好的了

已見已見 唔鋸唔好*我!

發新話題