發新話題

[考考你] 數學題

[Close]

[考考你] 數學題

問題:

現在有25隻馬,有5條跑道。

每跑一次可以分出5隻馬的快慢,但不能夠知道其他野(如:冇得計時)。

究竟要跑幾多次才可以知道邊隻是跑得最快、第2快以及第3快的馬呢?

這其實不太難,難度在於怎樣表達

答案: 當有人答對後(step+ans)就會宣佈

25隻馬一齊跑(五隻係跑道入面跑,其餘20隻係外面跑)

我想問會唔會次次唔同先,d速度...唔會既話都好容易
首先每1-5,6-10,11-15,16-20,21-25,跑五場,拎最快個五隻
再跑多場...最快3隻...

引用:
原帖由 mark123 於 2007-3-8 17:11 發表
  25隻馬一齊跑(五隻係跑道入面跑,其餘20隻係外面跑)

我想問會唔會次次唔同先,d速度...唔會既話都好容易
首先每1-5,6-10,11-15,16-20,21-25,跑五場,拎最快個五隻
再跑多場...最快3隻... ...

(第1場第2快果隻不一定慢過其他賽事最快果d)

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-3-8 05:35 PM 發表

(第1場第2快果隻不一定慢過其他賽事最快果d)
但係奧運都係咁架啦

照番你個條件黎講既話..同樣初賽被foul個d,都唔一定慢過複賽果d   

下次劉翔係決賽之前俾人foul就去北京上訴

跑1次,25隻馬分別在5條跑道跑

這只是考腦根的問題...實在不需要實際

即使怎樣天馬行空都得
引用:
每跑一次可以分出5隻馬的快慢
寫明25隻一齊跑都只可以分出5隻馬的快慢...

那跑5次就可以了-.-
美好回憶>v<""

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-3-8 05:41 PM 發表
這只是考腦根的問題...實在不需要實際

即使怎樣天馬行空都得

寫明25隻一齊跑都只可以分出5隻馬的快慢...
容易啦咁..25隻排成一直線咁行,死未
一定分到了

引用:
原帖由 冷楓* 於 2007-3-8 17:44 發表
那跑5次就可以了-.-
5次分唔到... 可能其中一隊的馬仔特別勁
勁過其他的第1名
引用:
原帖由 mark123 於 2007-3-8 17:44 發表
容易啦咁..25隻排成一直線咁行,死未
一定分到了
都只可以分到隨機5隻的速度 唔一定係頭5名

我來吹水的。
6375600次

引用:
原帖由 張仲良 於 2007-3-8 18:03 發表
我來吹水的。
6375600次
答對了!!

問題更新: 最快要跑幾多次才可以知道邊隻是跑得最快、第2快以及第3快的馬呢?

引用:
原帖由 締ξ死神ψ 於 2007-3-8 18:07 發表
答對了!!

問題更新: 最快要跑幾多次才可以知道邊隻是跑得最快、第2快以及第3快的馬呢?
18次嗎?   (我又老吹 )

引用:
原帖由 張仲良 於 2007-3-8 18:03 發表
我來吹水的。
6375600次
怎樣知道這個數字的?
美好回憶>v<""

引用:
原帖由 冷楓* 於 2007-3-8 19:57 發表
怎樣知道這個數字的?
佢果個跑既次數唔係最少,
但因之前冇講明,唔可以話佢錯

始終佢都係第1個答岩的人

引用:
原帖由 冷楓* 於 2007-3-8 19:57 發表

怎樣知道這個數字的?
如果知道所有馬的資料,就可以知道第一、二、三快的馬。
要知道所有馬的快慢資料,就要全部組合都測試。
25P5

發新話題