發新話題

[轉帖] 青 年 打 劫 籌 女 友 墮 胎 費

[Close]

青 年 打 劫 籌 女 友 墮 胎 費

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20090212&sec_id=4104&subsec_id=12740&art_id=12194595&cat_id=7349337

【 本 報 訊 】 年 輕 餐 廳 侍 應 為 籌 錢 讓 女 友 墮 胎 , 與 好 友 在 凌 晨 時 分 , 到 士 多 和 報 紙 檔 , 用 磚 頭 、 地 拖 棍 扑 頭 打 劫 , 劫 去 2,000 多 元 。 三 匪 昨 日 於 高 等 法 院 承 認 兩 項 搶 劫 罪 , 其 中 兩 人 被 判 監 5 年 4 個 月 和 7 年 4 個 月 , 另 一 16 歲 少 年 還 柙 至 本 月 25 日 , 待 背 景 報 告 判 刑 。
首 被 告 譚 文 迪 ( 18 歲 ) 聲 稱 為 幫 女 友 而 犯 案 , 被 判 監 7 年 4 個 月 。 另 兩 被 告 林 喬 立 ( 18 歲 ) 及 姓 施 ( 16 歲 ) 被 告 , 則 應 譚 要 求 才 打 劫 。 控 罪 指 譚 與 施 在 去 年 7 月 15 日 , 到 觀 塘 道 德 大 廈 一 間 士 多 , 用 磚 頭 襲 擊 店 主 馬 桂 順 ( 62 歲 ) , 劫 去 藏 有 1,300 元 的 硬 幣 盒 。 兩 日 後 , 譚 與 林 到 牛 頭 角 安 華 街 的 報 紙 檔 , 用 地 拖 棍 扑 暈 檔 主 黃 鏗 堅 ( 63 歲 ) , 劫 走 約 800 元 。
案 件 編 號 : HCCC294/08

==========================================================

應該捉曬去打靶
佢唔諗下如果第個又要落仔,打劫著佢佢會點...
壓力大,剋服緊

都判得幾重,但真係唔值得可憐,年青人,做壞事前要三思而後行.....

判甘重...
大哥 人地渣車撞死人
判1年都冇...
都吾知 識吾識分輕重

引用:
原帖由 windsang 於 2009-2-12 10:56 發表
判甘重...
大哥 人地渣車撞死人
判1年都冇...
都吾知 識吾識分輕重
咁又唔可咁講,渣車撞人大多數唔係有心去做.....

引用:
原帖由 windsang 於 12-2-2009 10:56 發表
判甘重...
大哥 人地渣車撞死人
判1年都冇...
都吾知 識吾識分輕重
個d都應該打靶...
明顯係人為疏忽造成既意外
壓力大,剋服緊

真係幾重
| LoSeR | ToM

引用:
原帖由 sweetom 於 12-2-2009 12:41 發表
真係幾重
用 磚 頭 襲 擊 店 主
如果砸你個個判7年你可唔可憐佢?
而且佢目的係幫條女落仔...
壓力大,剋服緊

人才黎既@@..........

用 磚 頭 襲 擊打劫係非常危害他人,因為可以使人終生昏迷或傷殘,所以量刑係要有阻嚇作用...

重係重左~~
但係唔做又點會咁重~~
何況加埋個胎
真係可能講緊兩條人命
係蓄意性囉

咁少嫁
e+ d法官oncow
有病

引用:
原帖由 cocacola_ 於 2009-2-12 10:23 發表
http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20090212&sec_id=4104&subsec_id=12740&art_id=12194595&cat_id=7349337

【 本 報 訊 】 年 輕 餐 廳 侍 應 為 籌 錢 讓 女 友 墮 胎 , 與 好 友  ...
哈哈,樓主d 帖勁有趣...回應果單野既反應又勁正...
(唔諗下第2個又要落仔,打劫佢會點..)哈哈..笑左

引用:
原帖由 暗之夜影﹏ 於 13-2-2009 00:05 發表

哈哈,樓主d 帖勁有趣...回應果單野既反應又勁正...
(唔諗下第2個又要落仔,打劫佢會點..)哈哈..笑左
我只係覺得d受害者好慘
壓力大,剋服緊

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2009-2-12 11:01 發表

咁又唔可咁講,渣車撞人大多數唔係有心去做.....
誤殺......" 醉酒駕駛撞死人 都系一年....
我都吾知個政府搞乜...

雖然話打劫...
但好似仲犀利過 持械行劫
甘就7,8年

不過與其 講 判刑重

不如問 點解要甘吾自愛...

我真系吾敢相信18歲  連幾千蚊都冇...

引用:
原帖由 windsang 於 13-2-2009 09:29 發表

誤殺......" 醉酒駕駛撞死人 都系一年....
我都吾知個政府搞乜...

雖然話打劫...
但好似仲犀利過 持械行劫
甘就7,8年

不過與其 講 判刑重

不如問 點解要甘吾自愛...

我真系吾敢相信18歲  連幾千蚊都冇...

...
社會風氣唔好...
前排我呀叔既女人生左個女...
我就一直係度諗佢大個左會點
真係好想叫呀叔咪比佢個女係香港讀書
壓力大,剋服緊

發新話題