發新話題

名刀創作-血染鐵扇&日月神號鳥居軍旗

[Close]

名刀創作-血染鐵扇&日月神號鳥居軍旗

此扇是立花貞載隨足利尊氏於攝津國東洞院烏丸與詐降的結城親光對決之時所佩帶的扇子,因為在討取親光之時染到了親光的血,因此又稱血付之扇;之後在送上首級給尊氏檢閱之時也一同附上,尊氏則依此軍功回賞此扇給貞載,並一同下賜寶刀「吉光骨食」。此扇也是立花家三寶器之一。

價錢:4300+6900+5500

說明:能增加攻擊25和智力55,防禦力增加20。攻擊時能吸取敵人1.5%血量,1.5%所有傷害將會變成自身血量。

特殊技:能將自身50%血量做成自身血量*20%絕對傷害(並無視魔免),對自己做成1500傷害。

性質:合成刀
(合成方法:嗜血妖刀+孫子兵法上頁+西國無雙之兵法頁)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
增加特殊物品:
西國無雙之兵法頁

將於買神息銘刀中的商店購買

能力:智能加10點,攻擊能奪取敵人的2%法力,並全數吸收於自己
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

日月神號鳥居軍旗

立花家的軍旗除了單純的以上白下黑為底,並印上家紋的杏葉紋軍旗和祇園守軍旗外,便是這幅軍旗最為特別。

最上頭畫著金色太陽和銀色月亮左右對稱,接著下面中央寫著「天照皇大神宮」右邊寫著「八幡大菩薩」左邊寫著「春日大明神」,在下面又是杏葉紋和祇園守紋左右對稱,最後在印上兩個鳥居左右對稱。
此旗是為立花宗茂最有其個人信仰風格的一幅軍旗,如同上杉謙信的毘字旗、加藤清正的妙法蓮華經旗以及本多忠勝的八幡大菩薩旗一般。

特殊能力:附近1000範圍敵軍將會減少3%攻擊,並自軍將增加5%攻擊力和3點防禦力

性質:合成
(合成方法:西國無雙之兵法頁+野獸之卷+攻擊之卷)

價錢:4300+2350+600=7000

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
希望孫子兵法上頁可以降低價錢
由6500減到5300

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

個人認為
這很適合湖衣姬使用

唔一定.我希望可以令所有法英都有機會用到a_a
唔只係湖衣機-3-
我係想做成一個配合英的能力加強
平時市要出600(攻卷)同防卷,家下方便了.
竹中水原素都好有用
足利等等,就可能連一d直爆要好有用
---------------------------------------------------------------------
血染鐵扇就可以用於一d連技英
足利配市的話真係好有用
足利血染鐵扇,50%*20%
咁既話加上市
50%*20%
我做例子啦:例市半血2400/2+足利3800/2
1200+1900
=3100,但2人都要扣1500
如果有人護市開大,就能做到自殺後全血的結果
咁樣就算條友幾勁都會死,但係唔係好完全
唔會令遊戲變得唔平衡
如果有服,瑞龍,信長,吹都可以阻止
我覺得唔只係湖妄機有用,
至於團戰,團戰中扣人大量血量係非常重要
如果會戰時2個人用血染鐵扇招技.
就會大大減低威脅,同時可以跟玩家捉心理

特殊技:能將自身50%血量做成自身血量*20%絕對傷害(並無視魔免),對自己做成1500傷害。
要用50%+1500血 一用都死死下

引用:
原帖由 bensonlau 於 2010-12-9 19:50 發表
要用50%+1500血 一用都死死下
既然係法英用.
法英加對面有隱一定會出真知.
就會+400血
同埋呢幾樣野都係後期先出.
我都係咁諗.大約2200+400=2600
但係我覺得d人會出風傷先
咁樣就係2600+500=3100
加上防禦力.同被動技.
吸人血的話.會好快補返.
如果有市or足利會更好.
所以呢樣大家都唔會太唔平衡

冇隱就小400血 你話法英用啦 法英唔用平攻吸人血 計你法c3000血 爽到 50%+1500 秒殺左自己

呢把野有唔比人肥之效用

個人覺得最後一件可以將攻擊加乖調至15-25% 防可提高至10  且魔免有效
整體來說 不錯
YUI*FlowerFlower*

引用:
原帖由 絕夜s劍乂 於 2010-12-11 11:35 發表
個人覺得最後一件可以將攻擊加乖調至15-25% 防可提高至10  且魔免有效
整體來說 不錯
25%太高了吧

引用:
原帖由 bensonlau 於 2010-12-11 19:43 發表
25%太高了吧
姐係咁 你可以睇埋另一半?
YUI*FlowerFlower*

引用:
原帖由 絕夜s劍乂 於 2010-12-13 04:03 發表
姐係咁 你可以睇埋另一半?
咁20-25%太高了吧

第一樣野
不如改下魔免有效
同玩家捉心理
如果對面個個出曬呢樣野
妳唔好彩冇個cut到技
=全秒嗎
魔免有效會好小小
永遠愛妳-fcy

樓主比人禁言 搞到我想睇番都睇唔到

發新話題