39 123
發新話題

[閒聊] 潛水太耐我出黎 嘰 一聲以示其實我每日都有睇post

[Close]

回復 30# 的帖子

罪行太重 雖則達到效果
但這樣實踐了人權嗎? 假如因為吸毒便要終身囚禁
不論 對法治或是民主甚至是人權都是一種侮辱=("

這些東西也需三思而後行
我一直討厭星加玻這類國家的原因就是法治律例 過於不人道
嗯 真身現形了

販買用重刑我絶對贊成,但吸食就要由教育著手,唔係吓吓用重典就可以,

如果冇晒毒販,又何來有人吸呢....

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2009-4-27 23:38 發表
販買用重刑我絶對贊成,但吸食就要由教育著手,唔係吓吓用重典就可以,

如果冇晒毒販,又何來有人吸呢....
自制不販也是可以的..
YUI*FlowerFlower*

引用:
原帖由 絕夜s劍乂 於 2009-4-27 23:44 發表

自制不販也是可以的..
PLEASE ,你認為可以嗎?? 包含數以億計利益....

引用:
原帖由 花戀楓 於 27-4-2009 23:23 發表
罪行太重 雖則達到效果
但這樣實踐了人權嗎? 假如因為吸毒便要終身囚禁
不論 對法治或是民主甚至是人權都是一種侮辱=("

這些東西也需三思而後行
我一直討厭星加玻這類國家的原因就是法治律例 過於不人道 ...
重罰冇壞
吸毒帶黎既社會問題已經唔係少少人權可以彌補
壓力大,剋服緊

引用:
原帖由 cocacola_ 於 2009-4-28 04:13 發表

重罰冇壞
吸毒帶黎既社會問題已經唔係少少人權可以彌補
唔好攪錯,吸毒者其實係病人,唔係大惡人,毒販先係大罪人,要重治毒販及同毒販串謀既人先係重要,

無佢地亦唔會有咁多人吸毒,禍根不除,永無法根治吸毒問題,不要本末倒置.....

好奇/壓力/失意  -> 免費取得毒品 -> 上癮 -> 傾家蕩產購買毒品 -> 犯法揾快錢買毒品 -> 毒癮發作  -> 死亡

如果可以研發到一種藥物可以令到吸毒者體驗到毒發身亡一刻的痛苦, 而無負作用. 應該比宣傳教育有效, 靚仔靚女通常都唔受政府宣傳果套. 令佢地死過返生, 先會珍惜生命, 愛惜自己.

引用:
原帖由 龍之振雄 於 2009-4-28 12:17 發表
好奇/壓力/失意  -> 免費取得毒品 -> 上癮 -> 傾家蕩產購買毒品 -> 犯法揾快錢買毒品 -> 毒癮發作  -> 死亡

如果可以研發到一種藥物可以令到吸毒者體驗到毒發身亡一刻的痛苦, 而無負作用. 應該比宣傳教育有效, 靚仔 ...
煙包都印有十字架啦,D人都係當無件事....

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 28-4-2009 10:48 發表

唔好攪錯,吸毒者其實係病人,唔係大惡人,毒販先係大罪人,要重治毒販及同毒販串謀既人先係重要,

無佢地亦唔會有咁多人吸毒,禍根不除,永無法根治吸毒問題,不要本末倒置..... ...
=_=只係有市就有價,冇市自然冇價,冇價冇得撈就冇人賣
或者就算唔係冇,只要少左好多人吸,自然都會冇價...
或者我可能太偏向資本主義,自由市場...
壓力大,剋服緊

39 123
發新話題