發新話題

點可以知自己內置顯卡幾多mb

[Close]

點可以知自己內置顯卡幾多mb

裝置管理員度睇唔到 得個名

1. 一開機時會顯示
2. 進入[顯示 內容] (桌面right-click再按內容)-->設定值-->進階-->選擇介面卡。

回復 #2 締ξ死神ψ 的帖子

呢個係咪顯示卡??

onboard display唔係多數係main memory囉過去架咩?
可以係bios set幾大既....起馬我用過果兩塊係...

回復 #4 amdhorus 的帖子

如果係其他顯示卡(我只另外買GE)可唔可以係BIOS加多記憶體

引用:
原帖由 FlyerFei 於 2007-5-13 15:18 發表
如果係其他顯示卡(我只另外買GE)可唔可以係BIOS加多記憶體
不可以的....只有ONBOARD的才會拿ram當Video RAM用

引用:
原帖由 RyuSuke 於 2007-5-13 19:01 發表

不可以的....只有ONBOARD的才會拿ram當Video RAM用
咁LEE個點解
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 RyuSuke 於 2007-5-13 19:01 發表

又唔一定既
有d低階既咭係可以既,不過唔係BIOS入面set,係唔夠先自動借ram

開機按del,或ctrl+alt+esc或....睇boot 機時有寫如何進入bios.. 進入後其中一頁有set onboard vga....

拆開個電腦,然後扲左顯示卡出來睇lo

引用:
原帖由 williamkhw 於 2007-5-31 21:37 發表
拆開個電腦,然後扲左顯示卡出來睇lo
搞事呀~
你扲張on-board display出泥比我睇下@@

引用:
原帖由 amdhorus 於 2007-5-31 23:08 發表
搞事呀~
你扲張on-board display出泥比我睇下@@
WILLIAM 冇講錯,攞出來睇係其中一個方法喎,多數有寫,不過最快係BOOT機時按住個PAUSE.... 如果唔係要眼明手快...

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2007-6-2 12:04 發表

WILLIAM 冇講錯,攞出來睇係其中一個方法喎,多數有寫,不過最快係BOOT機時按住個PAUSE.... 如果唔係要眼明手快...
而家唔係講緊on-board display咩....set得架wor....佢可以寫d咩落去=.=

冇睇清條題目添,見人答我答,內置係bios可設定,按del 或ctrl+alt+esc(每部都未免相同,應該boot既時候有寫),不過唔好set 太高,一般32mb已ok..

發新話題