發新話題

HANG機問題~~~

[Close]

HANG機問題~~~

我想問下部機成日用用下無啦啦hang左.....hang完之後reboot又開唔到機......但係當你隔左一陣之後開...又開到wor

究竟問題出o係邊呢 ????  底板 ?? Ram ??

電腦設備係點?

表面睇原因有兩個:
1.過熱
2.電流過大,保護電路啟動左,要時間還員

不如樓主講下你部機既配備丫?

可能真係過熱了~~~~因為佢機箱O既FAN好似壤左定唔知點........所以依家係無FAN的

因為部機唔係我的係我女友.......所以我只可以大概咁講講

P4 2.8 socket 478的
Ram 256+128
底板就唔知咩了....都幾舊下
display card 就好似 FX5200 AGP的

其實我都建議佢換過部好過...但最衰佢又唔識電腦d野,而我又唔o係HK..........所以.......

引用:
原帖由 山治 於 2007-6-30 23:35 發表
可能真係過熱了~~~~因為佢機箱O既FAN好似壤左定唔知點........所以依家係無FAN的

因為部機唔係我的係我女友.......所以我只可以大概咁講講

P4 2.8 socket 478的
Ram 256+128
底板就唔知咩了....都幾舊下
display card  ...
試下檢查主板電容同火牛..
不過你女友識唔識check-.-?

P4無fan死左一半啦
開側板用風扇吹頂住先啦

回復 #6 amdhorus 的帖子

我舊果部P4 2.8 都無機箱風扇

但用左四年都未壞

引用:
原帖由 FlyerFei 於 2007-7-1 12:20 發表
我就果部P4 2.8 都無機箱風扇

但用左四年都未壞
係時后換架啦

回復 #8 amdhorus 的帖子

睇下點.................

而家靜係做文書都OK

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2007-7-1 02:49 發表

試下檢查主板電容同火牛..
不過你女友識唔識check-.-?
唔好話佢....我都唔識check電容有無壞wor

發新話題