發新話題

關於lan o既問題~~

[Close]

關於lan o既問題~~

依家我屋企share o既 setting 就係咁ge︰

個modem就直接駁落我部機度,之後再由我部機駁去router度 share 的,即係用我部機做host。

但係因為咁,而整到我同其他電腦share唔到個lan,only大家都可以上網。仲有一個好奇怪就係,唔知點解我o係networkplace度甩唔到其他人share左o既野,而其他人又可以見到我share 左o既file wor。

不過用lan玩war3大家就見唔到大家o既場。

我想問o既問題就係,有無咩方法可以用呢個咁o既setting,而大家都可以share到野,同埋玩war3 見到大家o既場呢 ?

PS: 點解我用自己部機做host,而唔直接大家都駁去router呢。係因為我同女友msn web cam meeting o既時候,好奇怪唔知點解用果我直接駁去router咁上網呢,meeting果時o既 cam會好慢好lag即係個cam o既畫面好似hold住左咁唔識郁,而當我直接駁去modem 呢meeting時就好正常wor。

@@
我覺得你最好用router駁WAN同LAN,你cam個問題會唔會係無做port forwarding呀?

同埋有無試過直接打\\192.168.1.X咁樣入佢samba share呀?

再加上你部腦出router係插wan port定lan port先?

引用:
原帖由 amdhorus 於 2007-7-31 05:57 發表
@@
我覺得你最好用router駁WAN同LAN,你cam個問題會唔會係無做port forwarding呀?

同埋有無試過直接打\\192.168.1.X咁樣入佢samba share呀?

再加上你部腦出router係插wan port定lan port先? ...
port forwarding 係咩黎 ???

直接打\\192.168.1.X咁樣入佢samba share <---呢個係講緊內聯share 野果個問題呵 ???

我部腦出router係插wan......唔插wan...其他機好似上唔到網

你有冇係WINDOW 到做SETTING?
如果你話用ROUTER個時用CAM會慢, 咁樣係你冇SET 個MSN PORT 去個ROUTER到, 咁樣就一定會慢.如果SET番個PORT 基本上應該冇問題

令問, 用緊咩寬頻??

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2007-7-31 19:05 發表
你有冇係WINDOW 到做SETTING?
如果你話用ROUTER個時用CAM會慢, 咁樣係你冇SET 個MSN PORT 去個ROUTER到, 咁樣就一定會慢.如果SET番個PORT 基本上應該冇問題

令問, 用緊咩寬頻?? ...
點樣SET 個MSN PORT 去個ROUTER 度呢 ????

我用緊optus cable boardband.....AUS 的

仲有我個ROUTER係 Linksys WRT300N

引用:
原帖由 山治 於 2007-7-31 20:56 發表

點樣SET 個MSN PORT 去個ROUTER 度呢 ????

我用緊optus cable boardband.....AUS 的

仲有我個ROUTER係 Linksys WRT300N
MSN個port係 TCP 1863
你入去個router果個control panel,  搵下一個叫port  forwarding  既野, 填返 port 1863 去你部腦既IP就得
如果你用DHCP派IP既話,最好set死派固定既內網IP比你部腦~

prot fowarding 我就整左了。 (整左都無改變到)

咁點樣set死派固定既內網IP比我部腦 ????

下面係我router 個 setup page....我諗應該係o係呢頁set掛

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

搵你部腦既MAC Address,fill in those boxes啦~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

發新話題