發新話題

[其他] 數學IQ題!!

[Close]

數學IQ題!!

我手中就有12隻雞蛋, 其中有一隻就係不同於其他雞蛋既重量,
同時我都唔知道係輕左呀定係重左。
問題就來了, 我地點樣用三次天秤就一定可以搵到隻雞蛋?

加多個簡單數學題,
1=1
2=4
3=9
4=

引用:
原帖由 援兵_★ 於 2011-8-23 23:15 發表
第一次 6:6 (實搵到一邊輕/重)
(輕/重既一邊分半)第二次 3:3 (實搵到一邊輕/重)
第三次 1:1 如果天秤上,有一邊輕/重,就知係邊隻,如果天秤一樣重 姐係剩低果隻就係
個人見解唔知岩唔岩 ...
咁你搵輕果邊, 但係如果隻雞蛋係重果邊呢?
姐係你而用左2次天秤了, 仲點樣一定搵到隻雞蛋呢!?

十分簡單
先分雞蛋 1,2,3
首先找2隻(1,2)先量一下
如果2隻一樣的,那餘下的一只就是(只用了一次)

如果不是那就可以(1,3)如果 (1,3)和(1,2)的結果都是都是相同(只用2次)
那1就是較重/輕的雞蛋

引用:
原帖由 ξΣinGω銘 於 2011-8-23 23:18 發表
十分簡單
先分雞蛋 1,2,3
首先找2隻(1,2)先量一下
如果2隻一樣的,那餘下的一只就是(只用了一次)

如果不是那就可以(1,3)如果 (1,3)和(1,2)的結果都是都是相同(只用2次)
那1就是較重/輕的雞蛋 ...
你係咪玩緊3隻雞蛋咋~"~?
我好似是12隻。。

太難啦= =""""""
我上網搵到個答案....都係覺得難左小小

4=2

引用:
原帖由 yip~ 於 2011-8-24 22:36 發表
太難啦= =""""""
我上網搵到個答案....都係覺得難左小小
聽人講係小學題黎=.=

4=16

開估啦 懶得諗啦 對數學題冇好感
點燃起煙幕,讓我給予援助。

引用:
原帖由 小Yin 於 2011-8-24 23:13 發表

聽人講係小學題黎=.=
其實個方法我都有唸過= =  不過唸少左好多野......   睇到一半 我明左

第一次天秤就張雞蛋2邊分4隻
當然我要既假設是不一
(如果一樣既話另外4隻就易, 自己諗)
假設1234>5678
第2次我地就
1 2 5 6    3 7 9 10
假設1 2 5 6   >  3 7 9 10 (同上, 如果一樣既話就姐係得返8同4, 自己諗)
就姐係得1 2 7係假
只係量1同2, 重果邊就係答案,
一樣既話7就係答案

相反
假設1 2 5 6   <  3 7 9 10
就姐係5 6 3會係假
同上, 只係量5同6, 邊隻係輕既話就是答案
一樣既話有問題果隻自然係3

2=4,4=2

回復 11# 的帖子

數學好廢 求答案   都係唔明

發新話題