發新話題

Inequalities Algebraically (求入)

[Close]

Inequalities Algebraically (求入)

0:45 點解抽1出黎?

1:12點解抽-2出黎?

(問左人話一定要有餘數係0, 但係點樣先可以好快咁搵到個數出黎?)

5:20 佢整個表出黎

推測: 個表最底係-號既就係solution, 咁幾時正號係solution,幾時負號係solution? 如果佢係抽最底, 咁上面3行 (x-1),(x+2),(x+3) 有咩用?

問號問號問號...
yoyoyoyo

查實see你做唔做得多

我就咁做 一望落去就見到代1 已經成條式0左
所以 一定有個把(x-1)系到 姐條式 應該系(x-1)g(x)
條式系x^3+4x^2+x-6
咁樣因為最後系-6 同埋開頭系x^3 所以就一定系(x-1)(x^2+?x+^6) 個?你可以計到出泥
因為條式系4 我地家陣有-x^2+?x^2=4 ?=5 所以就會變成 (x-1)(x^2+5x+^)
再變就系 (x-1)(x+2)(x+3)細過等於0 就系咁
呢d數 通常代1-5 就會0左 有咩唔明再pm我

下次最好po水區    

引用:
原帖由 Believe. 於 2011-10-5 13:37 發表
查實see你做唔做得多

我就咁做 一望落去就見到代1 已經成條式0左
所以 一定有個把(x-1)系到 姐條式 應該系(x-1)g(x)
條式系x^3+4x^2+x-6
咁樣因為最後系-6 同埋開頭系x^3 所以就一定系(x-1)(x^2+?x+^6) 個?你可以計 ...

5:20 佢整個表出黎

推測: 個表最底係-號既就係solution, 咁幾時正號係solution,幾時負號係solution? 如果佢係抽最底, 咁上面3行 (x-1),(x+2),(x+3) 有咩用?

我唔係好明你想問咩
不過佢個個表只系代數 因為呢條系不等式

題目要求系細過0 所以 負數今次就系 solution 如果下次要求系大過0 咪正數
上便個d(x-1)(x+2)(x+3) 個d做埋出泥只系方便d人 怕佢地唔明姐 你中意 最後先代數都得
成條式代    
另外
多謝你的200元

引用:
原帖由 Believe. 於 2011-10-5 20:35 發表
我唔係好明你想問咩
不過佢個個表只系代數 因為呢條系不等式

題目要求系細過0 所以 負數今次就系 solution 如果下次要求系大過0 咪正數
上便個d(x-1)(x+2)(x+3) 個d做埋出泥只系方便d人 怕佢地唔明姐 你中意 最後先 ...
學校問左了
頭3行個CHART係無用=.=''
個SOLUTION係 個數 X<0
咁就要抽負數

發新話題