發新話題

有獎問答遊戲(4)

[Close]

有獎問答遊戲(4)

自由發揮
由於上次的得獎者因沒有銀行而長期潛水沒有任何回覆。
因此他的金錢會變成今次既有獎問答遊戲獎金。即係我身上所有金錢
錢係小d btw志在參與吧

你對C朗/美斯 有咩睇法
可以分析下佢地踢法 你鍾意邊個多D<Why?

由於本人有事回鄉 回來後選出得獎者 時間約在新年假期間。

午餐

基斯坦奴朗拿度葡文Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro1985年2月5號—)係一葡萄牙足球員,效力緊西班牙甲組足球聯賽皇家馬德里足球會,亦係葡萄牙足球代表隊隊長。由於佢個中文譯名比較長,因此多數叫佢做「C朗拿度」或者「C朗」(前者以報紙居多,而後者就以評述居多)。
C朗拿度喺18歲加盟曼聯,喺2004年歐洲國家盃揚名,雖然當時被評「華而不實」,但亦協助葡萄牙奪得當年歐洲盃亞軍,其後除咗為曼聯贏得多個主要錦標外,亦攞到唔少個人獎,更當選2008年度世界足球先生。
C朗拿度喺2009年以破紀錄轉會費八千萬英鎊轉投皇家馬德里,成為全球最高身價球員。

可參考
http://zh-yue.wikipedia.org/wiki/C%E6%9C%97

午餐

美斯
Lionel Andrés Messi1987年6月24號—)係阿根廷足球員,打西班牙甲組足球聯賽班霸巴塞隆拿足球會。效力期間,美斯喺2008-2011球季嬴得唔少獎項,當中有三次西甲冠軍,一次國王盃冠軍同埋兩次歐洲聯賽冠軍盃冠軍。

美斯喺阿根廷羅沙里奧出世,當時年紀細細嘅佢係畀嫲嫲帶去足球場,自此美斯就愛上咗足球,並加入紐維爾舊生隊青年軍。到十一歲嗰陣,美斯被診斷有生長荷爾蒙缺乏病。阿根廷甲組聯賽球會河床嘅球探曾經賞識美斯球技,但得知美斯患有呢個病,球會冇打算將投資放喺佢身上,去醫佢個病。冇幾耐,美斯屋企人帶佢到西班牙巴塞隆拿試腳,最後加入巴塞隆拿青年隊,球會亦願意支付美斯嘅醫療費用。美斯係喺代表阿根廷青年軍期間成名。嗰陣時佢打世青盃,獲得神射手同埋贏咗世青盃冠軍。到2006年FIFA世界盃美斯決定唔代表西班牙足球代表隊而代表佢嘅祖國阿根廷。佢喺世界盃分組賽第二場後備入替就取得入球,技驚四座。
奪冠之後巴塞隆拿開始重用美斯,成為球會核心球員。
美斯係第一個四奪世界足球先生嘅足球員,而且係第一個連續四屆(2009年2012年)贏到嗰個獎嘅足球員。

可參考http://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E7%BE%8E%E6%96%AF
午餐

我都想參加活動...最衰我5識足球

美斯

緊系C朗啦

美斯射觀眾 , 心照啦

你對C朗/美斯 有咩睇法?
對c朗睇法:同卡卡係基友 有入球力,創做力,球隊核心
對美斯睇法:跑狗,有入球力而且比c朗高一班,但冇一班好的中場就冇入波,睇下佢踼國家隊就知
鍾意邊個多D?簡單道理
c朗比美斯克,冇左好多次世界足球先生
但美斯比施治克,對車路士未入過波
so我中意施治多d
why?
佢勁, 之前7場唔失波,比人爆頭重保持水準,傷過好多次,但一樣係好勁
有次佢個鼻比人踢到斷骨,點知佢包紮好之後,唔換出繼續落場打,結果左飛右撲,最後冇失波
後防重心,有佢=放心 ,冇佢,車仔入2球先都輸
好有經驗 ,好令仔 ,好高
重之比c朗同美斯勁
依個答案,獎金到手

C朗:
我覺得佢既踢法係速度,腳法,花巧,係球會/國家隊都可以保持水準....,上季拎左個西甲,之後又幫葡萄牙入左歐國盃4強,佢係1個有少少天份+後天不斷努力既球員
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
美斯:
差唔多咩都贏哂,記錄又不斷打破,2012
年更入左91球打破左唔知幾多年冇人破到既全年入球最多....雖然我鐘意C朗多D,但實力真係唔到人唔服,仲要成為第1個連續4屆拎左世足既人

C朗

#8 為得獎者 $$稍後派發
多謝各位參與
請多留意運動交流區 本人會再次舉辦類似活動
午餐

唔洗講
c朗
腳法好 跑得快 插花又令又快 射波有力有角度 英超神射手

C朗

C朗是常識吧

發新話題