發新話題

[交流] 關於舊劇情順延發展~

[Close]

關於舊劇情順延發展~

今次既議題係我重睇海賊王後突發其想,所以發此post討論下,順帶擊沉某個持續左好耐既惡性爭議post

我想同大家討論以下2件事將會發生既機率有幾大

第1件 海賊女帝被世界政府以"幫助草帽路飛潛入海底大監獄/頂上戰爭多次出手幫助/窩藏大罪犯草帽路飛"罪名革去七武海名號,女人島面臨被攻打大危機

第2件 海底大監獄脫出事件幕後大功臣 Mr.2再登場/成為草帽海賊團一伙成員  

以下係我個人睇法

關於第1件...點解女帝於海底大監獄以及頂上戰爭幫助草帽路飛既報告好似消失左咁?如果真係要革去名號,點解呢2年內吾做呢?吾通真係海賊女帝做任何事都會被原諒!?

關於第2件..Mr.2生還機率到底有幾大呢?如果佢真係再登場,尾大會以何種理由呢?佢到底點樣逃離大監獄呢,而且好難想像佢尚未死於署長手中

係漫畫第700話
唔係仲講佢係王下七武海?

引用:
原帖由 打閙 於 2013-6-26 16:50 發表
係漫畫第700話
唔係仲講佢係王下七武海?
依2件事係我自己諗出黎= =緊係仲未發生,所以我先
想同人討論下會發生既確率

Mr.2無死
扉頁連載有
成為新一代LV5.5人妖女王

引用:
原帖由 ch~ 於 2013-6-26 17:48 發表
Mr.2無死
扉頁連載有
成為新一代LV5.5人妖女王
求圖><!!係邊到睇到!?

可以講講女帝, 其實女帝沒有明目張膽幫路飛。
都係暗地裡幫。係幫路飛打smoker果度好明顯地幫路飛。
七武海根本可以唔洗聽世界政府說話。而且七武海擁有的島嶼對世界政府沒有威脅。
沒有攻打價值掛。再講海軍元帥大佛, 同埋卡普都唔係窮凶極惡的人, 唔會亂開戰導致生靈塗碳。
現在的元帥赤犬就算想亂開戰, 我覺得都要問過兩個老人家。

引用:
原帖由 0123456 於 2013-6-26 17:54 發表

求圖>
好似6百幾話
唔記得左lu
總之係 世界甲板 果一套扉頁連載

引用:
原帖由 orangejuice 於 2013-6-26 20:54 發表
可以講講女帝, 其實女帝沒有明目張膽幫路飛。
都係暗地裡幫。係幫路飛打smoker果度好明顯地幫路飛。
七武海根本可以唔洗聽世界政府說話。而且七武海擁有的島嶼對世界政府沒有威脅。
沒有攻打價值掛。再講海軍元帥大 ...
對你既回覆表示感謝
對於你既論點,我既諗法係
女帝被革去名號的話,即使海軍不攻打,亦會被其他海賊騷擾,事關女人島將會無左世
界政府名號既保護,等同於白胡子死後,以佢名號保護既島嶼都會經常被騷擾
另外,戰國同卡普已經退左休,但係卡普會保持永久軍階,海軍士兵仍然會稱佢地為"卡普中將"
但實際權力已經沒有,赤犬根本無須要得到兩位既意見/許可,而且海軍本部元帥赤犬既上司應該係世界政府總帥空古
再講,我覺得女帝幫路飛已經幫到出晒面
女帝一提出到海底大監獄後,馬上發生被草帽路飛入侵事件
然後於頂上戰爭多次保護草帽路飛 人證包括煙鬼斯摩格,戰桃丸及多位不知名海軍士兵
最後於兩年後香波地群島阻擋追擊草帽一伙既海軍士兵
多次既幫忙,即使有一堆籍口,我真不相信世界政府會就咁當咩事都無發生

世界政府都唔想多事啦
佢都知道女帝既實力不容忽視

女帝暫時冇搞野咁咪唔理佢先
再加上E+咁多新人入左新世界
如果有多餘兵力仲未不如搞掂佢地先@@"

同埋青雉走左+大事件後
世界政府既實力都弱左好多

冇錯
政府召集女帝通常都唔去
但如果佢冇左七武海
佢反而仲會擾攘世界政府@@"

純個人意見

第一件事,世界政府未有時間去理會這件事,宜家新世界多左一個路飛就已經好頭痕,加埋其他要捉嘅海賊就更加忙,同埋七武海係為左震壓新世界,其中一大勢力嚟,如果係這個時間又革去一名七武海,世界政府嘅勢力又會變得更加薄弱,所以這2年間世界政府都遲遲未對女帝有任何動作。
(ps.想女帝加入路飛草帽團,咁就可以多啲見到佢出場!!)

第二件事,Mr.2(馮.克雷)深得民心,仲有利用價值,作者又點會咁輕易比佢死。

人地都要搵到巴基做七武海...仲想踢多個 ? 不要開玩笑了 !

第一, 佢幫路飛又點 ? 個目的都達到左, 仲要加多個白胡子入去
如果你個比艾斯走左, 佢就可以會推卸責任比女帝, 但冇咁既必要

第二, 踢走女帝有咩好處 ? 女帝呢個角色可以話好中立, 同時不可忽視
要理佢既話, 不如重點先搞好新七武海先, 例如: 羅 同 巴基
因為世界政府對佢地仲未了解入深 !

第三, 講過底線黎講, 唐吉訶德·多佛朗明哥 是否首位踢出去 ?

七武海唔係話唔可以過線, 但唔可以威脅到政府 / 影響名譽
如: 莫尼亞過廢 / 沙佬搵冥王 /  甚平同黑胡子當眾叛變 !

連世界政府都要幫明哥做假新聞
就是明哥地位係唔簡單
點可以會踢呀

BTW
我唔覺得巴基沒能力
成班LEVEL1-3既人都加入左巴基
而且又全世界既人都知巴基係前海賊王團員
唔講實力 只係個名都已經夠曬出名嚇到下人

發新話題