發新話題

[閒聊] 潛水太耐我出黎 嘰 一聲以示其實我每日都有睇post

[Close]
吸毒啫,駛唔判死呀,販毒就差唔多,要嚴懲......

引用:
原帖由 殘劍飛星 於 2009-4-25 22:56 發表
有咩咁正?
吸毒判死刑...
咁地球少一半人居住
你有冇理據咁講,唔好無的放矢......

引用:
原帖由 ︴卄撒旦〥 於 2009-4-26 03:47 發表
我想去台灣

新加坡都好既~ 嚴唔一定唔好
咁你即係支持成龍啫...

引用:
原帖由 K.C 於 2009-4-26 15:15 發表
一直也想不通點解會係由人類去制裁人類?
你願意想比非人類管嗎???

引用:
原帖由 KaiBer 於 2009-4-26 23:05 發表
係美國 有大約5成後生仔都有吸毒
有d嘢要攪清楚,食精神科葯物唔算吸毒,好似食草(大麻),k仔,白瓜子,搖頭丸,.....   唔好混淆....

引用:
原帖由 cocacola_ 於 2009-4-27 01:20 發表

而係真係混淆得太緊要
管唔一定嚴,嚴唔一定叫管住曬冇自由
而且冇錯點捉
======================================================
人多吸毒=可以將吸毒合理化? ...
唔係,當然唔可以合理化,問題係一定要由教育開始,唔係點管都無用,

其實警察亦要配合打擊毒販,阻止毒品來源....

販買用重刑我絶對贊成,但吸食就要由教育著手,唔係吓吓用重典就可以,

如果冇晒毒販,又何來有人吸呢....

引用:
原帖由 絕夜s劍乂 於 2009-4-27 23:44 發表

自制不販也是可以的..
PLEASE ,你認為可以嗎?? 包含數以億計利益....

引用:
原帖由 cocacola_ 於 2009-4-28 04:13 發表

重罰冇壞
吸毒帶黎既社會問題已經唔係少少人權可以彌補
唔好攪錯,吸毒者其實係病人,唔係大惡人,毒販先係大罪人,要重治毒販及同毒販串謀既人先係重要,

無佢地亦唔會有咁多人吸毒,禍根不除,永無法根治吸毒問題,不要本末倒置.....

引用:
原帖由 龍之振雄 於 2009-4-28 12:17 發表
好奇/壓力/失意  -> 免費取得毒品 -> 上癮 -> 傾家蕩產購買毒品 -> 犯法揾快錢買毒品 -> 毒癮發作  -> 死亡

如果可以研發到一種藥物可以令到吸毒者體驗到毒發身亡一刻的痛苦, 而無負作用. 應該比宣傳教育有效, 靚仔 ...
煙包都印有十字架啦,D人都係當無件事....

發新話題