發新話題

[閒聊] 做人總是這麼的難!?

[Close]
引用:
原帖由 暗之夜影﹏ 於 2009-4-30 16:15 發表
今天中文堂在發夢...
一直想著.....為何做人這麼多的煩惱??
愛情難    找一個值得去愛的人(真愛) 難!
學業,工作難  各科各工作都很難 ~~
維持家庭良好關係難 每個人的家庭都會有問題的吧.. 有一個家庭是完整完美的嗎 ...
咁後生就諗埋一邊,你做個幾多日人呀,懶多愁善感.....

其實真係無諗過死呢樣嘢,仲有咁多樣未試,死咗咁笨,果D話世界就黎滅亡果D,係睇得20世紀少年變態電影多而已,無謂浪費時間諗點死,不如諗吓點先能活得精彩好過,....

引用:
原帖由 黑卡特 於 2009-5-1 10:38 發表

無論以任何理由去自殺

將自己的重擔加諸他人身上

都是無恥的

然而 在我而言只有一種人

有合理自殺的原因

受疾病或嚴重缺憾困擾的人 即植物人等

---------------------------------------------------

另外  ...
依家D細路總不願聽大人說話,總覺大人囉唆佢地,而成日覺得冇人明白佢地咁,心靈又脆弱不堪,郁D就自殘,

成日用死黎嚇D大人,有勇氣去尋死,但就無勇氣面對人生,其實同懦夫無異.......

引用:
原帖由 sai.亞 於 2009-5-1 12:22 發表

同意

思想較同齡成熟都只係思想

再者.

你年紀輕輕 又究竟經歷過咩阿,

做人係難. 我有更多問題諗唔通/煩惱

但其實諗唔通既野 數之不盡.

活在當下最緊要做好自己

盡好自己既責任, 你就會為充實既生活而開心
...
無須拉都咁遠,好多嘢唔係呢個年齡佢想,我總覺得d人係懶多愁善感而已,坦白講叫佢去吓d醫院做吓義工,

睇吓幾多人係度掙扎緊想長命d,幾多無辜兒童一出世就要揹住個藥煲至死,好心呢班想死既人,死前就積吓d陰德,

將d心肝皮腎眼捐晒出來,咁總算為呢個世界做番d嘢.......

引用:
原帖由 傻秋ㄦ 於 2009-5-1 14:04 發表

肥哥哥,甘又唔係甘講啵,你死前會唔會捐
我就唔會,唔想自己死得唔完整
如果佢信呢樣嘢就唔會自殺啦....

引用:
原帖由 傻秋ㄦ 於 2009-5-1 14:10 發表

甘又係 呢d人,唔好自殺,等我黎殺
咁你咪變咗殺人凶手,要落地獄喎....

發新話題