發新話題

[閒聊] 潛水太耐我出黎 嘰 一聲以示其實我每日都有睇post

[Close]

潛水太耐我出黎 嘰 一聲以示其實我每日都有睇post

純碎吹吹水

岩岩睇完個套講吸毒個套
真係想香港好似星加坡咁
死刑!!!
壓力大,剋服緊

引用:
原帖由 殘劍飛星 於 25-4-2009 22:56 發表
有咩咁正?
吸毒判死刑...
咁地球少一半人居住
吸毒個d死左佢仲好吧?
跟本唔係死幾多人既問題,而係死既係咩人既問題
壓力大,剋服緊

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 26-4-2009 00:26 發表

你有冇理據咁講,唔好無的放矢......
絕對有理由用陰謀論睇佢個句
可見真係好嚴重
即使唔死刑
如果可以將所有同毒品有關既刑罰改做終身監禁都好
唔見棺材唔流眼淚的

壓力大,剋服緊

比人管同嚴係兩回事
管,係限制你既自由度
嚴,係當超越左法律比你既自由度既時候刑罰重d
壓力大,剋服緊

引用:
原帖由 ︴卄撒旦〥 於 27-4-2009 00:30 發表
講真

你真係回親人地野都係去捉人錯處

而係真係混淆得太緊要
管唔一定嚴,嚴唔一定叫管住曬冇自由
而且冇錯點捉
======================================================
人多吸毒=可以將吸毒合理化?
壓力大,剋服緊

引用:
原帖由 絕夜s劍乂 於 27-4-2009 16:45 發表
可能會 因為[月]多人吸毒 咁就好難管 再多人吸 就管唔毒 長久以黎 真的可能會合理化
多人非禮人係咪可以合理化
坐地鐵被非禮女性人數不下於吸毒者
壓力大,剋服緊

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 27-4-2009 19:13 發表

唔係,當然唔可以合理化,問題係一定要由教育開始,唔係點管都無用,

其實警察亦要配合打擊毒販,阻止毒品來源....
我只係覺得,毒品照黎,只要冇人敢吸,遲下就唔會再有
重罰(如終身監禁)(我講重罰hi野個d細路)加掃番一排(半年啦我諗)就清靜曬吧
壓力大,剋服緊

引用:
原帖由 靈活鞋子 於 27-4-2009 19:44 發表
香港最高刑罰都唔會有死刑
只係死刑犯改做終身監禁姐
壓力大,剋服緊

引用:
原帖由 花戀楓 於 27-4-2009 22:33 發表
終身囚禁既痛苦 我覺得會比死刑更充滿折磨性.
罰丫嘛
聽倒終身監禁個下實後悔
只要每區都捉咁一兩個細路因為hi野終身監禁,實好好效果
壓力大,剋服緊

引用:
原帖由 ╒Ruido-K╛ 於 27-4-2009 22:55 發表
咁果1,2個細路就可憐.....咁就終身監禁...
自己揀既
殺左人判終身監禁都幾可憐嫁
壓力大,剋服緊

引用:
原帖由 花戀楓 於 27-4-2009 23:23 發表
罪行太重 雖則達到效果
但這樣實踐了人權嗎? 假如因為吸毒便要終身囚禁
不論 對法治或是民主甚至是人權都是一種侮辱=("

這些東西也需三思而後行
我一直討厭星加玻這類國家的原因就是法治律例 過於不人道 ...
重罰冇壞
吸毒帶黎既社會問題已經唔係少少人權可以彌補
壓力大,剋服緊

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 28-4-2009 10:48 發表

唔好攪錯,吸毒者其實係病人,唔係大惡人,毒販先係大罪人,要重治毒販及同毒販串謀既人先係重要,

無佢地亦唔會有咁多人吸毒,禍根不除,永無法根治吸毒問題,不要本末倒置..... ...
=_=只係有市就有價,冇市自然冇價,冇價冇得撈就冇人賣
或者就算唔係冇,只要少左好多人吸,自然都會冇價...
或者我可能太偏向資本主義,自由市場...
壓力大,剋服緊

發新話題