發新話題

bl是真的bug還是沒法招架人地既才作出來既廢話??

[Close]

bl是真的bug還是沒法招架人地既才作出來既廢話??

hi又係我勁討人厭既人,首先好對唔住啦又開左個很有爭議性既問題,個人對bl既粗淺見解係咁

1.bl有真bl和假bl
2.真bl 例如:槍狂下攻 劍狂後前攻(前提下下打得中) 刀忍狂後前攻 等等 如果係禁氣既場就"真"係bl
3.假bl 例如:乾坤持刀式狂攻 龜刀 槍下攻前攻前前攻後前前攻 等等

但我發現了,是否多人用的武器就什麼都不是bl??是否小人用的武器什麼都是bl??

有一天入了一個場,之後有人用無腦跳劍,那我就用無腦拔刀反擊(無腦鬥一番??)之後場主踢了我話我用bl??難道拔刀係bl跳攻唔係??
bug的定義以我所知就係原創者(即係制作人)諗唔到玩家咁用,可是我問人為什麼跳a橫行,他們答我作者諗唔到人地會咁用,咁姐係bug啦,咁又唔禁??某一些所謂高手低跳a避無可避,ctrl??照打中,左滾/右滾,照中,跳完就擋,唔通多人用既武就咩招都唔係bl??,又例如匕首後攻剷起人又話什麼什麼角度招,乾坤剷起就叫bl??到底bl係玩家破唔到既招至禁人用既垃圾行為定係真真正正bug呢??希望大家討論一下囉(以準備好給人毒打- -"次次都會比人圍住黎話)

其實而家既bl多數都係由網際搬左落黎呢到+有一d新定既bl~
但因為而家vlan無網際咁lag 同埋bl係俾以前網際同台灣果邊玩而定所有有d bl招經己變左唔係bl~
但而家出現一個問題就係 某一d上網一齊係場會撞線而變成lag或者有食招既情況出現

bug的定義以我所知就係原創者(即係制作人)諗唔到玩家咁用
↑唔係吧?
bug既意思唔係指原創作中之中有些錯誤而令到可以整出一d "怪招"嗎?
例如一d流星官網無的招式
匕首上上a兩轉或以上就係其中一隻了
長槍破防都係...

所以我覺得好奇怪,例如jazzywoo0323先生講匕首上上a兩轉係bl y有d人話唔係bl,bl有冇一個真正既定義??咩招係bl咩招唔係??我覺得vlan既人把屈機招會定為bl又有d咩解釋呢??

好貼~

而家好多招根本唔係bl招,只係一d所人怕左佢/覺得狗而話係bl 招,對對手作出的限制..

好似槍跳下a 上a上上a /槍跳下a 左右a ........仲有好多,有d連雙刺都話bl武.....

先講槍下a 上a上上a /槍跳下a 左右a,呢招本身就要睇情況先會中到,要睇跳下a 後人地同自己個距離,遠的話上a /左右a 就會比人碌走到,我唔認為呢類要睇情況先出的招係bl招

之後到雙刺,呢個簡單經典,明明係官方寫出黎的正常武器,可以比人話係bl,雙刺本身就講明係用速度去取勝,點解咁樣就要話係bl 先??快就要禁,點解慢唔禁得??

反而有d匕(多人用的武) 好多真正的bug招又話係技術唔禁,好似匕cut招,呢個好明顯唔係官方安排出黎la,咁都唔叫bug招?

我自己最簡單定義方法:一d唔係官方原意寫出黎而出到/連到的招是bug招,一d 本身唔係連招,而可以因為網速先後不停連續重出令對手無法走動的招先叫lag招

引用:
原帖由 taktaktak 於 2008-5-1 13:45 發表
好貼~

而家好多招根本唔係bl招,只係一d所人怕左佢/覺得狗而話係bl 招,對對手作出的限制..

好似槍跳下a 上a上上a /槍跳下a 左右a ........仲有好多,有d連雙刺都話bl武.....

先講槍下a 上a上上a /槍跳下a 左右a,呢 ...
匕好多,,被慣用了,,冇得救

引用:
原帖由 taktaktak 於 2008-5-1 13:45 發表
好貼~

你講得無錯~~
槍下a 上a上上a /槍跳下a 左右a,呢招本身就要睇情況先會中到...但你唔好忘記..係Vlan玩流星..用呢招係一定中~....
呢招因為係vlan網速既關係~而~中左跳下a既人係一定黎唔切碌走架~~.....

所以呢招係vlan到禁..本人認為好合理~

但如果係網吧甘就唔同啦~~係網吧甘順暢既區域連線~~呢招就真係要睇情況先會中到!!

你首先要明白咩係bl
bl=bug+lag
bug我係上面解釋左
而lag,以前聽人講話係
單人遊戲中唔會命中既招而係網際中倒既招
例如雙刺,單人遊戲普通的aaa,中第一下之後可以防倒的
但網際同vlan就檔唔倒,除非閣下機好快

引用:
原帖由 saitom 於 2008-5-5 21:55 發表

你講得無錯~~
槍下a 上a上上a /槍跳下a 左右a,呢招本身就要睇情況先會中到...但你唔好忘記..係Vlan玩流星..用呢招係一定中~....
呢招因為係vlan網速既關係~而~中左跳下a既人係一定黎唔切碌走架~~.....

所以呢招係 ...
呢招緊係唔係一定中la,我講左要睇情況,因為跳下a 人後有時自己同人個距離遠d,有時好近

引用:
原帖由 jazzywoo0323 於 2008-5-6 03:18 發表
你首先要明白咩係bl
bl=bug+lag
bug我係上面解釋左
而lag,以前聽人講話係
單人遊戲中唔會命中既招而係網際中倒既招
例如雙刺,單人遊戲普通的aaa,中第一下之後可以防倒的
但網際同vlan就檔唔倒,除非閣下機好快 ...
你說的話自己有矛盾的,單人遊戲你又點樣搵到人試呢?你唔係用果d AI作準則下化?

引用:
原帖由 taktaktak 於 2008-5-6 19:15 發表

呢招緊係唔係一定中la,我講左要睇情況,因為跳下a 人後有時自己同人個距離遠d,有時好近
中左招長槍跳下a真係黎唔切碌左架.......
試過n甘多次都係中~~

引用:
原帖由 saitom 於 2008-5-6 19:43 發表

中左招長槍跳下a真係黎唔切碌左架.......
試過n甘多次都係中~~
你機慢so 100%中..

........我部係新機黎
我有三部電腦係屋企可以玩區域..順到我想死..就係槍戈招bl招有時真係唔會中.........
係vlan會lag好多喎..所以次次都中~

新電腦就唔會慢咩唔通..電腦唔洗幾日就會變慢啦..如果keep得唔好既話.
又或者你會唔會係 一路down野一路抽流星呀?

引用:
好貼~

kai子
雙刺.同埋樓主講既龜乾坤3段.龜刀.仲有龜錘果d
呢d唔係叫bl..只係d人將bl呢個字亂西咁用..
唔係邊個怕邊個既問題..係呢d咁既招式比起其他普通招式特別顯出優勢,破壞左遊戲既平衡
所以d人先至唔鐘意玩..
流星算係一隻高技術遊戲..如果咁容易比你用呢d招數就去屈死一個人..咁個個都係神手啦係咪先
至於匕無限轉.槍狂跳下a.或者跳下左駁上a.左右a呢d..
點解叫bl呀?因為槍呢d招式 唔係個個都避到..要視個人網速問題
同埋匕無限轉 某個情度係因為bug+lag先做到出黎..同埋會屈到人地無得走
kai子你係咪鐘意玩d咁低級,咁易比你贏晒既遊戲?

發新話題