27 12
發新話題

[交流] 猜測蒙其。D。多拉格(龍)的惡魔果實能力

[Close]

猜測蒙其。D。多拉格(龍)的惡魔果實能力

看海賊王劇場版前傳,金獅子和羅傑展開海戰時,羅傑似已不敵,強大如史基卻被忽然而來的颶風徹底擊垮,艦隊損傷過半而自己身負重傷,當史基發現娜美預測天氣的能力視若至寶,兩件事可以證明這個能和羅傑並駕齊驅的男人甚至都不敢和大自然威力抗衡。海賊中英雄無數,但都是生存在海上的,如果有人能控制天氣,製造颶風,這幾乎是海賊世界中足以摧毀一切的力量。而這種力量,尾田早已埋下伏筆,英雄卡普之子,主角路飛的父親,——多拉格(龍)。
龍的角色定位應該是尾田最大的伏筆之一,我們看看他給龍加了多少頭銜吧,世界上最恐怖的罪犯;海賊不會主動招惹海軍,龍的革命軍卻不同,他是唯一能推翻世界政府統治的人;從卡普和路飛身上得知,他們家庭血脈都有百萬中之一的霸王色霸氣,龍方當盛年,自然最強。白鬍子用霸氣摧動開發到最高的果實能力,被譽為世界最強的男人,這個最強只能是曾經,羅傑之後,多拉格之前,如果龍擁有控制風暴的能力,再加上霸王色霸氣,將比白鬍子更加強大。白鬍子和羅傑對世界政府威脅並不大,龍是最大的威脅。
在羅格鎮,斯摩格本已對路飛痛下殺手,龍出現制止,風雲變色,可能是龍發動能力,摧動天氣,桀驁如斯摩格也不敢反抗,放走路飛。
斯摩格是自然系果實(已經出現的自然系都是超NB人物),和艾斯不相上下,不遜色七武海的人物,可以得知他和龍實力上相差太多。
如果認為海賊王只是一個男子漢為追逐夢想冒險的故事,未免俗套,配不上這部偉大的作品。相比羅傑路飛,龍的塑造同樣非常成功,也許更加有血肉,也更具傳奇色彩。寥寥數筆帶過,一個擁有帝皇實力和領袖性格的平民英雄人物從紙上躍然而出,同情疾苦的人民,和邪惡勢力做鬥爭,不惜拋妻棄子,放棄正常人的幸福喜樂,不以勝喜,不以己悲,只能在黃昏寂寥的海風中,凝視遠方思唸著他的親人。

(轉自其他動漫論壇)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
猜測蒙其·D·多拉格(龍)的果實能力是~氣候果實

全球最常發生的自然災害是地震和颱風了,尾大賦予了白鬍子震震果實的能力,而多拉格是革命軍的首領,
被政府認定為「世界最兇惡的罪犯」,不是一般人啊!!    所以多拉格(龍)的果實能力極有可能是~氣候果實,
因為在羅格鎮時,路飛將被巴基斬首時,多拉格(龍)呼起風,喚起雷雨來,把路飛救出險境.
大家討論一下囉~~
ps.(紅字為我個人意見,其他階是原文覆制)

我估係風風果實  但係咁 成日個世界都係風的-.- 佢係咪可以自由出入-.-???
你好

轉帖都唔係全部一字不漏咁轉帖下化
一D感想都沒??

回復 3# 的帖子

最後果段唔係佢野架-.- ?

全球最常發生的自然災害是地震和颱風了,尾大賦予了白鬍子震震果實的能力,而多拉格是革命軍的首領,
被政府認定為「世界最兇惡的罪犯」,不是一般人啊!!    所以多拉格(龍)的果實能力極有可能是~氣候果實,
因為在羅格鎮時,路飛將被巴基斬首時,多拉格(龍)呼起風,喚起雷雨來,把路飛救出險境.
大家討論一下囉~~
你好

引用:
原帖由 花文. 於 2011-10-17 00:16 發表
最後果段唔係佢野架-.- ?

被政府認定為「世界最兇惡的罪犯」,不是一般人啊!!    所以多拉格(龍)的果實能力極有可 ...
本來唔想理
不過我唔覺得係囉

回復 4# 的帖子

自己copy去google你就明白

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回復 7# 的帖子

你都加下一d自己既感動啦-.-
你好

引用:
原帖由 花文. 於 2011-10-17 00:28 發表
你都加下一d自己既感動啦-.-
我而家開住幾個海賊王討論區一直f5留意,
只要我覺得有討論性,我就會轉到其他討論
區,我每次都有帶上自己的意見,並不是100%
覆制

吹到氣候果實  全天氣龍控哂 仲洗玩?
Time Wait For No One

引用:
原帖由 BlackStaR★武 於 2011-10-17 00:32 發表
吹到氣候果實  全天氣龍控哂 仲洗玩?
娜美都可以整舊雷雨雲出黎,又落雨又落雷= =
咁係咪代表佢好勁先?
娜美只要佢想,最整幾大舊雷雨雲出黎都無問題
,只係製作時間問題
果實能力有強弱之分,等同龍vs白胡子
就算龍果實能力勝他一分,在體質方面,你認為誰
較好呢?等同黑胡子擁有暫時最強自然系果實-暗暗果實
,他自身並不強,完全是靠果實能力
我只系想講每個果實都有強弱之分,相剋之分,如果未有
頂上之戰既出現,你就知道白胡子震震果實既存在,你都會
話佢玩晒= =,咁事實係吾係先?

回復 11# 的帖子

黑胡唔強= =
佢未食果實已經傷到紅髮.

引用:
原帖由 最終の作 於 2011-10-17 00:41 發表
黑胡唔強= =
佢未食果實已經傷到紅髮.
NONONO
第一,黑胡子係因為殺左第四隊隊長薩奇(好似係咁叫)並搶左暗暗果實
先所以離開白胡子海賊團
第二,如果黑胡子未食果實既時候就傷到紅髮,姐係代表佢果陣仲係白胡
子海賊團,雖說白胡子係世界最強,但紅髮會因為害怕佢世界第一而放過佢?

回復 13# 的帖子

紅髮個眼個幾條疤痕係黑鬍整傷嫁喎
唔係唔知呀../

引用:
原帖由 最終の作 於 2011-10-17 00:47 發表
紅髮個眼個幾條疤痕係黑鬍整傷嫁喎
唔係唔知呀../
與我回答並無衝突,可見紅髮係一時大意先被黑
胡傷到三條疤痕,佢仲曾經對白胡子說:傷痕還隱隱
作痛,佢為左吾會忘記三條疤痕既侮辱,仲將果三
條疤痕加左落去象徵既海賊旗上(三條紅線)

27 12
發新話題