23 12
發新話題

一些對動漫分享區的建議

[Close]

一些對動漫分享區的建議

我都觀察左動漫分享區好耐

發現都有很多問題,希望一起研究,當中的問題應否改善?

其一 ﹕動漫分享(資源)的存在

這個區域 [動漫分享(資源)] 入去分為
漫畫發佈區,動畫發佈區,Gundam 高達,光速蒙面俠

首先,漫畫發佈區,動畫發佈區,發完沒有人會去看,每次都是同一個人發,自然會有洗頁的感覺,但其實因為無人發帖,所以也與發帖人無關。沒有人看...沒有人去留言...的區有沒有存在價值?

建議把所有這類的帖子轉移去動漫綜合討論,然後全部都應該會自動下沉,生存到的帖子自然是好帖子

Gundam 高達
應該轉移去返大區..因為高達是高人氣經典作品..為何會在資源區?

不過其實我覺得應該把所有獨立動漫討論的區域再開多一個大區放落去

光速蒙面俠
太舊..不明白這個區的存在價值..

應該把所有帖子轉移去綜合討論..自然下沉

為何我會去建議去自然下沉?因為個綜合討論區 人流都是每天HOT...

如果真係是好帖子..有意義的..應該會見到入去看多兩眼...好的帖子自然唔會沉,有人識欣賞...其他就..應該會沉到無法再找到的地步

其二﹕沒有正常 一般動漫區的 最高人氣區

例如﹕

動漫貼圖區、動漫音樂區、動漫遊戲區

我相信這三個區會帶旺IPVE的人,不同人士的人一起討論

動漫貼圖區..可以分享自己擁有的美圖(當然有時要表示15+之類..18+就一定唔比架啦)

動漫音樂區..音樂是可以帶人減壓的最佳方法

動漫遊戲區﹕IPVE原是遊戲論壇...好多有關動漫的遊戲PC GAME...因為沒有此區而要令會員自己去其他地方下載...

如果有了此區,相信 會好多人黎down game...討論

其三﹕無版主

應找多一些 在動漫區最好人緣、正常人 的去做版主啦...PM他..問下他做不做..例如紅狗個類

這個問題搞到沒有活動,個區死氣沉沉,每天的帖子也是相同..有冇動漫好介紹?

不過三管如果你對動漫有興趣,應該抽些時間..去動漫區與我地聊天

此建議可以令會員對三管解除負面形象

長期沒有版主對區域百害而無一利

最後其四﹕ 帖子質素

最近我都發覺我的帖子也開始沒有意思....可能是物以類聚...每天看如常的帖子內容

全頁帖子...全部也是說同一類東西,來來去去重復又再次重復

帖子樓主只有15個字...無法理解

不過這個問題無需急需處理 因為每個區也有這個問題

希望無打錯字

其實你唔講我唔知有呢個版

其實以前是有的
漫畫發佈區,動畫發佈區 這兩個區都有試過很多人

但自從分了動漫分享(資源) 就變得很小人

再加上以前好像發帖就會加分

自然很多人

動漫音樂區 是指要有DOWN的方法? 還是只放youtube link?
動漫貼圖區 以前都有提過
但沒分加會員會去嗎? 我想就只有你們這班熱愛動漫的人會去
話說最終去左邊到@@
猶疑在似即若離之間 望不穿這暖昧的眼

回復 3# 的帖子

動漫貼圖區個個可以話唔知放左幾多張圖可以+下分都得~_~
睇我個小說

引用:
原帖由 夏川真凉 於 2013-8-20 12:36 發表
動漫貼圖區個個可以話唔知放左幾多張圖可以+下分都得~_~
又是分嗎? .

回復 5# 的帖子

借一借鏡,如果自貼區冇分+會有幾多人自貼?

引用:
原帖由 紫璇 於 2013-8-20 13:40 發表
借一借鏡,如果自貼區冇分+會有幾多人自貼?

動畫發佈區

冇左人加分 又有幾多人發帖

不如VLAN整番個18+動漫區=.=

因為好多動漫都有無修正 露點之類 放圖又會比人扣分  放BD版又比人扣分

引用:
原帖由 To-波. 於 2013-8-20 15:59 發表
不如VLAN整番個18+動漫區=.=

因為好多動漫都有無修正 露點之類 放圖又會比人扣分  放BD版又比人扣分
... 那就不好放吧=.=

回復 7# 的帖子

所以樓主米開le個post
睇我個小說

原來有E隻版嫁
~追隨夢想☆

發佈區 動畫下載戈D我認為可以節省少少 直接接埋

動漫貼圖區、動漫音樂區呢D都可以
但如果未有打算開區既話 我唔介意會員係綜合討論到開POST
引用:
原帖由 ღSnsd.愛 於 2013-8-20 08:22 發表
動漫貼圖區 以前都有提過
但沒分加會員會去嗎? 我想就只有你們這班熱愛動漫的人會去
話說最終去左邊到@@
咁咪幾好
所以係開既都係不設+分為妙
到時一班人為拎分係到做轉貼作業 我會更加困擾

後面咩18+動漫區戈D呢
諗下好喇
呢到係VLAN 如果因為咁就開個18+動漫區
咁一直以黎VLAN守住既底線算咩
要講既話 只要唔放BAM圖 低調小小 應該冇人知既

是  有分加的話 有些會員有機會在其他地方COPY > 貼上

回復 12# 的帖子

首先,點解大家都係要為積分而去發帖?

動漫貼圖區,我相信大家自己有想分享既圖會好自然就會放出黎同大家分享..

但係動漫綜合討論區同動漫貼圖好似好難拉過去...

如果有專區比較方便,分享自己既美圖...

唔一定為分,為左分就變低質素

動漫音樂區係可以youtube分享或者320kbs檔分享

如果乜都放晒去動漫綜合討論區會好亂

分開係好事

或者個D特別動漫個D放晒去動漫綜合討論區較好,唔應該分歧

對為18+問題

想睇18+就唔應該係IPVE,去其他地方。

18+自己去其他地方慢慢睇好,呢到好多人唔夠18+

動漫遊戲好多全年齡,唔一定18+

重有咩其他問題?

簡單講句
點解信長區冇分加都有咁多人開po

23 12
發新話題