24 12
發新話題

忙碌過後只剩回憶 光輝背後又一陣落寞

[Close]

忙碌過後只剩回憶 光輝背後又一陣落寞

尋日係敝校一年一度社際戲劇比賽
係眾多校內活動中被視為最大型既一項
而今年身為社幹事.. 當然要出一分力 加上我都幾喜歡係舞台上面既表達方式

其實係中三已經開始參與 當時係做幕後工作人員.. 簡稱咕哩 負責換背景
而中四果年 就係亂打亂撞既情況下 擔任編劇+導演
成績唔錯  雖然被另一實力豐厚(有話劇人員班底)既社拎左冠軍
但套戲都拎左個最佳導演, 最受歡迎劇, 最佳演員x2
(共設有 最佳舞台效果獎, 最佳原創劇本獎, 最佳導演, 最受歡迎劇獎, 最佳整體演出獎, 最佳演員獎x3 共八項)

而今年 由於參與戲劇既社員又唔同左..

好多黎自choir(歌詠團) 所以佢地興高采烈要玩音樂劇

不過我好反感  感覺上佢地係因為想唱歌而參加  如果單純想唱歌  點解要搞垮我夢寐以求既戲劇比賽呢

加上現任社長係新生 唔清楚我既能力

所以我就本住當拎少幾個獎既心態(嘴巴上逞強 即耍帥) 唔理佢地 由得佢地自生自滅

不過再諗清楚之後 唔應該咁細路耍脾氣 有問題係應該諗辦法解決 唔係搵藉口逃避啊

點可以成日做懦夫呢..

所以最後 雖然無得做埋編劇(遲左參與佢地), 演員(本想係中六獻出第一次.. 但有更適合人選, 還有我唱歌不在行)

但都幫手做導演 應付我好少接觸既音樂劇

由排練到演出 只有唔夠兩三星期時間  期間仲要不斷修改劇本 同應付校內大大小小雜項..

好不容易 係放棄學科好多測驗既情況下.. 終於順利演出

觀眾既反應比預期中更好 雖然演出仲有不足之處

不過演員係咁短時間演到呢個效果 都心滿意足嚕

最後我地好意外地 擊敗大熱門(兩年前嬴的那社) 囊括左七個獎項(除了一個最佳演員獎是熱門社拿到)

係領獎當時既熱烈掌聲下  係慶功宴上既一輪歡呼狂喜中..

在舞台上的演出告一段落

直至今日我先發覺戲劇比賽完得太快..

可以既話  我仲想沉醉多一會  就這麼多一會..

下一年 又要應付公開考試 一切課外活動又再與我隔絕

下一次踏上舞台.. 又要待到何時呢

ps: 校方有錄影片  有機會既話放上黎比大家睇下

輸嬴也是LoSeR-不過失敗者是為勝利而生的

引用:
原帖由 SmileBoy 於 2008-5-17 11:56 發表
尋日係敝校一年一度社際戲劇比賽
係眾多校內活動中被視為最大型既一項
而今年身為社幹事.. 當然要出一分力 加上我都幾喜歡係舞台上面既表達方式

其實係中三已經開始參與 當時係做幕後工作人員.. 簡稱咕哩 負責換背 ...
你下一次踏上舞台,就是信長比賽。
按圖即可進入信長之野望區

其實果次打完vlan比賽..我都有一種好空虛既感覺..
但就唔知從何而黎..
不過而家諗返  大概係因為估唔到得到既野比付出既野少咁多..
唔應該係話少  總之果種感覺就好囧
回頭是憤慨 看不到未來

此文亦在吹水區發布

不過你地都唔方去吹水區  所以係度吹吧

引用:
原帖由 |LoSeR|Max 於 2008-5-17 13:16 發表
其實果次打完vlan比賽..我都有一種好空虛既感覺..
但就唔知從何而黎..
不過而家諗返  大概係因為估唔到得到既野比付出既野少咁多..
唔應該係話少  總之果種感覺就好囧 ...
我本身可以係vlan vip...因為有個福佳冇同我講你地比賽
結果呢...我就冇左vip既資格..我覺得好空虛..明明可以得到
但係因為某d福佳..搞到我拎唔到個vip/.\

引用:
原帖由 神J 於 2008-5-17 16:10 發表

我本身可以係vlan vip...因為有個福佳冇同我講你地比賽
結果呢...我就冇左vip既資格..我覺得好空虛..明明可以得到
但係因為某d福佳..搞到我拎唔到個vip/.\ ...
引我笑左~~~~~~~~~~~~~~~我地成班得神j冇vip~~~~~~~~~

鬼咩.. 報名果陣都無搵佢

之後又唔比更改

神j本仍正選也...................
回頭是憤慨 看不到未來

引用:
原帖由 |LoSeR|Max 於 2008-5-17 23:25 發表
神j本仍正選也...................
生本仍後備也...................
| LoSeR | ToM

方本來中出也..

最近既文章 ,無乜意欲回覆

......

吊 你 老   務                         1

方好像嬲左我 - .- 死得
Lancelot-S

唔出奇

生於斯 玩於斯
香港信長冠軍級隊伍盡在VLAN

24 12
發新話題