25 12
發新話題

[閒聊] 不能接受先付款後救治慨念,香港醫療大倒退

[Close]
引用:
原帖由 W_a 於 2009-6-15 16:44 發表
人地政府醫院都要呃 咁私家......
唔好用呃咁難聽,係官僚害死人....

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2009-6-15 16:59 發表

唔好用呃咁難聽,係官僚害死人....
唔用呃我諗唔到用咩去形容佢地
按圖即可進入信長之野望區

唔好亂用詞語... 呃係嚴重罪行...

回復 18# 的帖子

基本上都好嚴重單野

睇佢地認唔認姐 人地私家話明9000$ 佢竟然要20000$ 真係出奇過出奇蛋

回復 19# 的帖子

給你無限個驚奇

引用:
原帖由 W_a 於 2009-6-15 17:18 發表
基本上都好嚴重單野

睇佢地認唔認姐 人地私家話明9000$ 佢竟然要20000$ 真係出奇過出奇蛋
佢都係七千幾,不過要三瓶先要二萬幾....

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2009-6-15 17:28 發表

佢都係七千幾,不過要三瓶先要二萬幾....
一出聲就講錢 根本無諗過個女仔父母的經濟能力...

呢個都唔係POINT,根本佢地應該要用最好既藥醫人...

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2009-6-15 17:30 發表
呢個都唔係POINT,根本佢地應該要用最好既藥醫人...
咁就真係要問下個主治醫師.... 佢點醫基本上得佢一個知道 佢鐘意可以話個病人當時唔洗用咁好的藥

老實講...我好認同樓主..如果真有此事的話
首先問下自己你為咩做醫生先?救人呀嘛...雖然唔可以幫到全部人...但係起碼幫得到就幫啦
要比左錢先肯醫...同冇人性有咩分別...係..你有你醫生既難處呀..各方面金錢等等
但係你無野比得上一條性命啦掛...即使你有幾多既難處唔係直接威脅到你屋企人/你人生安全
我覺得你無咩理由唔救佢囉...除非你唔係醫生...醫生最緊要係一個排除萬難都要救到人既一顆心囉

以上個人意見
                                                                                                                         不喜勿插

25 12
發新話題