25 12
發新話題

[閒聊] 做人總是這麼的難!?

[Close]

做人總是這麼的難!?

今天中文堂在發夢...
一直想著.....為何做人這麼多的煩惱??
愛情難    找一個值得去愛的人(真愛) 難!
學業,工作難  各科各工作都很難 ~~
維持家庭良好關係難 每個人的家庭都會有問題的吧.. 有一個家庭是完整完美的嗎?
健康生活都難----豬流感將會大爆發了!!  生命有威脅吧!
想著用電腦來娛樂自己..都要驚著會否中毒  難!
人際關係~~社會溝通技能~~想和朋友一直維持好好好好好朋友關係  難!

其實還有很多難題.......究竟做人何時才會很快樂沒煩惱呢?  太多野煩 太多壓力了
其實我很同意有自殺傾向的人- -
第一 , 我是
第二 , 做人太復雜,太難了吧....
第三 , 生命有多重要?? 我根本不知 (因為我不知生存價值是什麼)
第四 , 人類不能控制自己何生何死! 沒有人會知自己何時死的~ 每一分每一秒都可能有危機 (新聞太多了吧)

p.s 我不是在呼籲人去自殺-.- 只是覺得他們沒錯

問題......問題 問清楚自己有什麼問題  自己理解吧@@ 好深奧的

自殺才能解決問題?
自殺的人是最自私的人

只是把自身的問題交予至他人身上為自己分擔

賤人
嗯 真身現形了

引用:
原帖由 暗之夜影﹏ 於 2009-4-30 16:15 發表
今天中文堂在發夢...
一直想著.....為何做人這麼多的煩惱??
愛情難    找一個值得去愛的人(真愛) 難!
學業,工作難  各科各工作都很難 ~~
維持家庭良好關係難 每個人的家庭都會有問題的吧.. 有一個家庭是完整完美的嗎 ...
咁後生就諗埋一邊,你做個幾多日人呀,懶多愁善感.....

實在点,簡單点

從自然的角度來看

生存只是讓你繁殖而已
引用:
原帖由 花戀楓 於 2009-4-30 17:49 發表
自殺才能解決問題?
自殺的人是最自私的人

只是把自身的問題交予至他人身上為自己分擔

賤人
雖說語氣重了点

不过挺同意

學業,工作有努力做就唔覺得難""....

我讀書個時都有好多你所講類似的煩惱""....

沒有人知自己何時死那就開心咁生活那就好了吧!!""...(我可能天日就會死 )
人の最も重要なものは金銭ではありません
きみはどんなためです生存しています

@v@世界好快滅忘 甘多人冇野做 最近仲要搞豬流感

唔想煩
就直接去跳樓
做人就係要煩

咁點解妳唔自殺
喂!!!
樓主我等緊電視同報紙見妳個篇喎

太多人誤解了吧-,-
對..
花戀楓說自殺的人是最自私的人 我都同意
但係你有冇諗過點解果d人會自殺?
點解會有勇氣去天台跳落去?
勇氣可能黎自  嬲 怒氣  可能黎自藥丸好多原因...
但係你有冇諗過佢地點解會去自殺先~~
一個人真係完完全全的傷心 唔開心既話 佢地好容易迷失方向 (可以說是受邪靈影響) 好迷糊咁會揀左自殺條路
當一個人冇意志 冇鬥心 冇動力 冇生存價值  就會好容易變左咁..
好似肥佬果d人咁緊係唔會咁啦@@..肥佬幾鬼醒-,-

to曦~ are you on nine?
我有很大的煩惱 很同意自殺既人 但我另有觀點的
況且我根本冇勇氣 冇想過自殺....你咁講野 最賤果個咪係你lo

to肥佬: 雖然我細...但係我諗既野 唔係小朋友思想  社工同我傾計都話我 嘩.~你都幾生性幾大個仔下~

人細鬼大耶樓上a.a(你比左咩個社工睇A_A)

人既人生就係為左等死
問題係你等死期間做過d咩
人生五十年。
與天地長久相較,如夢又似幻。
一度得生者,豈有不滅者?

人怕煩..
你將煩既野調轉黎睇
味就係好野囉
做事樂觀
咩事都吹你唔脹
就算你死你都會諗住
唔驚仲有下世

其實真係無諗過死呢樣嘢,仲有咁多樣未試,死咗咁笨,果D話世界就黎滅亡果D,係睇得20世紀少年變態電影多而已,無謂浪費時間諗點死,不如諗吓點先能活得精彩好過,....

多數我估d人去死- -

引用:
原帖由 暗之夜影﹏ 於 2009-4-30 21:57 發表
太多人誤解了吧-,-
對..
花戀楓說自殺的人是最自私的人 我都同意
但係你有冇諗過點解果d人會自殺?
點解會有勇氣去天台跳落去?
勇氣可能黎自  嬲 怒氣  可能黎自藥丸好多原因...
但係你有冇諗過佢地點解會去自殺先~~
...
無論以任何理由去自殺

將自己的重擔加諸他人身上

都是無恥的

然而 在我而言只有一種人

有合理自殺的原因

受疾病或嚴重缺憾困擾的人 即植物人等

---------------------------------------------------

另外 即使就如閣下所言

你比同齡的人有更成熟的思想

可是 思想謹謹只是思想

对比人生經歷

有些事情沒親身經歷过,你是永遠不會明白

多聽聽人生經歷豐富的人的意見

对閣下成長會起很大的幫助

25 12
發新話題