25 12
發新話題

[閒聊] 做人總是這麼的難!?

[Close]
引用:
原帖由 黑卡特 於 2009-5-1 10:38 發表

無論以任何理由去自殺

將自己的重擔加諸他人身上

都是無恥的

然而 在我而言只有一種人

有合理自殺的原因

受疾病或嚴重缺憾困擾的人 即植物人等

---------------------------------------------------

另外  ...
依家D細路總不願聽大人說話,總覺大人囉唆佢地,而成日覺得冇人明白佢地咁,心靈又脆弱不堪,郁D就自殘,

成日用死黎嚇D大人,有勇氣去尋死,但就無勇氣面對人生,其實同懦夫無異.......

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2009-5-1 11:43 AM 發表

依家D細路總不願聽大人說話,總覺大人囉唆佢地,而成日覺得冇人明白佢地咁,心靈又脆弱不堪,郁D就自殘,

成日用死黎嚇D大人,有勇氣去尋死,但就無勇氣面對人生,其實同懦夫無異.......http://i170.photobucket.com/albu ...
有道理@v@【有勇氣去尋死,但就無勇氣面對人生,其實同懦夫無異】

引用:
原帖由 黑卡特 於 2009-5-1 10:38 發表

無論以任何理由去自殺

將自己的重擔加諸他人身上

都是無恥的

然而 在我而言只有一種人

有合理自殺的原因

受疾病或嚴重缺憾困擾的人 即植物人等

---------------------------------------------------

另外  ...
同意

思想較同齡成熟都只係思想

再者.

你年紀輕輕 又究竟經歷過咩阿,

做人係難. 我有更多問題諗唔通/煩惱

但其實諗唔通既野 數之不盡.

活在當下最緊要做好自己

盡好自己既責任, 你就會為充實既生活而開心

愁更愁, 奈何我地只係人類, 知道既野都只限於呢個社會/地球
.

引用:
原帖由 sai.亞 於 2009-5-1 12:22 發表

同意

思想較同齡成熟都只係思想

再者.

你年紀輕輕 又究竟經歷過咩阿,

做人係難. 我有更多問題諗唔通/煩惱

但其實諗唔通既野 數之不盡.

活在當下最緊要做好自己

盡好自己既責任, 你就會為充實既生活而開心
...
無須拉都咁遠,好多嘢唔係呢個年齡佢想,我總覺得d人係懶多愁善感而已,坦白講叫佢去吓d醫院做吓義工,

睇吓幾多人係度掙扎緊想長命d,幾多無辜兒童一出世就要揹住個藥煲至死,好心呢班想死既人,死前就積吓d陰德,

將d心肝皮腎眼捐晒出來,咁總算為呢個世界做番d嘢.......

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2009-5-1 02:00 PM 發表

無須拉都咁遠,好多嘢唔係呢個年齡佢想,我總覺得d人係懶多愁善感而已,坦白講叫佢去吓d醫院做吓義工,

睇吓幾多人係度掙扎緊想長命d,幾多無辜兒童一出世就要揹住個藥煲至死,好心呢班想死既人,死前就積吓d陰德,

將d ...
肥哥哥,甘又唔係甘講啵,你死前會唔會捐
我就唔會,唔想自己死得唔完整

引用:
原帖由 傻秋ㄦ 於 2009-5-1 14:04 發表

肥哥哥,甘又唔係甘講啵,你死前會唔會捐
我就唔會,唔想自己死得唔完整
如果佢信呢樣嘢就唔會自殺啦....

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2009-5-1 02:09 PM 發表

如果佢信呢樣嘢就唔會自殺啦....
甘又係 呢d人,唔好自殺,等我黎殺

引用:
原帖由 傻秋ㄦ 於 2009-5-1 14:10 發表

甘又係 呢d人,唔好自殺,等我黎殺
咁你咪變咗殺人凶手,要落地獄喎....

引用:
原帖由 死肥老蕭 於 2009-5-1 02:12 PM 發表

咁你咪變咗殺人凶手,要落地獄喎....
我寧落地獄 都唔想見到d 自己想死ge人 點對得住佢老豆老母

我覺得黑卡特同肥佬都講得岩
尤其 有勇氣乜 冇勇氣乜 果句...都係肥佬知識水平高...哈
但係有d人 人生總是那麼悲 迷失左係個黑暗森林裡 找不到出口  找不到可以精彩的時刻 就會趺落深穴

我都明白有d野要多試多做 試過先知果種味道 但係有d野唔係話試就可以試
亦都明白有d野要親身經歷過 先知道意義
我知道自己的家庭 自己的社交生活  都有d問題 但係找不到解決方法 迷失在內
所以先有感而發姐

深穴,出口密封,當我還可選擇歌聲 運動 動植物

p.s 這裡不是罵戰區-,-

25 12
發新話題