發新話題

新手必看資料

[Close]

新手必看資料

由於近日新手當道,雖然本人淨係玩左3~4日,但係都有d所謂既心得。

遊戲中按5有接銲槍同注射槍選擇

首先請下補血,當手持注射槍,右下方的子彈數會變成一個數值,未用過補血係100

當你對自己友補血只需走近,再左click右下方數值會減少~20,隊友同時回到~20HP,右下方數值就自動回復

偵有幫自己友回血係有3~4蚊賺(睇落去好似冇用,但係每round幫人補十幾廿次呢,都可以買多幾排彈la)

最後,同自己補血係按滑鼠中間那個轉軸??只要禁一下就可以幫自己回血~20,不過個人強烈建議自己一個走佬先好用

因為,補自己血右下方數值係會清0,同時數值少於50係冇法幫隊友補血

關於接銲方面,因為聽過勁多有mic既人都話唔識拆門,所以係到請一下

拆門只需手持接銲槍,對住門禁滑鼠中間那個轉軸??就ok

我估銲門應該唔使教o瓜 ,記住唔好銲曬兩度門

只後講下一d本人有用過既eq,本人係升狙擊個邊

本人只通常用沙漠之鷹,m99,lever action rifle(獵槍)

其實我唔認為雙槍有咩問題,有d用mic既有日話咪用雙槍就話冇子彈,但我認為係個人控制問題

m99一開始即有,建設單槍時用右click瞄準慢射,別見到炮灰怪就狂開槍,純粹浪費子彈

如果,遇到黑位置的地圖,給m99預留少量子彈,因為得m99同$500ghotgun先可以加電筒照明

雙槍m99,我既瞄準方法係開電筒,對住最光個個位當準星,記住雙槍別用右click瞄準,又難瞄行得慢又俾怪劈

而沙漠之鷹最好別用單一枝,我常用係分兩round買一枝,用bug好似減4kg負重

雙槍沙漠之鷹通常用黎玩近爆

而$200既獵槍就夠實用,中或遠距離就用右click瞄準爆頭

到分析一下每隻怪既特性:

炮灰兵:正如名字一樣,被抓一下大約拘5hp,建設用黎練習刀仔殺怪法,所有槍都能一下爆頭死,但別被3~4隻圍住

盡量做到有攻擊的節奏

PS.被爆頭有一定機率(別問我多少,估計~20%)非即時死亡,大約5~8秒會自然死亡,到附近亂抓/亂跑,害怕被抓就用刀仔捅兩下

大肥佬:手持殺豬刀的大肥佬,通常用嘔吐物攻擊,中招者會視野模糊~5秒,好似近身先斬人

而行得慢同大份,有時會幫你阻一下怪都幾好

PS.被爆頭有一定機率(別問我多少,估計~20%)非即時死亡,大約5~8秒會自然死亡,而嘔吐物由食道噴出,都盡量別埋身打(除非係佢後面劈佢)

人:個人認為更似蜘蛛俠?只會在中距離,用彈跳攻擊,只需攻擊一兩下即死

PS.被爆頭後即死(應該)

獨臂刀客:到中距離會快跑前進攻擊,有一定hp值,只需邊退後邊開槍就劈唔到你

PS.被爆頭有一定機率(別問我多少,估計~20%)非即時死亡,大約5~8秒會自然死亡,有一定攻擊性,害怕就用刀仔補兩下

隱者:整隻game唯一一種女性怪物,攻擊低,hp少,只有移動速度較快為特點,雖然係'隱形'但係係光既位見到有d黑線

同埋留意地下d影就ok,因為真係好顯眼,唔打佢都唔得

PS.被爆頭後即死(應該)

電鋸男:攻擊力中上,移速偏低,血量高,見到盡量清空四周,因為血量下降至一定水平,移速便會上升(大約與獨臂刀客差不多)

攻速有少量提高,個人打法先用rifle打,之後用雙槍沙漠之鷹近爆,亦見到有唔少人用$500shotgun打,因為打中會令到怪向後退

PS.好似未見過被爆頭情況??

神經病人士:只會在中距離發出聲波攻擊,會持續拘2hp,只要對准就算個螢幕搖緊都可以繼續開槍

准boss:分黃燈同紅燈

黃燈:攻擊力中上,移速普通,血量極高,短時間~7秒內打中3~4下都唔會變紅燈

紅燈:攻擊力極高(有避彈衣兩下ko,冇既滿血可能一下死,或者得番2~4hp),移速極高

PS.最好拖住黃燈情況下打,如果中距離見到紅燈,請馬上換刀仔走佬,最後,請有mic人士見到呢隻怪請提醒新人別亂開槍

因為經常被誤中副車,被打死

Boss:最後個round最後先出黎

血量應該係950,其他未知,因為通常一出黎,個個都用手榴彈,跟住就係煙霧中消失左

真係輕輕的佢來了,正如輕輕的佢走了

最後講d廢話,C係蹲低,\係dum武器

有d房打三十幾個人,成日都聽到d人開mic係咁爆粗叫人買完野快d出黎,跟住實有人頂住

係到我想請你預左咁多人實有人買唔到野,你又糟咩姐,聽你把聲就知你發緊脾氣,但係又知唔知大把人聽到你把聲都想發脾氣!?

買唔到野不如早d出去執子彈la,我覺得買野d人最好走到最入先買lol,咪買完野又想走又頂住曬

真係最後,如何kick走萬惡的粉腸速成班

當你入左一個二三十個人既場,見到得番一個VS五百幾隻怪真係想爆粗,條友睇佢又打得好開心,又唔自殺

呢個時候就要禁Esc,再禁Kick Voting,雙按條友個名

最最最後,超憎d人開london個場用bug,都唔知有咩好玩,差唔多有一半都開呢個場

用bug買槍,個人只用沙漠之鷹既bug,狂買槍感覺上冇用,又超負重,行到成隻龜咁,開槍時好爽,之後喊住入彈

game個名係Marvin,見到可以say個hi

本人純粹個人意見

其實禁Q就可快速同自己補血
仲有你漏左隻會尖叫的女屍
三十幾人真係買唔到槍= =
我而家都係開16-20人
我GAME名係AnTaReS
SERVER名係new map server,一般16人上限
得閒入來玩啦

佢講既神經病人士咪尖叫果隻女屍..

另外麻煩D新手唔識路唔好亂點人..

同埋見人solo眼紅果時封人後門呢d 好狗賤=.=

引用:
原帖由 orange1115 於 2009-5-20 14:39 發表 佢講既神經病人士咪尖叫果隻女屍..另外麻煩D新手唔識路唔好亂點人..同埋見人solo眼紅果時封人後門呢d 好狗賤=.=
果行太短見唔到,同埋我見到佢話隱形屍係唯一女屍咪以為佢漏左...

呢篇野對新手幾有用
我個人唔鍾意玩bug,就算沙漠之鷹既bug我都唔會玩
因為我根本唔會用得多槍,我最鍾意一把雙槍同一把shotgun打怪

引用:
原帖由 ertdfgcvb 於 2009-5-20 16:54 發表 呢篇野對新手幾有用 我個人唔鍾意玩bug,就算沙漠之鷹既bug我都唔會玩因為我根本唔會用得多槍,我最鍾意一把雙槍同一把shotgun打怪
我戒左london個bug,但係戒唔到負重個bug,因為打boss真係好需要hunting shotgun或者law

回復 6# 的帖子

其實可以叫隊友幫架姐
不過你要遇到識玩既隊友
升高d  lv就可以戒負重bug架啦

引用:
原帖由 marvinhk 於 2009-5-20 14:06 發表
由於近日新手當道,雖然本人淨係玩左3~4日,但係都有d所謂既心得。

遊戲中按5有接銲槍同注射槍選擇

首先請下補血,當手持注射槍,右下方的子彈數會變成一個數值,未用過補血係100

當你對自己友補血只需走近,再左click右下方數值會減少~20,隊友同時回到~20HP,右下方數值就自動回復

偵有幫自己友回血係有3~4蚊賺(睇落去好似冇用,但係每round幫人補十幾廿次呢,都可以買多幾排彈la)

最後,同自己補血係按滑鼠中間那個轉軸??只要禁一下就可以幫自己回血~20,不過個人強烈建議自己一個走佬先好用

因為,補自己血右下方數值係會清0,同時數值少於50係冇法幫隊友補血

關於接銲方面,因為聽過勁多有mic既人都話唔識拆門,所以係到請一下

拆門只需手持接銲槍,對住門禁滑鼠中間那個轉軸??就ok...
正確:再左click右下方數值會減少~50,隊友同時回到~20HP,
希望無記錯!

引用:
原帖由 wong8888 於 2009-5-20 19:27 發表 正確:再左click右下方數值會減少~50,隊友同時回到~20HP,希望無記錯!
仲有最終boss係4600-4900血

引用:
原帖由 r6g457 於 2009-5-20 19:28 發表
仲有最終boss係4600-4900血
唔指,,,,,,好似有成6500-9500血左右啦...

引用:
原帖由 wong8888 於 2009-5-20 19:31 發表 唔指,,,,,,好似有成6500-9500血左右啦...
boss出場o個時有得睇

引用:
原帖由 r6g457 於 2009-5-20 19:32 發表
boss出場o個時有得睇
係呀...但要好快.....(都唔算快....)

發新話題