發新話題

點解唔肯買正版?

[Close]
點解唔肯買裝板
學生就因為錢

回復 30# 的帖子

+1
對唔住樓主..我係玩破解的
我知我唔好我犯法我衰晒又唔肯改
與你何干?
わーはー そーなのか?

引用:
原帖由 kitkitdas 於 2009-11-24 16:01 發表
呢隻GAME 真係唔值2XX?
破解可以慳番D錢就可以作為理由??
整一隻既GAME 幾十到幾百人都要用唔少時間去整 D人咁辛苦整隻GAME出黎
10個有9個破解版 使用犯法的破解版 有尊重過創作遊戲的人嗎? ...
沒有尊重過!!!!!!!不過係度留得言比你既又用破解都係比面你,
有d人見到你個post係會唔睇,無視之.頂多都係睇完個下載同教學post,唔得之後又上黎問點整,整完就走.彩你都onxx

呢度d人目光比較短淺, 同佢地討論呢個問題係冇結果的

引用:
原帖由 karlhui 於 2009-11-24 18:07 發表
呢度d人目光比較短淺, 同佢地討論呢個問題係冇結果的
睇唔到你目光有幾長遠

引用:
原帖由 雅滅蝶 於 2009-11-24 18:10 發表

睇唔到你目光有幾長遠
唔通教精你地咩

回復 27# 的帖子

「解破好玩d心入面好多都係因為錢?」
有幾可話破解好玩?我覺得話冇錢多...
你認為真係個個咁有錢?2家打機大人唔係好多,多既係學生...

「唔捨得同無錢既人無論如何都唔會買?」
無錢點買?唔捨得又點去有個動機去買?

「假如我而家都玩緊完美解破,同正版一樣無分別
隻game好值得我去玩正版,但而家既我會唔會去買??
我老實咁講我自己就100%唔會囉,買黎做咩??」
我會,,,值得既就會買黎收藏lo...我個人一定係咁...

「乜你真係覺得好多人都好似你咁有心玩完解破ok既會去玩正版??」
雖然我知道係冇可能有個實數...
但呢個問題已經有一半以上係隻game自身...

仲有...你要知道你一直都係係既角度黎諗...
MyNameIs

引用:
原帖由 karlhui 於 2009-11-24 18:12 發表

唔通教精你地咩
更係要啦 你講到自己目光咁長遠
我作為後輩既 要向你多多指教
點先可以張目光放長遠d呀

引用:
原帖由 雅滅蝶 於 2009-11-24 17:51 發表
又黎一埋謬論
你用正版係你既事
無錯我係用破解版?
so 咁又點 有影響到你?
你開po黎 為左咩呢?
晒你自己係正版?
你講會有人聽咩?
唔該樓主唔好懶正義
冇人聽就代表唔洗講?
佢講又關你咩事
佢開post都講明係想人尊重創作者啦
你講咩曬正版?
而家人地有迫你用正版咩?

引用:
原帖由 kitkitdas 於 2009-11-24 16:17 發表

我只係認為  D人犯法 都唔肯用正版 要有權力都要有義務 唔洗付出 就想玩 仲可以好有理論咁講出黎
你唔滿意既可以打999 拉哂呢到d人= ="
人地玩破解係人地既事
唔洗付出 就想玩  呢句野好正 人地破解都出左 就是不用付出~你又可以點?
就算係付出既 我地都叫有付出『時間』去安裝
你玩正版你唔會彈game 我地玩破解既就會 你知唔知呢一件係好無癮既事
相同地我地都要付出『時間』去等佢出個唔會彈game既補丁
你只係付出金錢 我地付出既係時間 邊樣價值高?

引用:
原帖由 qazaqaz123 於 2009-11-24 18:14 發表
「解破好玩d心入面好多都係因為錢?」
有幾可話破解好玩?我覺得話冇錢多...
你認為真係個個咁有錢?2家打機大人唔係好多,多既係學生...

「唔捨得同無錢既人無論如何都唔會買?」
無錢點買?唔捨得又點去有個動機去買?

...
同意+1
e d game一年半戴又出新一集
買黎做咩? 出新一集 唔通又比錢買過?

笑住答你
用破解版既人, 都係反緊貧富懸殊

另一個答案係社會問題
你睇下電影市場
有正版有老翻
點解會有老翻出現呢?
特別係九十年代點解咁多老翻出現呢?
原因係市場上人們負擔唔起 or 選擇較低消費
如果社會上每個人收入都高於生活水平, 佢地就有能力消費更多,  老翻自然越離越少

歸根究底 都係因為社會整體問題
香港係一個精英制社會 同外國福利制社會唔同
係香港做基層搵唔到錢 政府唔會幫到你幾多
香港基層市民收入自然追不上社會步伐
相反外國稅率高, 有d人唔洗做都生活無憂

而另一個問題就係香港貧富懸殊問題越離越嚴重
富者越富窮者越窮
所以係香港有老翻又好 破解又好 只會越來越多
所以我一開始話用破解版既人 係反緊貧富懸殊

引用:
原帖由 雅滅蝶 於 2009-11-24 18:18 發表

同意+1
e d game一年半戴又出新一集
買黎做咩? 出新一集 唔通又比錢買過?
樓主既角度係尊重創作者
你既角度係金錢
唔同角度有咩好傾?

引用:
原帖由 22029205 於 2009-11-24 18:15 發表

冇人聽就代表唔洗講?
佢講又關你咩事
佢開post都講明係想人尊重創作者啦
你講咩曬正版?
而家人地有迫你用正版咩?
無錯樓主無追我用正版
佢開得post就預左比我e d用破解版既人彈嫁啦

回復 42# 的帖子

好一個緊貧富懸殊!我上年通識岩岩講完
今年剪報都做左,經公都教左XD
引用:
原帖由 22029205 於 2009-11-24 18:19 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=1497568&ptid=169360][/url]

樓主既角度係尊重創作者
你既角度係金錢
唔同角度有咩好傾?
只從樓主既角度黎睇咪佢個角度d人玩晒?
個個人都會同樓主一樣?

MyNameIs

發新話題