發新話題

比賽消息 : 預賽未完就有五隊講拜拜 !?

[Close]

比賽消息 : 預賽未完就有五隊講拜拜 !?

作為 vLan 活躍分子之一 , 又點會錯過 vLan Left 4 Dead 2 比賽 2010 呢 ? 雖然冠軍獎品只有 3 個月 vLan VIP 會籍 ,
但仍吸引不少團隊或玩家 , 尤其報名截止前兩日參賽人數瞬間標升 , 總共 17 隊參加 , 令一眾玩家會員相當睇好今次既賽事 .不過 , 令人驚訝既係 , 預賽連一半都未完成就已經有 5 隊被淘汰 !

「潛水怕屈機 ?」

5 隊分別係 SHIVER , Alpha 2 , CPT 團隊 Bravo Team , 江嘉鋒旗開得勝組 Vip溜走了 , 其中 Vip溜走了 被取消比賽資格 , 其餘都係棄權 . 相隔 10 日 , 28 場預賽賽事只完成 5 場 (在此參考) 就已經踢走 5 隊 , 減至 12 隊 . 另外 , 由於 SHIVER , Alpha 2 都屬於 B 組 , 而該組只有 4 隊 , 令 大大非常大明知不知傻痴痴 自動晉級 . 更蜚夷所思的 , 所有淘汰隊伍竟然一場賽事都冇參與過就結束 , 比今屆世界盃更顯得撲朔迷離 , 相信主辦單位和花生們都唔希望呢個情況發生 , 而其他參賽者都只能一笑置之 . 咁究竟佢地有咩難言之隱呢 ? 純粹巧合還是另有內情 ? 唯有當事人先知了 . 相反地 , 大大非常大 明知不知傻痴痴 相當有體育精神 , 即使自動晉級 , 佢地仍完成餘下預賽 , 與另外兩隊構成強烈對比 .

「有花生食 , 但無片睇 , 食黎做乜 ?」

相信好多人都有此一問 , 甚至有陰謀論者覺得系度玩「小圈小選舉」, 咁諗都不出為奇 . vLan 信長盃有 Replay 睇   TGS (CS香港聯賽) 有 HLTV 現場直播   咁 Left 4 Dead 2 呢   , 既然今次比賽以宣傳 L4D2 及推廣競技對抗而設 , 係咪應該發放 Demo (類似 Replay) 呢 ? 精華都好過冇喎 ! 主辦單位宣稱 Demo 只作翻查之用 , 但賽後一樣可以拎出黎俾大家「食花生」, 無損比賽結果又滿足會員眼幅 , 何樂而不為呢 ?

「乜九月係暑假咩 ?」

如果我個日曆無買錯既話 , 比賽大部分賽事都響九月舉行 , 包括晉級賽 , 決賽及總決賽 , 由於 vLan 大部分玩家都係學生 , 而暑假由7月開始至8月 , 因此比賽最大障礙就係賽事時間 , 根據賽例 , 參賽隊伍須私下決定何時作賽 , 隨後於約戰帖內回覆對方並告知版主作賽日期及時間以便主辦單位作好準備 , 唔敢想像比賽能如期結束 , 但都好過提早完成既 ..................

玩家 RDiver

回復 1# 的帖子

好有報紙頭條既感覺
我都唔知有禁多得意野   囧
或者係比樓主講到好得意

引用:
原帖由 RDiver 於 2010-8-30 09:48 發表
「乜九月係暑假咩 ?」

如果我個日曆無買錯既話 , 比賽大部分賽事都響九月舉行 , 包括晉級賽 , 決賽及總決賽 , 由於 vLan 大部分玩家都係學生 , 而暑假由7月開始至8月 , 因此比賽最大障礙就係賽事時間 , 根據賽例 , 參賽隊伍須私下決定何時作賽 , 隨後於約戰帖內回覆對方並告知版主作賽日期及時間以便主辦單位作好準備 , 唔敢想像比賽能如期結束 , 但都好過提早完成既 ..................
對讀書既一班黎講,退出真係難所被免....

其實比賽版本(2031)有冇影響 ?  現在都2034........d 學生哥可能用新用版本.....见唔個場... 變左棄權............有冇咁既可能 ?
http://steamcommunity.com/groups/hkghost2014
http://www.twitch.tv/oldghost2014

引用:
原帖由 RDiver 於 2010-8-30 09:48 發表
作為 vLan 活躍分子之一 , 又點會錯過 vLan Left 4 Dead 2 比賽 2010 呢 ? 雖然冠軍獎品只有 3 個月 vLan VIP 會籍 ,
但仍吸引不少團隊或玩家 , 尤其報名截止前兩日參賽人數瞬間標升 , 總共 17 隊參加 , 令一眾玩家 ...
等我黎話你知事實係點,其實講真呢D野真係唔駛特登開POST講
係比賽詢問區講都得

1 比賽有多隊棄權係因為佢地自己D時間夾唔到,因為有好幾隊既人都係之前無夾開的,咁佢地有隊員退席或沒有出現
  棄權都是隊長自己決定的,但麻煩你唔好講到咁黑幕.... 佢地夾唔到時間我都無辦法,相信呢樣野係參加比賽前已
  經要準備好

2 更加有隊伍是報名後沒有主動聯絡其他隊長的,請問如果比著你係有心參加比賽既,點解會有咁多隊都同我講番聯
  絡唔到?有無誠意參加比賽好明顯睇得出

3 你講得o岩,B組兩隊係有體育精神,希望所有參賽團隊都會有呢種精神去完成佢地每一場既賽事

4 至於只完成5場賽事,只是因為有隊長一直交不出作賽時間給我作安排

5 無片睇呢樣野我已經唔係第一次講,個比賽得我一個人搞,我既能力實在有限,同埋唔可能拎L4D2比賽同信長比賽
  比較,信長盃已經搞左好幾屇,有系統幫佢地計分,而主辦者亦不只一人;相對L4D2第一次搞比賽,所有比賽帖、
  約時間、開場等等的工作都只是我一個人負責,而我不能將每一場的比賽都公開的原因有兩個:其一我尊重番雙方
  隊伍,即使我想公開未必每隊都肯配合;其二若果當初17隊都完成28場的預賽要製作影片實在有難度,咁當然而家
  多隊自動棄權都係我始料不及的,但我保證,8強賽會有影片給大家看,4強會有直播

6 至於9月唔係暑假呢樣野我都知,但隊長不肯配合我都無辦法,而家仲幫佢地傾埋時間,都係果句啦,一個人既能
  力實在有限,希望你明白

引用:
原帖由 EDDIE6446 於 2010-8-30 14:09 發表

等我黎話你知事實係點,其實講真呢D野真係唔駛特登開POST講
係比賽詢問區講都得

1 比賽有多隊棄權係因為佢地自己D時間夾唔到,因為有好幾隊既人都係之前無夾開的,咁佢地有隊員退席或沒有出現
  棄權都是隊長自己決 ...
EDDIE 你做乜解釋喎 ? 我想要既唔係你既交代或者答案 , 而係一個討論空間讓大家更關注今次活動 , 當然內容都係反映

事實 , 其他既就由讀者自行判斷 . ToTo 都察覺到我以 Article 格式描述現時比賽既進度 , 另外加插評論成分並以幽默手法

來豐富文章 , 你唔駛表現得咁嚴肅喎 !

回復 6# 的帖子

繼續落去吖
我覺得寫得唔錯

eddie大你唔駛禁介懷架 =]

引用:
原帖由 RDiver 於 2010-8-30 14:56 發表

EDDIE 你做乜解釋喎 ? 我想要既唔係你既交代或者答案 , 而係一個討論空間讓大家更關注今次活動 , 當然內容都係反映

事實 , 其他既就由讀者自行判斷 . ToTo 都察覺到我以 Article 格式描述現時比賽既進度 , 另外 ...
當然你既文字會容易令人誤會既我先會交代,比賽又沒有什麼不可告人的事

而且幽默感不是個個都會有的
引用:
原帖由 toto345618433 於 2010-8-30 15:06 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=2667142&ptid=283032][/url]
繼續落去吖
我覺得寫得唔錯

eddie大你唔駛禁介懷架 =]
唔關介唔介懷事,係佢用既字眼有問題我先出來說一下

Vip溜走了  
被取消資格係因為佢地中途走場

題外

今次係第一次搞比賽je~~比賽有問題好正常

樓主唔好太過份咁扭曲事實

好成功咁引到d版主黎

「潛水怕屈機 ?」
我真係有D想講粗口
潛咩水
你又知人地係因為怕輸所以潛水
你同佢地一TEAM咩?
你好似只叫留位,之後真係潛水
感係唔係垃圾?

唔該你小心你的題目...小心得罪人

کaþKa

「潛水怕屈機 ?」<<<<呢5隻字極巨引人犯罪
人地時間夾唔到唔等於怕屈機
你d比較差左少少=-=
仲有比賽 你有冇報名
你有報名再開post唔怪你  你連名都無報   感覺上你無資格講呢5個字   個人意見

「潛水怕屈機 ?」

唔知邊個之前又話應承同4v4既玩家打返場~~

話肯8v8呢~~

之後又潛晒水冇左回事

唔知樓主係咪曲線prove緊自己屈機呢
秒Charger三步曲:
1.拎近武
2.描準Charger
3.斬!
完成。

引用:
原帖由 SamChoy 於 2010-8-30 16:35 發表
「潛水怕屈機 ?」

唔知邊個之前又話應承同4v4既玩家打返場~~

話肯8v8呢~~

之後又潛晒水冇左回事

唔知樓主係咪曲線prove緊自己屈機呢
有時面係人地比    架係自己丟
開post前諗下好d  haha

好喇
各位適可而止
講還講注意唔好太過份呀
Also, rd 你都係改改d 字眼好

發新話題