37 123
發新話題

強化森蘭丸既建議

[Close]

強化森蘭丸既建議

為免呢到咁冷清, 我就開個頭發表一下我既IDEA LA
係冷門/弱勢英入面, 今次先揀左我既最鍾意玩既森蘭丸

我建議改動既係

1.
優化瞬步既延遲

因為好多時都會遇到明明反應得切, 但係閃緊既途中俾人CUT左既情況

2.
多重箭轉為小技, 每級多一支箭

森蘭丸作為一隻主力, 沒任何+攻擊力, 攻速, 爆擊既技能
唯一既優點就係高機力同快速的食兵
即係話, 佢要靠過高人一級既裝備先可以彌補佢先天既輸出不足
但係矛盾既係佢要等到6LV先有食兵技, 人地反而已經拉開裝備既差距

3. 原本既暈技放落大絕
按地板控制方向, 距離變為全地圖, 暈眩時間和傷害依飛行距離計算
最高3(強暈), 700, 需要0.5-1秒施法時間, CD 100

無錯呢招係黎自DOTA既白虎個隻英既, 個人覺得呢個技能好考驗預判能力, 係好有特色既技能
至於應唔應該比小兵阻檔同飛行速度仲未唸好

暫時唸到咁多, 大家比D意見

綜合大家既意見, 思前想後, 似乎呢個改動太大同煩復了, 都係當我沒講過吧 =P

所以我唸到個簡單D既改法

唸番起森仔原先係設計成1對多既特性, 但係正常會戰下, 佢根本沒可能同對面2個主力以上對打, 而已當佢射到2個以上既英雄亦即係走位失誤被人圍緊 因此,

將佢3技既單體暈眩, 變成向自身範圍400/500/600/700最近的3個敵人發射一支暈箭1/1.5/2/2.5秒 (類似島左近既火球)
咁樣比較考驗你對施法距離既掌握,同對方既走位

大絕就直接附+12/24敏, 這樣如何?

P.S 至於作為一隻遠攻手,再附加內建爆擊就太屈了, 而已低機率高%爆雖然計番期望值係一樣但係運氣成份佔太多, 如果你比森仔連爆3下殺左你會點?

支持一下你

照大有得諗
不如 大技 轉做渣劍
+400血 混傷 1.5倍攻速 多左一照技[你果招大技]

引用:
原帖由 loner(Hh) 於 2010-10-2 19:04 發表

我建議改動既係

1.優化瞬步既延遲

因為好多時都會遇到明明反應得切, 但係閃緊既途中俾人CUT左既情況

2.多 ...
1lv多1支箭應該太勁-.-....改為額外多2支箭 距離300/400/500/600  咁會比較好
另外我覺得大技cd好似耐過頭

引用:
原帖由 grando00637 於 2010-10-2 22:09 發表

1lv多1支箭應該太勁-.-....改為額外多2支箭 距離300/400/500/600  咁會比較好
嗯...這個也好, BTW弓手本身既射程係600?
或者我唸過 好似寧寧咁用%計, 40%/60%/80%/100%?

至於大技CD,傷害之類 可以微調一下, 不過係順手作個數
同埋大技傷害應唔應該無視魔免OR魔免減一半傷好D呢

引用:
原帖由 loner(Hh) 於 2010-10-2 22:27 發表

嗯...這個也好, BTW弓手本身既射程係600?
或者我唸過 好似寧寧咁用%計, 40%/60%/80%/100%?

至於大技CD,傷害之類 可以微調一下, 不過係順手作個數
同埋大技傷害應唔應該無視魔免OR魔免減一半傷好D呢 ...
|
森蘭丸..無記錯係700距離....其實就算無視魔免都唔會好勁....另外就係暈既最短時間係怎樣?

引用:
原帖由 loner(Hh) 於 2010-10-2 19:04 發表

我建議改動既係

1.優化瞬步既延遲

2.多 ...
森仔真係主力黎?十    十
                              O
                           ╰-╯

肥左攻速同攻咁onx仲要改強真係玩野
森仔大技變1技咁點解又唔將今川大變1技?

大技真係變左1技既話我想問對面點食兵

如果改到大技係1技既話我會
1lv 額外1枝,威力x0.125
2lv 額外2枝,威力x0.25
3lv額外3枝 威力x0.375
4lv 額外4枝 威力x0.5

「冷戰(冷箭)」
3技改埋就岩
1lv攻+5 5%機率使出凍雲效果
2lv攻+10 5.5%
3lv攻+15 6%
4lv攻+20 6.5

引用:
原帖由 grando00637 於 2010-10-2 22:38 發表
|
森蘭丸..無記錯係700距離....其實就算無視魔免都唔會好勁....另外就係暈既最短時間係怎樣?
最短一秒._.
其實我想最高個到SET高D, 不過驚會過強
同埋暈既範圍我唸住係中左個英雄既自身範圍200

引用:
原帖由 高登高達xD 於 2010-10-2 23:05 發表

O
                           ╰-╯

大技真係變左1技既話我想問對面點食兵 ...
人地係即3技換入大技...再加招小技多重箭...唔係換去1技囉-.-

引用:
原帖由 loner(Hh) 於 2010-10-2 23:09 發表

最短一秒._.
其實我想最高個到SET高D, 不過驚會過強
同埋暈既範圍我唸住係中左個英雄既自身範圍200
...1秒咁短咁應該有埋慢啦= =... 唔駛等0.5/1 咁樣就有追殺能力

引用:
原帖由 高登高達xD 於 2010-10-2 23:05 發表

O
                           ╰-╯

大技真係變左1技既話我想問對面點食兵 ...
森仔唔係主力唔通係法師呀. 你玩法裝我沒野好講LA
已且有邊隻英肥左唔高攻高攻速架= =
第2, 我話明正係討論左森仔先者, 如果森仔改, 咁今川我都沒話唔改得架
不過大前提係呢個改法接納左先吧

我就唔知你玩左信長幾耐, 森仔一開始有幾高攻呀
對面會食唔到兵?
咁請問你係點對線毛利既呢?

森仔弱勢根本就係事實, 同樣肥既情況下佢單挑得羸邊隻主力?

你第2點唔得 冇人叫你唔升1技食兵

引用:
原帖由 grando00637 於 2010-10-2 23:13 發表

...1秒咁短咁應該有埋慢啦= =... 唔駛等0.5/1 咁樣就有追殺能力
因為呢招既原意係想人用盡個距離._.

引用:
原帖由 bensonlau 於 2010-10-3 00:28 發表
你第2點唔得 冇人叫你唔升1技食兵
升一技食兵... =O="

引用:
原帖由 grando00637 於 2010-10-2 22:09 發表

喱個我又覺得幾好   另外樓主將3技轉成大技 又好似幾有新意
YUI*FlowerFlower*

37 123
發新話題