26 12
發新話題

♥[分享] BrUsH (PS) - 《紋BrUsH 篇》+ 《使用教學》♥

[Close]

♥[分享] BrUsH (PS) - 《紋BrUsH 篇》+ 《使用教學》♥

♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥

《紋BrUsH 篇》

是次的分享為PHOTOSHOP專用的BRUSH-紋BRUSH,
brush乃ps最基本的工具,
新手可以從這方面入手喔。

以本人製作中的BANNER為例--
使用前:

使用後:

簡簡單單就能達到美化效果` =)

本區規限了banner大小為700x200,
而本來的brush大小只有400x200,
為了配合大家使用,
我特意將brush調至800x200,
請珍惜使用
亦不希望被轉載,
謝謝 =)

組斜紋-

直紋-

格紋-

斜紋-

點紋-

菱格紋-

橫紋 (例子中的那款)-

♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥ - ♥

《使用教學》

有許多人將brush的圖片儲存至電腦但不懂怎樣應用,
本篇乃將brush的圖片化作應用在ps的brush的教學,
知道的朋友可以略過。

紋brush使用教學在下個帖*

《使用紋brush教學》

順帶一提; 大部份人會使用黑色/白色來印紋brush*

有問題歡迎提出,
幫到的定會為大家解答,

是次分享到此為止,
本人費了不少心機在本帖,
亦希望各位看完能回帖,
回帖是美德=)

借掉也請講一聲!
謝謝!

不錯呀!呢個只係紋筆刷,那底圖另外那些花紋都是筆刷?

使用那些筆刷很好難度,如果要好看的話。

我刀係吾識啊:S:S:S

樓主 你可唔可開個post 教學ps 我唔識用-,-

引用:
原帖由 C_k 於 2011-1-31 16:12 發表
不錯呀!呢個只係紋筆刷,那底圖另外那些花紋都是筆刷?

使用那些筆刷很好難度,如果要好看的話。
唔係丫`
真係亂印都令`

不過底圖個筆刷本身都令`(我覺得XD)

有D睇落你平時1定唔會用既筆刷.
整出黎都會有唔錯既效果`

個底圖D花係另一個筆刷[email=.@0].@0[/email]@

引用:
原帖由 唯愛★桐 於 2011-1-31 16:15 發表
我刀係吾識啊:S:S:S
唔識D咩先-0-?
唔識用BRUSH?

引用:
原帖由 白羊座穆 於 2011-1-31 18:03 發表
樓主 你可唔可開個post 教學ps 我唔識用-,-
你想學咩先?
學美化. 調色. 定整底圖?
初學既建議由美化入手*

引用:
原帖由 chansiugan 於 2011-1-31 19:07 發表

唔係丫`
真係亂印都令`

不過底圖個筆刷本身都令`(我覺得XD)

有D睇落你平時1定唔會用既筆刷.
整出黎都會有唔錯既效果`

個底圖D花係另一個筆刷.@0@ ...
有D筆刷你印落果陣 你明明揀白色
但落左有色既圖會變左第2隻色

吾知你試過未 所以好難掌握 同埋我冇Down筆刷

引用:
原帖由 C_k 於 2011-1-31 19:15 發表

有D筆刷你印落果陣 你明明揀白色
但落左有色既圖會變左第2隻色

吾知你試過未 所以好難掌握 同埋我冇Down筆刷
通常變第2隻色都係深左/淺左*
變得太嚴重我就真係未試過- -

左上角個siugan 同秋憶.
我本身都係用黑色黎整(吾好理佢係字體定brush.因為做法一樣).

你隻色係咪類似呢款?
如果係白色就會淺好多.

吾應該用白色來說,其他顏色會深或者淺好多。

-_- 都係唔太明` 有無圖?
係本身BRUSH O既效果?
定係類似前面我提果隻-_-?

好令呀=.=  好似好煩咁
♫.♥銳-3-"

引用:
原帖由 y9m7k1b24 於 2011-2-3 12:20 發表
好令呀=.=  好似好煩咁
要整令圖,步驟有時會煩多少少。

多謝教學

26 12
發新話題