發新話題

前途問題><

[Close]
唉咁如果我只對it有興趣呢...
it好易做
只要你識就長做長有
我覺得
美好回憶>v<""

引用:
原帖由 冷楓* 於 2006-5-17 21:35 發表
唉咁如果我只對it有興趣呢...
it好易做
只要你識就長做長有
我覺得
咁你覺得,你可唔可以比其他人it人突出丫?如果唔可以基本上....會好似比人當奴隸係咁比人點整機...
因為d人覺得做得IT人.對it野肯定全部都識...如果你唔識,d人會覺得你冇料到

我自問仲有中文輸入呢個技能旁身 應該搵到兩餐

由中四開始 我讀電腦都係為左自己興趣
前途係點都已經冇乜理 死就死

如果真係為前途 淨係讀書就夠
想係IT發圍 周身刀都唔未必夠搵食
programming software application networking hardware
樣樣精通 放棄打機去睇參考書都應該學得晒ge- -..

回顧下我自己甘多年玩電腦經歷, 好似主要係玩 program 多, 因為冇甘多錢玩 hardware @@" :

小學尾玩 BASIC -> 中學玩 VB -> 1998  asp/cgi/迷信 .NET (C#) -> 2000 VC & php -> 2003 Linux C & Windows C

覺得除佐 vLan 哩個 project 見得人下,  其他都好似冇咩作為, 玩得唔夠尖.

做佐 vLan 後發覺, 原來理論好重要, 亦正係自己所缺乏. @@"

- -""
我樣樣program都唔係好識
但係樣樣都叫識少少
識d好基本既運作= =""

VB/C++果d都唔知點接觸= =
美好回憶>v<""

中文我識9方ja=.="
點算呀
美好回憶>v<""

引用:
原帖由 冷楓* 於 2006-5-18 16:29 發表
- -""
我樣樣program都唔係好識
但係樣樣都叫識少少
識d好基本既運作= =""

VB/C++果d都唔知點接觸= =
你可以選擇 VS C# 入門, 如果真係想學野 Linux C 係最好選擇

有冇d教學網站由唔識學到識
還有冇網學html和php??
美好回憶>v<""

引用:
原帖由 冷楓* 於 2006-5-18 19:24 發表
有冇d教學網站由唔識學到識
還有冇網學html和php??
學 html 可以通過 frontpage 學, 可以好方便對照代碼與實際效果,
但唔好指意 frontpage 通你做曬所有野. 如果唔係, 可能更多人會建議你用 dreamwave
初學者還是認真由 notepad 寫 html 學起.

至於 php ,  基本上係 http://www.php.net DL 個 document 就可以學到, 前提係你要識用 notepad 寫 html

我都建議學VB 介面靚功能範圍大 而且教學網站唔少
至於資料..上網搵就幾十籮咁出黎=_=..
你搵唔到可以用msn搵我 我有個教VB既網 不過唔知版本一唔一樣

至於輸入法 我覺得最少要識速成- -..
window OS built-in 我去果個比賽都淨係俾用倉頡同速成
當然性質唔同限制都會唔同 當準備多把刀俾自己旁身 (鏗鏘集:畢業的武器Orz)

不過就咁睇真係唔係好明耶
要人教先得= =
美好回憶>v<""

引用:
原帖由 冷楓* 於 2006-5-18 21:18 發表
不過就咁睇真係唔係好明耶
要人教先得= =
如果係VB 我覺得OK-.-
可能我學過 不過有d基本野每種編程語言都會有
或者去借書睇都得 圖文並茂
再唔係去學校搵d教電腦既sir 表明來意佢應該肯教你ge..

如果係輸入法 的確係難 易學難精

昨日test完了
不是那麼易
亦不是那麼難
只是mc佢唔係範圍度出

大失預算
美好回憶>v<""

引用:
原帖由 冷楓* 於 2006-5-21 08:20 發表
昨日test完了
不是那麼易
亦不是那麼難
只是mc佢唔係範圍度出

大失預算
阿sir係唔係叫我補測?
範圍果方面..星期五晚睇啦-ˍ-~

---------分隔線----------
我星期六去果個決賽d問題同初賽差成幾個級數=.=

初賽:開IE禁幾個制就過關
決賽:HTTP用咩保安方法

好勉強咁拎第3-ˍ-..俾第一拋左三十幾分(冠軍16x)

我想強調既係
佢問題涉及到既資訊係比較難去搵參考書(包括圖書館's 中文限定)
所以有得問阿sir就好問啦= ="

做IT...要不停學不停學...
學好了一個Version又出另一個Version...

要賺到$.....便要教人的好......
我朋友讀了很多...出去教
Cisco CCNA, CCNP, CCIE, CCDA, CCDP,
Microsoft MCP, MCSE, MCSA, MCDBA, MCAD, MCSD,
Linux, LPI, CISSP, CCSA, CCSE, CNA, CNE, MCNE
都好好賺....但讀死了=.=

如果你打算做Admin,Programmer...
那便難點了....

我放棄好久了.....只會找找Game 的trobleshooting=.=!

發新話題