發新話題

講真一句228你就最飲得酒架喇^_^

[Close]
引用:
原帖由 家屬謝禮散 於 2011-11-3 00:31 發表

有時啲嘢 自己都唔好得去邊 就想幫人解圍
咪連自己都衰埋一份囉
應該用  [係],而唔係 [喺]  呢?

因為[係] 係第6個音,而[喺] 係第2個音  EG[係]音.你邊個?      EG[喺]音.你邊阿?

自己都唔[喺]好得去邊←呢句說話入面既[喺],應該[係]音,而唔係[喺]

我中文只讀到中四程度,所以我都唔知我啱定唔啱.

有錯請指教

無聊補充:,同一個音
p_R0

引用:
原帖由 家屬謝禮散 於 2011-11-3 12:16 發表

你所講嘅只啱一半
你覺得用字只喺根據字嗰音調? 而唔係根據本身嗰字嘅意思?

● “係 ”同“系”
而系嘅意思:
(1) 拴;系结 忽风云腾涌,急系缆。——陆游《过小孤山大孤山》系之苇召。——《荀子·劝学》
(2) 又如: ...
我知道你7左就係7左
7左喇,實頭
唔洗講咁多廢話幫自已反駁  
p_R0

引用:
原帖由 椎葉_清風 於 2011-11-4 12:48 發表

博上位咩,過主啦
運毒怪,你好
p_R0

引用:
原帖由 家屬謝禮散 於 2011-11-4 19:08 發表

其實你回人嗰陣有無睇哂人地講乜?
定喺你理解能力有問題??
點解我只係見你攻擊我 而唔係反駁我嗰問題
究竟係我講緊廢話 定係你唔識反駁我??

我好聲好氣同你講 你就爆囇粗咁 想攞返個尾彩 ??
你唔禮貌 我都無謂咁客 ...
我爆粗係識我既人都知我有呢樣習慣,我亦都唔會因為驚被人扣分而唔講粗口

我打 既,係我習慣,你捉到我有錯都好正常
但係你明明話自己又幾岩又幾正字
偏偏又被我捉到有錯喎(我冇話自己岩哂,所以有錯字都好正常)
咁你算唔算係7左?
你答我啦,正字高手

p_R0

okok,你最威,我投降

得味?
p_R0

引用:
原帖由 家屬謝禮散 於 2011-11-7 00:15 發表

下...乜你講d嘢嚟證明自己係對
係要人幫你手查埋架?? 唔好嚇我好喎

根本個個意思既字冇可能會有唔同音調(即 開心個開 唔會讀成 海)
點有例子?
呢部份我完全唔明你講緊乜
我真係思考左好耐  唔好意思

乜「d」 ...
我尸口巾 你老帽
海 嗰part明串你打能錯字啦,仲思考緊?,咁啫係証明你冇腦阿傻系

ps 天狗轉行去lol嗎?
p_R0

.......

我錯了,sor

dick秒殺佢啦,出大技
p_R0

發新話題