103 1234567
發新話題

Facebook講粗口記缺點!發淫野記小過!咩學校?

[Close]

Facebook講粗口記缺點!發淫野記小過!咩學校?

本人就讀F1,係觀塘區某間中學就讀。我唔用正身係因為某D問題!
係咁的,我地間中學連facebook刀要查,睇下有無粗口,有無淫野,見到粗口即記缺點,有淫野小過加見家長,
你地話係咪on_?個訓導主任強逼我地上facebook,,又捉人問話,
我發左粗口加一個淫野照片小過,咩學校黎?我好想即刻拆左間學校,扮蛋晒校風賴係好咁,
我地有人默書出貓,記缺點,Facebook講粗口,淫野小過 very **侮辱成份**,學校有權知我地Fb咩?好次侵犯私隱,告唔告得?

聽說部份學校老師會開分ac +同學好友
小事不會管.而大事反而會管的,冷靜.告你真的會告?
先向你父母反映再向學校投訴。

我地有人默書出貓,記缺點
↑這點全屬正常 有何問題.
難道你們出貓 不理會你們?

訓導主任強逼我地上facebook
↑這一點真是有問題.但是你不要網下判斷
你真的有根有據指出老師強迫你們使用fackbook?

還有,
你所提出的:學校有權知我地Fb咩
是沒權的。
你的fackbook如有人邀請成為好友你會胡亂按下接受?
不識的人就拒絕吧

現時fackbook有私隱設定的功能的
你可以只對你的朋友分享你的動態
我建議你重開fackbook用戶,
只接受/邀請 你所識的朋友成為朋友。

另外 你說告不告得,
第一是你接受別人好友.你的動態當然成為公開
不是侵犯私隱。
第二.你要清楚明白什么叫私隱
可以參考以下網址
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E7%A7%81%E9%9A%B1
↑維基百科 提供。

你理解錯誤,我意思係話 出貓記缺點,Fb發淫野記小過,你唔覺得好大對比?
個訓導主任起初捉我地班一個同學去問話,叫佢開Fb,佢唔開一個小過,其他同學一個缺點
,咁我無野講啦,開左之後係咁睇我地個wall,又話開群組缺點一個,係咪on_?告佢侵犯私隱

引用:
原帖由 a765875183 於 2012-2-18 18:25 發表
你理解錯誤,我意思係話 出貓記缺點,Fb發淫野記小過,你唔覺得好大對比?
個訓導主任起初捉我地班一個同學去問話,叫佢開Fb,佢唔開一個小過,其他同學一個缺點
,咁我無野講啦,開左之後係咁睇我地個wall,又話開群組缺點一個,係咪on_? ...
第一 是你接受他的好友 你的動態自然變成公開
不是侵犯你的私隱
另外 佢迫你們開fackbook.唔開記缺點.
請你向你的家人反映 再藉信件/電話/親身向學校投訴

第一我都中1 SAY個HI先
第二你做咩打粗口-.-
第三間野BAND幾

引用:
原帖由 liho2001 於 2012-2-18 18:30 發表
第一我都中1 SAY個HI先
第二你做咩打粗口-.-
第三間野BAND幾
band幾有分別的嗎?

我無加老師,係我加左個同學,佢先睇到我動態。佢但係個老師話唔開記缺點,點樣告到佢?佢係唔係犯左法?

引用:
原帖由 萬能雞脾俠 於 2012-2-18 18:31 發表

band幾有分別的嗎?
問下咁
以後吾好上FB 間中上下FB打下野咁
玩MSN/GOOGLE+啦

Band2.佢扮到校風好好咁,記我小過點刀唔服

引用:
原帖由 a765875183 於 2012-2-18 18:33 發表
我無加老師,係我加左個同學,佢先睇到我動態。佢但係個老師話唔開記缺點,點樣告到佢?佢係唔係犯左法?
現在,你可以到fackbok右上角有個向下的三角形
按取後請選擇私隱設定.
進入網址後.在中間位置按取 朋友/自訂
如果你不想給你朋友的朋友看見你的動態
就不要選擇中間那一個。

怎告到他?上律師樓。

你不要諗住告不告他,
你可以向你的家人反映 藉信件/親身/電話 向學校反映,
我認為是訓導主任的個別責任而且。

引用:
原帖由 a765875183 於 2012-2-18 18:35 發表
Band2.佢扮到校風好好咁,記我小過點刀唔服
記你小過很像要向你的家人說的
不是有缺點紙的嗎?

再重申
你可以向你的家人反映 藉信件/親身/電話 向學校反映。

你意思話訓導主任有權知道我地D野?記小過我唔服,何況係網上

引用:
原帖由 a765875183 於 2012-2-18 18:39 發表
你意思話訓導主任有權知道我地D野?記小過我唔服,何況係網上
暈......
他有權知道你學校所做的一舉一動
沒權知道你在網上的一舉一動
請留意#13最後的那一行

103 1234567
發新話題