67 12345
發新話題

最喜歡科目之一 中史

[Close]

最喜歡科目之一 中史

中史以前就唔點中意既,不過就中二個陣開始對佢慢慢產生興趣。
原因之一:好奇,有趣
因為系堂上老師講書或者講工作紙既時候你可以一邊聽書,一邊睇課文內容。
同埋我發覺上親中史堂都好安靜既,系有時候會嘈左小小。
不過都會自動自覺甘靜落黎。

我呢就系個種人,老師系度講我就會一邊聽書,一邊睇課文內容。
不過到左中三,上學期仲好地地既。
唔知自己系咪做左D衰也比MISS知道左=.=
甘呢就開始無乜興趣上佢堂。
平時好有眼神交流既,下學期開始就無乜,
自己個心就開始懶散,宜家又開始自己個套一邊聽書,一邊睇課文內容。
重點系聽完一陣就唔記得了,
唉,總之就無咩興趣了,一D互動性都無。
叫我怎認真上你堂呀
好幼稚的想法。。 -.-

續,通識。

難道沒人懂得欣賞嗎。

中史聽miss講都好耐 只係聽 so正

往日既中史堂 大多訓緊教
I AM SO GAY

只可惜呢個MISS既堂五值得我去訓教呀
佢迷惑我   

我選修中史
建議對中史唔系有甘大興趣既真系唔好讀.
勁難

引用:
原帖由 ☆Blue_x帥軒 於 2012-3-15 16:29 發表
我選修中史
建議對中史唔系有甘大興趣既真系唔好讀.
勁難
有咩分享心得先?

中史....................雖然說修這科能有助中文水平提升...但中史背唒老實的說都只能最高有50分 不同以往中史只要背就能高分 上到高中要考你如何運用背的資料 如何評論(吹水)
例如:秦始王是否一名好君主(最易的題目)
雖用他的政治定方面評論他.我地學校中史班讀到半死都冇人過60分-.-
因此上樓說"建議對中史唔系有甘大興趣既真系唔好讀."

引用:
原帖由 煩=.= 於 2012-3-16 20:32 發表
中史....................雖然說修這科能有助中文水平提升...但中史背唒老實的說都只能最高有50分 不同以往中史只要背就能高分 上到高中要考你如何運用背的資料 如何評論(吹水)
例如:秦始王是否一名好君主(最易的題 ...
唔系呀嘛   
好似同文學一樣架bo
我相信自己有能力讀好呢一科吧!

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-16 20:38 發表

唔系呀嘛   
好似同文學一樣架bo
我相信自己有能力讀好呢一科吧!
嗯..最重要是對自已有信心
不過你要知道在dse學制下有4科主科
我是第一屆 預料通識等主科會越來越難
要懂得分配時間才好!還有若果你想預先準備一下中史 大可以去考評局網看看中史mock

引用:
原帖由 煩=.= 於 2012-3-16 21:04 發表

嗯..最重要是對自已有信心
不過你要知道在dse學制下有4科主科
我是第一屆 預料通識等主科會越來越難
要懂得分配時間才好!還有若果你想預先準備一下中史 大可以去考評局網看看中史mock ...
唔系幾明你講咩  
可以講清楚d?  ..

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-16 21:58 發表

唔系幾明你講咩  
可以講清楚d?  ..
你是否中三學生-.-?

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-16 21:58 發表

唔系幾明你講咩  
可以講清楚d?  ..
不重要吧...讓我再說一次...
我只想說大學會看重4科主科.所以要懂得分配時間
不要側重於中史 因為中史真是很多東西要記
若主科都不好 副科如何好也沒用
因此要努力打好基礎!有什麼學術上問題都可以問我啊^^要努力啊!!

引用:
原帖由 煩=.= 於 2012-3-16 22:19 發表

不重要吧...讓我再說一次...
我只想說大學會看重4科主科.所以要懂得分配時間
不要側重於中史 因為中史真是很多東西要記
若主科都不好 副科如何好也沒用
因此要努力打好基礎!有什麼學術上問題都可以問我啊^^要努力啊!! ...
好,我是中三的= =
加msn嗎?
我數學和英文是最差的  。。

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-16 22:29 發表
好,我是中三的= =
加msn嗎?
我數學和英文是最差的  。。
都可以加msn既 你比你個msn 我啦
不過我好少on msn....如果有問題(而唔見我)可以直接pm我

67 12345
發新話題