20 12
發新話題

最喜歡科目之一 中史

[Close]
中史....................雖然說修這科能有助中文水平提升...但中史背唒老實的說都只能最高有50分 不同以往中史只要背就能高分 上到高中要考你如何運用背的資料 如何評論(吹水)
例如:秦始王是否一名好君主(最易的題目)
雖用他的政治定方面評論他.我地學校中史班讀到半死都冇人過60分-.-
因此上樓說"建議對中史唔系有甘大興趣既真系唔好讀."

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-16 20:38 發表

唔系呀嘛   
好似同文學一樣架bo
我相信自己有能力讀好呢一科吧!
嗯..最重要是對自已有信心
不過你要知道在dse學制下有4科主科
我是第一屆 預料通識等主科會越來越難
要懂得分配時間才好!還有若果你想預先準備一下中史 大可以去考評局網看看中史mock

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-16 21:58 發表

唔系幾明你講咩  
可以講清楚d?  ..
你是否中三學生-.-?

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-16 21:58 發表

唔系幾明你講咩  
可以講清楚d?  ..
不重要吧...讓我再說一次...
我只想說大學會看重4科主科.所以要懂得分配時間
不要側重於中史 因為中史真是很多東西要記
若主科都不好 副科如何好也沒用
因此要努力打好基礎!有什麼學術上問題都可以問我啊^^要努力啊!!

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-16 22:29 發表
好,我是中三的= =
加msn嗎?
我數學和英文是最差的  。。
都可以加msn既 你比你個msn 我啦
不過我好少on msn....如果有問題(而唔見我)可以直接pm我

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-16 23:05 發表
你宜家系讀緊書定系?   好奇
預備去考文憑試當中

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-16 23:46 發表

噢。
努力點吧   
嗯~先多謝你~你也是吧!我想一問你學校是否以成績作選科的優次?

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-17 00:48 發表
成績好d就揀先。   。
要加倍努力啊@_@我以前就是不努力所以只可讀中文班....讀不上英文班@_@

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-17 01:23 發表
英文我都唔知點追=.=
數學今年就要努力了
你現在才中三...要追一定追到
又不用考ce
btw 數學有轉易的趨勢`只要你考好a(1) PART便能合格了

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-17 10:20 發表
a1難呀  
書個D題目我認真做既話20min一條 ,,
什麼類別的題目--?

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-17 17:12 發表
初階/中等的題目。
不- -我指你做什麼課題的題目?
例:我全部做的題目都是4捨5入法的類型的題目。

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-17 19:56 發表
噢,宜家學緊斜率,
sino、cos   
哇這些若果在我們的試卷出簡直恩物=_=
易到喊...

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-17 22:21 發表

容易?
我做一條花成30MIN去做呀   而且又系唔岩個只
你有d大意咋-.-其實有D背左條式
sin , cos ,tan根本萬變不離其中

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-18 10:10 發表
我唔系好熟悉點樣去代入=.=
遲d等我得scan份formula精華比你LA A_A
不過自用好啦-.-唔好比人-.-

引用:
原帖由 ★瘋狂丶 於 2012-3-18 13:54 發表
好wo  
一定唔會
那,英文呢?我都知道一下你最差係邊部份?
讀寫聽說?

20 12
發新話題