17 12
發新話題

新手自行砌機(請高手幫忙解答)

[Close]

新手自行砌機(請高手幫忙解答)

小弟希望自己砌機!有好多野唔識,想問下各位!點樣睇個火牛支唔支援底板等
點樣知個底板支援CPU、顯卡等
仲有咩需要注意!
或者有咩書推界俾超新手既我睇!
謝謝各位

書...diy砌機
你+油啦
FKU=For Kill U

回復 2# 的帖子

謝謝!有冇書名推界一下!適合超新手

1.底板是ATX(俗稱大板)就用傳統的ATX Power(俗稱大牛)去供電
   底板是M-ATX(俗稱細板)就用Flex-ATX Power(俗稱細牛)去供電

2.底板同cpu一樣,主要分兩個公司
   intel及amd
   支援intel CPU的底板,通常的針腳是LGA字頭,普遍為LGA1155,LGA2011
例如:
Intel Core i5-2400 (3.1G, 6M Cache, LGA 1155, with HD 2000 Graphics) CPU BOX 盒裝Intel Core i7-3930K (3.2G,12M Cache,LGA 2011) CPU BOX 盒裝 w/o Fan C2 stepping

底板也一樣
例如:
ASRock Z77 Extreme6 Z77,LGA 1155,U3S3 ATX M/B 支援前置USB 3.0 *送Corsair or TEAM DDR3 1600 8G Kit
ASUS Sabertooth X79 X79,DDR3,LGA 2011,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B

支援AMD CPU的底板,通常的針腳是Socket FM1,AM3+,AM3,,,,,AM3及AM3+的針腳是一模一樣
例如:
AMD Athlon II X4 651K 3.0GHz CPU [Socket FM1] AD651KWNGXBOX 盒裝 [Black Edition]
AMD PHENOM II X6 1045T 2.7GHz CPU [AM3] HDT45TWFGRBOX 盒裝
AMD 8-Core FX-8150 3.6GHz/16M CPU [AM3+] FD8150FRGUBOX 盒裝

但AMD的底板就有分AMD XXX(XXX=3個數字)例如AMD 970等,它們均支援AM3/AM3+的CPU
例如:
ASRock 970 Extreme4 AMD 970,DDR3,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B 全固態電容
以及Socket FM1的底板,以AMD AXX(XX=數字)代表該系列
ASRock A75 EXTREME6 AMD A75,DDR3,Socket FM1 (APU),USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B

顯示卡就應該通常都能支援,注意插頭是

PCI Express x16就可以

3.注意~_~....電腦這些東西,留意得多,就知道越多,,,

如果你真的好想好想學的話

我推薦你花1小時看這部影片

回復 4# 的帖子

謝謝指教!獲益良多!我會繼續留意...

引用:
原帖由 garyor 於 2012-5-1 13:49 發表
謝謝指教!獲益良多!我會繼續留意...
我淨系知火牛高W最好 太低既話 有啲顯卡RUN吾到

回復 6# 的帖子

唔好意思!唔明咩係高w最好

引用:
原帖由 aCeJaI_- 於 2012-5-1 19:49 發表

我淨系知火牛高W最好 太低既話 有啲顯卡RUN吾到
太高W數你會用5曬....最後都係浪費左D金錢同埋浪費左隻火牛...

引用:
原帖由 誰是最強? 於 2012-5-15 20:53 發表

太高W數你會用5曬....最後都係浪費左D金錢同埋浪費左隻火牛...
越高Watt的火牛越好
方便日後升級硬件及超頻

引用:
原帖由 =[] 於 2012-5-16 16:05 發表

越高Watt的火牛越好
方便日後升級硬件及超頻
日後- -....
你依家用5到咁高W就5好買咁高啦....
隻牛用得耐會壞...如果想日後玩超頻 -> 800W..
5洗買千幾W果D....真係曬左D錢..
一般都用5XX W.......

引用:
原帖由 誰是最強? 於 2012-5-16 18:59 發表

日後- -....
你依家用5到咁高W就5好買咁高啦....
隻牛用得耐會壞...如果想日後玩超頻 -> 800W..
5洗買千幾W果D....真係曬左D錢..
一般都用5XX W.......
下 - -?
有錢的話買幾高Watt又何妨?
用耐會壞的牛只是雜牌
我的Seasonic 700w用了4年了,
只推HD5670及i5-2500k OC 4.8Ghz長行
有問題嗎?我想沒有。
還有,小超的話650W就夠。
大超的話700W以上就夠
有錢你管人怎花

5670配700W,比较另類了
唔通你幾十塊硬盤?..

回復 12# 的帖子

抱歉
700w火牛只是獎品