24 12
發新話題

[交流] 屍鬼封盡真的使施術者死亡嗎?

[Close]

屍鬼封盡真的使施術者死亡嗎?

故事說︰「屍鬼封盡」會令施術者死亡。

曾經有2人用左「屍鬼封盡」後死亡,1個係猿飛日斬,1個係波風水門。

但係我覺得「屍鬼封盡」唔會整死施術者︰
.猿飛日斬係比大蛇丸把殺左
.波風水門係比9尾隻指甲殺左

所以睇起上尼「屍鬼封盡」會殺死施術者咁解,實際上可能唔死
不可1,不可再! 向3分說不! 向滅號說不!
企硬! Take滅號衰硬!

其實猿飛就唔係比劍殺既 我就唔知你睇邊度睇番黎啦
第四代我就唔清楚

但係一開波已講屍鬼封盡係會令施術者死亡

引用:
原帖由 稚氣十足 於 4/6/2012 10:28 PM 發表
但係一開波已講屍鬼封盡係會令施術者死亡
只係個人覺得唔會姐

引用:
原帖由 bbwarrior 於 2012-6-4 22:36 發表

只係個人覺得唔會姐
其實我都認為係招技令到佢地冇卓羅之類咁,先會比人殺死

我都覺得是不會死亡,
作者係話把靈魂作為交換的禁術,
應該是死後不得輪迴的意思, 因此穢土轉生和輪迴天生之術都不能把他復活
而如果你相信火影是有輪迴的概念的話, 鳴人很大可能是六道仙人轉世而已

指甲?
dd謊
我佛慈悲

引用:
原帖由 .SaKel 於 2012-6-5 16:36 發表
指甲?
dd謊
9尾周身都殺得死人  

引用:
原帖由 bbwarrior 於 2012-6-4 20:56 發表
故事說︰「屍鬼封盡」會令施術者死亡。

曾經有2人用左「屍鬼封盡」後死亡,1個係猿飛日斬,1個係波風水門。

但係我覺得「屍鬼封盡」唔會整死施術者︰
.猿飛日斬係比大蛇丸把劍殺左
.波風水門係比9尾隻指甲殺左

所以睇起上尼 ...
屍鬼封盡系將靈魂出賣比死神,而死神亦會帶走同施術對象同施術者
而屍鬼封盡之後,施術者亦有一段清醒既時間 (三代用屍鬼封盡封印大蛇丸果陣,大蛇丸同埋三代都系行吾到)

應該就會死
係將施朮者的靈魂叫比死神
one piece

引用:
原帖由 ♥月京舞黎 於 5/6/2012 05:36 PM 發表

屍鬼封盡系將靈魂出賣比死神,而死神亦會帶走同施術對象同施術者
而屍鬼封盡之後,施術者亦有一段清醒既時間 (三代用屍鬼封盡封印大蛇丸果陣,大蛇丸同埋三代都系行吾到) ...
而屍鬼封盡之後,施術者亦有一段清醒既時間
的確係

三代用屍鬼封盡封印大蛇丸果陣,大蛇丸同埋三代都系行吾到
大蛇丸行唔到 --> 因為三代咁住大蛇丸
三代行唔到     --> 因為三代咁住大蛇丸
(唔關屍鬼封盡事)

屍鬼封盡係咪真係令拖術者死係冇人知(除左作者)
但用親屍鬼封盡ge人就一定死

引用:
原帖由 bbwarrior 於 2012-6-5 22:49 發表

而屍鬼封盡之後,施術者亦有一段清醒既時間
的確係

三代用屍鬼封盡封印大蛇丸果陣,大蛇丸同埋三代都系行吾到
大蛇丸行唔到 --> 因為三代咁住大蛇丸
三代行唔到     --> 因為三代咁住大蛇丸
(唔關屍鬼封盡事) ...
果陣好似系個術用緊;
而死神已經食緊個靈魂; (大蛇丸個靈魂抽離緊,所以行吾到)

好似會死架啵

引用:
原帖由 ♥月京舞黎 於 5/6/2012 10:55 PM 發表

果陣好似系個術用緊;
而死神已經食緊個靈魂; (大蛇丸個靈魂抽離緊,所以行吾到)
3代要捉實大蛇丸先有機會比死神抽出大蛇丸個靈魂

24 12
發新話題