23 12
發新話題

手提電腦

[Close]

手提電腦

本身之前出家用,但最後因為老豆#!#@$冇得出
家下自己儲左錢,想出部家用筆電,地方問題同日後有機會出街用
牌子偏好ASUS,但冇話一定
用途多睇片,上網,聽歌,有少少機會可能成日要擺出街用
本身就睇中ultrabook,因為我都唔打高階game
但感覺上用黎做家用好快88,加上又貴,規格都冇話特別值
都下出番正常既算,我都睇左好耐
最後睇中3部,事關我先得8000~8500,有部成12k,但願電腦節平到8000,不過都發夢
唔知大家有咩推介
I5/I7三代家用,KEYBORED LED背光(最好) , 唔使話一定要獨顯Intel 內顯都OK嫁啦,同耐用 MON15吋到is ok
我就搵唔到傳統但冇獨顯戈D

ASUS N56VZ
http://www.price.com.hk/product.php?p=142148

ASUS A55VM
http://www.price.com.hk/product.php?p=141688

Acer V3-571G/771G
http://www.price.com.hk/product.php?p=139782
http://www.price.com.hk/product.php?p=139781

Acer Timeline Ultra M5 比較適合您
( M5-581TG-53316G52Mass )

引用:
原帖由 =[] 於 2012-8-3 22:04 發表
Acer Timeline Ultra M5 比較適合您
( M5-581TG-53316G52Mass )
個人認為 ACER V3-571G 比較好
價錢都差唔多 但DISPLAY同CORE都差個GRADE
資料雖然唔知準唔準,因為我睇幾到都有D唔同就算同型號

重量:2.6 kg(with 6-cell battery) vs 重量:2.0kg

HDD vs SSD

睇清楚. 另外V3-571G香港版本普遍只係GT640M

引用:
原帖由 aCE. 於 2012-8-3 23:12 發表
重量:2.6 kg(with 6-cell battery) vs 重量:2.0kg

HDD vs SSD

睇清楚. 另外V3-571G香港版本普遍只係GT640M
http://www.price.com.hk/product.php?p=142823
我係到睇/____\ 睇到HDD
加到名有D出入
我都唔多知

引用:
原帖由 ♥‵帥尐夜 於 2012-8-3 23:16 發表

http://www.price.com.hk/product.php?p=142823
我係到睇/____\ 睇到HDD
加到名有D出入
我都唔多知
因為你呢部唔係SSD版本-_-
上面條友比你果個型號係SSD版本.. 近9K

引用:
原帖由 aCE. 於 2012-8-3 23:19 發表

因為你呢部唔係SSD版本-_-
上面條友比你果個型號係SSD版本.. 近9K
我上ACER到都睇唔到
但係好似係ultrabook
其實我就唔多話要薄,最好耐用d 我要用到f6 家下先f2
ssd,hdd 我冇咩所謂既 hdd其實都好夠用
不過做到256gb ssd既話 又傳統機我都冇所謂
感覺上薄機冇咁come用

acer個網好難睇
你直接出去睇實機spec仲好

耐用無人答到你,但我覺得acer唔係太耐用.
要耐用D就買ASUS / Thinkpad,NB一向都唔算太耐用,散熱唔好就係咁先

其實NOTEBOOK你遲早都會換SSD
因為大多數NB上既HDD都係5400rpm,唔同Desktop 7200rpm
加上HDD用得耐就真係好慢,呢個價位夠買128GB SSD,要SAVE DATA就買多個外置HDD

1. 你係唔係一定會拎出街用?

回8/9#
咁我都唔多見傳统機搭上全ssd
仲有想問下,ultrabook係咪易壞 因為薄既關係
咁你對我第2po戈部asus同v3-571g有咩睇法
我唔見人評論我po戈幾部

引用:
原帖由 alan_wong8 於 2012-8-4 00:19 發表
1. 你係唔係一定會拎出街用?
係,不過好少 番學戈時1個月都唔知有冇一次
係下年暑假可能會做d要用筆電既工p.s.我唔介意重

引用:
原帖由 ♥‵帥尐夜 於 2012-8-4 01:34 發表
回8/9#
咁我都唔多見傳统機搭上全ssd
仲有想問下,ultrabook係咪易壞 因為薄既關係
咁你對我第2po戈部asus同v3-571g有咩睇法
我唔見人評論我po戈幾部

係,不過好少 番學戈時1個月都唔知有冇一次
係下年暑假可能 ...
當你要拎出街你就會知重量係好重要.. 2.X kg真係好辛苦
2kg已經唔算輕,但去到2.5kg or above真係攞苦上身
要買就買輕D,既然你唔係點打機,買個有SSD版本就得
想耐用我第一個唔買Samsung,想平真係唯有acer,其次asus質素會好少少
有興趣可以考慮埋Sony T系,又或者Macbook air都得..
Fujitsu 8000幾價位既機應該仲係幾襟用,如果仲係Made In Japan
買Lenovo就買Thinkpad X系(前身IBM),8000幾質素唔差,幾襟

引用:
原帖由 aCE. 於 2012-8-4 23:02 發表

當你要拎出街你就會知重量係好重要.. 2.X kg真係好辛苦
2kg已經唔算輕,但去到2.5kg or above真係攞苦上身
要買就買輕D,既然你唔係點打機,買個有SSD版本就得
想耐用我第一個唔買Samsung,想平真係唯有acer,其次asus質素會 ...
我見係網到睇成日同官網有D出入
都係係電腦節出去睇實機算
得既話我都想出ultrabook嫁
但你仲味答我係咪薄 散熱唔多掂 係咪好容易燒咩燒咩咁
因為我都長開

引用:
原帖由 ♥‵帥尐夜 於 2012-8-5 12:48 發表

我見係網到睇成日同官網有D出入
都係係電腦節出去睇實機算
得既話我都想出ultrabook嫁
但你仲味答我係咪薄 散熱唔多掂 係咪好容易燒咩燒咩咁
因為我都長開 ...
差不多所有手提電腦最不擅長就是散熱部分,只要平常文書,不打機就可以了
或者另購散熱器

23 12
發新話題