發新話題

[2146] Laputa伺服群

[Close]

[2146] Laputa伺服群

News Update

27/04/2017
講o左再有人Cheat就熄場
有人當我發up瘋既,再見
至於邊個搞出o黎既,請各玩家自行瞭解

15/01/2017 - 關於Voice Chat
L4D2個voice chat係俾隊友間溝通用
而唔係用黎做音樂廣播
唔係個個人要聽閣下播放o既歌
請各玩家自律(要播歌既,可以自行開個rc台,搵志同道合既人一齊播)

23/10/2016 - 警告

唔好話我先小人後君子
再見到有人玩Cheat就即刻熄場以後唔開

---------------------------------------------------
老實講,開o左場3年,境況已經唔同當時
而家仍然開住場,只係因為有人仍鍾意入o黎打
但唔代表我會接受D人玩Cheat / bug
我著重o既,係隻game o既原始性,儘可能俾玩家感受到遊戲設計者o既理念
近呢年,有D人一而再再而三咁玩bug,我忍
插件上o既bug我儘可能執,但都有執唔到既時候
但某D人越玩越過份o既,我都無謂再糾纏落去
(我亦都唔想再放呢D心機落o黎呢班人)
方法有2個
1) 熄場,以後唔開
2) 轉為登記用場,只能有登記人仕才能入場
---------------------------------------------------

08/08/2016 - 有關l4d2 2146
應該有好多玩家已經留意到,只係o係度單聲
Laputa伺服群已完全過渡至2146,敬請留意

21/07/2016 - 插件修正及2146測試
1) 投票插件修正:現加入「最低投票率限制」(基本約為在場人數50%,votekick為70%),投票結果只會在投票率超過其「最低投票率限制」後才會成立
2) 有關2146測試
暫時Laputa群在coop1區有開2146場,以"Laputa2"為伺服名字首
就整個伺服群而言,2146現為公開測試,難度設定同2135沒有分別
如在2146發現有引申的插件bug,請在此帖告知,本人遲D會處理
2146測試期應該會到8月6日(星期六)
期間2135場會繼續運作
公開測試期後,如沒有大問題,之後就會開始伺服群轉移程序升上2146版

06/06/2016 - 又o黎…停場預告
今次輪到ipve所在的datacenter電力系統維修
11/06 (星期六) 21:30開始停場
預計12/06 (星期日) 09:30回覆正常
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=632364

24/04/2016 - 停場預告
因為大廈要做WR2 (固定電力裝置定期測試)
所以本群將於25/04晚上11時30分開始停場
預計26/04朝早9點回覆正常

20/12/2015 - 非官地圖更新
今次一野加10幅圖,總數102幅
Name of Patch Pack: 20150928.7z
同上次一樣,請放好vpk file後執行remove_20150928.bat,將一D同名會撞既vpk放去disable入面

17/12/2015 - 停場預告
因為vlan datacenter要做WR2 (固定電力裝置定期測試)而停止服務
所以本群將於19/12晚上11時30分開始停場
預計20/12中午12時前回覆正常(視乎本人醒唔醒到)
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=629391

3/12/2015 - 臨時停場通知
server hdd有事,今晚臨時停一停場
(Seagate,I hate you)
不便之處,敬請原諒

16/11/2015 - 停場預告
因ipve系統維護,vlan網絡暫停,因此本群將於21/11/2015暫停運作
時間(暫定):21/22/2015(Sat) 13:00 - 16:00
http://www.ipve.com/bbs/viewthread.php?tid=628916

13/11/2015 - 停場預告
因為電力系統年檢,
本群將於25/11/2015(Wed) 23:30 - 26/11/2015(Tue) 10:00暫停服務,
不便之處,敬情原諒

19/8/2015 - 重開及重要更新
早前受硬件問題影響資料已救回
所有場(包括2區)全部重開
除此之外,再加推大型更新
基於長期宅洗男(印度人)所發佈之vlan帳號搜尋方法
本人已完成相關插件修改
所有伺服記錄及禁止登入系統都會使用vlan帳號為基礎
另外,非官場將會改為「半寫實」模式
即在一般模式上加上寫實之顯示模式

請各非官場玩家留意

19/7/2015 - 停場通知
因伺服器硬件關係
伺服器資料受到毀滅性破壞
因此需要長時間停場作修復工作
與此同時,本群都差唔多開o左三年
係時間要思考一下將來o既事
雖然唔想呢件事(硬件問題)發生
但o既然發生o左,就以此作為契機
o黎思考本群o既存續問題
有進一步消息,將會在此通知大家
多謝各位合作

8/6/2015 - 非官地圖更新

因為2135對模組載入方式更新o左
對72幅地圖o既限制因而解除
所以今次將之前收起o左o既非官圖一次過重新加入
加埋2幅全新地圖同埋數幅更新地圖
今次更新一共22幅圖
請各位慢慢玩
另外,因為有部份地圖更新版本時會改檔案名
所以由今次起,壓縮檔入面有個叫remote_xxxxxx.bat既檔案
將所有新圖同呢個檔案放入addons後,執行呢個檔案
就會將之前版本既檔案放到新建的disable資料夾內
避免重覆地圖資料而引致入唔到場
敬情留意

6/6/2015 - 有關黑名單
本群重未設有黑名單及其相關資料
一切與黑名單相關之事
都只是玩家自行設立
與本群無關
特此通告

19/2/2015 - 新年新圖包
話咁快又到新年,本人祝大家
讀書既學業追步
返工既升職加薪
拍拖既繼續甜蜜
單身既快D脫獨-------------------
好啦,講返正經事
今次新加4幅圖,同埋6幅舊圖更新,加埋valve地圖素材包,一共11個檔案
玩得開心D啦

14/2/2015 - 情人節停場通告
主server之系統硬碟,在情人節同本人講分手
所以而家要去深水買新硬碟救機
預計今晚都未必有得玩
不便之處,敬請原諒

3/2/2015 - 地圖resource問題解決
好多由2121上2135o既玩家都知道
非官圖有大量紫黑格同ERROR模型既情況
小弟呢兩日睇返資料,先發現個原因
原來係2121至2135中間某個版本開始,valve拎走o左一堆完全冇用過既官方貼圖同模型
而某D非官圖用o左,因而發生紫黑格同ERROR模型既情況
有人已經將呢D拎走o左既resource壓做一個特別版vpk
玩家下載,放到addons後應該解決定大多數問題
https://drive.google.com/file/d/0B3C2nifL2JmAeWlrdENwSnY0TTQ/view?usp=sharing
今次只係特別發放,o係發放下一個非官圖包時會加返入去主map pack到,敬情留意。

20/1/2015

1) 新認證系統及其登記系統啟用
我將認證系統修改o左少少,同時加入自動化登記(其實方便o左我自己)
請所有之前有登記既玩家重新登記
同時,登記前睇一睇登記流程先

不便之處,敬情原諒
2) coop2場
因為換o左新機,應該夠能力去加開coop2場
所以而家開始差唔多每晚都會開o黎做壓力測試
coop2場規模同coop1一樣,而且插件及認證系統係共通的
請多多支持

------------------------------------------------------------------
本伺服群建立既目的,在於提供一組l4d2長期server供大家聚腳,一齊合作打下屍

本伺服群奉行原味,所以只會在遊戲上作少量改動
1) 榴彈砲同M60彈量增多,可以補彈
2) Tank隨機帶武器 / Witch出場

vlan場區:l4d2 coop1

本伺服群會同時設立至少2個server(1個8人,1個12人),但會跟據入場人數而加開server(場主見到既話)

另,server難度會因應場內人數而有所改動,主要為特感數量同Tank既血量

支援指令:
!votekick (!vk)--------發起踢走玩家投票
!votemute (!vm)------發起禁音投票
!votegag (!vg)--------發起禁字投票
!votesilence (!vs)----發起禁音+禁字投票
!csm--------------------轉換玩家角色
!hat---------------------幫玩家角色帶帽
!drop-------------------放低手上物裝備(副武除外)
/toadmin---------------留言俾群主
!vs_check-------------開啟、關閉語音選單使用者顯示功能
!sn----------------------顯示玩家所在之伺服名稱
!count (!c)-------------顯示場內人數

另外,唔會有admin插手處理玩家「搞事行為」
一切都會交由所有場中玩家去處理(民主還是小圈子?)
因此加入!votekick供所有場中玩家提名kick人

-----------------------------------------
身份認證系統登記
為防止部份玩家被冒認而引致不必要的誤會
本群會引入玩家身份登記及認證,玩家可自由參與
登記流程請參考此文件
-----------------------------------------

最後,如果任何意見,請提出
(我目標好簡單:大家開開心心打場l4d2而已)

Laputa群主

Laputa 非官專場

除左官方地圖,本群都會開非官專場,現已包括102幅圖
非官圖List太長…請到以下Google Doc睇
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AnC2nifL2JmAdG9MZWVTSTAtUk9WYXd5Z0pSNXFyY3c

為方便玩家,已經準備好file放左上google doc度(另有Map list供大家參照對應下載檔)
https://docs.google.com/folder/d/0B3C2nifL2JmANDR2Um5ib0QwVVk/edit?usp=sharing
呢D都係用7zip做既自解檔案,如果怕有毒既,可以用7zip解壓

(21/8/2015更新)
所有非官圖已改成「半寫實」模式,以增加難度及合作性要求

(8/6/2015更新)
為避免重覆地圖資料而引致入唔到場
以後更新圖包(即以日期發佈之壓縮檔)
有機會有remove_xxxxxx.bat之檔案
請於解壓地圖包到addons後
在addons入面執行此檔案以搬走舊版地圖檔案
(只限本群所發佈之地圖包)

(15/12/2013更新)
為便於管理,以後每一次有新非官圖包發佈時,會重新將舊非官圖壓成一個7z檔案供新玩家下載
而新o既非官圖就同之前一樣,會另外壓成一個7z file
注意:
有時會見到有D圖包唔o係map list上面,
o個D係測試用圖包,
如非已登記之測試玩家,請勿隨便下載該類圖包
當測試用圖包出現問題時
本人係唔會提供任何支援
故請不要在此詢問關於該類圖包之問題

裝圖方法:

求其指落一個位,跟住去o個個位度將D vpk file搬入去addons就得

Laputa群主

Laputa寫實場 (停場中) / 半寫實場

寫實場
寫實模式為開場器內設既寫實模式

場名尾碼為R1R2,為12人場
動態難度設定與正常官方場一樣

半寫實場
寫實模式為開場器內設既寫實模式

場名尾碼為SR1SR2,為12人場
動態難度設定與正常官方場一樣
此模式與普通模式相似玩法
只係取消大部份物件光圈同玩家名稱顯示

Laputa群主

Laputa2 - coop2場 (不定期開場)

而家每逢長假,coop1都會爆左區,就連coop2有時都會爆區
所以本群會放長假期開放Laputa2 o係coop2區
放便玩家唔駛排隊入coop1先玩到本ser
所有插件同非官圖都會同coop1場一樣

Laputa群主

入過去玩..覺得唔錯"支持+1

意見:8人場/12人~特感出得少~一次2隻..
可以改改佢....我見太多人跑到了..~

引用:
原帖由 Keni.C 於 2012-9-29 20:45 發表
入過去玩..覺得唔錯"支持+1

意見:8人場/12人~特感出得少~一次2隻..
可以改改佢....我見太多人跑到了..~
呢個係佢本身個engine有limit(而家setting係1人1隻si)
我試試搵plugin解決呢個問題
Thanks for your suggestion
Laputa群主

News Update - 23/10/2012

News deleted..........

Laputa群主

唔好意思 頭先唔小心殺左人
本來想救人,佢比特感捉緊.開左幾槍就死左
sor完之後比人踢   
主要想講
希望加多1個非官方場 因為經常滿位 (真係多人玩 )
感謝

引用:
原帖由 lflf9319 於 2012-10-24 23:09 發表
唔好意思 頭先唔小心殺左人
本來想救人,佢比特感捉緊.開左幾槍就死左
sor完之後比人踢   
主要想講
希望加多1個非官方場 因為經常滿位 (真係多人玩 )
感謝 ...
先多謝你既支持
咁o岩尋晚有人提過
成件事只屬誤會姐~
請唔好掛o係心度~

其實尋晚RC o個邊都要求開多一個非官場
所以我本身都開左個8人場(差唔多9點45分左右)
但因為本人未夠細心,冇check到就走左
所以個場實際冇開到(我成個鐘後先發現)

如果話長期開多個非官既問題
我會視乎非官場人流,同埋電腦頂唔頂得順先
(話說…呢幾晚個network唔太穩定,我唔知係我個modem定vlan有事)
但多人時開多個都應該唔大問題~
Laputa群主

引用:
原帖由 柏斯 於 25-10-2012 10:40 發表

先多謝你既支持
咁o岩尋晚有人提過
成件事只屬誤會姐~
請唔好掛o係心度~

其實尋晚RC o個邊都要求開多一個非官場
所以我本身都開左個8人場(差唔多9點45分左右)
但因為本人未夠細心,冇check到就走左
所以個場實際冇 ...
昨晚一入去就見到有人比特感捉住同成班屍圍 冇人幫
我手上2把手槍 一開幾下就死左人

其實班屍潮末完 殺唔停
比人投票時 仲有屍圍緊我 有一個人訓低左
保唔到佢
10點幾 我入番去非官場 都沒事了  玩到1點
我建議2官方同2非官方(12人)
第1個場滿左先開第2個
非官方場名後加個fd 係朋友優先?
其實我沒開聲玩
謝謝

引用:
原帖由 lflf9319 於 2012-10-25 16:51 發表
我建議2官方同2非官方(12人)
第1個場滿左先開第2個
非官方場名後加個fd 係朋友優先?
其實我沒開聲玩
因為本人唔係長期mon住部server
所以唔可能做到「第1個場滿左先開第2個」

至於數量問題…
以我所知,有D玩家好似入12人非官場會hang機(可能因為非官圖既優化問題)
所以暫時非官應該會8人 + 12人咁開
至於官方場,除非有意見反映想開返8人
否則都暫時開住2個12人場
Laputa群主

25/10/2012
緊急通知:收到玩家報告指入場彈Game,如遇相同問題者請裝7月21日發佈之防彈Patch
http://www.ipve.com/bbs/viewthre ... &extra=page%3D1
Laputa群主

29/10/2012
非官圖更新至35幅
Laputa群主

想問問大概開SER個時間係幾點

死左場??  話說MSN Group 加了之後沒有反應 是沒有的嗎?

發新話題